Αυτός ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ πρέπει να πάρει το βραβείο «Μπάστερ Κίτον». Ξέρετε, του προπολεμικού κωμικού που δεν γελούσε ποτέ με τις φαρσικές καταστάσεις στις οποίες βρισκόταν. Χτες, ο Μπορέλ έπαιξε μια ακόμα κωμωδία του σίριαλ «Κυρώσεις στην Τουρκία», καταθέτοντας μια ακόμη πρόταση στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.
Οι ΥΠΕΞ Κύπρου και Ελλάδας έπαιξαν με χαρά στην κωμωδία, με δηλώσεις που έκαναν προσερχόμενοι στο Συμβούλιο. Ο Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι μια νέα αποτυχία λήψης αποφάσεων θα έθετε σε κίνδυνο την αξιοπιστία της ΕΕ! Ο Δένδιας τόνισε ότι πρέπει οπωσδήποτε να ληφθούν μέτρα για να αναχαιτίσουν την τουρκική επιθετικότητα. Δεν ήξεραν τι θ’ ακολουθήσει; Φυσικά και ήξεραν, γιατί πάντοτε υπάρχει ενημέρωση προτού καθήσουν στην αίθουσα συσκέψεων οι υπουργοί. Το σενάριο, όμως, προβλέπει αυτοί να οι δύο να προσέρχονται «ντούροι», καλλιεργώντας προσδοκίες, για να δείξουν ότι δίνουν μάχη.
Ο Μπορέλ κατέθεσε στο Συμβούλιο μια λίστα πολιτικών και νομικών μέτρων (με στόχο φυσικά και νομικά πρόσωπα), που θα μπορούσαν να αποφασιστούν ως απάντηση στην εμπλοκή αυτών των προσώπων στο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων. Ο ίδιος διευκρίνισε, μετά τη λήξη της συνόδου, ότι η λίστα του «δεν ήταν μια πρόταση για να αποφασίσουμε για κάτι συγκεκριμένο, αλλά για να αναλύσουμε τις διαφορετικές προσεγγίσεις και τις διαφορετικές δυνατότητες καθοδήγησης της δράσης»! Τα έλεγε αυτά και δεν γέλαγε. Κανονική κόπια του Μπάστερ Κίτον.
Αφού, λοιπόν, τα είπαν οι υπουργοί… ακαδημαϊκά, παρέπεμψαν το θέμα στην COREPER (Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων) για περαιτέρω διαβούλευση, «χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα», όμως, όπως έσπευσε να διευκρινίσει ο Μπορέλ. Βεβαίως υπάρχει ενδεχόμενο κυρώσεων, όμως η COREPER θα πρέπει προηγουμένως «να μελετήσει και να αξιολογήσει προσεκτικά τις διάφορες προτάσεις»!
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διαρροές από την ελληνική αντιπροσωπεία για τη στάση που κράτησαν οι ΥΠΕΞ των ευρωενωσίτικων χωρών κατά την ακαδημαϊκού τύπου συζήτηση. Υπέρ της ανάγκης να υπάρξουν αποφάσεις τάχθηκαν, λέει, Γαλλία, Βέλγιο, Αυστρία, Ιρλανδία, Εσθονία, Λουξεμβούργο και Μάλτα. Μαζί με Ελλάδα και Κύπρο μας κάνουν 9 στις 27 χώρες! Ε, δεν το λες και… διπλωματική επιτυχία αυτό.
Και η φίλη μας η Αναλένα, που την είδαμε να λάμπει μέσα στη γαλάζια τουαλέτα της; Η γερμανίδα ΥΠΕΞ ζήτησε, λέει, χρόνο για να μελετηθεί το έγγραφο επιλογών που κατέθεσε ο Μπορέλ, καθώς και οι επιπτώσεις των αποφάσεων που ενδεχομένως ληφθούν! Μα καλά, αυτοί δεν μας έλεγαν ότι ο Ερντογάν και ο Τσαβούσογλου θα κακοπεράσουν διότι η Μπέρμποκ είναι «φουλ αντιτούρκα» και «φουλμ υπέρμαχος των ανθρώπινων δικαιωμάτων»; Ε, τι να κάνουν κι αυτοί, λένε καμιά μακακία για να περάσει η ώρα. Μόνο με τέτοιες μακακίες μπορεί να ταϊστεί το πλήθος που ανησυχεί εθνικώς.
Με τη γερμανική πρόταση, όμως, συντάχθηκε και η Ιταλία! Η κυβέρνηση του «μεγάλου φίλου μας» Μάριο Ντράγκι, που προ καιρού είχε αποκαλέσει τον Ερντογάν «δικτάτορα» και που μαζί με τον Μακρόν υποτίθεται πως χτίζουν έναν πανίσχυρο άξονα του Νότου για να αναμορφώσουν την ΕΕ, εκμεταλλευόμενοι το κενό που άφησε η Μέρκελ! Να μην επαναλάβουμε τα ίδια για το σκότωμα της ώρας με μακακίες. Απλά προειδοποιούμε να μην «πέσει από τα σύννεφα» κανένας αν δει τίποτα ιταλοτουρκικές συμφωνίες να υπογράφονται στο άμεσο μέλλον.
Η Ολλανδία, λέει, πήγε ένα βήμα παραπέρα. Είπε ευθέως ότι είναι επιφυλακτική σε οποιαδήποτε απόφαση έχει σχέση με κυρώσεις. Business aw usual στη μεγάλη τουρκική αγορά και με το -χρεοκοπημένο μεν αλλά διατεθειμένο να παραγγέλνει υπέρογκα εξοπλιστικά προγράμματα- τουρκικό κράτος.