Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Οταν ο Τσίπρας βρίζει τη Ρόζα Λούξεμπουργκ
  • Η βαθυστόχαστη κυρία Μυρτώ
  • Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Οχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16
  • Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο: «Εξωστρέφεια» σημαίνει (και) προσφορά υπηρεσιών στους εφοπλ(η)στές
  • Σαν σήμερα 30 Ιούλη
  • Συνεχίζεται μέσα στο καλοκαίρι η εκδικητική ομηρία της Χρύσας Χοτζόγλου
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Στα ύψη ο ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστικών κέντρων
Διεθνή

Ευρωπαϊκή Ενωση

Στα ύψη ο ανταγωνισμός των ιμπεριαλιστικών κέντρων

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr30 Ιούν 2012, 00:00

Η αστική δημοσιολογία πάντοτε προσπαθεί να μας πείσει ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται καθορίζονται από τις διαμάχες ανάμεσα στα πολιτικά ρεύματα. Μιλώντας ειδικά για την Ευρώπη και την ΕΕ, τα δυο μεγάλα πολιτικά ρεύματα τα οποία υποτίθεται ότι συγκρούονται και ότι η επικράτηση του ενός ή του άλλου καθορίζει την πολιτική που ακολουθείται, είναι οι σοσιαλδημοκράτες και οι χριστιανοδημοκράτες. Σ’ αυτόν τον διαχωρισμό προσθέτουν συνήθως και σάλτσες θρησκευτικής-πολιτιστικής αναφοράς. Και τι δεν έχουμε διαβάσει και ακούσει, ειδικά το τελευταίο τρίμηνο, για την «τευτονική εμμονή» και την «καλβινιστική καθαρότητα», που καθορίζουν τη στάση της Μέρκελ και του Σόιμπλε, τις οποίες ήρθε να ανασχέσει η «γαλατική ευγένεια» και το «φως του διαφωτισμού», που πρεσβεύει ο Ολάντ. Πώς, όμως, να ταιριάξουν αυτοί οι διαχωρισμοί με τη στάση των γερμανών σοσιαλδημοκρατών, που τα βρήκαν με τους χριστιανοδημοκράτες σε μια ενιαία γερμανική στάση, αφού προηγουμένως λειτούργησαν ως ενδιάμεσοι ανάμεσα σε Παρίσι και Βερολίνο, διεξάγοντας διαπραγματεύσεις με τον Ολάντ στο Ελιζέ; Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο ηγέτης των γερμανών σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, λίγο πριν την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, περιορίστηκε να καλέσει τη Μέρκελ να υποστηρίξει μέτρα για να περιοριστεί το κόστος δανεισμού των χωρών της ευρωζώνης, γιατί αλλιώς «η νομισματική ένωση θα εκραγεί». Ούτε για ευρωομόλογα μίλησε ούτε για κάτι ανάλογο.

Τελευταία, βέβαια, ειδικά μετά την προσπάθεια των Ολάντ και Μόντι να συμπήξουν ένα είδους υποάξονα, παίρνοντας μαζί τους και τον Ραχόι, ο χαβάς άλλαξε κάπως. Επειδή δεν θα κόλλαγαν οι έντονες ιδεολογικές αναφορές σε μια συμμαχία που περιλαμβάνει τον σοσιαλδημοκράτη Ολάντ και τους δεξιούς Μόντι και Ραχόι, οι δημοσιολόγοι επέστρεψαν στους γεωγραφικούς προσδιορισμούς: «ο άξονας του Νότου ενάντια στον άξονα του Βορρά».
 
Το άρθρο αυτό γράφεται ενόσω η σύνοδος κορυφής της ΕΕ, που ξεκίνησε την Πέμπτη 28 Ιούνη, βρίσκεται σε εξέλιξη. Τα ρεπορτάζ μιλούν για ισχυρές συγκρούσεις, χωρίς ν’ αποκλείουν αδιέξοδο. Εμείς θα τολμήσουμε να προβλέψουμε ότι αδιέξοδο δε θα υπάρξει, γιατί οι γενικές σχέσεις ανάμεσα στις βασικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις της ΕΕ δεν έχουν φτάσει (ακόμα) σε τέτοιο σημείο όξυνσης. Το τελικό αποτέλεσμα της συνόδου δεν το γνωρίζουμε, αλλά και δεν μας ενδιαφέρει από τη σκοπιά των θεμάτων που θέλουμε να θέσουμε.
 
