Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 5 Δεκέμβρη
  • Tσίπρας προς αντιπολίτευση: Είστε άχρηστοι, αναλαμβάνω εγώ
  • Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το… τρολ Δένδιας
  • Η Παλαιστίνη γιορτάζει: Η Αντίσταση ξεπάστρεψε τον αρχιδωσίλογο Αμπού Σαμπάμπ και τον υπαρχηγό του
  • Συνεχίζεται το σκληρό διπλωματικό παζάρι για την ιμπεριαλιστική ειρήνη στην Ουκρανία
  • Η αφόρητη βαρεμάρα του εξουσιαστικού λόγου
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Χεζμπολά και Αντίσταση
Διεθνή

Χεζμπολά και Αντίσταση

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr2 Σεπ 2006, 00:00
Ποτέ άλλοτε στην ιστορία της Μέσης Ανατολής μία οργάνωση δεν έγινε τόσο δημοφιλής όσο η Χεζμπολά σήμερα. Οποια κι αν είναι η θέση των κάθε λογής αναλυτών, δημοσιογράφων και «ειδικών» πάνω στα τεκταινόμενα του πρόσφατου πολέμου, όλοι συμφωνούν ότι ο Χασάν Νασράλα έχει γίνει ήρωας στα μάτια των αραβικών λαών, απ’ το Κάιρο μέχρι τη Ραμάλα. Κι αυτό σίγουρα όχι επειδή είναι «καλός μουσουλμάνος», αλλά γιατί η οργάνωσή του πέτυχε την ταπεινωτική ήττα των Σιωνιστών σ’ ένα πόλεμο που μόνο με την αμερικανοβρετανική εισβολή στο Ιράκ μπορεί να συγκριθεί από την άποψη των καταστροφών.
 
► Ποιά είναι η Χεζμπολά;
 
Ποιά είναι όμως η οργάνωση που ταπείνωσε τόσο τον ισραηλινό νεοναζισμό; Ποιοί οι στόχοι της και η ταξική της φύση;
Πολλά έχουν γραφτεί για το ρόλο αυτής της οργάνωσης που ιδρύθηκε το 1982 από διάσπαση του κινήματος Αμάλ, την επαύριο της ισραηλινής εισβολής στο Λίβανο. Οι δυτικές κυβερνήσεις τη θεωρούν «τρομοκρατική», γι’ αυτό και ΗΠΑ, Καναδάς, Ολλανδία την έχουν θέσει στη λίστα με τις «τρομοκρατικές οργανώσεις», ενώ Βρετανία και Αυστρία έχουν θέσει στην ίδια λίστα μόνο την «Εξωτερική Οργάνωση Ασφαλείας» (External Security Organisation) της οργάνωσης, όπως χαρακτηρίζει το ένοπλο τμήμα της Χεζμπολά η Βρετανική κυβέρνηση (βλ. https://www.homeoffice.gov.uk/security/terrorism-and-the-law/terrorism-act/proscribed-groups). Σε μία προσπάθεια να σφίξει ο κλοιός γύρω απ’ τη Χεζμπολά, το Μάρτη του 2005, πέρασε στο Ευροκοινοβούλιο ψήφισμα που κατήγγειλε τις «τρομοκρατικές μεθόδους της Χεζμπολά» καλώντας όλα τα κράτη μέλη να ενεργήσουν έτσι ώστε να την σταματήσουν. Παρολαυτά δεν έθεσε άμεσο ζήτημα κατάταξής της στις «τρομοκρατικές οργανώσεις». Κι αυτό γιατί η Χεζμπολά δεν είναι μια «τυπική φανατική ισλαμική οργάνωση», όπως παρουσιάζεται απ’ τη Δύση, αλλά μια οργάνωση που μόνο «φανατική» δε μπορεί να χαρακτηριστεί.
 
