Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • EΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ: Για την ταξική-πολιτική οργάνωση του προλεταριάτου
  • Εκπαιδευτικοί στα πειθαρχικά απ’ άκρου εις άκρον της Ελλάδας
  • Σαν σήμερα 1 Μάη
  • Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει πλάτες στους σιωναζιστές πειρατές που χτύπησαν το Global Sumud Flotilla
  • Το Στέκι του Συλλόγου Εστιακών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ανήκει στους φοιτητές
  • Ο ΔΣΑ αποδοκιμάζει με έντονο και κατηγορηματικό τρόπο την από 27/4/2026 Πράξη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κ. Τζαβέλλα
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Το Βατερλό της αμερικάνικης στρατηγικής
Διεθνή

Αφγανιστάν

Το Βατερλό της αμερικάνικης στρατηγικής

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr23 Ιαν 2016, 00:00
Δεν βρίσκουν ανταπόκριση μέχρι στιγμής οι εκκλήσεις της αφγανικής κυβέρνησης προς τους Ταλιμπάν να πάρουν μέρος στις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στο Αφγανιστάν, τις οποίες επιχειρούν να αναζωογονήσουν οι εμπλεκόμενες πλευρές εσπευσμένα με αλλεπάλληλες συναντήσεις το τελευταίο διάστημα.
 

 Η τελευταία φάση της προσπάθειας αυτής ξεκίνησε με τη συνάντηση στην πρωτεύουσα του Πακιστάν Ισλαμαμπάντ τη Δευτέρα 11 Γενάρη, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Αφγανιστάν, του Πακιστάν, των ΗΠΑ και της Κίνας. Ακολούθησε δεύτερη συνάντηση μια βδομάδα αργότερα, τη Δευτέρα 19 Γενάρη, στην Καμπούλ και έχει προγραμματιστεί τρίτη συνάντηση στις 6 Φλεβάρη στην Ισλαμαμπάντ. Στόχος των συναντήσεων αυτών είναι να προετοιμάσουν έναν «οδικό χάρτη», με βάση τον οποίο θα καλέσουν τους Ταλιμπάν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Οι συμμετέχοντες έχουν συμφωνήσει ότι καμιά ομάδα των Ταλιμπάν δεν θα αποκλειστεί από τις διαπραγματεύσεις και ότι δεν θα τεθεί καμιά προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους.

Οι Αμερικάνοι με τους εταίρους τους και η αφγανική κυβέρνηση επείγονται να δρομολογήσουν τις διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή των Ταλιμπάν, καθώς τα πράγματα πηγαίνουν γι αυτούς από το κακό στο χειρότερο. Αντίθετα, οι Ταλιμπάν δεν έχουν κανένα λόγο να βιάζονται καθώς κερδίζουν έδαφος σε όλη τη χώρα, ενισχύοντας έτσι και τη θέση τους στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Οι Ταλιμπάν προελαύνουν

Ο βαρύς αφγανικός χειμώνας δεν έχει καταλαγιάσει τις συγκρούσεις στα πολεμικά μέτωπα, όπως συνέβαινε άλλα χρόνια. Αντίθετα, οι Ταλιμπάν συνεχίζουν και κλιμακώνουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα, χωρίς να περιμένουν την παραδοσιακή περίοδο της εαρινής επίθεσης.

Σε σχετικό ρεπορτάζ της «Ουάσινγκτον Ποστ» (A year of Taliban gains shows that “we haven’t delivered”, top Afghan official says,  27/12/2015), μεταξύ άλλων, επισημαίνεται:

«Εχοντας τον έλεγχο ή μια σημαντική παρουσία στο 30% περίπου των περιοχών της χώρας, σύμφωνα με δυτικούς και αφγανούς αξιωματούχους, οι Ταλιμπάν τώρα ελέγχουν περισσότερο έδαφος από κάθε άλλη χρονιά μετά την πτώση του καθεστώτος τους το 2001. Τώρα, κορυφαία αμερικάνικη και αφγανική προτεραιότητα είναι να αποτραπεί η πτώση της επαρχίας Χέλμαντ, η οποία προστατευόταν από αμερικάνους πεζοναύτες και βρετανικά στρατεύματα μέχρι το 2012, στα χέρια της εξέγερσης». «Οι Ταλιμπάν είναι πάλι πίσω (στη Χέλμαντ), επιδεικνύοντας πειθαρχία στη μάχη και πρωτοβουλία πολύ ανώτερη από τις εκπαιδευμένες και εξοπλισμένες από τις ΗΠΑ αφγανικές δυνάμεις Ασφάλειας».

