Με βομβαρδισμούς αμάχων και από τις δύο πλευρές συνεχίζεται η μεγάλη μάχη του Χαλεπιού αλλά και τα υπόλοιπα μέτωπα στη Συρία. Η κυβέρνηση Ασαντ κατηγορεί τους Αμερικάνους ότι την περασμένη Δευτέρα βομβάρδισαν χωριό στην επαρχία της Ράκα (προπύργιο των τζιχαντιστών), σκοτώνοντας τρεις εργάτες και μία εξαμελή οικογένεια με παιδιά. Την ίδια μέρα, σύμφωνα με το Ιατρικό Κέντρο του Χαλεπιού, οι αντικαθεστωτικοί σκότωσαν οκτώ μαθητές μεταξύ 7 και 12 ετών, ενώ άλλοι 27 και μία δασκάλα τραυματίστηκαν από ρουκέτα που έπεσε μέσα σε σχολείο σε κάποια γειτονιά του Χαλεπιού.
Λίγες μέρες πριν, τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα είχαν βομβαρδίσει δύο νοσοκομεία της πόλης, με απολογισμό δεκάδες νεκρούς, μεταξύ των οποίων και πολλά παιδιά, καθώς στο ένα νοσηλεύονταν ακόμα και νεογέννητα. Ετσι, το Χαλέπι έχει μείνει χωρίς νοσοκομεία. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, μόνο το 2016 σημειώθηκαν 126 επιθέσεις σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Ενα μεγάλο μέρος αυτών των επιθέσεων προέρχονταν από τα συριακά κυβερνητικά στρατεύματα.
Η συριακή κυβέρνηση προελαύνει στο Χαλέπι βομβαρδίζοντας τα πάντα στο πέρασμά της. Ενας διασώστης δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα ότι οι επιθέσεις της περασμένης Δευτέρας (20/11) ήταν οι πιο βίαιες που έχουν συμβεί τα τελευταία πέντε χρόνια. Σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα παιδιά, Geert Cappelaere, στην πόλη σήμερα έχουν εγκλωβιστεί περισσότερα από εκατό χιλιάδες παιδιά που σκοτώνονται είτε στα νοσοκομεία είτε στα σχολειά τους.
Η κυβερνητική προέλαση (που γίνεται με τη στήριξη μαχητών της Χεζμπολά και φυσικά με άφθονη ρωσική και ιρανική στρατιωτική υποστήριξη) έχει πετύχει την εισβολή στις ανατολικές συνοικίες της πόλης σε βαθμό που ποτέ δεν είχε πετύχει μέχρι τώρα, σύμφωνα με το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων που στηρίζει τους αντικαθεστωτικούς. Γι’ αυτό και ο Ασαντ απορρίπτει προτάσεις εκεχειρίας, χαρακτηρίζοντάς τες «επιβράβευση των τρομοκρατών»!
Στο γειτονικό Ιράκ, η μάχη της Μοσούλης θέλει ακόμα χρόνο να τελειώσει, καθώς οι τζιχαντιστές προβάλλουν ισχυρή αντίσταση στα ιρακινά στρατεύματα που έχουν περικυκλώσει την πόλη.
Η Μέση Ανατολή έχει μετατραπεί σε θέατρο σκληρών συγκρούσεων κι απ’ ό,τι φαίνεται θα παραμείνει για πολύ ακόμα, τροφοδοτώντας έτσι το προσφυγικό κύμα προς τη Δύση.