Σε μαζικότατες απεργιακές κινητοποιήσεις προχώρησαν εκατοντάδες χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι σε όλη την Βρετανία, ακολουθώντας το παράδειγμα της γαλλικής εργατικής τάξης (βλέπε εδώ), κάνοντας ακόμα και τα μέσα ενημέρωσης της Βρετανίας να μιλήσουν για τη μεγαλύτερη μέρα απεργίας εδώ και μία δεκαετία (βλέπε εδώ). Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 1 Φλεβάρη δάσκαλοι, καθηγητές, πανεπιστημιακό προσωπικό, οδηγοί αστικών συγκοινωνιών και λοιποί δημόσιοι υπάλληλοι κατέβηκαν στον δρόμο απαιτώντας γενναίες αυξήσεις στους μισθούς έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στην αύξηση του πληθωρισμού της χώρας.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημοσιονομικών Μελετών του Ηνωμένου Βασιλείου (IFS), οι μισθοί των εκπαιδευτικών έχουν μειωθεί κατά 11% από το 2010 μέχρι και το 2022 (βλέπε εδώ). Παρά το γεγονός ότι το 2022 οι μισθοί των εκπαιδευτικών σε Αγγλία και Ουαλία αυξήθηκαν κατά 5%, η παράλληλη αύξηση του πληθωρισμού ουσιαστικά μεταφράζεται σε μείωση των καθαρών αποδοχών τους. Οι εκπαιδευτικοί σε όλο το νησί είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και μάλιστα έχουν προγραμματιστεί απεργίες και στάσεις εργασίας μέσα στον Φλεβάρη αλλά και τον Μάρτη.
Οπως ήταν αναμενόμενο, από τη μεριά της, η Υπουργός Παιδείας της Αγγλίας, Gillian Keegan, χαρακτήρισε τις απαιτήσεις των εκπαιδευτικών μη ρεαλιστικές, καθώς τέτοιου είδους αυξήσεις θα ήταν καταστροφικές για την οικονομία. Φυσικά, έκανε και επίκληση στο συναίσθημα λέγοντας ότι το κλείσιμο των σχολείων είναι επιζήμιο πρωτίστως για τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Κλασική τακτική που χρησιμοποιεί και η δικής μας θεούσα νεοφιλελεύθερη υπουργός Παιδείας.
Παράλληλα, εξέφρασε την απογοήτευσή της γιατί παρά τα προβλήματα που δημιουργεί το κλείσιμο σχολείων σε όλη τη χώρα οι εκπαιδευτικοί την έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια και έκλεισαν πάνω από τα μισά σχολεία σε όλη τη χώρα.
ΥΓ. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι την ώρα που χαρακτήριζε παράλογες τις απαιτήσεις των εκπαιδευτικών για αυξήσεις μισθών, φορούσε στο χέρι της μία ρολογάρα, γνωστής κυριλέ μάρκας, αξίας 10.000 λιρών. Και πού είναι το παράλογο θα πει κανείς, αφού η νέα κυβέρνηση της Αγγλίας αποτελείται κατά κύριο λόγο από golden boys, ενώ ο Πρωθυπουργός Rishi Sunak είναι και ο ίδιος πολυεκατομμυριούχος.
Φυσικά, έγινε αμέσως αντιληπτό και τα μέσα ενημέρωσης την έκαναν ρόμπα. Προσβεβλημένη η Keegan άρχισε την κλάψα και απάντησε ότι δουλεύει από τα 13 της και ότι προέρχεται από εργατική οικογένεια. Κάτι σαν τον δικό μας ακροδεξιό υστερικό τηλεμαϊντανό υπουργό μπουμπούκο ένα πράγμα. Δεν γνωρίζουμε αν όντως η κυρία υπουργός προέρχεται από εργατική οικογένεια. Δεν έχει και καμία σημασία άλλωστε. Δεν μπορείς να αποφασίσεις σε ποια κοινωνική τάξη θα γεννηθείς. Αυτό που μπορείς να αποφασίσεις, όμως, είναι για ποιας κοινωνικής τάξης τα συμφέροντα θα παλέψεις. Αυτό κάνουν οι Βρετανοί εκπαιδευτικοί, αυτό κάνουν και οι Πορτογάλοι. Αυτό θα κάνουν και οι Ελληνες