Ο πολιτικός της λόγος διαφέρει από τις «άγριες κραυγές» για τζιχάντ των διάφορων οργανώσεων της Αλ-Κάιντα, παρά το γεγονός ότι πολλές φορές οι ηγέτες της Χεζμπολά έχουν μιλήσει πολύ σκληρά για την Αμερική. Παρολαυτά, η στάση της τόσο στο ζήτημα των γυναικών όσο και των μη μουσουλμάνων (που δεν τους θεωρεί συλλήβδην εχθρούς) είναι πολύ διαφορετική από το πρόσωπο που επιχείρησαν να της δώσουν στη Δύση. Γι’ αυτό, αν και η Δύση τη θεωρεί «τρομοκρατική», ο συνασπισμός «Αντίσταση και Ανάπτυξη» που υποστήριξε η Χεζμπολά (σε συνεργασία με την Αμάλ) κατόρθωσε να εκλέξει 35 απ’ τις 128 έδρες του λιβανέζικου κοινοβουλίου τον περασμένο Μάη (οι 14 απ’ τις οποίες ανήκουν στη Χεζμπολά) και να επικρατήσει συντριπτικά στο Νότιο Λίβανο κερδίζοντας και τις 23 έδρες που αντιστοιχούν στην περιφέρεια αυτή.
 
Κατά τη διάρκεια του πολέμου η Χεζμπολά κατόρθωσε να συσπειρώσει το 87% του λιβανέζικου πληθυσμού υπέρ της, στην τελευταία δημοσκόπηση που έγινε στις 26 Ιούλη στο Λίβανο για λογαριασμό του «Κέντρου Ερευνας και Ενημέρωσης της Βυρητού». Η καθολική αποδοχή της Αντίστασης που διεξήγαγε η Χεζμπολά φάνηκε ακόμα κι από τις ανταποκρίσεις των ελληνικών ΜΜΕ, με αποκορύφωμα τη δέηση υπέρ της Αντίστασης και του ίδιου του Νασράλα από ορθόδοξο ιερέα που αναμεταδόθηκε από ελληνικά τηλεοπτικά κανάλια!
 
Η δύναμη της Χεζμπολά δεν προέκυψε μόνο επειδή συμβολίζει την Αντίσταση στους Ισραηλινούς εισβολείς. Είναι πλέον ευρέως γνωστό, ότι η οργάνωση είναι «κράτος εν κράτει» μέσα στο Λίβανο, αφού ο μηχανισμός της πραγματοποιεί κρατικές λειτουργίες, από τη λειτουργία νοσοκομείων και σχολείων μέχρι το μάζεμα των σκουπιδιών. Πράγμα που παραδέχεται ακόμα και το CNN σε άρθρο του με τίτλο «Το μυστικό όπλο της Χεζμπολά», που δημοσιεύτηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου (25/7/2006). Ενώ σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο του «Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων» του ΟΗΕ (IRIN, 29/3/06), η Χεζμπολά λειτουργεί τουλάχιστον τέσσερα νοσοκομεία, 12 κλινικές, 12 σχολεία και δύο αγροτικά κέντρα που προμηθεύουν με τεχνική βοήθεια και εκπαίδευση τους αγρότες. Διαθέτει επίσης περιβαλλοντικό τμήμα και ένα ευρύ πρόγραμμα κοινωνικής βοήθειας. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που δίνεται από την οργάνωση είναι φτηνότερη από τα περισσότερα ιδιωτικά νοσοκομεία της χώρας και δωρεάν στα μέλη της Χεζμπολά. Πολλά από αυτά τα ιδρύματα βρίσκονται στις πιο υποβαθμισμένες περιοχές του Λιβάνου, όπως τα νότια προάστια της Βηρυτού, ο Νότιος Λίβανος και η κοιλάδα Μπεκάα, ενώ υπάρχουν ειδικά προγράμματα οικονομικής βοήθειας και συσσιτίων στις φτωχές οικογένειες.
 
Η Χεζμπολά σίγουρα δεν αγωνίζεται για να ανατρέψει τον καπιταλισμό στο Λίβανο. Αυτό που κάνει θυμίζει περισσότερο το σοσιαλδημοκρατικό «κράτος πρόνοιας», που αναδύθηκε σε διάφορες καπιταλιστικές χώρες μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, παρά μία κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση. Ομως αυτό, σε μία χώρα που το 35% ζει κάτω από το όριο φτώχειας (ποσοστό που είναι πολλαπλάσιο στο Νότιο Λίβανο), είναι αρκετό για να γίνει δημοφιλής. Κι έγινε ακόμα πιο δημοφιλής με την απόφασή της να αποζημιώσει τους πληγέντες από τον πρόσφατο πόλεμο με το Ισραήλ.

