Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ο Αρειος Πάγος θεωρεί αξιόπιστο τον ναζί Πλεύρη!
  • Σαν σήμερα 21 Νοέμβρη
  • Θα ζήλευε και ο Πινόκιο
  • Γάζα: Νέα σφαγή αμάχων Παλαιστίνιων από τους σιωναζιστές
  • Ο «Βλάχος» είναι πονηρός (και πάντα Αβερωφικός)
  • Τραμπισμοί α’λα γκρεκ
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Η «νύχτα του αγίου Βαρθολομαίου» για το σιωναζιστικό στρατό
Διεθνή

Η «νύχτα του αγίου Βαρθολομαίου» για το σιωναζιστικό στρατό

Αιφνιδιαστική επίθεση της Αντίστασης σε ένα μέτωπο και τέσσερις ενέδρες

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr11 Νοέ 2023, 12:20

«Νομίζω ότι ο κατακτητής μπήκε τώρα στη σφηκοφωλιά». Μ’ αυτόν τον εύστοχο τρόπο προέβλεψε ο στρατιωτικός ειδικός Φαγιέζ Αλ-Ντουάρι αυτό που θα πάθαιναν οι σιωναζιστές εισβολές μερικές ώρες αργότερα. Ο απόστρατος ιορδανός συνταγματάρχης, που σχολιάζει καθημερινά για το αραβικό Αλ-Τζαζίρα, εξήγησε τι εννοούσε: Τα τανκ δεν είναι φτιαγμένα για μάχες μέσα σε πυκνό οικιστικό ιστό. Εκεί δεν μπορούν να ελιχθούν. Κι όταν βρίσκονται σε πυκνό οικιστικό ιστό, καθίσταται αδύνατη και η βοήθεια από την αεροπορία, γιατί κινδυνεύει να χτυπήσει φίλιες δυνάμεις.

Αντίθετα, για τους παλαιστίνιους μαχητές η διείσδυση τεθωρακισμένων για πρώτη φορά μέσα στον οικιστικό ιστό της Γάζας είναι αυτό που περίμεναν. Οι Ισραηλινοί δεν βρίσκονται πλέον δυτικά, για να έχουν καλυμμένη τη μια πλευρά τους από τη θάλασσα. Τώρα είναι εκτεθειμένοι απ’ όλες τις πλευρές, καθώς οι μαχητές θα μπορούν να τριγυρίζουν σαν τις σφήκες και να τους κεντρίζουν από σημεία που δεν περιμένουν. Και μάλιστα, να τους χτυπούν σχεδόν εξ επαφής, καθώς ο οικιστικός ιστός τούς προσφέρει αυτό το πλεονέκτημα, εν αντιθέσει με τους ανοιχτούς χώρους.

Μερικές ώρες αργότερα, η πρόβλεψη του Αλ-Ντουάρι επιβεβαιώθηκε πλήρως, με τη νέα «νίλα» που έπαθαν χτες το βράδυ τα τεθωρακισμένα τμήματα του σιωναζιστικού στρατού, που είχαν προωθηθεί στην πόλη της Γάζας.

Οι επίμονοι βομβαρδισμοί των σιωναζιστικών αεροπλάνων σε πέντε συγκεκριμένες μικρές περιοχές έδειχναν στους δημοσιογράφους που παρακολουθούσαν από μακριά (λίγοι έχουν απομείνει πια στο κέντρο Τύπου απέναντι από την πύλη του νοσοκομείου Αλ-Σίφα), ότι εκεί γίνονταν σκληρές μάχες και ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί αποσκοπούσαν στον απεγκλωβισμό των σιωναζιστικών τμημάτων που δέχονταν επίθεση.

Το ίδιο έχει γίνει και άλλες φορές. Ενω 24ωρο νωρίτερα είχε επαναληφθεί στα βόρεια περίχωρα του παραλιακού προσφυγικού καταυλισμού Αλ-Σάτι, όπου επίσης υπέστησαν πανωλεθρία οι σιωναζιστές και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν κάθε προσπάθεια να πάρουν το Αλ-Σάτι και να κάνουν ένα σημαντικό βήμα για την περικύκλωση της πόλης της Γάζας.

