Από συνεργάτες έχουν γίνει αχρείαστοι και ενοχλητικοί αντίπαλοι για την κυβέρνηση του Κιέβου και τους δυτικούς πάτρωνές της οι νεοναζί του Δεξιού Τομέα. Αφού έκαναν τα στραβά μάτια στην ένοπλη δράση τους, στις καταλήψεις και στις καταστροφές δημόσιων κτιρίων, στον έλεγχο και στην επιβολή του δικού τους νόμου στους δρόμους της ουκρανικής πρωτεύουσας από ένοπλες συμμορίες τους, αρνούμενοι την παρουσία τους ή παρουσιάζοντάς τους ως περιθωριακή δύναμη που δεν επηρεάζει τις εξελίξεις. Αφού συνεργάστηκαν μαζί τους στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και στον έλεγχο της πλατείας της Ανεξαρτησίας. Αφού τους χρησιμοποίησαν ως πολιορκητικό κριό για την ανατροπή του Γιανουκόβιτς, επιχειρούν τώρα να τους στριμώξουν στη γωνία και να περιορίσουν τη δράση τους, όχι μόνο γιατί δεν τους χρειάζονται πλέον, αλλά και γιατί τους χαλάνε τη βιτρίνα, τους δημιουργούν προβλήματα και λειτουργούν αποσταθεροποιητικά, τροφοδοτώντας και ενισχύοντας την επιχειρηματολογία του Κρεμλίνου.
Την έναρξη της επιχείρησης αυτής σηματοδοτεί η εκτέλεση από τις ειδικές δυνάμεις της ουκρανικής αστυνομίας, κατ’ εντολή προφανώς του υπουργού Εσωτερικών, του διαβόητου ηγέτη του Δεξιού Τομέα Ολεξάντρ Μουζίτσκο στις 22 Μάρτη. Στις 27 και 28 Μάρτη, δύο χιλιάδες περίπου μέλη του Δεξιού Τομέα περικύκλωσαν τη βουλή, σπάζοντας παράθυρα, απειλώντας ότι θα εισβάλουν και απαιτώντας την παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Αρσεν Αβάκοφ. Αποχώρησαν μόνο όταν ανακοινώθηκε η σύσταση μιας επιτροπής για τη διερεύνηση της δολοφονίας του Μουζίτσκο.
Στις 31 Μάρτη, ένα νέο επεισόδιο έδωσε την αφορμή για την κλιμάκωση της επιχείρησης εναντίον του Δεξιού Τομέα. Ενα μέλος του πυροβόλησε και τραυμάτισε τρεις ανθρώπους, μεταξύ των οποίων τον αντιδήμαρχο του Κιέβου, έξω από ένα εστιατόριο δίπλα στην πλατεία Ανεξαρτησίας. Μέσα σε λίγη ώρα, άντρες των ειδικών επιχειρήσεων με αυτόματα όπλα περικύκλωσαν το ξενοδοχείο Dnepr, το οποίο είχε καταλάβει ο Δεξιός Τομέας και το χρησιμοποιούσε ως βάση του, και έδωσαν στα μέλη του που βρίσκονταν μέσα τελεσίγραφο να εγκαταλείψουν το κτίριο αφήνοντας μέσα τα όπλα τους, με την υπόσχεση ότι θα τους εξασφαλίσουν ασφαλή έξοδο από την πόλη , καθώς οι περισσότεροι είχαν έρθει από δυτικές περιοχές της Ουκρανίας. Καθώς έβγαιναν για να επιβιβαστούν στα λεωφορεία που τους περίμεναν δεν γινόταν ούτε σωματικός έλεγχος για κατοχή όπλων ούτε έλεγχος για μεταφορά όπλων στις αποσκευές τους, επισημαίνει σε σχετικό ρεπορτάζ το «Reuters».
Την 1η Απρίλη, η ουκρανική βουλή αποφάσισε τον αφοπλισμό όλων των παράνομων ένοπλων ομάδων, επικαλούμενη «την έκτακτη κατάσταση στη χώρα, την αύξηση της εγκληματικότητας και τις συστηματικές προβοκάτσιες από ξένους πολίτες (εννοεί Ρώσους) στη νοτιοανατολική Ουκρανία και στο Κίεβο».
Το ερώτημα είναι πώς θα υλοποιηθεί ο αφοπλισμός, όταν είναι άγνωστος, αλλά σίγουρα μεγάλος, ο αριθμός των όπλων που βρίσκονται στα χέρια των φασιστικών συμμοριών μετά την κατάληψη αστυνομικών τμημάτων και στρατιωτικών αποθηκών σε περιοχές της δυτικής Ουκρανίας. Και πώς μπορεί να περιοριστεί η δράση των νεοναζί και των διάφορων εθνικιστικών φασιστικών μορφωμάτων όταν ο ουκρανικός εθνικισμός που έχει φουντώσει ιδιαίτερα στη δυτική Ουκρανία και η ακόμη μεγαλύτερη εξαθλίωση από τη «θεραπεία – σοκ» του ΔΝΤ θα τροφοδοτούν συνεχώς το φασιστικό ρεύμα;
Οσο για τους νεοναζί με τη γραβάτα, το Σβόμποντα, που διαθέτει τέσσερα υπουργεία και μάλιστα νευραλγικά στην κυβέρνηση, στενούς συνεργάτες του Δεξιού Τομέα, παραμένει στο απυρόβλητο ως εφεδρεία του πολιτικού συστήματος.