Η αστική «δημοκρατία» έχει πάντοτε δύο πρόσωπα. Το ένα είναι αυτό της κατ’ επίφαση δημοκρατίας, της «ελευθερίας» των διαδηλώσεων, απεργιών και οποιασδήποτε διαμαρτυρίας, υπό τον όρο ότι δεν ξεφεύγει από τα όρια ανοχής της κυρίαρχης τάξης. Το δεύτερο είναι αυτό της πιο άγριας καταστολής, αν χρειαστεί προκειμένου να εξασφαλιστεί η δικτατορία του κεφαλαίου, που υπό τη μορφή του «δημοκρατικού» πολιτεύματος παίρνει την πιο σταθερή μορφή της. Παρατηρώντας τα γεγονότα που εκτυλίσσονται εδώ και τρεις βδομάδες στην Τουρκία, βλέπουμε αυτά τα δύο πρόσωπα περισσότερο καθαρά παρά ποτέ.
Ο Ερντογάν, που αποτέλεσε το πρότυπο ηγέτη για πολλούς (ακόμα και κάποιους που αυτοπροσδιορίζονται ως «αριστεροί», κατά ΣΥΡΙΖΑ μεριά), ένας πολιτικός που στο παρελθόν άσκησε κριτική στην κατασταλτική στάση των αραβικών καθεστώτων απέναντι στους εκεί εξεγερμένους, ενώ το ίδιο είχε κάνει και ενάντια στους τούρκους στρατηγούς και τα πραξικοπήματά τους, αφού εξαπέλυσε την πιο άγρια καταστολή ενάντια στους διαδηλωτές της πλατείας Ταξίμ, δεν είχε κανένα πρόβλημα να το παίξει και… δημοκράτης. Σ’ αυτό το πλαίσιο συναντήθηκε δύο φορές με «εκπροσώπους» των διαδηλωτών. Την προηγούμενη Τετάρτη συναντήθηκε με έντεκα διανοούμενους και καλλιτέχνες και την επόμενη μέρα με εκπροσώπους της Πλατφόρμας Αλληλεγγύης στην Ταξίμ, της οργάνωσης που θεωρείται ομπρέλα 116 οργανώσεων που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις. Στις συναντήσεις ο Ερντογάν εμφανίστηκε διαλλακτικός, υποστηρίζοντας ότι «έλαβε το μήνυμα» των διαδηλωτών, ενώ υποσχέθηκε να παγώσει τις εργασίες στο πάρκο Γκεζί και να οργανώσει μέχρι και δημοψήφισμα, αν χρειαστεί, για το ζήτημα του πάρκου. Ολ’ αυτά με τον όρο να σταματήσουν οι διαδηλώσεις και να πάει ο κόσμος σπίτι του.
Οι διαδηλωτές δεν τσίμπησαν. Ετσι, ο Ερντογάν γύρισε την πλάκα ανάποδα, για να δείξει το άλλο, το πραγματικό πρόσωπο της αστικής δικτατορίας. Εδωσε εντολή μέσω του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου να κλείσει το κανάλι Hayat που αναμετέδιδε συνεχώς τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, με την πρόφαση ότι δεν έχει άδεια, πράγμα που αποδεικνύεται ψευδές, καθώς το κανάλι είχε από το 2007 καταθέσει όλα τα δικαιολογητικά για να πάρει την άδεια, χωρίς όμως καμία απάντηση των αρμόδιων αρχών. Γι’ αυτό και το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο αναγκάστηκε να πάρει πίσω την απόφασή του και το κανάλι συνέχισε να εκπέμπει, αφού οι καταγγελίες του δημοσιεύτηκαν ακόμα και σε δυτικές εφημερίδες (όπως ο Γκάρντιαν), ενώ στην ίδια την Τουρκία δημιουργήθηκε κίνημα συμπαράστασης.
Ταυτόχρονα, ο Ερντογάν συνέχισε να εξαπολύει έναν οχετό ύβρεων ενάντια στους διαδηλωτές. Και τι δεν είπε στις ομιλίες του στις φιλοκυβερνητικές διαδηλώσεις που οργάνωσε το περασμένο Σαββατοκύριακο (Σάββατο στην Αγκυρα και Κυριακή στην Ισταμπούλ), στις οποίες η κυβέρνηση χρησιμοποίησε ολόκληρο το μηχανισμό της για να κουβαλήσει κόσμο (και δυστυχώς τον κουβάλησε): ότι οι διαδηλωτές είναι «γκάνγκστερ», ότι υποκινούνται από… κερδοσκόπους του εξωτερικού που επλήγησαν από την πτώση των επιτοκίων δανεισμού και γι’ αυτό δημιουργούν αναταραχή για να αυξηθούν τα επιτόκια και να αποκομίσουν κέρδη (sic!), ότι δεν είναι Τούρκοι αλλά τρομοκράτες! Καταφέρθηκε ακόμη και ενάντια σε όσους προσέφεραν καταφύγιο στους διωκόμενους διαδηλωτές στα ξενοδοχεία, υποστηρίζοντας ότι από δω και πέρα θα αντιμετωπίζουν κατηγορία υπόθαλψης τρομοκρατών (!), ενώ χαρακτήρισε παράνομη την απεργία των συνδικάτων, που οργανώθηκε την περασμένη Δευτέρα.
Ηταν τέτοια η προκλητικότητα των λόγων του, που ακόμα και το Spiegel έγραψε την επομένη άρθρο με τίτλο: «Λόγος "μίσους" στην Ισταμπούλ: Ο Ερντογάν ρίχνει λάδι στη φωτιά». Την ίδια στιγμή, ο υπουργός για θέματα ΕΕ Εγκεμέν Μπαγίς, σε συνέντευξη που έδωσε την Κυριακή το βράδυ στο κανάλι «Α Haber», ζήτησε «ευγενικά» από τους διαδηλωτές να πάνε σπίτια τους, γιατί από δω και πέρα όσοι μείνουν στην πλατεία Ταξίμ θα θεωρούνται «υποστηρικτές ή μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων»! Τόσο πολύ τους έχει ενοχλήσει το γεγονός ότι οι αριστερές οργανώσεις κομμουνιστικής αναφοράς συσπειρώνουν κόσμο που συγκρούεται στους δρόμους.
Οι δηλώσεις όμως συνοδεύονται και από έργα. Πέρα από το άγριο ξύλο, τις αύρες και τα δακρυγόνα (τα οποία έπεσαν άφθονα για μια ακόμα φορά), οι μπάτσοι διέλυσαν τοξικές ουσίες ακόμα και στο νερό που ρίχνουν με τις υδραντλίες στους διαδηλωτές. Η ουσία που διέλυσαν στο νερό ονομάζεται Jenix και μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα πρώτου βαθμού όταν πέσει στο δέρμα! «Η αστυνομία πέρασε το τεστ της δημοκρατίας» αποφάνθηκε ο Ερντογάν, δίνοντας πλήρη κάλυψη στους μπάτσους ακόμα και μετά τις αποκαλύψεις αυτές. Και επιτέθηκε ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όχι γιατί το τελευταίο αποφάσισε κανένα… αυστηρό μέτρο ενάντια στην Τουρκία, αλλά γιατί απλά εξέφρασε την ανησυχία του σε ψήφισμα που εξέδωσε στις 13 Ιούνη για την κατάσταση στη χώρα, υποστηρίζοντας ότι «η αστυνομική καταστολή υποσκάπτει την αξιοπιστία της Τουρκίας στον περιφερειακό της ρόλο ως πρωταθλητή των δημοκρατικών αλλαγών στην περιοχή»!