► Οι αποζημιώσεις

 
Να πως σχολιάζει ο γνωστός Βρετανός δημοσιογράφος Ρόμπερτ Φισκ την απόφαση της Χεζμπολά να αποζημιώσει τους πληγέντες: «Τα περισσότερα νοικοκυριά στο Νότο έχουν λάβει – ή συνεχίζουν να λαμβάνουν – μια ελάχιστη αποζημίωση 12.000 δολαρίων ή για νέα έπιπλα ή για να καλύψουν το κόστος του ενοικίου μίας οικογένειας μέχρι οι ομάδες της Χεζμπολά να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους. Τα χρήματα αυτά πληρώνονται σε μετρητά -σχεδόν όλα σε φρέσκα 100δόλαρα- σε 15.000 οικογένειες σε όλο το Λίβανο που η περιουσία τους καταστράφηκε απ’ τους Ισραηλινούς. Πρόκειται για ένα λογαριασμό 180 εκατ. δολαρίων που θα αυξηθεί πολύ περισσότερο όταν η ανοικοδόμηση κι άλλες αποζημιώσεις πληρωθούν. Στα 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα των νοτίων προαστίων της Βηρυτού, που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς ή σημαντικά μέσα σε 35 μέρες ισραηλινών βομβαρδισμών, 500.000 κάτοικοι -οι περισσότεροι Σιίτες- έχασαν τα σπίτια τους.
Αλλά τα χρήματα ρέουν. Για παράδειγμα, ένας Σιίτης ιδιοκτήτης τεσσάρων ορόφων μιας πολυκατοικίας, ο Χουσεΐν Σελίμ, έχει ήδη λάβει 42.000 δολάρια σε μετρητά για την ιδιοκτησία και τα χαμένα έπιπλα. Κι η Χεζμπολά έχει υποσχεθεί να ξαναχτίσει ολόκληρη την περιοχή του δήμου με δικά της έξοδα» (Ιντιπέντεντ, 24/8/2006).
 
Κι ο Φισκ καταλήγει: «Είναι ο στρατός των εργατών της Χεζμπολά που του έχουν πει να ξαναχτήσει αυτά τα χωριά. Η πολιτική και οικονομική οργάνωση του αντάρτικου στρατού θα προσλάβει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους για να ανοικοδομήσουν μια πραγματική πόλη μέσα στη Βηρυτό και να μετατρέψουν την έρημη γη του Νοτίου Λιβάνου ξανά στα αγροτικά και καπνοπαραγωγά χωριά που υπήρχαν πριν από δύο μήνες» (στο ίδιο).
 
