Η ισραηλινή κυβέρνηση ακύρωσε την αρχική της απόφαση να επιτρέψει την οικοδόμηση 8 νέων σχολείων στη Γάζα από την ειδική υπηρεσία (UNRWA) του ΟΗΕ. Αυτό σημαίνει ότι 40.000 μαθητές που έχουν ζητήσει να παρακολουθήσουν μαθήματα σε σχολεία του ΟΗΕ μένουν εκτός και αναγκαστικά θα στραφούν σε σχολεία που διευθύνονται από τη Χαμάς.
Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Jerusalem Post», το υ-πουργείο πολέμου του Ισραήλ απέρριψε το αίτημα της UNRWA, με τη δικαιολογία ότι τα σχολεία θα κτιστούν κοντά σε «στρατιωτικές βάσεις» της Χαμάς και θα χρησιμοποιηθούν για «τρομοκρατικές επιθέσεις» εναντίον του Ισραήλ και ότι η γη για να κτιστούν αυτά τα σχολεία παραχωρήθηκε από την κυβέρνηση της Χαμάς στην UNWRA.
Ο εκπρόσωπος τύπου της UNRWA Αντνάν Αμπού Χάσνα χαρακτήρισε αβάσιμες και ψευδείς τις δικαιολογίες της ισραηλινής κυβέρνησης και εξήγησε ότι ανακάλεσε την απόφασή της όταν άρχισαν οι εκσκαφές, ότι τα σχολεία επρόκειτο να χτιστούν σε ελεύθερο οικόπεδο, όπου υπήρχαν και πριν σχολεία, το οποίο δεν βρίσκεται κοντά σε άλλα κτίρια ή «στρατιωτικές βάσεις». Και πρόσθεσε ότι η UNRWA είναι συνηθισμένη σε τέτοιες τακτικές από το Ισραήλ και ότι θα συνεχίσει να πιέζει για να επιτραπεί η είσοδος στη Γάζα των απαιτούμενων οικοδομικών υλικών για την κατασκευή των σχολείων.
Οπως είναι γνωστό, ανάμεσα στα προϊόντα που απαγορεύει το Ισραήλ να μπουν στη Γάζα είναι τα οικοδομικά υλικά, ακόμη και για την ανοικοδόμηση των νοσοκομείων και των σχολείων που καταστράφηκαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς και παραμένουν ερείπια σχεδόν εδώ και δύο χρόνια.