Εκείνο που θέλουμε να τονίσουμε είναι πως εντός της ΕΕ δεν έχουμε σύγκρουση ιδεολογικών ρευμάτων, αλλά σύγκρουση ιμπεριαλιστικών κέντρων. Σύγκρουση που γίνεται με το μοναδικό τρόπο που γνωρίζουν τα ιμπεριαλιστικά κέντρα: με βάση τη δύναμη του κεφάλαιου που το κάθε ιμπεριαλιστικό κέντρο εκπροσωπεί. Αλλος τρόπος μοιρασιάς και διευθέτησης των διαφορών στον κόσμο του κεφάλαιου δεν υπάρχει. Ολα αυτά τα περί «αλληλεγγύης», «ευρωπαϊκού οράματος» και τα ρέστα γράφονται στις φυλλάδες και λέγονται στις επίσημες δηλώσεις για να εξαπατούν τους ευρωπαϊκούς λαούς και να τους γεμίζουν τα κεφάλια με φούμαρα. Οταν φεύγουν οι κάμερες και τα μικρόφωνα και κλείνουν οι πόρτες, αρχίζει το παζάρι σε άλλη γλώσσα. Η κάθε πλευρά καταθέτει τα χαρτιά της και μ’ αυτά αντιμετωπίζει τις άλλες, χωρίς να δίνει σημασία σε ιδεολογικές αναφορές.
 
Φαντάζεστε πως, επειδή ο Ολάντ σύμπηξε μια συμμαχία με τον Μόντι και τράβηξαν και τον Ραχόι, η Μέρκελ τρόμαξε; Ξέρει πολύ καλά ότι αυτή η συμμαχία μπορεί εύκολα να σπάσει, αν η γερμανική πλευρά κάνει μια μικρή έστω παραχώρηση που θα ευνοεί έναν από τους τρεις «εταίρους» του Νότου. Δε θα ‘ναι η πρώτη φορά. ‘Η φαντάζεστε ότι ο Ολάντ θα εγκαταλείψει τον ιστορικά διαμορφωμένο γερμανογαλλικό άξονα, που μέχρι σήμερα έχει καθορίσει την πορεία της ΕΕ σύμφωνα με τα συμφέροντα των δύο μεγαλύτερων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, χάριν μιας πρόσκαιρης συμμαχίας με την πολιτικά ασταθέστατη Ιταλία με το τεράστιο χρέος και με τη μέσης καπιταλιστικής ανάπτυξης (παρά το μεγάλο της μέγεθος) Ισπανία;
 
Τι είναι αυτό που δημιουργεί τις φυγόκεντρες τάσεις μέσα στην ΕΕ και την Ευρωζώνη; Είναι η ιμπεριαλιστική φύση των κυρίαρχων κρατών και η ανισόμετρη ανάπτυξη που χαρακτηρίζει το μονοπωλιακό-ιμπεριαλιστικό στάδιο του καπιταλισμού. Αυτά τα βασικά χαρακτηριστικά είναι που εμποδίζουν την ΕΕ να μετατραπεί σε ομοσπονδιακό κράτος, μολονότι κάτι θεωρητικοί καραγκιόζηδες είχαν σπεύσει, την εποχή του Μάαστριχτ, να προεξοφλήσουν ότι ο πλανήτης απέκτησε το πρώτο υπεριμπεριαλιστικό κρατικό μόρφωμα. Ολοι αυτοί (που εδώ και χρόνια παριστάνουν τους θεωρητικούς της «ριζοσπαστικής αριστεράς») μιλούσαν τότε για «ιμπεριαλιστική ολοκλήρωση», κοπιάροντας κακότεχνα τον «υπεριμπεριαλισμό» του Κάουτσκι, για να κάνουν στη συνέχεια «γαργάρα» και αυτές τις αναλύσεις τους. Ομως, αυτοί είναι το τελευταίο που μας απασχολεί. Αυτό που εμείς επιδιώκουμε να γίνει κατανοητό είναι η φύση της ιμπεριαλιστικής ΕΕ ως συμμαχίας ιμπεριαλιστικών κρατών και όχι ως ενιαίου ιμπεριαλιστικού κράτους.
 