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (27/8/), συνεργεία μηχανικών της Χεζμπολά έχουν καταγράψει ήδη 182 πολυκατοικίες με 4.000 διαμερίσματα πλήρως κατεστραμμένα και άλλα 192 κτίρια με διάφορες ζημιές στα νότια προάστια της Βηρυτού και κοντεύουν να ολοκληρώσουν την καταγραφή σ’ αυτό τον τομέα. Φυσικά, η καταγραφή θέλει πολύ καιρό ακόμα για να ολοκληρωθεί σ’ όλη τη χώρα, αφού τα κατεστραμμένα κτίρια στο Νότιο Λίβανο εκτιμάται ότι ανέρχονται γύρω στις 15.000.
Πώς λοιπόν να μην ενισχυθεί η δημοτικότητα της οργάνωσης που όχι μόνο ήταν η μόνη που έδιωξε το 2000 τους Σιωνιστές απ’ το Νότιο Λίβανο και η μόνη που κατόρθωσε να τον ταπεινώσει έξι χρόνια αργότερα, αλλά φαίνεται να μην ξεχνάει και τους πληγέντες; Το ερώτημα που εύγλωττα τίθεται είναι πού θα βρει η Χεζμπολά αυτά τα λεφτά. Ενα ποσό τεράστιο, μια και οι ζημιές που προκάλεσε ο πόλεμος στη χώρα υπολογίζονται απ’ την κυβέρνηση σε 3.4 δισ. δολάρια. Πολλοί είναι αυτοί που την κατηγορούν ότι θα στηριχτεί στο Ιράν απ’ το οποίο υπολογίζουν ότι ήδη έχει πάρει 150 εκατ. δολάρια (όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, 27/8). Είναι άλλωστε γνωστό, ότι η οργάνωση διαθέτει άριστες σχέσεις με τη Συρία και το Ιράν, χώρες απ’ τις οποίες σίγουρα έχει αποκτήσει μεγάλο μέρος του οπλισμού της. Αλλωστε κι ο ίδιος ο εκπρόσωπος της Χεζμπολά, Χουσεΐν Ναμπούλσι, είχε δηλώσει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο του ΟΗΕ σε ανύποπτο χρόνο, ότι «δεν αποτελεί μυστικό ότι η Χεζμπολά λαμβάνει οικονομική βοήθεια από το Ιράν, αλλά όχι από τη Συρία. Η Συρία είναι τόσο φτωχή. Ο κόσμος πάντα τονίζει το γεγονός ότι παίρνουμε χρήματα απ’ το Ιράν αλλά δεν αναφέρει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ δίνουν στο Ισραήλ 3 δισ. δολάρια το χρόνο» (IRIN 29/3/06).
Σίγουρα οι οικονομικές δοσοληψίες με το Ιράν δεν αποτελούν… επαναστατική πράξη, αλλά μη ξεχνάμε ότι δε μπορεί κανείς να αναζητά ταξική καθαρότητα σε οργανώσεις όπως η Χεζμπολά που παίζουν κατά κύριο λόγο εθνικοαπελευθερωτικό ρόλο, έχοντας σίγουρα στο πλάι τους όχι μόνο τις πληβειακές μάζες αλλά και μικροαστικά και αστικά στρώματα. Αυτό δεν το λέμε έχοντας κάνει ολοκληρωμένη ανάλυση της λιβανέζικης κοινωνίας (δεν διεκδικούμε τις δάφνες των «ειδικών»), αλλά με το απλό σκεπτικό ότι δεν είναι δυνατόν μια οργάνωση να εκτελεί τόσες λειτουργίες κρατικού χαρακτήρα και να δίνει τέτοιες αποζημιώσεις χωρίς να έχει κάποια στήριξη σε αστικά στρώματα εντός της χώρας. Αυτό σίγουρα είναι στα «μείον» της οργάνωσης, σε καμία περίπτωση όμως δεν αναιρεί το λόγο να την υποστηρίζουμε όσο εκπροσωπεί την αντίσταση και οι μαχητές της χύνουν ποτάμια αίματος ενάντια στο Σιωνιστικό φασισμό και τους ιμπεριαλιστές πάτρωνές του.

► Χεζμπολά και Αλ-Κάιντα
 

Ανοίγοντας μία παρένθεση θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η Χεζμπολά μπορεί να διαφοροποιείται από την Αλ-Κάιντα, όμως το «άσβεστο μίσος μεταξύ των δύο οργανώσεων», όπως ανέφεραν τα ελληνικά ΜΜΕ, δεν έχει αποτυπωθεί πουθενά. Σε συνέντευξή του στην αραβική εφημερίδα «Αλ Βατάν», στις 19/3/2002, ο Νασράλα είχε εξηγήσει γιατί οι δύο οργανώσεις δεν συνεργάζονται. Είχε πει χαρακτηριστικά ότι «η Χεζμπολά επικεντρώνεται κατά του σιωνιστικού σχεδίου και στην αντίσταση στην κατοχή… Η προτεραιότητα που κυβερνά τις σχέσεις μας, τις φιλίες μας και τις εχθρότητές μας, ή τις επαφές ή τις απομακρύνσεις από οποιονδήποτε είναι η διαμάχη με τον ισραηλινό εχθρό και η αντιπαράθεση με το σιωνιστικό σχέδιο». Σύμφωνα με τον Νασράλα, η οργάνωση του Μπιν Λάντεν προσανατολίζεται αλλού, στο Αφγανιστάν, τη Γιουγκοσλαβία και την Τσετσενία, γι’ αυτό και «μιλάμε για δύο διαφορετικές περιοχές και μάχες που αντιμετωπίζουν δυο τελείως διαφορετικούς εχθρούς. Γι’ αυτό το λόγο δεν συνεργαζόμαστε» (Al-Watan 19/3/02).
 