«Μέχρι τον περασμένο μήνα (Νοέμβρη), περίπου 7.000 μέλη των αφγανικών δυνάμεων Ασφάλειας είχαν σκοτωθεί και 12.000 είχαν τραυματιστεί, που σημαίνει αύξηση τουλάχιστον 26% σε σχέση με το 2014, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΝΑΤΟ. Ο ρυθμός των απωλειών ανέρχεται συνεχώς. Λιποτάκτες και τραυματισμένοι αφγανοί στρατιώτες υποστηρίζουν ότι πολεμούν μια πιο εξελιγμένη και καλύτερα οπλισμένη εξέγερση από όλα τα προηγούμενα χρόνια».

«Τώρα, οι αντάρτες βρίσκονται στο κατώφλι μερικών επαρχιακών πρωτευουσών, ασκώντας σε αστικές περιοχές περισσότερη πίεση σε σχέση με όλα τα προηγούμενα χρόνια του πολέμου. Οι συγκρούσεις στη Χέλμαντ αντανακλούν τη στρατηγική των Ταλιμπάν που οδήγησε στην κατάληψη της Κουντούζ, η οποία συνίσταται στην κατάληψη των γύρω περιοχών πριν κινηθούν προς την επαρχιακή πρωτεύουσα»

Eνα άλλο, πιο πρόσφατο ρεπορτάζ των «New York Times» (Taliban step up assaults, testing the mettle of Afghan Forces, 9/1/2016), μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι «οι αστικές επιθέσεις έρχονται έξαφνα με ρυθμό που προκαλεί ζάλη, πέντε μέσα στην πρώτη βδομάδα του Γενάρη. Οι τρεις ήταν σχετικά απλές, μόνο μαζικοί βομβαρδισμοί, αλλά στις άλλες, οι ένοπλοι μπήκαν σε σημαντικές πόλεις, κατέλαβαν κτίρια και ομήρους όταν μπορούσαν και όταν η σύλληψή τους φαινόταν αναπόφευκτη, ανατίναξαν τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένοι, μετά από πολύωρη σε αρκετές περιπτώσεις μάχη». Οι τελευταίες είναι οι αποκαλούμενες «σύνθετες επιθέσεις», με τις οποίες οι Ταλιμπάν σπέρνουν το φόβο και στέλνουν το μήνυμα ότι μπορούν να χτυπούν όπου θέλουν, ακόμη και μέσα στις πιο αυστηρά φρουρούμενες περιοχές της Καμπούλ.

Το τελευταίο διάστημα, στο επίκεντρο των συγκρούσεων βρίσκεται η επαρχία Χέλμαντ, όπου οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει τεράστιες εκτάσεις μέσα σε 12 μήνες από τότε που τα αμερικανονατοϊκά στρατεύματα αποχώρησαν και τώρα απειλούν να καταλάβουν την πρωτεύουσα Λασκάρ Γκαχ.

Η Χέλμαντ, εκτείνεται κατά μήκος των συνόρων με το Πακιστάν και παράγει τη μεγαλύτερη ποσότητα οπίου στο Αφγανιστάν. Το φράγμα Καγιάκι που βρίσκεται στο έδαφός της προμηθεύει με ηλεκτρική ενέργεια τη Χέλμαντ και τη γειτονική επαρχία Κανταχάρ, την κοιτίδα των Ταλιμπάν. Σε κάποιες περιοχές στις επαρχίες αυτές οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος πληρώνονται στους Ταλιμπάν. Η επαρχία Χέλμαντ θεωρείται το «καλύτερο εργαλείο στρατολόγησης για τους Ταλιμπάν» και η «πρωταρχική πηγή εσόδων».

