Το ερχόμενο Σάββατο, ανάμεσα στους 445 ομήρους από τη Γάζα που θα απελευθερωθούν θα είναι και ο Δρ. Χουσάμ Αμπού Σαφία, διευθυντής του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν στη Μπέιτ Λάχια. Για πρώτη φορά από την απαγωγή του, σιωνιστικά μίντια έδειξαν εικόνες του γιατρού μέσα από τη φυλακή.
Ο Χουσάμ Ιντρίς Αμπού Σαφία γεννήθηκε τον Νοέμβρη του 1973 στον Προσφυγικό Καταυλισμό της Τζαμπάλια. Η οικογένειά του κατέφυγε στη Γάζα όταν εκδιώχτηκε βίαια από τη Χαμαμά της Παλαιστίνης, με τη Νάκμπα του 1948. Σπούδασε Ιατρική στο Καζαχστάν. Εκεί γνώρισε και παντρεύτηκε τη σύζυγό του Ελμπίνα. Μολονότι μπορούσαν να μείνουν στην πατρίδα του συζύγου του, ο Χουσάμ και η Ελμπίνα επέστρεψαν στη Γάζα και εγκαταστάθηκαν στη Τζαμπάλια.
Ο γιατρός πήρε ειδικότητα Παιδιατρικής και στη συνέχεια Νεογνολογίας. Αρχισε να εργάζεται ως γιατρός στο υπουργείο Υγείας της Γάζας και αναδείχτηκε σε διευθυντή του Παιδιατρικού Τμήματος του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν στη Μπέιτ Λάχια, του μεγαλύτερου νοσοκομείου στη βόρεια περιοχή της Λωρίδας. Τον Φλεβάρη του 2024, σιωναζιστικό drone σκότωσε τον διευθυντή του νοσοκομείου και διευθυντή της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Δρ. Αχμαντ Αλ-Καχλούτ. Ο Χουσάμ Αμπού-Σαφία ανέλαβε αμέσως διευθυντής του νοσοκομείου.
Μολονότι το νοσοκομείο βρισκόταν υπό πολιορκία και ανθρωπιστικές οργανώσεις και η UNRWA τον συμβούλευαν να εκτοπιστεί στο νότο, ο Αμπού Σαφία παρέμεινε στο βορρά, στο νοσοκομείο του, όπως επέβαλε το καθήκον του ως γιατρός και ως Παλαιστίνιος. Μάλιστα, στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε όλη η οικογένειά του και το έκαναν σπίτι τους.
Παρά την έλλειψη των απαραίτητων ιατρικών εφοδίων και τις συνεχείς διακοπές ηλεκτρισμού, ο Αμπού Σαφία κατάφερε να διπλασιάσει σχεδόν τη δυναμικότητα του νοσοκομείου στη διάρκεια του πολέμου, αυξάνοντας τις 120 κλίνες του σε 200. Φυσικά, ούτε αυτός ο αριθμός μπορούσε να εξυπηρετήσει το σύνολο των τραυματιών που έφταναν διαρκώς στο νοσοκομείο, όσο η σιωναζιστική πολιορκία γινόταν πιο σφιχτή και πιο άγρια. Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με επικεφαλής τον ίδιο τον Αμπού Σαφία, ξεπέρασε κάθε ανθρώπινο όριο αντοχής.
Μετά την πρώτη πολιορκία, τον Δεκέμβρη του 2023, το Καμάλ Αντουάν πολιορκήθηκε ξανά τον Μάη του 2024. Τον Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς, το νοσοκομείο βρισκόταν υπό συνεχή βομβαρδισμό, μέχρι τον Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς. Στις 25 Οκτώβρη, οι σιωναζιστές συνέλαβαν και ανέκριναν τον Αμπού Σαφία. Μετά τον άφησαν. Την ίδια μέρα, ο 15χρονος γιος του Ιμπραΐμ δολοφονήθηκε με χτύπημα σιωναζιστικού drone στην είσοδο του νοσοκομείου. Ηταν η πρώτη φορά που ο Χουσάμ Αμπού Σαφία, ο οποίος εμφανιζόταν συνεχώς σε αραβικά ΜΜΕ και κατήγγειλε την κατάσταση που βίωνε το Καμάλ Αντουάν, «λύγισε» μπροστά στην κάμερα: «Σκότωσαν τον γιο μου επειδή μεταφέρουμε ένα ανθρωπιστικό μήνυμα»…
Από τον Νοέμβρη του 2024 μέχρι τη σύλληψή του τον επόμενο μήνα, ο διευθυντής του Καμάλ Αντουάν ανέβαζε καθημερινή τεκμηρίωση από τη ζωή στο νοσοκομείο στο Instagram. Στις 23 Νοέμβρη τραυματίστηκε και ο ίδιος από βομβαρδισμό drone, καθώς επέστρεφε στο γραφείο του αφού τελείωσε ένα χειρουργείο. Εξι θραύσματα καρφώθηκαν στο πόδι του. Οι συνάδελφοί του τα αφαίρεσαν και ο Αμπού Σαφία συνέχισε να εκτελεί τα ιατρικά του καθήκοντα χρησιμοποιώντας πατερίτσα. Στις 23 Δεκέμβρη είπε στο NBC News ότι ισραηλινοί σνάιπερ και πυρά τεθωρακισμένων κατέστρεψαν εντελώς το βρεφονηπιακό τμήμα και το μαιευτήριο του Καμάλ Αντουάν.
Κάποια στιγμή, οι συνάδελφοί του τον κατέγραψαν να ξεκλέβει λίγο ύπνο μέσα στη φασαρία του γραφείου του.
Οι σιωναζιστές τού πρόσφεραν ασφαλή δρόμο για να φύγει προς το νότο μαζί με την οικογένειά του, προτού εισβάλλουν στο νοσοκομείο. Ο Αμπού Σαφίγια αρνήθηκε περήφανα: Οταν φύγει και ο τελευταίος ασθενής και ο τελευταίος συνάδελφός μου, τότε θα βγω από το νοσοκομείο. Αυτό και έκανε. Στις 27 Δεκέμβρη του 2024 οι σιωναζιστές εισέβαλαν στο νοσοκομείο και το εκκένωσαν με τη βία. Ο Δρ. Χουσάμ Αμπού Σαφία βγήκε τελευταίος, φορώντας την ιατρική του μπλούζα και βάδισε προς την ανοιχτή πόρτα του τανκ διοίκησης του σιωναζιστικού στρατού. Εδωσε το χέρι του στον διοικητή και ανέφερε ότι το νοσοκομείο είναι άδειο. Ακόμα και τα γουρούνια εξεπλάγησαν από το μεγαλείο αυτής της κίνησης, χωρίς να αντιλαμβάνονται πως ο Αμπού Σαφία συμπεριφέρθηκε ως εκπρόσωπος κρατικής μη στρατιωτικής υπηρεσίας απέναντι σε στρατό κατοχής. Το παρακάτω βίντεο το κυκλοφόρησε ο σιωναζιστικός στρατός.
Οι σιωναζιστές άφησαν τις γυναίκες (μεταξύ αυτών και η σύζυγος του Αμπού Σαφία) να πάνε στο Ινδονησιακό Νοσοκομείο και πήραν ομήρους περίπου 240 άντρες, μεταξύ των οποίων και τον διευθυντή, τον οποίο κατηγόρησαν ότι είχε μετατρέψει το νοσοκομείο σε… «βάση της Χαμάς». Το μεγαλύτερο νοσοκομείο της βόρειας Γάζας έπαψε να λειτουργεί.
Τα ίχνη του Χουσάμ Αμπού Σαφία χάθηκαν. Ιατρικές οργανώσεις απ’ όλο τον κόσμο (μεταξύ αυτών και ο ΠΟΥ), ακόμα και από το Ισραήλ, ζητούσαν πληροφορίες για την τύχη του και δεν έπαιρναν καμιά απάντηση. Ανθρωπιστικές οργανώσεις, συνέλεξαν στοιχεία από παλαιστίνιους κρατούμενους και ανέφεραν ότι ο Δρ. Αμπού Σαφία, αφού πρώτα τον χτύπησαν και τον ανέκριναν σε ένα μέρος στην περιοχή Αλ-Φαχούρα της Τζαμπάλια, μεταφέρθηκε στη συνέχεια στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Σντε Τεϊμάν στην έρημο Νεγκέφ, ενώ η κατάσταση της υγείας του δεν ήταν καθόλου καλή.
Στις 9 Γενάρη του 2025 ο Αμπού Σαφία πέρασε από ακρόαση στο Ειρηνοδικείο του Ασκελόν, που επέκτεινε την κράτησή του μέχρι τις 13 Φλεβάρη. Δεν του επέτρεψαν να έχει δικηγόρο, ούτε ενημερώθηκε ο ίδιος ή η οικογένειά του ότι θα περάσει από δικαστική ακρόαση. Δικηγόρο συνάντησε για πρώτη φορά στις 11 Φλεβάρη, στη φυλακή Οφερ στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, όπου μεταφέρθηκε. Ανέφερε στο δικηγόρο ότι υπέστη διάφορες μορφές βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης, συμπεριλαμβανομένου του εξαναγκασμού να γδυθεί, του δεσίματος σφιχτά με αλυσίδες, της υποχρέωσης να καθίσει σε αιχμηρό χαλίκι για ώρες. Υπέστη επίσης βίαιες σωματικές επιθέσεις, όπως ξυλοδαρμούς με γκλομπ και ηλεκτροσόκ. Περιέγραψε ότι κρατήθηκε σε απομόνωση για 25 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων υποβλήθηκε σε σχεδόν αδιάκοπη ανάκριση για 10 ημέρες. Παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις του για ιατρική περίθαλψη, οι ισραηλινές αρχές του αρνήθηκαν τη θεραπεία για την καρδιακή πάθηση που έχει.
Ο Δρ. Χουσάμ Αμπού Σαφία θα βγει από τα σιωναζιστικά κολαστήρια όρθιος, με ψηλά το κεφάλι, ως γιατρός και ως Παλαιστίνιος.
- Αρνήθηκε κατηγορηματικά να εγκαταλείψει τη Γάζα, παρά τις σοβαρές απειλές και τον διαρκή κίνδυνο. Παρέμεινε στη θέση του, εργαζόμενος ακούραστα για να περιθάλψει τους τραυματίες, ακόμα και όταν τα ισραηλινά πλήγματα στόχευαν άμεσα τα νοσοκομεία.
- Εμεινε στο νοσοκομείο και έδωσε τιτάνια μάχη, με μεγάλο αριθμό τραυματιών και νεκρών, με ελλείψεις των απαραίτητων ιατρικών εφοδίων, εν μέσω βομβαρδισμών, αποτελώντας παράγοντα εμψύχωσης για τους συναδέλφους του.
- Εχασε τον γιο του από ισραηλινή επίθεση, αλλά παρέμεινε στη θέση του, αρνούμενος να εγκαταλείψει την αποστολή του.
Ο Δρ. Χουσάμ Αμπού Σαφία αναδείχτηκε σε σύμβολο Αντίστασης και ανθρωπισμού, σύμβολο της ανθεκτικότητας των παλαιστίιων γιατρών, απέναντι στη βίαιη καταστολή που αντιμετωπίζουν από τις σιωναζιστικές κατοχικές δυνάμεις. Πίστευε ότι το δικό του χρέος αντίστασης στην Κατοχή ήταν να παραμείνει στη Γάζα και να κάνει το ανθρωπιστικό του καθήκον ως γιατρός. Εδειξε την ιδεολογική και πατριωτική του συνέπεια. Πάνω από τον εαυτό του και την οικογένειά του έβαλε τους ασθενείς και τους τραυματίες του λαού του και το καθήκον του απέναντι σ’ αυτούς.