► Είναι δυνατός ο αφοπλισμός;

Το ψήφισμα 1701 επαναλαμβάνει την αναγκαιότητα του αφοπλισμού όλων των ένοπλων ομάδων εκτός του λιβανέζικου στρατού. Στην ουσία επαναλαμβάνει όσα αναφέρει το 1559, που ψηφίστηκε δυο χρόνια πριν (στις 2 Σεπτέμβρη 2004). Πόσο όμως είναι δυνατό κάτι τέτοιο;
 
Η «ειρηνευτική δύναμη» που θα μπει στη χώρα δεν θα έχει τέτοια δυνατότητα. Αυτό το ξεκαθάρισε ο ίδιος ο Κόφι Ανάν σε πρόσφατη δήλωσή του. Αλλωστε, αυτό ήταν και το αγκάθι μεταξύ Γάλλων και Αμερικανών, με τους πρώτους να φοβούνται να παίξουν αυτό το ρόλο και τους δεύτερους να πιέζουν το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας να στηρίζεται στο άρθρο 7 του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ που υποστηρίζει τη χρήση βίας. Τελικά, το σχέδιο που ψηφίστηκε στηρίχτηκε στο άρθρο 6, γι’ αυτό και οι Αμερικανοί πίεσαν στη συνέχεια για νέο ψήφισμα που θα σφίγγει ακόμα περισσότερο τον κλοιό γύρω από τη Χεζμπολά. Τέτοιο ψήφισμα δεν βγήκε ενώ ακόμα και οι Σιωνιστές «πάγωσαν» την απαίτηση για άμεσο αφοπλισμό της οργάνωσης συνιστώντας στις δυνάμεις του ΟΗΕ να προσανατολιστούν στην προσπάθεια να εμποδιστεί το λαθρεμπόριο όπλων για τον επανεξοπλισμό της.
 
Ομως, για την ώρα τα πράγματα δεν είναι καθόλου ξεκάθαρα κι ο λιβανέζικος στρατός που αναπτύχθηκε στο Νότιο Λίβανο κάθε άλλο παρά μπορεί να παίξει ένα τέτοιο ρόλο. Η κυβέρνηση του Λιβάνου μάλιστα το έθεσε ευθέως, ότι οποιαδήποτε προσπάθεια αφοπλισμού της Χεζμπολά ισοδυναμεί με αυτοκτονία, τη στιγμή που ήταν η μόνη που αντιστάθηκε. Αλλά και μία ανακοίνωση που διανεμήθηκε στο εσωτερικό του λιβανέζικου στρατού, τη βδομάδα του δεκαπενταύγουστου, που αποκάλυψε ο «Γκάρντιαν» (19/8), δείχνει την αύξηση της δημοτικότητας της Χεζμπολά ακόμα και μέσα στο λιβανέζικο στρατό (που όταν αυτή πολεμούσε, αυτός έχαφτε μύγες στα βόρεια). Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, οι Λιβανέζοι στρατιώτες καλούνται να σταθούν «στο πλάι της αντίστασής σας και του λαού σας που εξέπληξε όλο τον κόσμο με την αποφασιστικότητά του και κατέστρεψε το πρεστίζ του αποκαλούμενου αήττητου στρατού μετά την ήττα του».
 
Αυτή η ανακοίνωση έφερε τον πανικό στις αντίθετες στη Χεζμπολά πολιτικές δυνάμεις μέσα στο Λίβανο που καλούσαν για τον αφοπλισμό της. Την ίδια στιγμή ο Νιζάρ Αμπτέλ Καντέρ (στρατηγός εν αποστρατεία και πρώην επιτελάρχης του στρατού), ο οποίος έχει στενή επικοινωνία με την διοίκηση του λιβανέζικου στρατού, δήλωνε ότι «ο στρατός γνωρίζει ότι υπάρχει από ένα όπλο σε κάθε σπίτι του Νοτίου Λιβάνου και δεν πρόκειται να ψάξει γι’ αυτά. Συμφώνησε όμως με τη Χεζμπολά, με την οποία διαθέτει άριστες σχέσεις συνεργασίας εδώ και χρόνια καθώς ένα μεγάλο μέρος του στρατού είναι απ’ το Νότιο Λίβανο, να παραδοθούν όσα όπλα βρεθούν». Ομως η Χεζμπολά έχει ήδη κρύψει τα όπλα της και ο οποιοσδήποτε «αφοπλισμός» θα είναι ένας αφοπλισμός «μαϊμού».
 