Παρά τις ενισχύσεις που έχουν σταλεί, οι αφγανικές δυνάμεις έχουν αποδειχτεί ανίκανες να απωθήσουν τους Ταλιμπάν. Γεγονός που ανάγκασε το Λευκό Οίκο, εκτός από την αεροπορική υποστήριξη, να στείλει άντρες των ειδικών δυνάμεων, που πολεμούν στην πρώτη γραμμή μαζί με τον αφγανικό στρατό, αλλά και τη βρετανική κυβέρνηση να στείλει στρατιωτικό προσωπικό, με «συμβουλευτικό» υποτίθεται ρόλο. Παρολαυτά, οι Ταλιμπάν όχι μόνο δεν έχουν απωθηθεί σε απόσταση ασφάλειας από την πρωτεύουσα, αλλά, σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ του «Ρόιτερς» (19/1/16), απειλούν να καταλάβουν τρεις στρατηγικής σημασίας περιοχές της επαρχίας Χέλμαντ, τις Γκερέσκ, Σανγκίν και Μάρτζα, γύρω από την πρωτεύουσα Λασκάρ Γκαχ.

Διαφθορά και αποδιοργάνωση

Εκτός από την ανεπαρκή εκπαίδευση, το χαμηλό ηθικό, την έλλειψη της απαιτούμενης πειθαρχίας και συντονισμού, σοβαρότατο πρόβλημα για τον αφγανικό στρατό είναι οι «στρατιώτες – φαντάσματα» που υπάρχουν μόνο στα χαρτιά, αλλά ο μισθός τους (300 δολάρια το μήνα) καταβάλλεται κανονικά. Πρόκειται για στρατιώτες που λιποτακτούν ή σκοτώνονται και δεν αντικαθίστανται, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν στους καταλόγους και οι μισθοί τους καταλήγουν στις τσέπες ανώτερων αξιωματικών. Υπάρχουν φυσικά και αυτοί που συνδέονται με ισχυρούς πολέμαρχους, φέρονται ότι έχουν καταταχθεί στο στρατό, δεν παρουσιάζονται, αλλά πληρώνονται. Το ίδιο ισχύει και για την αστυνομία.

Το πρόβλημα υπάρχει σε εθνική κλίμακα, αλλά είναι ιδιαίτερα σοβαρό στην επαρχία Χέλμαντ, τη μεγαλύτερη επαρχία της χώρας. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του επαρχιακού συμβουλίου της Χέλμαντ, Καρίμ Ατάλ, τουλάχιστον το 40% των στρατιωτών και των αστυνομικών που είναι καταχωρημένοι ότι υπηρετούν δεν υπάρχουν, γεγονός που έχει βοηθήσει τους Ταλιμπάν να καταλάβουν το 65% της επαρχίας και να απειλούν την πρωτεύουσα. Το κόστος του έλλειψης επαρκούς προσωπικού αποτυπώνεται στο πεδίο της μάχης με την εκτόξευση των απωλειών κατά 26% τουλάχιστον το 2015 σε σχέση με το 2014. Στην επαρχία Χέλμαντ, μόνο τους τρεις τελευταίους μήνες του 2015 σκοτώθηκαν γύρω στα 700 και τραυματίστηκαν 500 μέλη των αφγανικών δυνάμεων Ασφάλειας.

Συν τοις άλλοις, πολλοί απ’ αυτούς που υπηρετούν στο στρατό δεν παίρνουν τον πενιχρό μισθό τους σε τακτική βάση, ενώ δεν είναι ασυνήθιστο, λόγω της εκτεταμένης διαφθοράς, τα χρήματα για τους μισθούς να εξαφανίζονται πριν πάρουν το δρόμο για να φτάσουν στους στρατιώτες που πολεμούν. Το ίδιο συμβαίνει με τα πυρομαχικά, τα καύσιμα και τα τρόφιμα.

Στις συνθήκες αυτές, η κατάταξη στο στρατό ακόμη και για τα πιο φτωχά στρώματα του πληθυσμού, που δεν έχουν άλλη επιλογή επιβίωσης, είναι εξαιρετικά επικίνδυνη δουλειά, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στρατολόγησης για τον αφγανικό στρατό. Παράλληλα, αυξάνονται οι λιποταξίες είτε γιατί οι στρατιώτες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις επιθέσεις των Ταλιμπάν είτε γιατί πολλοί πιστεύουν  ότι αν σκοτωθούν,  οι σοροί τους δεν θα παραδοθούν στις οικογένειές τους και σ’ αυτή την περίπτωση η οικογένεια δεν δικαιούται αποζημίωση.