Οπως γράψαμε χτες (δείτε: Η Παλαιστινιακή Αντίσταση κρατάει το έδαφος και έχει την πρωτοβουλία), δυνάμεις σιωνιστικών τεθωρακισμένων παρέκαμψαν το Αλ-Σάτι και κινήθηκαν ανατολικά μπαίνοντας στον οικιστικό ιστό της πόλης της Γάζας, βομβαρδίζοντας και πολιορκώντας νοσοκομεία. Οι σιωναζιστές ήξεραν πως η Αντίσταση δε θα έστηνε μάχες έξω από τα νοσοκομεία, για να μην βάλει σε κίνδυνο κατεδάφισης τα ίδια τα νοσοκομεία, αλλά και σε κίνδυνο μαζικής εξόντωσης τους δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους που είχαν βρει καταφύγιο στα προαύλιά τους και τον περιβάλλοντα χώρο.

Η Αντίσταση, όμως, είχε άλλα σχέδια, πολύ πιο προχωρημένα. Ολη τη χτεσινή μέρα, οι επιχειρήσεις της συνεχίστηκαν, όμως δεν γίνονταν στην πόλη της Γάζας, αλλά στην περίμετρο της αρχικής εισβολής των σιωνιστών, βόρεια, βορειοδυτικά, νότια και ανατολικά της Λωρίδας. Αυτό μάλλον φούντωσε την αλαζονεία των σιωναζιστών που νόμισαν ότι η Αντίσταση δεν μπορεί να τους αντιμετωπίσει μέσα στην πόλη της Γάζας. Ούτε που κατάλαβαν ότι η Αντίσταση τους έσπρωχνε σε μια καλοστημένη ενέδρα περικύκλωσης.

Mέσα στην αλαζονεία τους, προσπάθησαν να κινηθούν από το νότιο άξονα κατοχής προς το νοσοκομείο Αλ-Σίφα, που έχει γι’ αυτούς συμβολική σημασία (είναι νοσοκομείο που χτίστηκε το 1946, πριν από τη δημιουργία του Ισραήλ, και συνεχώς μεγαλώνει) και θέλουν να το καταλάβουν οπωσδήποτε. Ούτε που κατάλαβαν ότι τα περίπου 600 μέτρα που διήνυσαν τα τεθωρακισμένα τους χωρίς να συναντήσουν αντίσταση, οδηγούσαν σε μια από τις τέσσερις καλοστημένες ενέδρες της Αντίστασης.

Η επιχείρηση που ξεκίνησε το βράδυ οργανώθηκε από το Κοινό Αρχηγείο της Αντίστασης στη Λωρίδα της Γάζας και πήραν μέρος μαχητές από τις Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ, τις Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς και τις Ταξιαρχίες Μαρτύρων του Αλ-Ακσα (Αλ-Φάταχ στη Γάζα). Για πρώτη φορά στη διάρκεια αυτού του πολέμου επιχειρούν μαζί οι τρεις οργανώσεις (αν το δούμε και πολιτικά, εκπροσωπούν τα τρία μεγαλύτερα κόμματα στην Παλαιστίνη – όχι βέβαια την κλίκα του Αμπάς).

Aυτοί που το πρωί πολιορκούσαν τα νοσοκομεία Αλ-Ραντίσι και Αλ-Νασρ, το βράδυ βρέθηκαν πολιορκούμενοι από τις δυνάμεις της Αντίστασης. Αρχικά γινόταν λόγος για πέντε ενέδρες της Αντίστασης, όπως όμως διευκρινίστικε σήμερα το πρωί με ανάρτηση του Αμπού Ομπάιντα στο Telegram, οι ενέδρες ήταν τέσσερις:

  1. Μια τεράστια ενέδρα δυτικά του Tal al-Hawa
  2. Ενέδρα γύρω από το νοσοκομείο Al-Shifa
  3. Ενέδρα δυτικά του στρατοπέδου Al-Shati, όπου ο αριθμός των εχθρικών θανάτων ήταν ο μεγαλύτερος
  4. Ενέδρα δυτικά της Beit Lahia, βόρεια του Τομέα 9.07, όπου οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς στόχευσαν και ένα σιωνιστικό αεροπλάνο Heron TB (Eitan) και το χτύπησαν με απευθείας βολή.