► Ποιο το μέλλον της αντίστασης;
 
Στην τελευταία του συνέντευξη στη λιβανέζικη εφημερίδα «Daily Star» (28/8/06), ο Νασράλα δήλωσε ότι αν η αντίσταση γνώριζε έστω και κατά 1% ότι το Ισραήλ θα απαντούσε μ’ αυτό τον τρόπο στην αιχμαλωσία των δύο ισραηλινών στρατιωτών, η οργάνωση δεν θα έκανε αυτή την ενέργεια. Είχαν προηγηθεί δηλώσεις ηγετικών στελεχών που έλεγαν ότι η οργάνωση δεν περίμενε τέτοια απάντηση απ’ τους Σιωνιστές, αλλά μια περιορισμένη επίθεση δύο τριών ημερών. Πράγμα που είχε κάνει άλλωστε παλαιότερα σε άλλες περιπτώσεις μαχών με τη Χεζμπολά.
 
Είναι σίγουρο ότι ο Νασράλα δεν έκανε τυχαία αυτές τις δηλώσεις. Προσπαθεί να απαντήσει σε εσωτερικές πιέσεις (από μικροαστικά ή αστικά στρώματα;), προσπαθώντας να δείξει πιο «μετριοπαθές» πρόσωπο; Θα φανεί το επόμενο διάστημα πού αποσκοπεί αυτή η στάση, αν σηματοδοτεί κάποια στροφή ή αποτελεί απλώς ένα προπαγανδιστικό τέχνασμα.

Ταυτόχρονα όμως στην ίδια συνέντευξη απέκλεισε τον αφοπλισμό της οργάνωσης και εγγυήθηκε ότι ο στρατός του δε θα φέρει όπλα δημόσια (αν τα βρούνε έχουν το δικαίωμα να τα κατασχέσουν, δήλωσε χαρακτηριστικά). Προέβλεψε επίσης ότι δεν θα υπάρξει δεύτερος γύρος (εφόσον οι Σιωνιστές αποχωρούν αντί να αυξάνουν τα στρατεύματά τους στην περιοχή) και εγγυήθηκε ότι η Χεζμπολά δεν θα απαντήσει σε σιωνιστικές προκλήσεις που θα πυροδοτήσουν ένα νέο πόλεμο για την ώρα, αν και εξακολουθεί να έχει το δικαίωμα να απαντά στις σιωνιστικές επιθέσεις στο Λίβανο.
 

Οι δηλώσεις Νασράλα αποτυπώνουν περισσότερο τον αναγκαστικό συμβιβασμό που έκανε η Χεζμπολά, παρά μια τακτική εγκατάλειψης της αντίστασης. Ομως, όπως και στην περίπτωση της Χαμάς, όσες δυνάμεις στο εσωτερικό της Χεζμπολά και να θέλουν ηπιότερη στάση απέναντι στο Ισραήλ, δεν τους αφήνει η ίδια η πραγματικότητα και η σιωνιστική βαρβαρότητα. Αυτή η βαρβαρότητα που ριζοσπαστικοποιεί όλο και περισσότερο τις αραβικές μάζες που βλέπουν ότι μόνο με το όπλο στο χέρι αντιμετωπίζεται ο φασισμός των Σιωνιστών.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΝίκη ιστορικής σημασίας
Επόμενο άρθρο Συνεχίζεται το σιωνιστικό δολοφονικό όργιο

Σχετικά Αρθρα

Η Παλαιστίνη γιορτάζει: Η Αντίσταση ξεπάστρεψε τον αρχιδωσίλογο Αμπού Σαμπάμπ και τον υπαρχηγό του

Διεθνή 4 Δεκ 2025, 19:51

Συνεχίζεται το σκληρό διπλωματικό παζάρι για την ιμπεριαλιστική ειρήνη στην Ουκρανία

Διεθνή 4 Δεκ 2025, 12:37

H θέληση για αντίσταση παράγει (και) ιατρικά θαύματα

Διεθνή 2 Δεκ 2025, 18:21

Σιωναζιστές έποικοι σάπισαν στο ξύλο και λήστεψαν ξένους αλληλέγγυους

Σε χωριό της Δυτικής Οχθης

Διεθνή 2 Δεκ 2025, 10:59

Η απώλεια της στρατηγικής ισορροπίας του Ισραήλ

Πολιτική Ανάλυση

Διεθνή 1 Δεκ 2025, 13:35

Πάει κι ο «ψηλός», πλησιάζει η ώρα του «κοντού»;

Διεθνή 30 Νοέ 2025, 09:40
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Δεκέμβρη