Σημειωτέον ότι οι αφγανικές δυνάμεις Ασφάλειας χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στον πόλεμο, με κόστος περίπου 5 δισεκατομμύρια το χρόνο.

Το ISIS

Το αφγανικό ζήτημα γίνεται ακόμη πιο πολύπλοκο καθώς το ISIS ενισχύει την παρουσία του στη χώρα. Η δράση του επικεντρώνεται μέχρι στιγμής κυρίως στις βορειοανατολικές επαρχίες Κουνάρ και Νανγκαρχάρ, όπου έχουν αναφερθεί συγκρούσεις με τους Ταλιμπάν. Ταυτόχρονα, έχει ξεκινήσει εκστρατεία στρατολόγησης στο ανατολικό Αφγανιστάν χρησιμοποιώντας, εκτός των άλλων, μια καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή, που ονομάζεται «Φωνή του Χαλιφάτου», με συνεντεύξεις, εκκλήσεις και τραγούδια. Στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη, ο αμερικάνος στρατηγός Τζον Κάμπελ, διοικητής των αμερικανονατοϊκών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, δήλωσε ότι το ISIS διαθέτει περίπου 3.000 μαχητές και προειδοποίησε ότι επεκτείνει την επιρροή του στο Αφγανιστάν.

Οι εξελίξεις αυτές αναγκάζουν το Λευκό Οίκο ένα χρόνο μετά την απόσυρση του μεγαλύτερου όγκου των αμερικάνικων στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και την ανάθεση της ευθύνης για την ασφάλεια της χώρας στον αφγανικό στρατό να αναπτύσσει όλο και περισσότερους άντρες των Ειδικών Δυνάμεων στην πρώτη γραμμή των συγκρούσεων μαζί με τον αφγανικό στρατό. Παρόλο που αποφεύγει να το παραδεχτεί και συνεχίζει να επιμένει ότι η μάχιμη αποστολή των αμερικάνικων στρατευμάτων έχει τελειώσει και  όσα παραμένουν στο Αφγανιστάν περιορίζονται στην «εκπαίδευση» και στην «συμβουλευτική υποστήριξη» του αφγανικού στρατού στις «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις.

Παράλληλα, επιχειρεί να επισπεύσει τις διαδικασίες για την έναρξη διαπραγματεύσεων με τους Ταλιμπάν για να σταματήσει την προέλασή τους και να αποτρέψει τα χειρότερα. Με δυο λόγια, κανένας από τους διακηρυγμένους στόχους της αμερικάνικης στρατιωτικής επέμβασης δεν έχει υλοποιηθεί. Πρόκειται για το Βατερλό της αμερικάνικης στρατηγικής στο Αφγανιστάν.

Πρωτομάχος του σιωνισμού η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου

Αλλοτε θα προκαλούσε τεράστιο πολιτικό θόρυβο. Τώρα, πέρασε σχεδόν στο ντούκου, γιατί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προσπάθησε να θάψει αυτή τη ντροπή. Στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, την περασμένη Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς έκανε μεγάλη φασαρία, προκειμένου από απόφαση του Συμβουλίου να απαλειφθούν ή να αμβλυνθούν κάποια αποσπάσματα που επέκριναν την επέκταση των ισραηλινών εποικισμών στην κατεχόμενη Παλαιστίνη!

Ηδη, η Παλαιστινιακή Αρχή αντέδρασε με ανάρτηση στο facebook, που γράφει ότι ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ «μετά από αίτημα του Ισραήλ, υιοθέτησαν τις θέσεις της κατοχής» και ότι είναι γνωστές «οι χώρες που αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τα δεινά και τα εγκλήματα που υφίστανται οι Παλαιστίνιοι». Την ισραηλινή αντίδραση δεν την γνωρίζουμε, γιατί η είδηση μας βρήκε στο κλείσιμο της εφημερίδας.

