Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Oι Χούθι βομβάρδισαν επιτυχώς το διυλιστήριο της ARAMCO στη Σαουδική Αραβία
  • ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ο Τσιάρας έστειλε κατηγορούμενο τον «Γκρούεζά» του για να αρχειοθετηθεί ο ίδιος
  • ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ
  • Σαν σήμερα 25 Ιούλη
  • Σαουδική Αραβία: Δεν μπαίνουμε στις Συμφωνίες του Αβραάμ
  • Tέσσερις Παλαιστίνιοι και δύο σιωναζιστές στρατιωτικοί νεκροί σε συγκρούσεις στη Δυτική Οχθη
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Mπάιντεν-Πούτιν: Περισσότερο σόου, λιγότερη ουσία
Διεθνή

Mπάιντεν-Πούτιν: Περισσότερο σόου, λιγότερη ουσία

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr17 Ιούν 2021, 11:30

Μια συνάντηση μεταξύ των προέδρων των δύο ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων του πλανήτη τραβάει πάντοτε τα φώτα της δημοσιότητας. Στα διεθνή ΜΜΕ διαβάζει κανείς απίθανες λεπτομέρειες που δεν έχουν καμιά σημασία, όμως βοηθούν να καλλιεργείται το επιδιωκόμενο κλίμα. Διότι η ανθρωπότητα πρέπει να πειστεί ότι η τύχη της κρέμεται από τα «αχαμνά» των ιμπεριαλιστών ηγετών και πως μόνη της δεν μπορεί να πετύχει τίποτα. Ο ρόλος της πρέπει να αρχίζει και να τελειώνει στην υποστήριξη του ενός ή του άλλου ιμπεριαλιστή ηγέτη και κυρίως με την υποστήριξη των… ειρηνευτικών συμφωνιών τους. Αυτών που έχουν πάντοτε ως περιεχόμενο το (ξανα)μοίρασμα των σφαιρών επιρροής!

Η συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν στη Γενεύη ήταν εξαρχής φανερό ότι δε θα έφερνε κάτι καινούργιο στις σχέσεις ανάμεσα στα δύο ιμπεριαλιστικά κέντρα. Ηταν περισσότερο εθιμοτυπική, καθώς ο Μπάιντεν είναι ο καινούργιος στο ιμπεριαλιστικό «τιμ». Κι επειδή σε προσωπικό επίπεδο υστερεί εμφανώς του Πούτιν, οι επιτελείς του Λευκού Οίκου έδωσαν μεγάλο βάρος στο να μην φανεί αυτό. Φρόντισαν, για παράδειγμα, να φτάσει ο Μπάιντεν στη Villa La Grange μετά τον Πούτιν, μη τυχόν και ο τελευταίος τον στήσει, όπως έχει κάνει παλαιότερα με άλλους ιμπεριαλιστές ηγέτες, θέλοντας να δείξει υπεροχή. Φρόντισαν, επίσης, να μην υπάρξει κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο, γνωρίζοντας ότι ο Πούτιν υπερέχει του… sleepy Joe (για να θυμηθούμε τον Τραμπ) και ενδεχομένως να δοκίμαζε να τον αιφνιδιάσει βγαίνοντας έξω από το συμφωνημένο πλαίσιο.

Οι δύο ιμπεριαλιστές ηγέτες έκαναν ξεχωριστές δηλώσεις στους δημοσιογράφους και έδωσαν το στίγμα μιας συνάντησης γνωριμίας, από την οποία δε βγήκε κάτι το εντυπωσιακό. 

Ο Μπάιντεν περιορίστηκε να πει ότι «έκανε αυτό που ήρθε να κάνει» και έδωσε βάρος στα… ανθρώπινα δικαιώματα, αγαπημένο θέμα όλων των αμερικανών ιμπεριαλιστών πολιτικών (δε χρειάζεται να κάνουμε σχόλιο για το τι σημαίνει «ανθρώπινα δικαιώματα» για τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό). «Είπα στον πρόεδρο Πούτιν ότι η ατζέντα μου δεν είναι ενάντια στη Ρωσία ή οποιονδήποτε άλλο, είναι για τον αμερικάνικο λαό», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Κατέστησα σαφές στον πρόεδρο Πούτιν ότι θα εξακολουθήσουμε να εγείρουμε ζητήματα θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων, γιατί αυτοί είμαστε»!

Ο Πούτιν χαρακτήρισε τον Μπάιντεν «ισορροπημένο άνδρα και επαγγελματία». «Είναι φανερό ότι είναι πολύ έμπειρος και μου φαίνεται ότι πραγματικά μιλάμε την ίδια γλώσσα». Χαρακτήρισε τις συνομιλίες «εποικοδομητικές», αλλά δεν έκανε ούτε ένα πόντο υποχώρηση στο ζήτημα του Ναβάλνι, που ήγειρε ο Μπάιντεν, ενώ αρνήθηκε ότι η ρωσική κυβέρνηση έχει ανάμιξη στις κυβερνοεπιθέσεις, ιδιαίτερα σε κρίσιμες υποδομές, όπως ισχυρίστηκε ο Μπάιντεν.

Οσο για το κλίμα μεταξύ τους, ο Πούτιν το περιέγραψε με χαρακτηριστικό τρόπο: «Ασφαλώς και δεν ισχύει ότι κοιτάξαμε ο ένας στα μάτια τον άλλο και βρήκαμε μια ψυχή ή ορκιστήκαμε αιώνια φιλία». «Μετά από δυο ώρες κοιτάξαμε ο ένας τον άλλο σαν να λέγαμε: εντάξει, τι απέμεινε;» είπε ο Μπάιντεν εξηγώντας τη μικρότερη της αναμενόμενης διάρκεια της συνάντησης.

Πρακτικά, οι δύο ιμπεριαλιστές ηγέτες συμφώνησαν μόνο να επιστρέψουν οι πρεσβευτές που είχαν ανακληθεί προ διμήνου, στο πλαίσιο μιας σύγκρουσης με απελάσεις διπλωματών και από τις δύο πλευρές. Συμφώνησαν, ακόμη, να αναθέσουν σε ειδικούς να μελετήσουν το πρόβλημα των κυβερνοεπιθέσεων (άρα, βρίσκονται ακόμη μακριά από κάποια συμφωνία). Ολα τα υπόλοιπα ζητήματα απλώς τα ανέφεραν ο ένας στον άλλο «κατάμουτρα» και είναι σίγουρο ότι θα εξακολουθήσουν να τροφοδοτούν την επιθετική ρητορική που θα ανταλλάσσουν οι δυο κυβερνήσεις και οι αξιωματούχοι τους. Μια ματιά στο ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, στο οποίο η Ρωσία έχει την… τιμητική της (περισσότερες από 60 αναφορές μετρήσαμε), διαλύει κάθε αμφιβολία ότι μπορεί να υπάρξει υποχώρηση έστω και σε επίπεδο ρητορικής.

«Σε γενικές γραμμές, είναι σαφές σ’ εμάς τι εννοούν οι εταίροι μας στις ΗΠΑ και αυτοί καταλαβαίνουν τι λέμε εμείς, όταν πρόκειται για τις “κόκκινες γραμμές”», είπε με νόημα ο Πούτιν. Και συμπλήρωσε με κατηγορηματικότητα: «Ειλικρινά, δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να δώσουμε λεπτομερή έμφαση και να ανακοινώσουμε κάτι». Και για να μην μείνει καμιά αμφιβολία ως προς το ποιες είναι οι ρωσικές «κόκκινες γραμμές», ο Πούτιν αναφέρθηκε στην Ουκρανία, κατηγορώντας την κυβέρνησή της ότι παραβιάζει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τους αυτονομιστές του Ντονμπάς.

Ο Μπάιντεν φρόντισε να συναντηθεί με τον Πούτιν μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, για να εμφανιστεί ως ηγέτης της Δύσης. Δεν νομίζουμε, όμως, ότι ο ρωσικός ιμπεριαλισμός «μασάει» πια. Μπορεί όλοι οι ιμπεριαλιστές ηγέτες της Δύσης να υπογράφουν τα ψυχροπολεμικού ύφους ανακοινωθέντα του ΝΑΤΟ, επιμένουν όμως αυτά τα ανακοινωθέντα να είναι σε επίπεδο ρητορικής, χωρίς πρακτικές δεσμεύσεις που θα εμπόδιζαν τις δικές τους διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία ή την Κίνα. Ιμπεριαλιστικές δυνάμεις όπως η Γερμανία και η Γαλλία (ακόμη και η Ιταλία) αρνούνται να καθορίσουν την πολιτική τους μέσω του ΝΑΤΟ (δηλαδή μέσω των ΗΠΑ). Γι’ αυτό και κλαψουρίζουν κάποιοι σαν τον Ζελένσκι, τον τηλεοπτικό καραγκιόζη που έγινε πρόεδρος της Ουκρανίας, ότι ενώ υπάρχει απόφαση για είσοδο της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, δε γίνεται κανένα πρακτικό βήμα σ’ αυτή την κατεύθυνση. Πώς να γίνει τέτοιο πρακτικό βήμα, όταν για τη Ρωσία η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι περίπου casus belli, ενώ ευρωπαϊκές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις όπως η Γερμανία δεν διακινδυνεύουν τις οικονομικές τους σχέσεις με τη Ρωσία; Γι’ αυτό ο Ζελένσκι πρέπει να αρκεστεί στη φραστική διαβεβαίωση του Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας (που δεν ικανοποιεί τους εθνικιστές του Κιέβου, γιατί ξέρουν ότι ήδη έχασαν την Κριμαία, που η Ρωσία την προσάρτησε, και την Ανατολική Ουκρανία, όπου υπάρχει απλώς εκεχειρία).

Η περίοδος του ιμπεριαλιστικού διπολισμού, όταν από τη μια μεριά στεκόταν το ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και από την άλλη το Σύμφωνο της Βαρσοβίας υπό την ηγεσία της ψευδο-ΕΣΣΔ, έχει παρέλθει. Οι παγκόσμιες ιμπεριαλιστικές σχέσεις σήμερα είναι πολυπολικές. Κι αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο Μπάιντεν, γιατί είναι παλιός στην ιμπεριαλιστική πολιτική, ενώ διετέλεσε επί οκταετία αντιπρόεδρος του Ομπάμα.

Η αμερικάνικη πολιτική θα αλλάξει αναμφισβήτητα ύφος, καθώς θα τη διαχειρίζεται ένας θεσμικός ιμπεριαλιστής πολιτικός και όχι ένας καραγκιόζης τύπου Τραμπ. Επί της ουσίας, όμως, δε θ’ αλλάξει τίποτα. Αλλωστε, παρά τα καραγκιοζιλίκια του Τραμπ, το αμερικάνικο «βαθύ κράτος» καθόριζε τις κατευθύνσεις της αμερικάνικης πολιτικής. Με τον Μπάιντεν θα εκλείψουν και τα καραγκιοζιλίκια. Αυτό δε θα σημάνει αλλαγή πολιτικής, όπως γράφουν οι… μυθιστοριογράφοι των αστικών ΜΜΕ και των think tanks (με κάτι τέτοια βγάζει το παντεσπάνι του αυτός ο εσμός), αλλά μόνο αλλαγή στο ύφος άσκησης της πολιτικής.

Οσο για τον Πούτιν και την κλίκα του, έχοντας την εμπιστοσύνη της ρωσικής αστικής τάξης και έχοντας καταγράψει μια σειρά νίκες στο μέτωπο του (ξανα)μοιράσματος των σφαιρών επιρροής (η προσάρτηση της Κριμαίας και η νίκη στη Συρία είναι τα πιο πρόσφατα παραδείγματα), δεν έχουν κανένα λόγο να αλλάξουν πολιτική. Θα εξακολουθήσουν να παίζουν το δικό τους ιμπεριαλιστικό παιχνίδι, στηριζόμενοι κυρίως στην ενεργειακή και την πολεμική ισχύ.

Εκτύπωση 🖨
ΗΠΑ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΠΟΥΤΙΝ ΡΩΣΙΑ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΣαν σήμερα 17 Ιούνη
Επόμενο άρθρο Ολα του Brexit δύσκολα και στην κορφή τα… λουκάνικα

Σχετικά Αρθρα

Oι Χούθι βομβάρδισαν επιτυχώς το διυλιστήριο της ARAMCO στη Σαουδική Αραβία

Διεθνή 25 Ιούλ 2026, 18:16

Σαουδική Αραβία: Δεν μπαίνουμε στις Συμφωνίες του Αβραάμ

Διεθνή 24 Ιούλ 2026, 19:48

Tέσσερις Παλαιστίνιοι και δύο σιωναζιστές στρατιωτικοί νεκροί σε συγκρούσεις στη Δυτική Οχθη

Διεθνή 24 Ιούλ 2026, 19:28

Η Ιαπωνία δηλώνει ότι η διεθνής στήριξη προς την Παλαιστίνη θα συνεχίσει να ενισχύεται

Διεθνή 24 Ιούλ 2026, 09:22

Σφυροκοπά τους ξενόδουλους αστούς της Βηρυτού η κοινοβουλευτική ομάδα της Χεζμπολά

Διεθνή 23 Ιούλ 2026, 20:03

Η CIA εκτιμά ότι δεν υπάρχει προοπτική νίκης των ΗΠΑ επί του Ιράν

Διεθνή 23 Ιούλ 2026, 19:45
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Oι Χούθι βομβάρδισαν επιτυχώς το διυλιστήριο της ARAMCO στη Σαουδική Αραβία

25 Ιούλ 2026, 18:16
Αγροτικά

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Ο Τσιάρας έστειλε κατηγορούμενο τον «Γκρούεζά» του για να αρχειοθετηθεί ο ίδιος

Μαφιόζικοι χειρισμοί για το σκάνδαλο της εγκληματικής οργάνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ

25 Ιούλ 2026, 12:53
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

25 Ιούλ 2026, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Ιούλη

25 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Σαουδική Αραβία: Δεν μπαίνουμε στις Συμφωνίες του Αβραάμ

24 Ιούλ 2026, 19:48
Διεθνή

Tέσσερις Παλαιστίνιοι και δύο σιωναζιστές στρατιωτικοί νεκροί σε συγκρούσεις στη Δυτική Οχθη

24 Ιούλ 2026, 19:28
Διεθνή

Η Ιαπωνία δηλώνει ότι η διεθνής στήριξη προς την Παλαιστίνη θα συνεχίσει να ενισχύεται

24 Ιούλ 2026, 09:22
Εργατικά

Απαλλάσσονται πλήρως από κάθε κατηγορία οι διωκόμενοι/ες εκπαιδευτικοί που συμμετείχαν στην Απεργία-Αποχή από την αξιολόγηση

Νίκη του εκπαιδευτικού κινήματος

24 Ιούλ 2026, 08:57
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Ιούλη

24 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Σφυροκοπά τους ξενόδουλους αστούς της Βηρυτού η κοινοβουλευτική ομάδα της Χεζμπολά

23 Ιούλ 2026, 20:03
Διεθνή

Η CIA εκτιμά ότι δεν υπάρχει προοπτική νίκης των ΗΠΑ επί του Ιράν

23 Ιούλ 2026, 19:45
Πολιτική

Δεξιός να ντουφεκάει δεξιό;

23 Ιούλ 2026, 18:50
Διεθνή

Χαλίλ αλ-Χάγια: Οι καταιγίδες της αδικίας δεν θα μας νικήσουν και δεν θα κάνουμε συμβιβασμούς στο χώμα της ευλογημένης Παλαιστίνης

Η πρώτη δημόσια ομιλία του νεοεκλεγέντα ηγέτη της Χαμάς

23 Ιούλ 2026, 14:10
Περιβάλλον

(Και) οι γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας πυρπολούν τα δάση

Ενα αποκαλυπτικό βίντεο έκανε σκόνη το αφήγημα περί «εμπρηστών»

23 Ιούλ 2026, 12:21
Καταστολή

Το πρώτο ναυάγιο για το Σύμφωνο-έκτρωμα για τη Μετανάστευση: κακοδιοίκηση, ψευδής συμμόρφωση και άνθρωποι σε νομικό κενό

23 Ιούλ 2026, 10:12
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Ιούλη

23 Ιούλ 2026, 00:01
Παιδεία

Κραυγή αγωνίας των εκπαιδευτικών μουσικής

«Η άδικη μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας μας ισοδυναμεί με ολοκληρωτική καταστροφή, δεκαετίες εργασίας πάνε στα σκουπίδια»

22 Ιούλ 2026, 20:06
Εργατικά

Νέο κρεσέντο γκεμπελισμού για τις συντάξεις χηρείας, που τις είχε πετσοκόψει η κυβέρνηση Μητσοτάκη με παράνομες εγκυκλίους των Βρούτση και Τσακλόγλου

Τώρα παριστάνουν τους γενναιόδωρους, αλλά δεν επιστρέφουν αναδρομικά στους/στις συνταξιούχους που πετσοκόπηκαν οι συντάξεις τους.

22 Ιούλ 2026, 19:16
Κόντρες

O μεγαλύτερος τίτλος τιμής

22 Ιούλ 2026, 14:10
Παιδεία

Σύλλογος Οικοτρόφων Φοιτητικής Εστίας Αθηνών: Nα ζούμε και να σπουδάζουμε αξιοπρεπώς με σύγχρονους όρους

22 Ιούλ 2026, 13:08
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Ιούλη

Ολλανδία: Ημέρα ανεξαρτησίας.

Τυνησία: Ημέρα δημοκρατίας (1957).

1917: Καταδικάζεται σε θάνατο η κατάσκοπος της Γερμανίας Μάτα Χάρι.

1929: Ψηφίζεται ο Ν.4299 γνωστός ως “ιδιώνυμο“.

1934: Ναζί δολοφονούν τον aυστριακό καγκελάριο Eνγκελμπερτ Ντόλφους

1944: Εκτελείται από δωσίλογους ασφαλίτες μετά από φριχτά βασανιστήρια η Ηλέκτρα Αποστόλου.

1949: 24 έμποροι και βιομήχανοι συλλαμβάνονται ως ενισχυτές του ΚΚΕ.

1995: Βομβιστική επίθεση σημειώνεται στο μετρό του Παρισιού, επτά νεκροί και ογδόντα τραυματίες.

2000: Δολοφονείται 22χρονος πρόσφυγας από αξιωματικό του στρατού στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

2002: Συλλαμβάνεται ο Πάτροκλος Τσελέντης για συμμετοχή στη 17Ν.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…
Δεν θα κουραστώ να το λέω, βλέπω εδώ και δημοσιογράφους οι οποίοι παρακολουθούν την συνεδρίασή μας: οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027. Αυτή η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την συνταγματική της θητεία. Ομως, αν μου επιτρέπετε, επειδή άκουσα και τον Μάξιμο και να κλείσω με αυτό, μου έδωσε μια ωραία ιδέα, έκανε κάποιες ποδοσφαιρικές αναφορές. Ισως με έναν τρόπο και εμείς να θυμίζουμε λίγο τη νικήτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, την Ισπανία. Προσέξτε, τι έκανε η Ισπανία; Ηθελε να έχει κατοχή της μπάλας, άρα, δηλαδή, την πρωτοβουλία των κινήσεων. Οταν έχεις την μπάλα, εσύ μάλλον θα βάλεις γκολ. Οταν κυνηγάς να πάρεις την μπάλα κάποιος άλλος μάλλον… Εμείς, λοιπόν, έχουμε την πρωτοβουλία των κινήσεων. Εχουμε σίγουρα καλή φυσική κατάσταση, το έχουμε αποδείξει, οπότε μπορούμε να αντέξουμε αυτόν τον «μαραθώνιο» μέχρι τις εκλογές της άνοιξης του 2027. Και βέβαια, έχουμε αντοχή στο σκληρό παιχνίδι και ψυχραιμία απέναντι στους προπηλακισμούς. Ταυτόχρονα, είμαστε πρώτα και πάνω απ’ όλα ομάδα. Ομάδα. Οι ομάδες κερδίζουν, όχι οι δήθεν μεμονωμένοι σταρ.
Κυριάκος Μητσοτάκης
(Τον είπαν Μωυσή, Τσόρτσιλ, Ηρακλή, γκόμενο και άλλα που δεν τα θυμόμαστε. Ε, να μην αυτοχαρακτηριστεί και Ρόδρι; Εμμεσα και… με σεμνότητα και ταπεινότητα, αλλά όταν ένας χαζοχαρούμενος πορφυρογέννητος παριστάνει τον σεμνό και ταπεινό, ξεβρακώνεται αμέσως. Τα λέει και χαχανίζει αυτάρεσκα. Δε θα σχολιάσουμε την παρομοίωση της ΝΔ με την ποδοσφαιρική ομάδα της Ισπανίας, γιατί θα ήταν ιεροσυλία. Η Ισπανία είναι ο ορισμός της ομάδας, ενώ η ΝΔ είναι ένα τσούρμο παρτάκηδων που το διαφεντεύει δικτατορικώ τω τρόπω ένας αυτοκρατορίσκος με τους αυλικούς του. Το αφεντικό και εκείνοι που έχουν ως καθήκον να «φάνε τη σφαίρα», όπως λέει ο πρωθυπουργικός ανιψιός Γρηγόρης Δημητριάδης. Κι όχι μόνο να «φάνε τη σφαίρα», αλλά να ράψουν το στόμα τους, υπακούοντας στην ομερτά που απαιτεί η αυτοκρατορική αυλή. Θα θέσουμε ένα απλό ερώτημα: αν τα γκάλοπ – όχι αυτά που δημοσιεύονται, τα άλλα, τα κυλιόμενα, που τα βλέπουν μόνο ο αυτοκρατορίσκος και οι επιτελείς του – έδειχναν ότι «βγαίνουν τα κουκιά», θα είχε κανένα δισταγμό ο Μητσοτάκης να κάνει πρόωρες εκλογές; Μόνο αφελείς μπορεί να πιστεύουν τις μπούρδες περί «θεσμικότητας». Επειδή «τα κουκιά δε βγαίνουν» και επειδή οι δυναμικές που καταγράφουν αυτά τα μυστικά γκάλοπ δεν επιτρέπουν αισιοδοξία, επαναλαμβάνει συνεχώς «οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027». Τους θέλει, όμως, σε ετοιμότητα, γιατί αν για κάποιο ή κάποιους λόγους παρουσιαστεί ένα «παράθυρο ευκαιρίας», θα μπουμπουνίσει τις εκλογές πρόωρα. Θα πάρει το ρίσκο. Αλλιώς, θα το πάει μέχρι το τέλος, ολοκληρώνοντας όσες αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις απομένουν, ώστε να εξακολουθήσει να έχει στήριξη από την αστική τάξη. Οχι σώνει και καλά για να ξαναγίνει άμεσα πρωθυπουργός, αλλά για να μείνει ο ίδιος και η «φαμίλια» στο παιχνίδι)
Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo