Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές δε γνωρίζουμε τα αποτελέσματα της επίσκεψης Αμπάς στην Ουάσιγκτον, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία. Ο Αμπάς θα κοιτάξει να πάρει τις απαραίτητες «δεσμεύσεις» της αμερικάνικης κυβέρνησης και του Μπους προσωπικά για την εφαρμογή του «οδικού χάρτη» (του αμερικανόπνευστου σχεδίου που παρουσιάστηκε το Μάη του 2003). Ομως ο «οδικός χάρτης» δεν προβλέπει μόνο πάγωμα των εποικισμών (πράγμα που δεν κάνει ο Σαρόν) αλλά και την «πάταξη της τρομοκρατίας», δηλαδή τη διάλυση των ένοπλων τμημάτων των παλαιστινιακών αντιστασιακών οργανώσεων. Και πρώτα απ’ όλα της Χαμάς που στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές σημείωσε ιδιαίτερη άνοδο (επικρατώντας στη Λωρίδα της Γάζας).
Ομως η Χαμάς, αν και μετέχει στην πολιτική διαδικασία στην Παλαιστίνη, αρνείται να ακούσει κάτι τέτοιο, όπως και οι υπόλοιπες οργανώσεις της Ιντιφάντα (Τζιχάντ, Λαϊκό και Δημοκρατικό Μέτωπο, Ταξιαρχίες Αλ-Ακσά κτλ). Ο Αμπάς, αν και προσπαθεί να τη βάλει στο κοινοβουλευτικό παιχνίδι, φοβάται τη δύναμή της και κυρίως τους ανεξέλεγκτους οπαδούς της. Γι’ αυτό και προχώρησε στην πρωτοφανή απόφαση να επαναληφθούν οι δημοτικές εκλογές, όλως τυχαίως σε περιοχές που είχε πάρει την πλειοψηφία η Χαμάς (προκαλώντας οργισμένες διαδηλώσεις χιλιάδων υποστηρικτών της στη Γάζα), ενώ η Παλαιστινιακή Εκλογική Επιτροπή ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι οι προσεχείς βουλευτικές εκλογές, που αναμένονταν για τις 17 Ιούλη, θα αναβληθούν, με το πρόσχημα ότι απαιτείται περισσότερος χρόνος για την προετοιμασία τους.
Οι Σιωνιστές και οι Αμερικάνοι πιέζουν τον Αμπάς να απαγορεύσει στη Χαμάς να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές όσο διατηρεί ένοπλα τμήματα. Γιατί φοβούνται μια περαιτέρω ενδυνάμωση της οργάνωσης που έχει κερδίσει μεγάλη εκτίμηση στην παλαιστινιακή κοινωνία, όχι μόνο για το κοινωνικό της έργο αλλά και για το αίμα που έχουν χύσει δύο ηγέτες της (ο Γιασίν κι ο Ραντίσι) και εκατοντάδες στελέχη και μαχητές της.