Την επόμενη εβδομάδα, ο Τσίπρας με το μισό του υπουργικό συμβούλιο θα επισκεφτεί και πάλι το Ισραήλ για τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβούλιου Συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ. Θα ψάξουμε καλύτερα το θέμα και θα επανέλθουμε, γιατί παραπάει ο φιλο-σιωνισμός των Τσιπροκαμμένων.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Αφγανιστάν

ΦΡΑΝΚ ΜΠΑΙΕΡ – Ιάκωβος, ο ψεύτης
Επόμενο άρθρο

Αφγανιστάν

Τρία κομβικά ζητήματα του αντιασφαλιστικού εκτρώματος Κατρούγκαλου

Σχετικά Αρθρα

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει πλάτες στους σιωναζιστές πειρατές που χτύπησαν το Global Sumud Flotilla

Διεθνή 30 Απρ 2026, 21:08

Drone FPV της Χεζμπολά καταστρέφει ισραηλινό τεθωρακισμένο όχημα και τραυματίζει 12 στρατιώτες στη δυτική Γαλιλαία

Είναι η πρώτη φορά που drone FPV της Χεζμπολά με οπτική ίνα έφτασε στη δυτική Γαλιλαία

Διεθνή 30 Απρ 2026, 18:04

Ο Τραμπ απειλεί να διατηρήσει τον αποκλεισμό του Ιράν, η Τεχεράνη απειλεί με «πρακτική» δράση

Διεθνή 30 Απρ 2026, 11:57

Ο σιωναζιστικός στρατός «απέτυχε σε όλα τα μέτωπα»

Δημοσκόπηση της σιωνιστικής κρατικής τηλεόρασης

Διεθνή 30 Απρ 2026, 08:56

Ιαπωνικό τάνκερ διέσχισε το Ορμούζ – Θα συνεργαζόμαστε με το Ιράν δηλώνει η πρωθυπουργός της Ιαπωνίας

Διεθνή 29 Απρ 2026, 19:21

Οι ξενόδουλοι αστοί του Λιβάνου προσπαθούν να αποτινάξουν τις κατηγορίες για προδοσία

Διεθνή 28 Απρ 2026, 19:55
Ροή Ειδήσεων
Εργατικά

EΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ: Για την ταξική-πολιτική οργάνωση του προλεταριάτου

1 Μάι 2026, 08:20
Εργατικά

Εκπαιδευτικοί στα πειθαρχικά απ’ άκρου εις άκρον της Ελλάδας

1 Μάι 2026, 08:18
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Μάη

1 Μάι 2026, 00:01
Διεθνή

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει πλάτες στους σιωναζιστές πειρατές που χτύπησαν το Global Sumud Flotilla

30 Απρ 2026, 21:08
Παιδεία

Το Στέκι του Συλλόγου Εστιακών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων ανήκει στους φοιτητές

30 Απρ 2026, 20:20
Πολιτική

Ο ΔΣΑ αποδοκιμάζει με έντονο και κατηγορηματικό τρόπο την από 27/4/2026 Πράξη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Κ. Τζαβέλλα

30 Απρ 2026, 20:12
Πολιτισμός

Yπεραστικοί: «Πρωτομαγιά 1944»

Η καινούργια δημιουργία της μπάντας «τα λέει όλα»

30 Απρ 2026, 18:50
Διεθνή

Drone FPV της Χεζμπολά καταστρέφει ισραηλινό τεθωρακισμένο όχημα και τραυματίζει 12 στρατιώτες στη δυτική Γαλιλαία

Είναι η πρώτη φορά που drone FPV της Χεζμπολά με οπτική ίνα έφτασε στη δυτική Γαλιλαία

30 Απρ 2026, 18:04
Κόντρες

Maple Leaf Rag

30 Απρ 2026, 14:50
Διεθνή

Ο Τραμπ απειλεί να διατηρήσει τον αποκλεισμό του Ιράν, η Τεχεράνη απειλεί με «πρακτική» δράση

30 Απρ 2026, 11:57
Διεθνή

Ο σιωναζιστικός στρατός «απέτυχε σε όλα τα μέτωπα»

Δημοσκόπηση της σιωνιστικής κρατικής τηλεόρασης

30 Απρ 2026, 08:56
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Απρίλη

30 Απρ 2026, 00:01
Πολιτική

Οταν γίνεται πολιτική «μούρη» ο Φώντας ο Μπαραλιάκος

29 Απρ 2026, 21:51
Διεθνή

Ιαπωνικό τάνκερ διέσχισε το Ορμούζ – Θα συνεργαζόμαστε με το Ιράν δηλώνει η πρωθυπουργός της Ιαπωνίας

