Μπορεί στην Παλαιστίνη και το Ιράκ οι σφαγές να κοστίζουν τη ζωή σε χιλιάδες αμάχους και παιδιά, όμως η αναταραχή στο Θιβέτ συγκίνησε περισσότερο τα διεθνή ΜΜΕ, αν και κόστισε τη ζωή σε πολύ λιγότερους ανθρώπους. Σύμφωνα με την εξόριστη κυβέρνηση του Θιβέτ με επικεφαλής τον 14ο Δαλάι Λάμα, Τενζίμ Γκουάτσο, που εδρεύει στην Ινδία, από τις 10 Μάρτη που ξεκίνησαν οι ταραχές έχουν σκοτωθεί 140 άτομα από την κινέζικη καταστολή.
«Ευτυχώς» που η «διεθνής κοινότητα» (ή μάλλον οι «επικεφαλής» ή νταβατζήδες επί το ακριβέστερο) ευαισθητοποιείται. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με «τρομοκράτες» (όπως οι Παλαιστίνιοι και οι Ιρακινοί), αλλά με ανθρώπους που ζητούν ελευθερία και μάλιστα κινητοποιούνται ενάντια σε έναν εχθρό των ΗΠΑ και της Δύσης, που έχει τολμήσει να σηκώσει κεφάλι παγκόσμια. Ετσι, ενώ για την Παλαιστίνη, το Ιράκ και άλλες χώρες η «διεθνής κοινότητα» παρουσιάζει ευαισθησία ελέφαντα, νάσου ο Μπους να δηλώνει ανήσυχος από την καταστολή, και ο Σαρκοζί να εξετάζει το ενδεχόμενο να μποϊκοτάρει την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων που θα γίνουν τον ερχόμενο Αύγουστο στην Κίνα! Βέβαια, η «ευαισθησία» έχει και τα όριά της, καθώς η Κίνα δεν είναι κάποια μπανανία, αλλά μια ανερχόμενη ιμπεριαλιστική δύναμη.
Ομως, όσο κι αν καταγγέλλει κανείς (και ορθά) την κινέζικη κατασταλτική μανία και τη βαρβαρότητα του κινέζικου καπιταλισμού (η οποία είναι σε όλα τα επίπεδα και όχι μόνο ενάντια στους διαδηλωτές του Θιβέτ), ο αγώνας των μοναχών του Θιβέτ «για την ελευθερία» δε μπορεί παρά να τον βάζει σε υποψίες, τόσο ως προς το χρόνο του ξεσπάσματος (πέντε μήνες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων) όσο και ως προς τα αιτήματα (επιστροφή Δαλάι Λάμα κτλ). Η χρόνια συνεργασία του Δαλάι Λάμα με τη CIA αποτελεί κοινό μυστικό. Η εξόριστη κυβέρνησή του παραδέχτηκε μάλιστα προ δεκαετίας (βλέπε New York Times, 2/10/1998), ότι έπαιρνε από τη CIA τη δεκαετία του ‘60 1,7 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, διαψεύδοντας όμως ότι η CIA είχε κόψει μισθό της τάξης των 180.000 δολαρίων ετησίως στο θιβετιανό ηγέτη, όπως «διέδιδαν οι κακές γλώσσες».
Οι προσπάθειες της CIA να δημιουργήσει αναταραχές στο Θιβέτ για να αποσταθεροποιήσει την «κομμουνιστική» κυβέρνηση της Κίνας είναι κι αυτές γνωστές. Αποκαλύφθηκαν μάλιστα στο αμερικάνικο κοινό για πρώτη φορά από την ακροδεξιά Chicago Tribune, στο άρθρο της με τίτλο «Το μυστικό της CIA στο Θιβέτ» (15/1/1997). Γι’ αυτό το λόγο ακόμα και έγκυρες αστικές εφημερίδες, όπως οι Asia Times, υποστηρίζουν ότι οι CIAτζήδες έβαλαν το χεράκι τους και σ’ αυτή την «εξέγερση»: «Συνεπώς η CIA έπαιξε για μια ακόμα φορά το “μεγάλο παιχνίδι” στο Θιβέτ;… Η πιθανότερη απάντηση είναι ναι και πράγματι θα ήταν μάλλον εκπληκτικό εάν η CIA δεν εκδήλωνε κάτι περισσότερο από ένα φευγαλέο ενδιαφέρον για το Θιβέτ. Αυτό είναι, μετά απ’ όλα αυτά, που πληρώνεται να κάνει» («Tibet, the “great game” and the CIA», Asia Times, 26/3/2008).
Η βαρβαρότητα των κινέζων μπάτσων δε δικαιώνει τον αγώνα των θιβετιανών μοναχών που μάλλον σύγκρουση αντιτιθέμενων εξουσιαστικών συμφερόντων θυμίζει, παρά γνήσια λαϊκή κινητοποίηση.