Τέσσερις νεκροί εργάτες και δεκάδες τραυματίες είναι ο απολογισμός των συγκρούσεων μεταξύ απεργών εργατών και δυνάμεων καταστολής της κυβέρνησης του Χουν Σεν στην πρωτεύουσα της Καμπότζης Πνομ Πενχ την Παρασκευή 3 Γενάρη.
Οι εργάτες στη βιομηχανία ενδυμάτων της χώρας απεργούσαν από τις 24 Δεκέμβρη διεκδικώντας το διπλασιασμό του κατώτερου μισθού από τα 75 στα 160 δολάρια. Η κυβέρνηση, η οποία έχει τη στήριξη των καπιταλιστών της κλωστοϋφαντουργίας, δέχτηκε να ορίσει ως κατώτερο μισθό τα 100 δολάρια για το 2014, πολύ κάτω από την αύξηση που διεκδικούσαν οι απεργοί.
Σύμφωνα με μελέτες ντόπιων και ευρωπαϊκών οργανώσεων εργατικών δικαιωμάτων, παρά το γεγονός ότι λόγω των φτηνών εργατικών χεριών η ανεργία στη χώρα είναι κάτω από 1%, ο εργατικός μισθός είναι ο μισός από τον ελάχιστο που απαιτείται προκειμένου να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες τροφής, διαμονής και ένδυσης. Το 20% των εργατών της χώρας ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, το οποίο φυσικά ορίζεται τοπικά και διαφέρει από χώρα σε χώρα. Στη βιομηχανία ενδυμάτων, που αποτελούν το 80% των εξαγωγών της χώρας, δουλεύουν περίπου 600.000 εργάτες σε άθλιες συνθήκες, με ανεπαρκή εξαερισμό, κάνοντας ατελείωτες υπερωρίες για να συμπληρώσουν το πενιχρό μεροκάματο. Ο υποσιτισμός είναι συνηθισμένο φαινόμενο και προκαλεί μαζικές λιποθυμίες στα εργοστάσια. Να σημειωθεί ότι η βιομηχανία ένδυσης της χώρας τροφοδοτεί εταιρίες ρούχων όπως η GAP, η Banana Republic, η Old Navy και άλλες.
Οι άθλιες συνθήκες εργασίας έχουν οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση των απεργιών στη βιομηχανία ενδυμάτων. Οι απεργίες που έγιναν το 2013 έφτασαν στις 134, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται αυτές που ξεκίνησαν μέσα στο Δεκέμβρη και συνεχίζονται μέχρι σήμερα, όταν το 2011 έγιναν μόλις 34. Λίγες μέρες μετά τη δολοφονία των τεσσάρων εργατών από τα πυρά της αστυνομίας, οι εργάτες επέστρεψαν στη δουλειά έχοντας συμπληρώσει δύο βδομάδες απεργία.