Ταυτόχρονα, χτυπήθηκαν και τα σιωναζιστικά τανκ που είχαν εισβάλει στον οικιστικό ιστό της πόλης της Γάζας, στη συνοικία Αλ-Νασρ. Γίνονταν συνεχείς βίαιες επιθέσεις από τους μαχητές στην περιοχή του κόμβου Ετισαλάτ, στην οδό Σουαντάα, κοντά στον πύργο Αλ-Ουαντά στην οδό Αλ-Νασρ και στην οδό Χάι Αλ-Νασρ. Πληροφορίες μιλούσαν για πολλές εκτοξεύσεις αντιαρματικών ρουκετών από τους παλαιστίνιους μαχητές (ως γνωστόν, αυτοί σπάνια αστοχούν, γιατί πλησιάζουν πολύ κοντά στο στόχο τους). Οι σφήκες άφησαν τον εχθρό να μπει στη φωλιά τους και του επιτίθεντο ως σμήνος απ’ όλες τις πλευρές.

Οι σιωναζιστές στρατιώτες δεν τολμούσαν να βγουν από τα τεθωρακισμένα και να πολεμήσουν στο δρόμο. Περίμεναν τα αεροπλάνα για να στήσουν φράγμα με βόμβες και να προσπαθήσουν να υποχωρήσουν.

Αξίζει να σημειωθεί πως όλες οι επιθέσεις της Αντίστασης ξεκίνησαν την ίδια ώρα, αιφνιδιάζοντας πλήρως τον εχθρό και κερδίζοντας χρόνο για εξόντωση τεθωρακισμένων και στρατιωτών, μέχρι οι σιωναζιστές να καταλάβουν τι γίνεται και να στείλουν τα αεροπλάνα. «Τώρα, σε ένα μεγάλο ηρωικό έπος στη γειτονιά Αλ-Νασρ, την περιοχή Αλ-Σίφα και τον καταυλισμό Αλ-Σάτι, οι μαχητές μας πραγματοποίησαν μια αιφνιδιαστική επιχείρηση που μπέρδεψε τους υπολογισμούς του εχθρού» έγραψε στο λογαριασμό του στο Telegram ο Αμπού Ομπάιντα.

Οι σιωνιστές άρχισαν να βομβαρδίζουν επίμονα τις περιοχές των συγκρούσεων. Σύμφωνα με μαρτυρίες, βομβάρδισαν και δικές τους δυνάμεις (προφανώς εφάρμοσαν το δόγμα Χάνιμπαλ: καλύτερα νεκροί, παρά αιχμάλωτοι).

Στην περιοχή βόρεια του καταυλισμού Αλ-Σάτι χρησιμοποίησαν μαζικά βόμβες φωσφόρου, προσπαθώντας να απομακρύνουν τους αντάρτες. Είναι η μάχη στην οποία οι σιωναζιστές είχαν τις μεγαλύτερες απώλειες. Οπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του Gaza Now, σ’ αυτή τη μάχη εξουδετερώθηκαν περισσότεροι από 30 σιωνιστές στρατιώτες και κάηκαν δεκάδες οχήματα.

Από τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς δεν γλίτωσαν τα νοσοκομεία. Θα μιλήσουμε γι’ αυτά σε άλλο σημείωμα.

https://eksegersi.gr/wp-content/uploads/2023/11/maxes_al-Shifa.mp4
https://eksegersi.gr/wp-content/uploads/2023/11/al-Shifa_maxes.mp4

Τη «νίλα» παραδέχονται και τα σιωνιστικά Μέσα.

Το ισραηλινό Channel 12 μετέδωσε έκτακτα ότι η σημερινή (σ.σ. χτεσινή) βραδιά είναι χειρότερη από τις 7 Οκτώβρη, καθώς υπάρχουν δεκάδες νεκροί στρατιώτες στους δρόμους.