Ο γερμανικός ιμπεριαλισμός μπορεί και εκμεταλλεύεται την κρίση σε βάρος των ανταγωνιστών του. Γιατί, λοιπόν, να εγκαταλείψει αυτό το πλεονέκτημα, αν δεν πάρει σοβαρότατα ανταλλάγματα; «Οταν δίνεται αλληλεγγύη, πρέπει να επιτρέπεται κι ο έλεγχος. Η ανάληψη των υποχρεώσεων κι ο έλεγχος πάνε μαζί», είπε η Μέρκελ μετά την τετραμερή της Ρώμης, εννοώντας πως για να κάνει η Γερμανία πίσω σε ζητήματα δανεισμού με ενιαίους όρους απ’ όλη την Ευρωζώνη, θα πρέπει ν’ αποκτήσει δυνατότητες ελέγχου επί όλων των εθνικών προϋπολογισμών. «Δεν μπορεί να υπάρξει μεταβίβαση κυριαρχίας αν δεν έχουμε βελτιώσεις στην αλληλεγγύη», της απάντησε ο Ολάντ, παίζοντας ένα παιχνίδι εντυπώσεων και τίποτα πέραν αυτού (ένα παιχνίδι που θυμίζει το λογοπαίγνιο με το αυγό και την κότα).
 
Μετά την τετραμερή της Ρώμης, ανακοίνωσαν «αναπτυξιακό πακέτο» ύψους 130 δισ., χωρίς καμιά συγκεκριμένη λεπτομέρεια. Μετά τη σύνοδο κορυφής, ενδεχομένως ν’ ανακοινώσουν κάτι ακόμα. Τελική διευθέτηση, όμως, αποκλείεται να υπάρξει σ’ αυτή τη φάση, γιατί ο ανταγωνισμός δεν έχει οδηγήσει ακόμη σε κάποιο σημείο ισορροπίας.
 
Υπάρχει, όμως, ένας τομέας στον οποίο η ομοφωνία είναι δεδομένη. Μιλάμε για την επίθεση ενάντια στο ευρωπαϊκό προλεταριάτο. Ο Ρομπάι ανακοίνωσε ήδη νέα πρωτοβουλία για ενιαία επίθεση ενάντια στην κοινωνική ασφάλιση (βλέπε λεπτομέρειες στη σελίδα 8). Η δημοσιονομική λιτότητα είναι αποδεκτή απ’ όλους και η μείωση του «μοναδιαίου κόστους εργασίας» κοινός στόχος. Οταν μιλούν για τόνωση της ανάπτυξης δεν έχουν κατά νου τους εργαζόμενους, αλλά μερίδες του κεφάλαιου.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Ευρωπαϊκή Ενωση

Οι ανθρακωρύχοι συνεχίζουν την απεργία
Επόμενο άρθρο

Ευρωπαϊκή Ενωση

ΔΝΤ και Μνημόνιο και στην Κύπρο

Σχετικά Αρθρα

Ευφυής στρατιωτική κίνηση του Ιράν στριμώχνει τους Αμερικάνους στα σχοινιά

Διεθνή 29 Ιούλ 2026, 20:05

Η Ουκρανία ζήτησε συγγνώμη από το Ιράν για την επίθεση σε τάνκερ του

Διεθνή 29 Ιούλ 2026, 09:17

Σκληρή απάντηση της Χεζμπολά στον λιβανέζο υπουργό Εξωτερικών

Διεθνή 28 Ιούλ 2026, 21:43

Ιράν: Το καθεστώς του Ορμούζ είναι υπόθεση δική μας και του Ομάν, όχι των ΗΠΑ

Συνομιλίες Αραγτσί με τους ομολόγους του από Ομάν και Σαουδική Αραβία

Διεθνή 28 Ιούλ 2026, 12:29

Δεν υπάρχει διαδρομή γύρω από το Ορμούζ: Γιατί οι εναλλακτικοί αγωγοί της Δυτικής Ασίας δεν επαρκούν