29 Απρ 2026, 19:21
Κόντρες

Πι(ερ)νόκιο

29 Απρ 2026, 14:23
Εργατικά

Διώκουν αρχαιολόγο επειδή αντιτάχτηκε με ανακοίνωση στην παρουσία ΝΑΤΟικών καραβανάδων σε Αρχαιολογικό Μουσείο

29 Απρ 2026, 10:42
Η παπάρα

Τόλμη και γοητεία

29 Απρ 2026, 09:13
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Απρίλη

29 Απρ 2026, 00:01
Πολιτική

Επεσαν οι μάσκες στη δίκη για το έγκλημα στα Τέμπη: Επιστροφή στη γραμμή Μητσοτάκη περί «ανθρώπινου λάθους»

28 Απρ 2026, 20:56
Διεθνή

Οι ξενόδουλοι αστοί του Λιβάνου προσπαθούν να αποτινάξουν τις κατηγορίες για προδοσία

28 Απρ 2026, 19:55
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Μάη

Ημέρα των εργατών.

1886: Γενική απεργία στο Σικάγο με αίτημα την επιβολή του οκταώρου στο ωράριο εργασίας.

1889: Καθιερώνεται επίσημα ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

1894: Πρώτος εορτασμός της Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα (Παναθηναϊκό Στάδιο).

1906: 6.000 εργάτες απολύονται για την απεργία της Πρωτομαγιάς (Γερμανία), στρατιωτικές δυνάμεις συλλαμβάνουν χίλια άτομα που συμμετέχουν σε πρωτομαγιάτικη εκδήλωση (Γαλλία).

1906: Ο 17χρονος Λέβκα Μπιλένκιν ανατινάζει αστυνομικό τμήμα για να γιορτάσει την Εργατική Πρωτομαγιά (Ρωσία).

1924: Επεισόδια στον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς στην Αθήνα (διοργάνωση από το ΚΚΕ), νεκρός ο εργάτης Σωτήρης Παρασκευαΐδης, τραυματισμός δεκαεπτά ατόμων.

1929: 31 νεκροί και 1.200 συλλήψεις σε επεισόδια για την Εργατική Πρωτομαγιά στο Βερολίνο.

1930: Επεισόδια μεταξύ αρχειομαρξιστών και χωροφυλακής στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη.

1931: Ολοήμερες συγκρούσεις εργατών – αστυνομίας (Θεσσαλονίκη).

1944: Εκτελούνται διακόσιοι κομμουνιστές της Ακροναυπλίας στην Καισαριανή.

1948: Αντάρτες της ΟΠΛΑ εκτελούν τον υπουργό Δικαιοσύνης Χρήστο Λαδά.

1948: Ιδρύεται η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (Βόρεια Κορέα).

1968: Πρωτομαγιάτικο πανό του «Ρήγα Φεραίου» και ρίψη προκηρύξεων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

1976: Σκοτώνεται σε τροχαίο ο Αλέκος Παναγούλης.

1977: 29 νεκροί σε συγκρούσεις στην Κωνσταντινούπολη.

1977: Επεισόδια μελών του ΕΚΚΕ και του “Μαχητή“, δεκατρείς αστυνομικοί τραυματίες, 23 συλλήψεις.

1979: Βόμβα στο Εμπορικό-Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΛΑ).

1986: Η μεγαλύτερη απεργία στην ιστορία της Νοτίου Αφρικής: Ενάμισι εκατομμύριο μαύροι απέχουν από την εργασία τους και χιλιάδες μαθητές από τα μαθήματα.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Επιτελικό κράτος σημαίνει αν κολλήσει κάπου ένα έργο, θα χτυπήσει ένα καμπανάκι και κάποιος θα ασχοληθεί – επιτελικό κράτος σημαίνει να κάνουμε Υπουργικό Συμβούλιο κάθε μήνα και να έχουμε προγραμματισμό του κυβερνητικού έργου στην αρχή του χρόνου. Είναι ένας τρόπος διαχείρισης και διοίκησης που φέρνει κοντά την τεχνοκρατική με την πολιτική αντίληψη… Οσοι επιμένουν να βρίσκουν διαχωριστικές γραμμές μεταξύ δήθεν τεχνοκρατών που διορίζονται και πολιτικών που εκλέγονται, δεν αντιλαμβάνονται ότι στη ΝΔ είμαστε μια ομάδα, ένα ανοιχτό δημοκρατικό κοινοβουλευτικό κόμμα – τα συζητούμε ανοιχτά, είμαστε μία οικογένεια και για αυτό προχωράμε τελικά μπροστά.