5 Δεκ 2025, 00:01
Πολιτική

Tσίπρας προς αντιπολίτευση: Είστε άχρηστοι, αναλαμβάνω εγώ

4 Δεκ 2025, 21:56
Πολιτική

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και το… τρολ Δένδιας

4 Δεκ 2025, 20:30
Διεθνή

Η Παλαιστίνη γιορτάζει: Η Αντίσταση ξεπάστρεψε τον αρχιδωσίλογο Αμπού Σαμπάμπ και τον υπαρχηγό του

4 Δεκ 2025, 19:51
Διεθνή

Συνεχίζεται το σκληρό διπλωματικό παζάρι για την ιμπεριαλιστική ειρήνη στην Ουκρανία

4 Δεκ 2025, 12:37
Κόντρες

Η αφόρητη βαρεμάρα του εξουσιαστικού λόγου

4 Δεκ 2025, 10:59
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 4 Δεκέμβρη

4 Δεκ 2025, 00:01
Οικονομία

Ξεσηκώθηκαν και οι λαϊκατζήδες

3 Δεκ 2025, 21:08
Αγροτικά

Τσιάρας-Κέλλας κατασκεύασαν ψεύτικη αποκλιμάκωση της ευλογιάς των αιγοπροβάτων

3 Δεκ 2025, 15:17
Κόντρες

Αθήνα-Ουάσιγκτον όπως Κολιάτσου-Παγκράτι

3 Δεκ 2025, 14:33
Παιδεία

Ο Μητσοτάκης δρομολογεί την ολοκληρωτική υποταγή της πανεπιστημιακής έρευνας στην αγορά

3 Δεκ 2025, 10:10
Ιστορία

Ο Κόκκινος Δεκέμβρης του ’44 φάρος στο δρόμο προς την κοινωνική απελευθέρωση

3 Δεκ 2025, 08:57
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 3 Δεκέμβρη

3 Δεκ 2025, 00:01
Οικονομία

Περί golden boys και λαμόγιων, γενικώς…

2 Δεκ 2025, 22:49
Η παπάρα

Ο Κυρανάκης στην πρωτοπορία του γκεμπελισμού

2 Δεκ 2025, 19:40
Διεθνή

H θέληση για αντίσταση παράγει (και) ιατρικά θαύματα

2 Δεκ 2025, 18:21
Κόντρες

H ώρα του Φραπέ

2 Δεκ 2025, 15:25
Εργατικά

Η κυβέρνηση πάει στα δικαστήρια την Απεργία-Αποχή των Διοικητικών ενάντια στις διαγραφές φοιτητών

2 Δεκ 2025, 14:11
Διεθνή

Σιωναζιστές έποικοι σάπισαν στο ξύλο και λήστεψαν ξένους αλληλέγγυους

Σε χωριό της Δυτικής Οχθης

2 Δεκ 2025, 10:59
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Δεκέμβρη

2 Δεκ 2025, 00:01
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Δεκέμβρη

Ημέρα εθελοντισμού.

Αϊτή: Ημέρα ανακάλυψης (1492).

1977: Συλλαμβάνονται μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών στα γαλλοελβετικά σύνορα δύο μέλη της RAF (Πέτερ Στολ και Τζουλιάνε Πλάμπεκ).

1981: Καταργείται η φυλάκιση για μοιχεία στην Ελλάδα.

1984: Συγκρούσεις αστυνομίας διαδηλωτών για την επίσκεψη Λεπέν («Caravel»), 176 συλλήψεις.

1990: Η μεγαλύτερη απόδραση κρατουμένων στην Ελλάδα (81 από τον Κορυδαλλό).

1995: Ασκείται δίωξη κατά του καθηγητή του Παντείου Γιώργου Ρούσση και του ηθοποιού Βασίλη Διαμαντόπουλου για «εγκωμιασμό αξιόποινων πράξεων», όπως χαρακτηρίστηκαν οι απόψεις που διατύπωσαν για τα επεισόδια στο Πολυτεχνείο.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Τόσα χρόνια είχαμε μάθει όταν κάνουν κινητοποιήσεις οι αγρότες, όταν μπλοκάρουν την εθνική οδό, όταν υπάρχει εν πάση περιπτώσει μία απεργία, να εκβιάζεται το πολιτικό σύστημα και να υπαναχωρεί και να δίνει, να δίνει, να δίνει. Ακριτα. Είδαμε που καταλήξαμε. Καταλήξαμε στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Καταλήξαμε στο να έχει δημιουργηθεί ένα σύστημα το οποίο έδινε επιδοτήσεις σε ανθρώπους που δεν τις δικαιούνται.

Κωνσταντίνος Κυρανάκης

(Ο Τσιάρας με τον Χατζηδάκη πρέπει να έμειναν «παγωτά». Αυτοί προσπαθούν να καλοπιάσουν τους αγρότες, τους καλούν στα γραφεία τους τονίζοντας ότι είναι πάντα ανοιχτά γι’ αυτούς, και έρχεται ένας συνάδελφός τους, ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και χαρακτηρίζει τους αγρότες εκβιαστές και λαμόγια. Η θεωρία του εκβιασμού δεν είναι καινούργια. Κάθε φορά που υπάρχει ένας διεκδικητικός αγώνας που ασκεί πίεση στην κυβέρνηση, την όποια κυβέρνηση, οι αγωνιζόμενοι χαρακτηρίζονται εκβιαστές. Οι ΔΕΗτζήδες επειδή «κατεβάζουν τους διακόπτες», οι εργάτες καθαριότητας επειδή δημιουργούν «κίνδυνο διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων», οι υγειονομικοί επειδή «απειλούν τις ζωές των ασθενών», οι εκπαιδευτικοί επειδή «παίζουν με τη μόρφωση των παιδιών μας», οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μεταφορές επειδή «ταλαιπωρούν τον απλό κόσμο». Για τους αγρότες υπάρχει από παλιά ένα ποτ πουρί γκεμπελίστικων κατηγοριών, που ξεκινούν από το «προσεχώς Βουλγάρες» και καταλήγουν στα «σκυλάδικα» και στα «πολυτελή τζιπ». Ο Κυρανάκης, ως εκπρόσωπος της… μοντέρνας ακροδεξιάς, παιδί της γαλάζιας γενιάς του «party μωρή άρρωστη», κάνει ένα βήμα παραπέρα. Εντελώς αστοιχείωτος, όπως όλοι οι ακροδεξιοί γκεμπελίσκοι, δεν ξέρει καν τι είναι το ΟΣΔΕ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Οτι δεν είναι αποτέλεσμα των αγώνων των αγροτών -των εκβιασμών, όπως τους χαρακτηρίζει, αλλά αποτέλεσμα της ήττας αυτών των αγώνων και της κυριαρχίας των καταστροφικών για τη φτωχή αγροτιά πολιτικών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής – ΚΑΠ. Είναι της μόδας όμως το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ. Και τι κάνει ο Κυρανάκης; Αδίστακτα και ανερυθρίαστα βαφτίζει τους αγρότες των μπλόκων λαμόγια, με τη λογική «πες, πες, κάτι θα μείνει». Ενώ έχει στηθεί μια εγκληματική οργάνωση, με αρχηγείο το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου, με επιτελάρχες υπουργούς, αξιωματικούς γενικούς γραμματείς και προέδρους και αντιπροέδρους του ΟΠΕΚΕΠΕ και υπαξιωματικούς διάφορους Φραπέδες, Χασάπηδες, Καλφούτζους, Χλύκες κ.ά., που από τη μια αρπάζει τεράστια ποσά επιδοτήσεων με παράνομο τρόπο, μοιράζοντάς τες ιεραρχικά, και από την άλλη επικεντρώνεται στην αντι-δεξιά Κρήτη με στόχο να τη βάψει «μπλε» στις εκλογές του 2023, για να εξασφαλιστεί η αυτοδυναμία της ΝΔ στη Βουλή, ο Κυρανάκης αντιστρέφει την πραγματικότητα, εξαφανίζει την εγκληματική οργάνωση και βάζει στη θέση της τους αγωνιζόμενους αγρότες, οι οποίοι υπήρξαν θύματα και του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ. Μπορεί ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ο Κυρανάκης να φαίνεται εκτός γραμμής, όσο όμως οι αγρότες θα στέκονται στα μπλόκα, σε μπλόκα μαχητικής διεκδίκησης πάνω στις εθνικές οδούς και όχι απλής διαμαρτυρίας στους παράδρομους, η άποψη Κυρανάκη, θα γίνεται κυρίαρχη στον κυβερνητικό λόγο και ακόμα περισσότερο στο λόγο των -αλητών, ρουφιάνων- δημοσιογράφων που υπηρετούν την κυβερνητική πολιτική)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo