Στις 16 Νοεμβρίου επικυρώθηκε, ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με το Λευκό Οίκο, το τελικό σχέδιο της περιβόητης SOFA (Status of Forces Agreement), με την οποία παρατείνεται η παραμονή των αμερικάνικων στρατευμάτων κατοχής στο Ιράκ μετά την εκπνοή της σχετικής εντολής του ΟΗΕ στις 31 Δεκεμβρίου του 2008. Η επικύρωσή του από τη βουλή έχει προγραμματιστεί για τις 24 Νοεμβρίου και, όπως φαίνεται μέχρι στιγμής, θα υπερψηφιστεί. Σημειωτέον ότι η βουλή δεν μπορεί να επιφέρει τρποποιήσεις στο τελικό σχέδιο, παρά μόνο να το υπερψηφίσει ή να το καταψηφίσει.
Μέχρι στιγμής δεν καταφέραμε να συγκεντρώσουμε περισσότερες πληροφορίες για το τελικό σχέδιο της SOFA, καθώς η σχετική ειδησεογραφία του ξένου Τύπου περιορίζεται κυρίως σε δύο σημεία. Στο χρονοδιάγραμμα αποχώρησης, σύμφωνα με το οποίο στις 31 Δεκεμβρίου του 2009 θα έχουν αποσυρθεί τα αμερικάνικα στρατεύματα από πόλεις και χωριά και στις 31 Δεκεμβρίου του 2011 θα έχουν αποχωρήσει όλα από τη χώρα. Φυσικά, η παραμονή τους μπορεί να παραταθεί, όπως επισημαίνουν πολλοί αναλυτές, αν το ζητήσει η κυβέρνηση της χώρας.
Το δεύτερο σημείο είναι η ασυλία των εργολάβων και των αμερικάνων στρατιωτών, στην οποία επέμεινε μέχρι τέλους ο Λευκός Οίκος. Τελικά, προβλέπεται ότι μπορούν να δικάζονται από ιρακινά δικαστήρια όσοι απ’ αυτούς διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα εκτός υπηρεσίας. Δηλαδή ελάχιστοι, αφού οι επιθέσεις και οι δολοφονίες ιρακινών πολιτών γίνονται εν ώρα υπηρεσίας. Και για να δοθεί η αίσθηση ότι οι κινήσεις και η δράση των αμερικάνικων στρατευμάτων κατοχής δεν θα είναι ανεξέλεγκτες όπως μέχρι σήμερα, προβλέπεται ότι θα υπάρχει συνεργασία και συντονισμός με τις ιρακινές αρχές, π.χ. θα απαιτούνται εντάλματα για τις συλλήψεις ιρακινών πολιτών ή για έρευνες σε σπίτια, ενημέρωση των ιρακινών αρχών σε περιπτώσεις επιθέσεων σε «τρομοκρατικούς» στόχους.
Αντίθετοι στην επικύρωση της συμφωνίας είναι οι 30 σαντριστές βουλευτές, οι οποίοι ζητούν την άμεση αποχώρηση των αμερικάνικων στρατευμάτων από τη χώρα ή διαπραγματεύσεις για συμφωνία αποχώρησής τους υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, καθώς και οι βουλευτές του σιιτικού κόμματος Fadhila, ενώ αρκετοί σουνίτες βουλευτές ζητούν κάποιες τροποποιήσεις της συμφωνίας και προτείνουν την επικύρωσή της με δημοψήφισμα. Ο Σύνδεσμος Μουσουλμάνων Κληρικών, ο οποίος εξαρχής υποστηρίζει την ένοπλη αντίσταση κατά της αμερικάνικης κατοχής, χαρακτήρισε με ανακοίνωση του τη SOFA συμφωνία ταπείνωσης και ντροπής για τον ιρακινό λαό και κατήγγειλε την κυβέρνηση που την υπέγραψε. Η θέση αυτή φαίνεται ότι βρίσκεται πιο κοντά στο λαϊκό αίσθημα, γιατί σε πολλά ρεπορτάζ των διεθνών πρακτορείων αναφέρεται ότι η πλειοψηφία του ιρακινού λαού είναι ενάντια στη συμφωνία, γιατί δεν έχει καμιά εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις και στις δεσμεύσεις της ιρακινής κυβέρνησης και πολύ περισσότερο των Αμερικάνων, γιατί πιστεύει ότι η συμφωνία αυτή δεν θα βελτιώσει σε τίποτα τη ζωή του είτε γιατί πιστεύει ότι οι Αμερικάνοι θα συνεχίσουν να κάνουν κουμάντο και είναι αποφασισμένοι να παραμείνουν στη χώρα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.