Κυριάκος Μητσοτάκης

(Επιτελικό κράτος σημαίνει να παίρνεις την αρμοδιότητα της ΕΥΠ/ΚΥΠ στο μέγαρο Μαξίμου και να «βυσματώνεις» όλους όσους διαχειρίζονται συμβάσεις – από υπουργούς μέχρι ανώτατους καραβανάδες – μη τυχόν και κάνουν «δουλειές» μόνοι τους. Επιτελικό κράτος σημαίνει να διορίζεις κεντρικά και τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων και τους επικεφαλής των εποπτευόμενων φορέων, ώστε ο υπουργός να είναι περικυκλωμένος από ανθρώπους του Μαξίμου. Επιτελικό κράτος σημαίνει να διοικεί ένας αυτοκρατορίσκος με μια αυλή Ηρακλέων του Στέματος που λογοδοτούν μόνο σ’ αυτόν. Αυτά τα γνωρίζουν οι πάντες, αλλά άρχισαν να τα «κοπανάνε» οι γαλάζιοι βουλευτές και πρώην υπουργοί στον Μητσοτάκη τώρα, που τον βλέπουν στριμωγμένο στα σκοινιά. Μ’ άλλα λόγια, βγάζουν την ουρά τους απέξω και δείχνουν με το δάχτυλο τον αυτοκρατορίσκο και την αυλή του, για να διασωθούν οι ίδιοι εκλογικά και πολιτικά. Δεν είναι πρωτοφανή αυτά. Εχουν ξαναγίνει στο παρελθόν κι ας μην είχε λανσαριστεί ο όρος «επιτελικό κράτος», με αξεσουάρ το τάμπλετ του Σκέρτσου και τους «κοριούς» του Δημητριάδη και του Κοντολέοντα. Ενόψει όλων των παραπάνω, η αποστροφή του Μητσοτάκη ότι «είμαστε μια οικογένεια» θυμίζει σαπουνόπερα τύπου «Τόλμη και γοητεία». Με ισχυρές καπιταλιστικές οικογένειες να συντρώγουν και να συνδεξιώνονται την ίδια στιγμή που το κάθε μέλος της οικογένειας σκάβει το λάκο των άλλων. Μήπως έτσι δεν είναι και η σχέση του μικρού Κυριάκου με τη μεγαλύτερη αδερφή του; Αυτός της απαγόρευσε να συμμετάσχει στις κυβερνήσεις του κι αυτή δεν τον κάλεσε ούτε στο γάμο του γιου τους. Αφήστε το γεγονός ότι, εκτός των αναγκαίων πολιτικών συνευρέσεων, οικογενειακή σύναξη έγινε μόνο στην κηδεία του Δρακουμέλ)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Αφγανιστάν

    17Ν
    • Αφγανιστάν

      Εφετείο 17Ν
  • Αφγανιστάν

    ΕΛΑ
    • Αφγανιστάν

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Αφγανιστάν

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Αφγανιστάν

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Αφγανιστάν

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Αφγανιστάν

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Αφγανιστάν

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Αφγανιστάν

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Αφγανιστάν

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Αφγανιστάν

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Αφγανιστάν

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Αφγανιστάν

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Αφγανιστάν

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Αφγανιστάν

      Αφγανιστάν

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Αφγανιστάν

      Αφγανιστάν

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Αφγανιστάν

      Αφγανιστάν

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Αφγανιστάν

      Αφγανιστάν

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Αφγανιστάν

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Αφγανιστάν

    Αφγανιστάν

    Ποιοι είμαστε
  • Αφγανιστάν

    Αφγανιστάν

    Επικοινωνία
  • Αφγανιστάν

    Αφγανιστάν

    Όροι χρήσης
  • Αφγανιστάν

    Αφγανιστάν

    Ποιοι είμαστε
  • Αφγανιστάν

    Αφγανιστάν

    Επικοινωνία
  • Αφγανιστάν

    Αφγανιστάν

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo