Μολονότι ζούμε στην εποχή που η πληροφορία (ή η «πληροφορία») κυκλοφορεί με ταχύτητα αστραπής, κάποιες ειδήσεις στην Ελλάδα φτάνουν εξαιρετικά αργά ή δεν φτάνουν καθόλου. Κοιτάξτε, για παράδειγμα, μια είδηση στην οποία εμείς πέσαμε τυχαία. Στις 26 του Οκτώβρη όλα τα αμερικάνικα Μέσα έγραφαν ότι επίκειται νέος γύρος κατηγοριών για διαφθορά σε βάρος του δημοκρατικού γερουσιαστή του Νιου Τζέρσεϊ και προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντες. Ναι, για τον «φίλο Μπομπ» πρόκειται.
Ο Μενέντες δεν έδινε εκλογική μάχη (στις λεγόμενες ενδιάμεσε εκλογές κρίνεται το 35% των εδρών της Γερουσίας), έδινε όμως τη μάχη για είσοδό του για πρώτη φορά στη Βουλή ο γιος του Ρόμπερτ Μενέντες τζούνιορ, ο οποίος και κέρδισε την έδρα. Στην Ελλάδα στήθηκαν πανηγύρια για την εκλογή του τζούνιορ, πανηγύρια για τη διατήρηση της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, πανηγύρια για τη δήλωση του «φίλου Μπομπ» ότι όσο είναι αυτός πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας η Τουρκία δεν θα πάρει τα F-16, εκτός κι αν αλλάξει συμπεριφορά, αλλά για τη νέα ποινική έρευνα σε βάρος του «φίλου Μπομπ» τίποτα. Ούτε λέξη!
Την είδηση για τη νέα έρευνα επιβεβαίωσε ένας από τους συμβούλους του Μενέντες. «Ο γερουσιαστής Μενέντες ενημερώθηκε για μια έρευνα. Ωστόσο, δεν γνωρίζει το σκοπό της έρευνας», δήλωσε ο πολιτικός σύμβουλος Μάικλ Σόλιμαν, συμπληρώνοντας ότι «ο γερουσιαστής είναι διαθέσιμος για να παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια ζητηθεί από τον ίδιο ή το γραφείο του». Στη δήλωση Σόλιμαν παρέπεμψε και το γραφείο του Μενέντες στη Γερουσία.
Η νέα έρευνα γίνεται από την ομοσπονδιακή εισαγγελία του Μανχάταν, οι εκπρόσωποι της οποίας αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο. Το ίδιο και το FBI. Οι πληροφορίες κυκλοφόρησαν από τον επικεφαλής ενός δικηγορικού γραφείου του Φορτ Λι στο Νιου Τζέρσεϊ, που δήλωσε ότι ο ίδιος και οι δικηγόροι του συναντήθηκαν με τρεις κατήγορους από την Εισαγγελία Νότιου Τομέα της Νέας Υόρκης, οι οποίοι ρωτούσαν για τη «διάδραση» του Μενέντες με ανθρώπους που ήδη γνώριζε και για μια εταιρία εξουσιοδοτημένη να πιστοποιεί κρέας χαλάλ για εξαγωγή, την οποία ο εν λόγω δικηγόρος (Αντι Ασλανιάν το όνομά του) εκπροσώπησε νομικά.
Δύο μη κατονομαζόμενες πηγές που επικαλέστηκε το Semafor (ισχυρή πολιτική ιστοσελίδα) είπαν πως οι γενικές γραμμές της νέας έρευνας είναι παρόμοιες με αυτές της υπόθεσης του 2017 (διαφθορά και δωροδοκία, δηλαδή), όμως η νέα έρευνα εμπλέκει μια εντελώς διαφορετική ομάδα ανθρώπων.
Στην προηγούμενη υπόθεση, ο «φίλος Μπομπ» είχε κατηγορηθεί ότι «παντελόνιασε» γύρω στο 1 εκατ. δολάρια σε χρήμα και σε είδος (γύρω στις 900 χιλιάδες σε εισφορές στην καμπάνια του και τα υπόλοιπα σε κάτι ταξίδια με ιδιωτικό λίαρ τζετ, διακοπές σε βιλάρα στον Αγιο Δομίνικο και σε πολυτελές ξενοδοχείο στο Παρίσι) από ιδιοκτήτη οφθαλμολογικής κλινικής στη Φλόριντα, τον οποίο ο γερουσιαστής βοήθησε να κλέβει το δημόσιο σύστημα Medicare χρεώνοντας εικονικές επεμβάσεις. Η υπεράσπιση του «φίλου Μπομπ» υποστήριξε ότι τα λεφτά και τα δώρα δεν ήταν δωροδοκία, αλλά ενδείξεις φιλίας ανάμεσα σε δυο άντρες που γνωρίζονται για πάνω από 20 χρόνια και ήταν «σαν αδέρφια». Οι εισαγγελείς δεν μπόρεσαν να αποδείξουν με στοιχεία ότι επρόκειτο για δωροδοκία και έτσι κηρύχτηκε κακοδικία.
Γενικά, οι δικαστές «μαζεύουν» τους εισαγγελείς που ανοίγουν υποθέσεις ενάντια σε πολιτικούς για δωροδοκία, γιατί δεν πρέπει να χαλάσει και η πιάτσα. Οι εισαγγελείς πρέπει ν’ αποδείξουν με στοιχεία (;) ότι τα λεφτά ή τα δώρα που πήρε ο πολιτικός συνδέονται άμεσα με συγκεκριμένες παράνομες πράξεις εκείνου που τα έδωσε, αλλιώς θεωρούνται… χορηγία.
Η πρώτη κατηγορία κατά Μενέντες έγινε από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Ουάσινγκτον, ενώ η τωρινή γίνεται από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία Νότιου Τομέα της Νέας Υόρκης, που θεωρείται «σκληροπυρηνική» και καλά οργανωμένη. Θα δούμε τι θα γίνει, αλλά το βέβαιο είναι πως ο «φίλος Μπομπ» είναι για δεύτερη φορά μέσα σε μια πενταετία πρωταγωνιστής «αρνητικής δημοσιότητας».
Το 2017 κέρδισε την απαλλαγή λόγω κακοδικίας (αυτό είναι κάτι σαν το «λόγω αμφιβολιών» στο δικό μας ποινικό σύστημα), αλλά οι εισαγγελείς ουδέποτε δήλωσαν ότι παρατούνται. Απλά επιφυλάχτηκαν. Ετσι, ο Μενέντες κατάφερε να κερδίσει την επανεκλογή του το 2018. Τώρα, πρέπει να κερδίσει το 2024 και όλα δείχνουν ότι θα βρεθεί και πάλι στο επίκεντρο μιας ποινικής διαδικασίας για διαφθορά. Οι Δημοκρατικοί έχουν χάσει τη Βουλή, ελέγχουν οριακά τη Γερουσία και θα πρέπει να δώσουν την προεδρική μάχη του 2024 με ένα κορυφαίο στέλεχός τους υπό τόσο σοβαρές κατηγορίες.
Δεν ξέρουμε αν είναι αποτέλεσμα ρεπορτάζ ή αποτέλεσμα απλώς λογικών σκέψεων που ακόμη δεν έχουν επιβεβαιωθεί, πάντως αμερικάνικα ΜΜΕ γράφουν ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο της… διακριτικής απόσυρσης του Ρόμπερτ Μενέντες από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας.
Μ’ άλλα λόγια, «πάλι κουβά θα πάμε». Το «σιγουράκι» αποδεικνύεται «μούφα». Κι «έχουμε παίξει ένα σκασμό λεφτά» σ’ αυτό. Το χειρότερο θα είναι να έχουν βρει οι εισαγγελείς του Μανχάταν τίποτα εμβάσματα προς την καμπάνια του «φίλου Μπομπ» από «ομογενειακές οργανώσεις», που δε θα δικαιολογούνται με τίποτα από τα λογιστικά τους βιβλία. Τότε να δείτε γλέντια.
Εχουμε γράψει και άλλη φορά ότι η αμερικάνικη πολιτική ασκείται μέσω του «λόμπινγκ». Ακόμη και πλευρές της εξωτερικής πολιτικής (όχι η βασική κατεύθυνσή της). «Λόμπινγκ» σημαίνει «πληρώνω για να πάρω». Το «λόμπινγκ» αφήνει συχνά «ανοιχτούς» τους αστούς πολιτικούς της υπερδύναμης και άμα τα πράγματα ζορίζουν στην αντιπαράθεση, οι αντίπαλοί τους προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα «ανοίγματα». Για παράδειγμα, φημολογείται έντονα πως τώρα που οι Ρεπουμπλικανοί ξαναπήραν την πλειοψηφία στη Βουλή, θ’ ανοίξουν και πάλι την υπόθεση του Χάντερ Μπάιντεν, του γιου του προέδρου Τζο, που έκανε κάτι «πονηρές» μπίζνες στην Ουκρανία επί Ποροσένκο. Θυμόσαστε εκείνη τη σπαρταριστή τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Ζελένσκι, που ο πρώτος έλεγε στον γελωτοποιό «άμα θέλεις όπλα, να μου δώσεις στοιχεία για τον Χάντερ».
Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ποιες ακριβώς είναι οι σχέσεις του Μενέντες με τον Λευκό Οίκο του Μπάιντεν (το ότι ανήκουν στο ίδιο κόμμα δεν σημαίνει τίποτα). Μπορεί να φανταστούμε, όμως, ότι ο Μενέντες, βρισκόμενος δεύτερη φορά υπό κατηγορία, θα αναζητήσει στήριξη και από τον Λευκό Οίκο και από την ηγεσία των Δημοκρατικών. Πρέπει να «αποκαταστήσει» και το γιο του, που μόλις εκλέχτηκε για πρώτη φορά. Αν ξαναγράφουμε γι’ αυτόν τον… αδάμαντα της αμερικάνικης πολιτικής είναι επειδή τον παρουσιάζουν στον ελληνικό λαό σαν «μέγα φιλέλληνα» και «υπερασπιστή του διεθνούς δικαίου».