Η απουσία των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ, Γερμανίας και Βρετανίας από τη σύνοδο του ΟΑΣΕ στην Αθήνα αφαίρεσε μεγάλο μέρος από την πολιτική γκλαμουριά, στην οποία ποντάριζε παλιότερα η Μπακογιάννη και τώρα ο Παπανδρέου, όμως οι ανάγκες της ελληνικής πολιτικής πασαρέλας ουδόλως ενδιαφέρουν τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Εχουν τα δικά τους προβλήματα ν’ ασχοληθούν.
Η απουσία τριών «πρωτοκλασάτων» υπουργών Εξωτερικών δεν ήταν, βέβαια, τυχαία. Απουσίασαν σκόπιμα, προκειμένου ν’ αποφύγουν σ’ αυτή τη φάση τη ρωσική πίεση για μια «νέα συνθήκη ευρωπαϊκής ασφάλειας». Πρόταση που διατύπωσε και από το βήμα της συνόδου της Αθήνας ο ρώσος υπουργός Σεργκέι Λαβρόφ, μιλώντας όμως «εις ώτα μη ακουόντων». Γιατί όταν απουσιάζουν ΗΠΑ, Βρετανία και Γερμανία, δηλαδή οι πυλώνες του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, καμία απόφαση δε μπορεί να παρθεί. Η Ρωσία μπορούσε να «παίξει» μόνο με τη Γαλλία, με την οποία έχει αποκαταστήσει ένα είδος «επικοινωνίας», μετά την παρέμβαση Σαρκοζί στη ρωσο-γεωργιανή σύγκρουση, όμως η Γαλλία, αν και δυνατή διπλωματικά στην Ευρώπη, είναι πολύ φρέσκια στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ για να μπορεί να παίξει αποφασιστικό ρόλο ερήμην των «παλιών».
Βλέποντας την αδυναμία των Αμερικανών στην παγκόσμια σκηνή, την εμπλοκή τους στο μέτωπο του Αφγανιστάν, όπου μπαίνουν ολοένα και πιο βαθιά, και την υποχώρηση στο μέτωπο της «αντιπυραυλικής ασπίδας», οι Ρώσοι προσπαθούν να περάσουν στην αντεπίθεση, διεκδικώντας αυτά που δικαιού-ται μια ιμπεριαλιστική δύναμη όπως η Ρωσία, η οποία διαδραματίζει αποφασιστικό ρόλο στην Ανατολική Ευρώπη και στην ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας. Οι Αμερικάνοι φαίνεται πως αυτή τη στιγμή δεν είναι έτοιμοι. Δεν έχουν καν διαμορφώσει μια κοινή στρατηγική με τους παλιούς εταίρους τους στην Ευρώπη, καθώς η ενεργειακή τους στρατηγική είναι μέχρι στιγμής παντελώς αποτυχημένη. Γι’ αυτό και απουσίασαν, θέλοντας να μεταφέρουν τη συζήτηση στο επίπεδο του ΝΑΤΟ. Ενα επίπεδο στο οποίο προσπαθεί να παρέμβει και η Ρωσία, αν και μη μέλος του ΝΑΤΟ. Ο Λαβρόφ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τη διαβούλευση πάνω στη ρωσική πρόταση στις Βρυξέλλες, όπου θα συνεδριάσει η θεσμοθετημένη επιτροπή ΝΑΤΟ-Ρωσίας.
Καθώς οι Αμερικάνοι προσπαθούν να πείσουν τους νατοϊκούς εταίρους τους να στείλουν 10.000 επιπλέον στρατιώτες στο Αφγανιστάν, χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν θετική ανταπόκριση, η Ρωσία αυξάνει τη διπλωματική της πίεση, στην οποία κεντρικό ρόλο παίζει η ενεργειακή διπλωματία, θεωρώντας ότι αυτή είναι η εποχή που μπορεί να κερδίσει όσα έχασε τη δεκαετία του ‘90.