Κάτι ήξερε ο Φρανσουά Φιγιόν, όταν δεν υποχώρησε στις πιέσεις φίλων και αντιπάλων και δεν παραιτήθηκε από υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας. Ο χρόνος όλα τα γιατρεύει και η θρησκοληψία είναι σταθερή αξία στο χρηματιστήριο της αστικής πολιτικής, ακόμα και στη Γαλλία που μάλλον είναι η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό αθέων ακόμα και στους κόλπους της αστικής τάξης. Κατηγορούμενος για φτηνολαμογιές, πήρε την Πηνελόπη του από το χέρι, δάκρυσε, έδειξε χαρτιά με την εξέλιξη της περιουσιακής του κατάστασης και προπαντός προσευχήθηκε σε διάφορες εκκλησιές. Και ω του θαύματος, πήρε και πάλι κεφάλι στις δημοσκοπήσεις.
Η τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Εlabe δείχνει τον Φιγιόν δεύτερο, με 20%, και τον Εμανουέλ Μακρόν τρίτο, με 17%. Η Μαρίν Λεπέν είναι σταθερά πρώτη με 27%, όμως στο δεύτερο γύρο χάνει και από τον ένα και από τον άλλο (πάντα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, που τα ίδια έδειχναν και για τον Τραμπ όμως αυτός κέρδισε την Κλίντον).
Το ανησυχητικό για τον Μακρόν δεν είναι που το Penelopegate άρχισε να ξεχνιέται, αλλά που ο ίδιος πέφτει (ενώ ήταν ο μόνος που ανέβαινε). Κάποιοι είπαν πως του στοίχισε ο χαρακτηρισμός «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» που έδωσε στη γαλλική αποικιοκρατία μιλώντας στην Αλγερία. Κάτι έπρεπε να πει, όμως, για να αρδεύσει ψήφους από τους συμπατριώτες του Καμί και από τους αραβικής καταγωγής γάλλους πολίτες.
Η Μέι, πάντως, του έκανε τη χάρη να τον δεχτεί σε συνάντηση (από τη συνάντηση Μπλερ-Σαρκοζί είχε να ξαναγίνει συνάντηση βρετανού πρωθυπουργού με υποψήφιο για τη γαλλική προεδρία). Κι αυτός, βγαίνοντας από τον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, έκανε μια «σκληροπυρηνική» δήλωση με στόχο την ενίσχυση του προφίλ του σαν υπερασπιστή των γαλλικών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Δίνοντας συνέχεια σε παλαιότερες δηλώσεις του (είχε πει ότι η Βρετανία μετατρέπεται σε κράτος υποτελές στις ΗΠΑ και πως ο ίδιος, εφόσον εκλεγεί, θα είναι «αρκούντως σκληρός» με τη Βρετανία), δήλωσε: «Επαναβεβαίωσα (στη Μέι) καταρχάς την πρόθεσή μου να υπερασπιστώ τα γαλλικά και ευρωπαϊκά συμφέροντα. Οτι δηλαδή δεν πρόκειται να υπάρξει ένα Brexit που θα οδηγήσει σε βελτιστοποίηση της σχέσης της Βρετανίας με την υπόλοιπη Ευρώπη. Εξοδος σημαίνει έξοδος. Δεν υπάρχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά χωρίς δημοσιονομική συνεισφορά. Γνωρίζουμε τους σχετικούς περιορισμούς και από την πλευρά μου θα φροντίσω να μην υπάρξουν αθέμιτα πλεονεκτήματα».
Για τον τέταρτο των υποψηφίων, τον σοσιαλδημοκράτη Μπενουά Αμόν, τη μεγάλη αγάπη του Τσίπρα, τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Δε φτάνει που δεν ξεκολλάει από την τέταρτη θέση, δέχεται και… συντροφικά μαχαιρώματα. Μετά τον υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Μαρκ Ερό, που δήλωσε ότι θα στηρίξει τον «αποστάτη» Μακρόν και όχι τον «αντάρτη» Αμόν, αν ο πρώτος δείχνει ικανότερος να πάρει τη δεύτερη θέση, αποτρέποντας μια μονομαχία Λεπέν-Φιγιόν, Ακροδεξιάς-Δεξιάς, στο δεύτερο γύρο, παρόμοια δήλωση έκανε και ο Στεφάν λε Φολ, υπουργός Γεωργίας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, από τους στενότερους συνεργάτες του Φρανσουά Ολάντ. Μέχρι το τέλος θα δούμε πολλά ευτράπελα ακόμα στην κούρσα για την προεδρία της «Μεγάλης Δημοκρατίας».