Η προσπάθεια παράκαμψης του Στενού του Ορμούζ καταλήγει στο ίδιο πρόβλημα: Κάθε εναλλακτική διαδρομή παραμένει όμηρος του πολέμου, ανταγωνιστικών σημείων θαλάσσιας συμφόρησης ή πολιτικών διαφορών

Διεθνή 27 Ιούλ 2026, 12:58

Περσικός Κόλπος: Ξαναβάζουν την ουρά στα σκέλια οι αμερικάνοι ιμπεριαλιστές

Διεθνή 27 Ιούλ 2026, 11:22
Ροή Ειδήσεων
Η παπάρα

Οταν ο Τσίπρας βρίζει τη Ρόζα Λούξεμπουργκ

30 Ιούλ 2026, 11:52
Κόντρες

Η βαθυστόχαστη κυρία Μυρτώ

30 Ιούλ 2026, 09:02
Παιδεία

Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας: Οχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16

30 Ιούλ 2026, 07:11
Παιδεία

Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο: «Εξωστρέφεια» σημαίνει (και) προσφορά υπηρεσιών στους εφοπλ(η)στές

30 Ιούλ 2026, 07:04
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Ιούλη

30 Ιούλ 2026, 00:01
Εργατικά

Συνεχίζεται μέσα στο καλοκαίρι η εκδικητική ομηρία της Χρύσας Χοτζόγλου

Παρά την ΟΜΟΦΩΝΗ γνωμοδότηση του Πειθαρχικού ενάντια στη δυνητική αργία

29 Ιούλ 2026, 21:21
Διεθνή

Ευφυής στρατιωτική κίνηση του Ιράν στριμώχνει τους Αμερικάνους στα σχοινιά

29 Ιούλ 2026, 20:05
Αγροτικά

Η ευλογιά των αιγοπροβάτων καλπάζει – Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει προπαγάνδα αποσιώπησης

29 Ιούλ 2026, 18:15
Παιδεία

Η πρύτανης του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων σε ρόλο κυβερνητικού εκπρόσωπου

Καταγγελία του Συλλόγου Εστιακών Φοιτητών Π.Ι.

29 Ιούλ 2026, 13:40
Κόντρες

Λυπήσου τους, Dr Trump

29 Ιούλ 2026, 13:15
Πολιτική

Ευλόγησον δέσποτα Νόλαν

29 Ιούλ 2026, 11:14
Διεθνή

Η Ουκρανία ζήτησε συγγνώμη από το Ιράν για την επίθεση σε τάνκερ του

29 Ιούλ 2026, 09:17
Αθλητισμός

Ο Πεπ και τα Παλαιστινιόπουλα

29 Ιούλ 2026, 08:46
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 29 Ιούλη

29 Ιούλ 2026, 00:01
Διεθνή

Σκληρή απάντηση της Χεζμπολά στον λιβανέζο υπουργό Εξωτερικών

28 Ιούλ 2026, 21:43
Εργατικά

Εξαμίλια Κορινθίας: Ενα ακόμα καπιταλιστικό έγκλημα

28 Ιούλ 2026, 19:22
Διεθνή

Ιράν: Το καθεστώς του Ορμούζ είναι υπόθεση δική μας και του Ομάν, όχι των ΗΠΑ

Συνομιλίες Αραγτσί με τους ομολόγους του από Ομάν και Σαουδική Αραβία

28 Ιούλ 2026, 12:29
Καταστολή

Πήγαν να ζητήσουν άσυλο και τους συνέλαβαν

Μια μητέρα με δύο μικρά παιδιά οδηγήθηκε σε κρατητήριο και αντιμετώπισε απέλαση – Μια έγκυος γυναίκα και ο σύντροφός της κρατήθηκαν χωρίς καταγραφή επί σχεδόν έναν μήνα!