Ο πολιτικός αναλυτής Ναχούμ Μπαρνέα γράφει στη δεξιά σιωνιστική Γεντιότ Αχρονότ: «Δυστυχώς, δεν υπάρχει νίκη στον ορίζοντα. Οι δηλώσεις του Νετανιάχου για έναν πόλεμο για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι ένα υποκατάστατο μάρκετινγκ για μια νίκη που δεν υπάρχει. Η Χαμάς μας εξαπάτησε για δεύτερη φορά και μας άφησε για μια ολόκληρη μέρα να διεισδύσουμε σε δύο άξονες. Μετά μας εξέπληξε, όπως φαίνεται, με επίλεκτες δυνάμεις… τα σώματα των στρατιωτών μας στην οδό Αλ-Νασρ και στους δρόμους… Φαίνεται ότι οι δυνάμεις μας έχουν δύο επιλογές: είτε αποχώρηση, είτε εξευτελιστικό θάνατο».

Οι μάχες συνεχίζονται και σήμερα. To παρακάτω ιδιωτικό βίντεο τραβήχτηκε στις 9:30 το πρωί:

https://eksegersi.gr/wp-content/uploads/2023/11/maxes_proi.mp4

Από τις 8:00, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ είχαν ανακοινώσει ότι εμπλέκονται σε σφοδρές συγκρούσεις σε περισσότερους από έναν άξονες στη Γάζα.

Στις 9:34 χτύπησαν με οβίδες Yassin 105 τρία στρατιωτικά οχήματα στον άξονα νοτιοδυτικά της πόλης της Γάζας.

Στις 10:15 οι Ταξιαρχίες Αλ-Κουντς ανακοίνωσαν ότι οι μαχητές τους εμπλέκονται σε βίαιες συγκρούσεις στις περιοχές των στρατοπέδων Ταλ Αλ-Χάουϊ και Αλ-Σάτι.

«Μια νύχτα σαν καμία άλλη», έγραψε νωρίτερα ο ανταποκριτής του Gaza Now. Ενημέρωσε ότι ως τώρα οι εκρήξεις δεν έχουν σταματήσει. Η κατοχή προσπάθησε να κάνει ό,τι έκανε στα νοσοκομεία Αλ-Ραντίσι και Αλ-Νασρ, προσπαθώντας να φτάσει στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα. Ομως ο οπλισμός της καταστράφηκε κυριολεκτικά. Μπορούμε να πούμε χωρίς υπερβολή ότι αυτή η νύχτα ήταν μια νίκη, μια πραγματική νίκη. Η Αντίσταση μπόρεσε να αποκρούσει τον αριθμό των τανκ που έφτασαν στην καρδιά της πόλης της Γάζας υπό την κάλυψη ενός εναέριου βομβαρδισμού που δεν σταμάτησε ούτε για λίγα δευτερόλεπτα. Τα τεθωρακισμένα υποχώρησαν προς τα πίσω και δεν προχώρησαν ούτε ένα μέτρο Το μόνο κακό ήταν ότι το πυροβολικό εκτόξευσε τυχαία οβίδες προς τα σπίτια πολιτών στους δρόμους της γειτονιάς Αλ-Νασρ, στην αρχή της οδού Αλ-Σουχαντάα και στο Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο. Μπορεί να ειπωθεί επίσημα ότι η Κατοχή απέτυχε να φτάσει στο νοσοκομείο Αλ-Σίφα στη δυτική Γάζα, καθώς συνάντησε έντονη αντίσταση.

Βίντεο δεν έχουμε ακόμα από την Αντίσταση. Τα περιμένουμε τις επόμενες μέρες. Σήμερα, οι ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ έδωσαν στη δημοσιότητα μόνο ένα βίντεο από στόχευση σιωναζιστών στρατιωτών που προσπαθούσαν να οχυρωθούν σε ένα σπίτι βόρεια της Μπέιτ Χανούν. Απολαύστε το:

https://eksegersi.gr/wp-content/uploads/2023/11/Al-Qassam_11-11-23.mp4
Εκτύπωση 🖨
ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΙΩΝΙΣΤΙΚΗ ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

Αιφνιδιαστική επίθεση της Αντίστασης σε ένα μέτωπο και τέσσερις ενέδρες

Επόμενο άρθρο Η χυδαιότητα και η ταύτιση με την σιωναζιστική προπαγάνδα άγγιξαν ταβάνι

