Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση από τα τέλη Μαρτίου οι συγκρούσεις στη Σαντρ Σίτι ανάμεσα στους μαχητές του Στρατού του Μεχντί από τη μια και τον ιρακινό και τον αμερικάνικο στρατό από την άλλη. Παράλληλα, συνεχίζεται ο βομβαρδισμός της Πράσινης Ζώνης με ρουκέτες και όλμους, ενώ η σθεναρή αντίσταση των σαντριστών μαχητών αναγκάζει τα αμερικάνικα στρατεύματα να εμπλέκονται όλο και περισσότερο, αναλαμβάνοντας το μεγαλύτερο βάρος των στρατιωτικών επιχειρήσεων, αφού οι ιρακινοί στρατιώτες αρκετές φορές εγκατέλειψαν τις θέσεις τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 51 αμερικάνους στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους τον Απρίλιο στο Ιράκ, οι 23 σκοτώθηκαν σε μάχες στη Σαντρ Σίτι.
Στο χρονικό διάστημα από τα τέλη Μαρτίου μέχρι σήμερα, τα αμερικάνικα στρατεύματα κατάφεραν να προωθηθούν από τα περίχωρα της Σαντρ Σίτι στο νότιο τμήμα της, όπου προσπαθούν να σηκώσουν ένα τείχος με μπλόκα μπετόν, μήκους 3 μιλίων και ύψους 4 μέτρων, για να το αποκλείσουν από την υπόλοιπη Βαγδάτη και να εμποδίζουν τη διείσδυση μαχητών, οι οποίοι εκτοξεύουν κυρίως από κει ρουκέτες και όλμους εναντίον της Πράσινης Ζώνης. Από τότε που ξεκίνησε η ανέγερση του τείχους, επίκεντρο των συγκρούσεων έχει γίνει η οδός al –Quds, από την οποία ξεκινά το τείχος, σε μια προσπάθεια των μαχητών να εμποδίσουν την ανέγερσή του. Η Σαντρ Σίτι, με 2.5 εκατομμύρια πληθυσμό, είναι από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του κόσμου, με στενούς δρόμους, γεγονός που αναγκάζει τα αμερικάνικα στρατεύματα να εμπλέκονται σε οδομαχίες και να καταφεύγουν με φειδώ σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς. Παρολαυτά, οι νεκροί άμαχοι ξεπέρασαν τους 400 τον Απρίλιο στη Σαντρ Σίτι. Στόχος των αμερικάνικων βομβαρδισμών ήταν στις 3 Μαϊου και ένα κτίριο δίπλα σε ένα από τα τρία νοσοκομεία της πόλης, όπου ξεκουράζονται συγγενείς των ασθενών, το οποίο, σύμφωνα με τους Αμερικάνους, ήταν κρυσφύγετο μαχητών. Από τους πυραύλους που εκτοξεύτηκαν τραυματίστηκαν 28 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, καταστράφηκαν πάνω από 10 ασθενοφόρα και έσπασαν τα τζάμια του νοσοκομείου.
Ο ιρακινός πρωθυπουργός Μαλίκι το παίζει σκληρός και οι διαπραγματεύσεις με τη πλευρά του σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ-Σαντρ βρίσκονται σε στασιμότητα.
Στις 27 Απριλίου, ο Μαλίκι διαμήνυσε στο Σαντρ τους όρους που θέτει προκειμένου να ξεκινήσουν συνομιλίες για να σταματήσουν οι επιθέσεις στη Σαντρ Σίτι, οι οποίοι απορρίφθηκαν αμέσως από το Σαντρ. Οι όροι αυτοί ήταν:
♦ Να παραδώσουν οι μαχητές του Στρατού του Μεχντί τα όπλα τους.
♦ Να σταματήσει η ανάμιξη του Σαντρ στις κυβερνητικές υποθέσεις.
♦ Να παραδώσει τους μαχητές που καταζητούνται.
♦ Να δώσει τα ονόματα όσων εμπλέκονται στη βία.
Την 1η Μαϊου, ο Σαντρ δεν επέτρεψε σε εκπροσώπους του να συναντηθούν με ιρακινούς βουλευτές που είχαν πάει στο Ιράν σε μια προσπάθεια διαμεσολάβησης και τους διεμήνυσε ότι η κρίση μπορεί να λυθεί μόνο με κοινοβουλευτική πρωτοβουλία, με την υποστήριξη του προέδρου Τζαλάλ Ταλαμπανί.
Σοβαρή ανησυχία στους Αμερικάνους προκαλεί και η ανάκαμψη της Αλ – Κάιντα στο Ιράκ, η οποία έχει πραγματοποιήσει αρκετές θεαματικές επιθέσεις το τελευταίο διάστημα, που δείχνουν ότι διατηρεί ακόμη αρκετή επιρροή στην επαρχία Ανμπάρ και πολύ μεγαλύτερη δύναμη στις επαρχίες Ντιγιάλα, Σαλαχουντίν και Νινεβί.