Οχι μία αλλά δύο κυβερνήσεις κυβερνούν το αυτόνομο πλέον ανατολικό τμήμα της Λιβύης, το επονομαζόμενο και Κυρηναϊκή, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ειδησεογραφικού πρακτορείου Platts (Δευτέρα 4 Νοέμβρη). Την ηγεσία της μιας κατέχει ο Ιμπραΐμ αλ Τζαθράν, φύλαρχος και αρχηγός ένοπλης ομάδας η οποία ελέγχει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στην περιοχή, ενώ την άλλη ελέγχει ο Αχμέτ Ζουμπάιρ αλ Σενούσι, απόγονος του ανατραπέντα από τον Καντάφι βασιλιά Ιντρίς. Να σημειωθεί ότι ο Σενούσι ηγείται ομάδας φυλάρχων η οποία διεκδικεί την αυτονόμηση της περιοχής εδώ και αρκετό καιρό, χωρίς να προχωρήσει σε διορισμό κυβέρνησης, κάτι το οποίο προφανώς αναγκάστηκε να κάνει τώρα, αιφνιδιασμένος από την κίνηση του Τζαθράν, τον οποίο κατηγορεί ότι έδρασε υπογείως, ενώ βρίσκονταν σε συνομιλίες για από κοινού διορισμό κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση της Τρίπολης αρνείται να δεχτεί τη μονομερή αυτονόμηση της Κυρηναϊκής και να αναγνωρίσει τις δυο κυβερνήσεις. Παρά το γεγονός ότι οι ένοπλες ομάδες που ελέγχονται από τους δυο πόλους εξουσίας έχουν μπλοκάρει την παραγωγή πετρελαίου στο πλούσιο σε πετρέλαιο ανατολικό κομμάτι της χώρας, ο πρωθυπουργός της επίσημης κυβέρνησης (με έδρα την Τρίπολη) Αλί Ζεϊντάν έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να διατάξει ένοπλη επέμβαση στην Κυρηναϊκή. Διάφοροι αναλυτές εκτιμούν ότι τελικά θα αναγκαστεί να συνεργαστεί με τους ντόπιους φυλάρχους και να μοιραστεί η επίσημη κυβέρνηση τα κέρδη από το πετρέλαιο μαζί τους. Αυτός είναι άλλωστε και ο βασικός λόγος για την αυτονόμηση της περιοχής. Η συγκεκριμένη εκτίμηση φαίνεται αρκετά βάσιμη, αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης δε διαθέτει αξιόμαχο στρατό ή αστυνομία για να μπορεί να επιβληθεί στρατιωτικά στους αντιπάλους της.
Η όλη κατάσταση θα άγγιζε τα όρια του γελοίου, αν ο λιβυκός λαός δεν είχε εδώ και καιρό πληρώσει πολύ ακριβά τον «αέρα ελευθερίας» που έχουν επιβάλλει οι πρώην αντικαθεστωτικοί στη χώρα.







