Περισσότεροι από 30.000 αφρικανοί μετανάστες διαδήλωσαν την Κυριακή 5 Γενάρη στην πρωτεύουσα του Ισραήλ Τελ Αβίβ ενάντια στις ρατσιστικές πολιτικές του σιωνιστικού κράτους, τον εγκλεισμό χιλιάδων μεταναστών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, αλλά και ενάντια στο ρατσισμό των Ισραηλινών, που βιώνουν καθημερινά στους χώρους όπου δουλεύουν και ζουν. Ακολούθησαν τη Δευτέρα νέα συγκέντρωση και πορεία έξω από τις ξένες πρεσβείες στο Τελ Αβίβ, μια ακόμη πορεία την Τρίτη πάλι στο Τελ Αβίβ και μια μεγαλειώδης συγκέντρωση την Τετάρτη 8 Γενάρη έξω από την ισραηλινή βουλή στην Ιερουσαλήμ, με τη συμμετοχή άνω των 10.000 μεταναστών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της αστυνομίας. Ηταν η τέταρτη μέρα των κινητοποιήσεών τους και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν.
Το βασικό τους αίτημα είναι να χαρακτηριστούν πρόσφυγες, αφού προέρχονται κυρίως από τις εμπόλεμες ζώνες του Σουδάν και της Ερυθραίας, και να τους δοθεί άσυλο. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 60.000 μετανάστες που έχουν κάνει αίτηση για άσυλο, από τους οποίους το 95% προέρχεται από το Σουδάν και την Ερυθραία.
Με βάση νέο νόμο για τη μετανάστευση που ψηφίστηκε από την ισραηλινή Κνεσέτ στις 10 Δεκέμβρη 2013, οι αρχές μπορούν να φυλακίζουν μέχρι και για ένα χρόνο, χωρίς δίκη, μετανάστες οι οποίοι πέρασαν τα σύνορα παράνομα. Ταυτόχρονα, ο νέος νόμος επιτρέπει τη φυλάκιση για απεριόριστο χρονικό διάστημα μεταναστών που έχουν κάνει αίτηση για άσυλο. Οι αιτούντες άσυλο θα φυλακίζονται στο κέντρο κράτησης Χολότ στην Ερημο Νεγκέβ. Στην κριτική που δέχονται οι σιωνιστές υποστηρίζουν ότι το κέντρο κράτησης Χολότ δεν είναι φυλακή αλλά κέντρο διαμονής των αιτούντων άσυλο, οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να φεύγουν κατά τη διάρκεια της μέρας και να επιστρέφουν τη νύχτα. Αυτό βέβαια που κρύβουν είναι ότι το κέντρο κράτησης βρίσκεται στη μέση της ερήμου, ενώ η πιο κοντινή κατοικημένη περιοχή είναι η πόλη Μπιρ Σεβά σε απόσταση μιας ώρας, χωρίς συγκοινωνία από και προς τη φυλακή.
Από την ίδρυσή του το 1948, το κράτος του Ισραήλ έχει αναγνωρίσει ως πρόσφυγες και έχει δώσει άσυλο σε μόλις 200 ανθρώπους.