Αιφνιδιαστική επίθεση της Αντίστασης σε ένα μέτωπο και τέσσερις ενέδρες

Σχετικά Αρθρα

Γάζα: Νέα σφαγή αμάχων Παλαιστίνιων από τους σιωναζιστές

Διεθνή 20 Νοέ 2025, 20:41

Σιωναζιστική σφαγή αμάχων σε καταυλισμό παλαιστίνιων προσφύγων στον Λίβανο

Τουλάχιστον 21 νεκροί και 94 τραυματίες

Διεθνή 19 Νοέ 2025, 19:43

Η Ουάσιγκτον ακυρώνει την επίσκεψη του αρχηγού του λιβανικού στρατού επειδή καταδίκασε ισραηλινές επιθέσεις

Υστερικές αντιδράσεις φιλο-σιωνιστών αμερικανών γερουσιαστών

Διεθνή 19 Νοέ 2025, 08:31

Ψήφισμα ΣΑ του ΟΗΕ: Το παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα ενάντια στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

Κι αυτό το ψήφισμα θα μείνει στα χαρτιά

Διεθνή 18 Νοέ 2025, 21:47

52 XΡΟΝΙΑ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ: Πορεία αλληλεγγύης στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

Προσυγκέντρωση: Πλ. Κολοκοτρώνη 3 μμ

Ιστορία 17 Νοέ 2025, 06:25

Παλαιστινιακές Αντιστασιακές Οργανώσεις: Οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση στη Γάζα απορρίπτεται

Διεθνή 16 Νοέ 2025, 21:43
Ροή Ειδήσεων
Κόντρες

Ο Αρειος Πάγος θεωρεί αξιόπιστο τον ναζί Πλεύρη!

21 Νοέ 2025, 13:38
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Νοέμβρη

21 Νοέ 2025, 00:01
Πολιτική

Θα ζήλευε και ο Πινόκιο

20 Νοέ 2025, 22:39
Διεθνή

Γάζα: Νέα σφαγή αμάχων Παλαιστίνιων από τους σιωναζιστές

20 Νοέ 2025, 20:41
Πολιτική

Ο «Βλάχος» είναι πονηρός (και πάντα Αβερωφικός)

20 Νοέ 2025, 18:39
Πολιτική

Τραμπισμοί α’λα γκρεκ

20 Νοέ 2025, 14:57
Παιδεία

Πάνω από 200 κενά στα σχολεία, άρνηση χορήγησης αδειών, απλήρωτες Προϊσταμένες για διοικητικό έργο και άθλιες αναφορές για πειθαρχικά και ποινές!

Καταγγελία του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «O Σωκράτης» - Παράσταση Διαμαρτυρίας στη ΔΙ.Π.Ε. Αν. Αττικής Πέμπτη 20/11 στις 14:00

20 Νοέ 2025, 14:01
Κόντρες

Aλλo Φρανκ Πεντάντζελι, άλλο Φραπές

20 Νοέ 2025, 12:20
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 20 Νοέμβρη

20 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Σιωναζιστική σφαγή αμάχων σε καταυλισμό παλαιστίνιων προσφύγων στον Λίβανο

Τουλάχιστον 21 νεκροί και 94 τραυματίες

19 Νοέ 2025, 19:43
Παιδεία

Απόφαση για Απεργία-Αποχή από κάθε διοικητικό έργο που συνδέεται με τις διαγραφές φοιτητών

Από το  8ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

19 Νοέ 2025, 14:37
Πολιτική

Μονόδρομος η καταδίκη των κασιδιαραίων νεοναζιστών «Σπαρτιάτες»

Αρχισε η δίκη τους σε δεύτερο βαθμό, μετά από εισαγγελική έφεση στην πρωτόδικη αθωωτική απόφαση

19 Νοέ 2025, 13:04
Πολιτισμός

Xαιρετισμός από τα όπλα μας σ’ εσάς φύλακες της δόξας

Οι Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ υποκλίνονται στον παλαιστινιακό λαό μ' ένα καινούργιο τραγούδι

19 Νοέ 2025, 11:45
Πολιτική

ΠΡΟΚΛΗΣΗ: Η Εισαγγελία ζητά την άρση της βουλευτικής ασυλίας του Δ. Κουτσούμπα, μετά από μήνυση του νεοναζιστή Κ. Πλεύρη