Πέρα από την προκλητική στάση του Ερντογάν, που απείλησε ότι θα κατεβάσει ακόμα και το στρατό αν οι μπάτσοι δε μπορέσουν να τιθασεύσουν τον ξεσηκωμό (πράγμα που υποδηλώνει τον εκνευρισμό του απέναντι στη συνέχιση των διαδηλώσεων), ένα πογκρόμ συλλήψεων ήρθε να συμπληρώσει το τοπίο. Μόνο την Κυριακή, οι συλληφθέντες έφτασαν τους 600, σύμφωνα με καταγγελίες οργανώσεων σε Ισταμπούλ και Αγκυρα. Συνελήφθησαν μέχρι και γιατροί που έσπευσαν να βοηθήσουν τραυματισμένους διαδηλωτές. Ηταν το αποτέλεσμα σφοδρών συγκρούσεων που έλαβαν χώρα τις νύχτες του περασμένου Σαββατοκύριακου στις δύο αυτές πόλεις. Ενδεικτικό των συγκρούσεων αυτών, είναι το ανακοινωθέν με τις καταστροφές που καταγράφηκαν από το γραφείο του κυβερνήτη της Αγκυρας. Οσο κι αν τις φούσκωσαν για προπαγανδιστικούς λόγους, δεν παύουν να δείχνουν μια εικόνα: 132 ιδιωτικά και δημόσια γραφεία, 71 καταστήματα τραπεζών και ΑΤΜ, 30 οχήματα μέσων μεταφοράς, 231 φανάρια, 74 πολιτικά και αστυνομικά αυτοκίνητα καταστράφηκαν από τους διαδηλωτές. Την περασμένη Τρίτη, οι μπάτσοι έκαναν στοχευμένες εφόδους σε σπίτια και γραφεία και συνέλαβαν περίπου 100 μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος των Καταπιεσμένων, αριστερής οργάνωσης που συμμετέχει στις διαδηλώσεις.
Οσοι σπεύσουν να κουνήσουν το κεφάλι τους κατά του τούρκικου καθεστώτος, υποστηρίζοντας ότι εδώ ευτυχώς δεν συμβαίνουν τέτοια πράγματα, ας σκεφτούν πόσο διαφέρουν τα «επιχειρήματα» που χρησιμοποιεί ο Ερντογάν στην Τουρκία από αυτά που χρησιμοποιούν τα κανάλια και οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα, όταν οι διαδηλωτές ξεφεύγουν από τα όρια της αστικής νομιμότητας, διεκδικώντας με τη δική τους αντιβία το δίκιο τους. Οσο για τις νυχτερινές συλλήψεις μελών πολιτικής οργάνωσης, ας θυμηθούμε τις αστυνομικές εφόδους σε κατειλημμένους χώρους και τη νυχτερινή εισβολή στα σπίτια κατοίκων της Ιερισσού.
«Θεωρήθηκε ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε βία. Ποιος χρησιμοποίησε βία; Ολοι οι τρομοκράτες, οι αναρχικοί, οι ταραξίες». Αυτά είπε ο νέος σουλτάνος της Τουρκίας σε σύσκεψη του κόμματός του. Μη μας πείτε ότι δεν έχετε ακούσει ανάλογες δηλώσεις από πολιτικούς ή δημοσιορουφιάνους στη χώρα μας; Η ποινικοποίηση των εξεγέρσεων είναι πάγια τακτική της αστικής δικτατορίας. Γι’ αυτό και η αντίσταση πρέπει να γνωρίζει ότι θα βρίσκει πάντα μπροστά της αυτή την τακτική. Απάντηση δε μπορούν να είναι οι όρκοι νομιμοφροσύνης, αλλά το ξεσκέπασμα του υποκριτικού χαρακτήρα αυτής της τακτικής και η ανάδειξη του μοναδικού νόμου που αποδέχονται οι εξεγερμένοι. Του νόμου που αναφέρεται στο δίκιο του αγώνα. Απ’ αυτή την άποψη, οι αγωνιστές των τουρκικών δρόμων, που επιμένουν, εξακολουθούν να μας στέλνουν ελπιδοφόρα μηνύματα.