28 Ιούλ 2026, 09:52
Παιδεία

Διορισμοί εκπαιδευτικών με το σταγονόμετρο

28 Ιούλ 2026, 08:38
Αθλητισμός

Ενα γκολ κι ένα χαμόγελο

28 Ιούλ 2026, 08:30
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 30 Ιούλη

Ημέρα φιλίας.

Κούβα: Ημέρα μαρτύρων επανάστασης.

1903: Σε παράνομο συνέδριο του Εργατικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ρωσίας σχηματίζονται δύο μπλοκ: Οι οπαδοί του Λένιν μπολσεβίκοι (πλειοψηφούντες) και του Μάρτοφ μενσεβίκοι (μειοψηφούντες) με κοινό σκοπό την ανατροπή του τσαρικού καθεστώτος.

1919: Επέμβαση του στρατού σε φυλετικές ταραχές στο Σικάγο, 31 νεκροί και πεντακόσιοι τραυματίες.

1920: Δολοφονείται ο Ιων Δραγούμης.

1931: Ανταλλαγή πυροβολισμών σε απόπειρα της αστυνομίας να διαλύσει συγκέντρωση εκατό ατόμων στις Σέρρες. Νεκρός αξιωματικός της χωροφυλακής, τραυματίας ο διοικητής της.

1955: Συλλαμβάνεται η Ρούλα Κουκούλου, σύζυγος του Νίκου Ζαχαριάδη.

1978: Βόμβα και εμπρησμός στην είσοδο της πλαζ ΕΟΤ Αλίμου, αναγραφή συνθημάτων (ΕΛΑ).

2006: Πεθαίνει ο Murray Bookchin.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Πιστεύω στη δύναμη της πολιτικής γιατί έχει τη δυνατότητα να κάνει τα πράγματα καλύτερα για τους ανθρώπους. Και δεν μπορώ να κατανοήσω καθόλου κάποιους πολύ αριστερούς, τόσο πολύ, που λένε ότι εμείς δεν θα ασχοληθούμε ποτέ με τη διακυβέρνηση παρά μονάχα στη δεύτερη παρουσία του σοσιαλισμού. Οι οποίοι έχουν την ευκολία να φεύγουν από τα προβλήματα και την ευκολία να το παίζουνε πάντοτε τζάμπα μάγκες διαμαρτυρόμενοι, αλλά ποτέ αναλαμβάνοντας ευθύνη. Πώς αλήθεια θα κάνεις τις συνθήκες καλύτερες για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό αν δεν πάρεις την ευθύνη;

Αλέξης Τσίπρας

(Αυτό το θεωρητικά αμόρφωτο ον κάνει κάτι διαδικτυακά event με τίτλο «Ask Alexis Live», όπου απαντά σε ερωτήσεις πολιτών. Επανέφερε, λοιπόν, τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς». Maς λέει ότι θέλει την αστική κυβέρνηση για να βελτιώσει τις συνθήκες «για τους εργαζόμενους, για τους φτωχούς, για αυτούς που είναι στον κοινωνικό αποκλεισμό». Το είδαμε αυτό την περίοδο 2015-19 που ξανακυβέρνησε, παίρνοντας την κυβέρνηση με ωμά ψέματα και χυδαίες υποσχέσεις για νταούλια και ζουρνάδες. Αν σταματούσε εκεί, στα νέα ωμά ψέματα και τις νέες χυδαίες υποσχέσεις, που είναι μάλιστα πιο «μαζεμένα» από τα προηγούμενα, ίσως να μην ασχολούμασταν μαζί του. Εχει περάσει σχεδόν ενάμισος αιώνας από τότε που ο Μπερνστάιν διατύπωσε τη θεωρία της «κυβερνώσας αριστεράς» και το θέμα θεωρητικά έχει εξαντληθεί. Ομως αυτός ο πολιτικός αλήτης προκαλεί μιλώντας για «τζάμπα μάγκες», που δεν «αναλαμβάνουν ευθύνη». Μετά τη συμμετοχή του σοσιαλδημοκράτη Μιλεράν στην κυβέρνηση του Βαλντέκ-Ρουσό, δίπλα στον δήμιο των Κομμουνάρων στρατηγό Γκαλιφιέ, η Ρόζα Λούξεμπουργκ έγραψε σε μια σειρά άρθρων στη Λαϊκή Εφημερίδα της Λειψίας – Leipziger Volkszeitung – έναν οξύτατο θεωρητικό και πολιτικό λίβελλο ενάντια στον «κυβερνητισμό». Οχι μόνο από άποψη αρχών, αλλά και με βάση την πείρα του μιλερανισμού. Γενικεύοντας θεωρητικά αυτή την πείρα, έγραψε: «Μέσα στην αστική κοινωνία, η σοσιαλδημοκρατία είναι από τη φύση της κόμμα της αντιπολίτευσης. Δέν πρέπει να γίνει κυβερνητικό κόμμα παρά πάνω στα ερείπια του αστικού κράτους». Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ «τζάμπα μάγκας»; Ηταν η Ρόζα Λούξεμπουργκ, ο Καρλ Λίμπκνεχτ, ο Βλαντιμίρ Λένιν και όλοι οι επαναστάτες σοσιαλδημοκράτες εκείνης της εποχής άνθρωποι που απλά «διαμαρτύρονταν» χωρίς να «αναλαμβάνουν ευθύνη»; Η Ιστορία έχει απαντήσει στο ερώτημα. Σημασία έχει τι ευθύνη αναλαμβάνει κάποιος και για λογαριασμό ποιων. Ο Τσίπρας και οι όμοιοί του, πάντως, δεν αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό «των εργαζόμενων, των φτωχών, των κοινωνικά αποκλεισμένων». Αναλαμβάνουν ευθύνη για λογαριασμό των ντόπιων κεφαλαιοκρατών και των ιμπεριαλιστών επικυρίαρχων. Το πρόβλημα με αυτά τα πολιτικά καθάρματα είναι ότι δηλώνουν αριστεροί και συμπεριφέρονται ως υβριστές της Αριστεράς)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Ευρωπαϊκή Ενωση

    17Ν
    • Ευρωπαϊκή Ενωση

      Εφετείο 17Ν
  • Ευρωπαϊκή Ενωση

    ΕΛΑ
    • Ευρωπαϊκή Ενωση

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Ευρωπαϊκή Ενωση

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Ευρωπαϊκή Ενωση

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Ευρωπαϊκή Ενωση

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Ευρωπαϊκή Ενωση

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Ευρωπαϊκή Ενωση

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Ευρωπαϊκή Ενωση

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Ευρωπαϊκή Ενωση

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Ευρωπαϊκή Ενωση

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Ευρωπαϊκή Ενωση

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Ευρωπαϊκή Ενωση

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Ευρωπαϊκή Ενωση

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Ευρωπαϊκή Ενωση

      Ευρωπαϊκή Ενωση

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Ευρωπαϊκή Ενωση

      Ευρωπαϊκή Ενωση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Ευρωπαϊκή Ενωση

      Ευρωπαϊκή Ενωση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Ευρωπαϊκή Ενωση

      Ευρωπαϊκή Ενωση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Ευρωπαϊκή Ενωση

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ευρωπαϊκή Ενωση

    Ευρωπαϊκή Ενωση

    Ποιοι είμαστε
  • Ευρωπαϊκή Ενωση

    Ευρωπαϊκή Ενωση

    Επικοινωνία
  • Ευρωπαϊκή Ενωση

    Ευρωπαϊκή Ενωση

    Όροι χρήσης
  • Ευρωπαϊκή Ενωση

    Ευρωπαϊκή Ενωση

    Ποιοι είμαστε
  • Ευρωπαϊκή Ενωση

    Ευρωπαϊκή Ενωση

    Επικοινωνία
  • Ευρωπαϊκή Ενωση

    Ευρωπαϊκή Ενωση

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo