Τα εξοντωτικά ωράρια, οι άσχημες συνθήκες εργασίας και τα μηδαμινά μεροκάματα συνεχίζουν να τροφοδοτούν το απεργιακό κίνημα που έχει ξεσπάσει τους τελευταίους μήνες στην Κίνα κυρίως, στα εργοστάσια μεγάλων πολυεθνικών εταιριών.
Μετά τις μεγάλες απεργίες σε εργοστάσια που κατασκευάζουν εξαρτήματα για τις αυτοκινητοβιομηχανίες Honda, Toyota και Ηyundai, με τις οποίες οι εργάτες κατάφεραν να κερδίσουν αυξήσεις μέχρι και 25%, ήρθε η σειρά της γιαπωνέζικης εταιρίας Omron. Οι 800 εργαζόμενοι στο εργοστάσιό της στην Γκουανγκτζού, που κατασκευάζει ηλεκτρονικά εξαρτήματα αυτοκινήτων και λειτουργεί σε 24ωρη βάση, κατέβηκαν σε απεργία στις 21 Ιουλίου διεκδικώντας αύξηση 500 γιουάν (74 δολάρια) στο μισθό τους. Την ίδια μέρα οι εργάτες επέστρεψαν στην εργασία τους, αφού ύστερα από διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε συμφωνία με την εργοδοσία, λεπτομέρειες της οποίας δεν είναι γνωστές αυτή τη στιγμή.
Με νίκη των εργατών φαίνεται να λήγει και η απεργία των 200 εργατών στο εργοστάσιο της Atsumitec.Co, στην πόλη Foshan, που κατασκευάζει το σύστημα των ταχυτήτων για τη Honda. Η απεργία ξεκίνησε την περασμένη βδομάδα, με βασικό αίτημα την αύξηση των μισθών των εργατών κατά 500 γιουάν, το οποίο έγινε τελικά αποδεκτό από την εταιρία.
Περισσότερες απεργίες αναμένονται στο επόμενο διάστημα, όχι μόνο γιατί οι πρώτες κατακτήσεις των απεργιακών αγώνων ενθαρρύνουν τους υπόλοιπους εργαζόμενους, αλλά και γιατί η καλοκαιρινή ζέστη κάνει αφόρητες τις συνθήκες εργασίας, αφού ο κλιματισμός και ο εξαερισμός στους χώρους εργασίας έχουν κόστος και είναι ανύπαρκτοι.
Τις εξοντωτικές συνθήκες εργασίας με τα εξευτελιστικά μεροκάματα, που προκαλούν απόγνωση σε πολλούς νέους εργάτες που έρχονται στις πόλεις για να δουλέψουν στα εργοστάσια, έφερε ξανά με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο η αυτοκτονία ενός ακόμη νεαρού εργάτη, που πήδηξε στο κενό από το εργοστάσιο της Chimei Innolux Corp., στην πόλη Foshan, θυγατρική της ταϊβανέζικης Ηοn Hai Precision Industry, που κατασκευάζει ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Ηταν η 10η αυτοκτονία μέσα στο 2010.
Ανήσυχη η κινέζικη κυβέρνηση μπροστά στο ογκούμενο απεργιακό κίνημα, επιχειρεί να αποτρέψει ανεξέλεγκτες εργατικές εκρήξεις εισάγοντας ένα προληπτικό μηχανισμό αποτροπής των απεργιακών κινητοποιήσεων. Ετσι λοιπόν, στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ της νότιας Κίνας, έγινε τις τελευταίες μέρες αναθεώρηση της εργατικής νομοθεσίας όσον αφορά στο ζήτημα των διαπραγματεύσεων για τη διευ-θέτηση των διαφορών εργαζόμενων – εργοδοσίας. Οι αλλαγές προβλέπουν, μεταξύ άλλων, ότι όταν το ένα πέμπτο των εργατών ζήτήσει αύξηση του μισθού, οι εκλεγμένοι εκπρόσωποί τους (για να μην ξεφύγει η κατάσταση από τον έλεγχο των κρατικά ελεγχόμενων συνδικάτων) πρέπει να καλέσουν σε διαπραγματεύσεις την εργοδοσία. Αν η εργοδοσία αρνηθεί να συγκαλέσει ή να πάρει μέρος σε συνάντηση για διαπραγματεύσεις, οι εργάτες έχουν το δικαίωμα να κάνουν απεργία και οι εργοδότες δεν μπορούν να τους απολύσουν γι’ αυτό το λόγο.
Η Κίνα είναι σήμερα η «ατμομηχανή» του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος. Είναι παράδεισος για τις πολυεθνικές εταιρίες, που έχουν μεταφέρει τεράστιο κομμάτι της παραγωγής τους στη χώρα αυτή, εκμεταλλευόμενες τις πρώτες ύλες και το πάμφθηνο εργατικό δυναμικό και αποκομίζοντας κολοσιαία κέρδη. Γι’ αυτό και η «αφύπνιση» της κινέζικης εργατικής τάξης έχει μεγάλη σημασία, γιατί θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο σημερινό οικονομικό και εργασιακό τοπίο παγκόσμια.