Αν το ζήτημα δεν ήταν τόσο σοβαρό, σίγουρα θα ήταν το ανέκδοτο της χρονιάς. Ποιον κατήγγειλε για παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην ετήσια έκθεσή του για τα «ανθρώπινα δικαιώματα»; Μην πάει το μυαλό σας στα στάνταρ, γιατί θα την πατήσετε. Η σωστή απάντηση είναι (κρατηθείτε!): την ιρακινή κυβέρνηση!!!
Ναι, την κυβέρνηση που έστησαν οι ίδιοι την κατηγορούν τώρα για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων! Φυσικά, υποστηρίζουν ότι η ιρακινή κυβέρνηση σε γενικές γραμμές σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, όμως παραθέτουν αρκετές περιπτώσεις που αυτά παραβιάστηκαν, όπως εκατοντάδες περιπτώσεις Ιρακινών κρατουμένων (συμπεριλαμβανομένων γυναικών) που βασανίστηκαν από τους Ιρακινούς φρουρούς, 10 μόνο από τις οποίες εξιχνιάστηκαν.
Το «μυστήριο» πως και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έθιξε αυτό το ζήτημα λύνεται, όταν διαβάζουμε (στον βρετανικό Guardian, 2/3/05) πού επικεντρώθηκε η έκθεσή του. Μα φυσικά στη Βασόρα. Γιατί στη Βασόρα; Αφού εκεί διοικούν τα βρετανικά στρατεύματα. Χρόνια τώρα οι Βρετανοί καμαρώνουν ότι δεν είναι τόσο σκληροί και βίαιοι σαν τους Αμερικάνους, γι’ αυτό και έχουν πολύ λιγότερους νεκρούς. Τώρα, οι άσπονδοι φίλοι του, τους τη φέρνουν, αποκαλύπτοντας τα βασανιστήρια που έγιναν υπό την δική τους διοίκηση. Για συμπλήρωμα αναφέρουν και παραβιάσεις που έκανε η επίλεκτη ιρακινή εθνική φρουρά συμπεριλαμβανομένων κάποιων πυρπολήσεων σπιτιών στη Φαλούτζα και τη Βαγδάτη και του ξυλοδαρμού ενός γιατρού.
Συμπέρασμα; Δεν είναι οι Αμερικάνοι που παραβιάζουν καμιά φορά τα ανθρώπινα δικαιώματα (τι παραβιάζουν δηλαδή, σουρωτήρι τα έχουν κάνει). Κι οι Βρετανοί και οι Ιρακινοί το ίδιο κάνουν. Οι δεύτεροι, μάλιστα, επειδή το έχουν στο αίμα τους, γιατί το ίδιο έκανε και ο Σαντάμ για δεκαετίες. Οι Αμερικάνοι, όμως, έχουν το θάρρος και τα καταγγέλλουν, αφού δεν αποτελούν τον κανόνα αλλά την… εξαίρεση!