19 Νοέ 2025, 09:20
Διεθνή

Η Ουάσιγκτον ακυρώνει την επίσκεψη του αρχηγού του λιβανικού στρατού επειδή καταδίκασε ισραηλινές επιθέσεις

Υστερικές αντιδράσεις φιλο-σιωνιστών αμερικανών γερουσιαστών

19 Νοέ 2025, 08:31
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 19 Νοέμβρη

19 Νοέ 2025, 00:01
Διεθνή

Ψήφισμα ΣΑ του ΟΗΕ: Το παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό σύστημα ενάντια στην Παλαιστινιακή Αντίσταση

Κι αυτό το ψήφισμα θα μείνει στα χαρτιά

18 Νοέ 2025, 21:47
Αγροτικά

Πολιτική αλητεία: Ο Μητσοτάκης παρουσιάζει σαν «δώρο» στους κτηνοτρόφους που έχασαν τα κοπάδια τους, αυτό που η κυβέρνησή του είχε νομική υποχρέωση να κάνει πριν από ενάμιση χρόνο

18 Νοέ 2025, 14:02
Αγροτικά

Εδώ και τώρα να καταβληθεί η συνδεδεμένη ενίσχυση και το απολεσθέν εισόδημα στους κτηνοτρόφους που θανάτωσαν τα κοπάδια τους

18 Νοέ 2025, 05:50
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 18 Νοέμβρη

18 Νοέ 2025, 00:01
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 21 Νοέμβρη

Ημέρα τηλεόρασης.

Ημέρα φιλοσοφίας.

Ημέρα χαιρετισμού.

1905: Ιδρύεται το Σοβιέτ Εργατών Μόσχας.

1967: 21 καταδίκες μελών του ΠΑΜ σε δίκη με 31 κατηγορούμενους.

1973: Πραξικόπημα του Δημήτρη Ιωαννίδη.

1973: Διαλύονται από τη χούντα 28 φοιτητικοί σύλλογοι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα και Χανιά.

2001: Ο αστυφύλακας Γιάννης Ριζόπουλος δολοφονεί στην πλατεία Αμερικής τον 20χρονο μετανάστη από την Αλβανία Gentjan Celniku.

2006: Μετανάστης από το Μαγκρέμπ νεκρός μετά από κράτηση στο αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Κάθε κρίσιμη στιγμή συνοδεύεται από αυτή την εσωτερική παρόρμηση. Να μη δεχτείς τον κόμπο ως τελικό όριο. Να βρεις τον τρόπο, με ευθύνη, με σταθερότητα, με κόστος, να περάσεις απέναντι. Αυτή η δύναμη δεν προκύπτει από τη φιλοδοξία, αλλά από την ανάγκη να παραμείνεις πιστός σε μια αποστολή που υπερβαίνει το πρόσωπό σου. Να υπηρετήσεις όχι αυτό που σε συμφέρει, αλλά αυτό που θεωρείς σωστό. Το βιβλίο αυτό γεννήθηκε από μια τέτοια ανάγκη. Όχι από την ανάγκη για προσωπική δικαίωση. Δεν γράφτηκε για να εξωραΐσει αποφάσεις, να ωραιοποιήσει γεγονότα ή να κατασκευάσει ένα αφήγημα βολικό για τον συγγραφέα του. Ο αναγνώστης, εξάλλου, γρήγορα θα συνειδητοποιήσει πως το βιβλίο γράφτηκε από την αίσθηση μιας εσωτερικής υποχρέωσης: την ανάγκη της μαρτυρίας. (…) Οι αποφάσεις που έπρεπε να ληφθούν δεν είχαν απλώς πολιτικό κόστος· είχαν ηθικό βάρος, κοινωνική προέκταση, ιστορική διάσταση. Ένιωθα να κουβαλώ στις πλάτες μου τα φαντάσματα των αδικαίωτων αγώνων του χθες, αλλά και τις ελπίδες μιας ολόκληρης γενιάς που τόλμησε να πιστέψει ότι τα πράγματα μπορούσαν να αλλάξουν. (…) Ήξερα πια, βιωματικά, τι σημαίνει να κυβερνάς με κομμένη την ανάσα και σε συνθήκες τήξης: να σηκώνεις το βάρος και τις επιθέσεις, να αντέχεις την αμφισβήτηση, να προστατεύεις ό,τι μπορεί να σωθεί και να χτίζεις ό,τι δεν υπήρχε. (…) Αυτή η πολιτική είναι έφοδος στον ουρανό. Η πολιτική σε φθείρει, ναι, αλλά σου χαρίζει κάτι πολύτιμο. Τη σπάνια δυνατότητα να συνδεθείς αληθινά με την εποχή σου. Να αφήσεις πίσω σου μια ανεξίτηλη σφραγίδα, μια κληρονομιά που θα ξεπερνά τον χρόνο και το πρόσωπό σου. Να δεις την όμορφη χώρα σου να στέκεται όρθια και τον λαό της να έχει σηκωθεί λίγο ψηλότερα. (…) Σε μια εποχή όπου η πολιτική είχε γίνει διαχείριση της παρακμής, εμείς επιχειρήσαμε να αρθρώσουμε μια διαφορετική αφήγηση. Δεν το πετύχαμε πάντα. Δεν ήταν όλες οι μάχες νικηφόρες. Αλλά κάθε μας βήμα συνοδευόταν από το όνειρο ενός καλύτερου, πιο δίκαιου κόσμου για τους πολλούς, για τους πιο αδύναμους. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως μπορεί να έκανα λάθη, αλλά ποτέ δεν μου έλειψε το θάρρος, ούτε όμως και άφησα τη χώρα μου μοιρολατρικά να τη σπρώξουν στον γκρεμό οι ίδιοι αυτοί που στη συνέχεια θα μας έδειχναν με το δάχτυλο ως υπεύθυνους της καταστροφής. Γράφω γιατί θέλω να δείξω πως έθεσα τον εαυτό μου στην υπηρεσία της χώρας μου αλλά και στην υπόθεση της κοινωνικής δικαιοσύνης, επιδιώκοντας με όλη τη φλόγα της ψυχής μου, και με την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών μου, μια καλύτερη μοίρα για αυτόν τον βασανισμένο λαό.

Αλέξης Τσίπρας

(Με το ίδιο θράσος που είχε ως υποψήφιος πρωθιυπουργός, όταν έταζε ότι θα καταργήσει τα μνημόνια με ένα νόμο σε ένα άρθρο, με το ίδιο θράσος που είχε ως πρωθυπουργός, όταν οργάνωνε fake δημοψήφισμα και μετά μετέτρεπε το «όχι» σε «ναι», επανέρχεται τώρα διεκδικώντας ένα νέο ξεκίνημα. Δε διστάζει να αυτοαποθεωθεί με τον πιο χυδαίο, τον πιο αηδιαστικό τρόπο. Χειρότερα από το κάνουν ο Μητσοτάκης και η δική του τσογλανοπαρέα. Παραμένει πάντα ο ίδιος πολιτικός αλήτης: αρριβίστας, αμοραλιστής, αδίστακτος. Ενα τεράστιο «εγώ» στο οποίο δε χωρούν ούτε οι πρώην συνεργάτες του στον ΣΥΡΙΖΑ. Ta πάντα είναι σε πρώτο ενικό πρόσωπο)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν

    Αιφνιδιαστική επίθεση της Αντίστασης σε ένα μέτωπο και τέσσερις ενέδρες

    • Εφετείο 17Ν

      Αιφνιδιαστική επίθεση της Αντίστασης σε ένα μέτωπο και τέσσερις ενέδρες

  • ΕΛΑ

    Αιφνιδιαστική επίθεση της Αντίστασης σε ένα μέτωπο και τέσσερις ενέδρες

    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ

      Αιφνιδιαστική επίθεση της Αντίστασης σε ένα μέτωπο και τέσσερις ενέδρες

    • Εφετείο ΕΛΑ

      Αιφνιδιαστική επίθεση της Αντίστασης σε ένα μέτωπο και τέσσερις ενέδρες

    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ

      Αιφνιδιαστική επίθεση της Αντίστασης σε ένα μέτωπο και τέσσερις ενέδρες

  • Επαναστατικός Αγώνας

    Αιφνιδιαστική επίθεση της Αντίστασης σε ένα μέτωπο και τέσσερις ενέδρες

    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Αιφνιδιαστική επίθεση της Αντίστασης σε ένα μέτωπο και τέσσερις ενέδρες

    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα

      Αιφνιδιαστική επίθεση της Αντίστασης σε ένα μέτωπο και τέσσερις ενέδρες

    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα

      Αιφνιδιαστική επίθεση της Αντίστασης σε ένα μέτωπο και τέσσερις ενέδρες

  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς

    Αιφνιδιαστική επίθεση της Αντίστασης σε ένα μέτωπο και τέσσερις ενέδρες

    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Αιφνιδιαστική επίθεση της Αντίστασης σε ένα μέτωπο και τέσσερις ενέδρες

    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.

      Αιφνιδιαστική επίθεση της Αντίστασης σε ένα μέτωπο και τέσσερις ενέδρες

    • Δίκη Σ.Π.Φ.

      Αιφνιδιαστική επίθεση της Αντίστασης σε ένα μέτωπο και τέσσερις ενέδρες

Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία

    Αιφνιδιαστική επίθεση της Αντίστασης σε ένα μέτωπο και τέσσερις ενέδρες

    • Το ημερολόγιο της αποστολής

      Αιφνιδιαστική επίθεση της Αντίστασης σε ένα μέτωπο και τέσσερις ενέδρες

      Αιφνιδιαστική επίθεση της Αντίστασης σε ένα μέτωπο και τέσσερις ενέδρες

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)

      Αιφνιδιαστική επίθεση της Αντίστασης σε ένα μέτωπο και τέσσερις ενέδρες

      Αιφνιδιαστική επίθεση της Αντίστασης σε ένα μέτωπο και τέσσερις ενέδρες

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)

      Αιφνιδιαστική επίθεση της Αντίστασης σε ένα μέτωπο και τέσσερις ενέδρες

      Αιφνιδιαστική επίθεση της Αντίστασης σε ένα μέτωπο και τέσσερις ενέδρες

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)

      Αιφνιδιαστική επίθεση της Αντίστασης σε ένα μέτωπο και τέσσερις ενέδρες

      Αιφνιδιαστική επίθεση της Αντίστασης σε ένα μέτωπο και τέσσερις ενέδρες

    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)

      Αιφνιδιαστική επίθεση της Αντίστασης σε ένα μέτωπο και τέσσερις ενέδρες

Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε

    Αιφνιδιαστική επίθεση της Αντίστασης σε ένα μέτωπο και τέσσερις ενέδρες

    Αιφνιδιαστική επίθεση της Αντίστασης σε ένα μέτωπο και τέσσερις ενέδρες

  • Επικοινωνία

    Αιφνιδιαστική επίθεση της Αντίστασης σε ένα μέτωπο και τέσσερις ενέδρες

    Αιφνιδιαστική επίθεση της Αντίστασης σε ένα μέτωπο και τέσσερις ενέδρες

  • Όροι χρήσης

    Αιφνιδιαστική επίθεση της Αντίστασης σε ένα μέτωπο και τέσσερις ενέδρες

    Αιφνιδιαστική επίθεση της Αντίστασης σε ένα μέτωπο και τέσσερις ενέδρες

  • Ποιοι είμαστε

    Αιφνιδιαστική επίθεση της Αντίστασης σε ένα μέτωπο και τέσσερις ενέδρες

    Αιφνιδιαστική επίθεση της Αντίστασης σε ένα μέτωπο και τέσσερις ενέδρες

  • Επικοινωνία

    Αιφνιδιαστική επίθεση της Αντίστασης σε ένα μέτωπο και τέσσερις ενέδρες

    Αιφνιδιαστική επίθεση της Αντίστασης σε ένα μέτωπο και τέσσερις ενέδρες

  • Όροι χρήσης

    Αιφνιδιαστική επίθεση της Αντίστασης σε ένα μέτωπο και τέσσερις ενέδρες

    Αιφνιδιαστική επίθεση της Αντίστασης σε ένα μέτωπο και τέσσερις ενέδρες

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo