Συνεχίζει να φλέγεται η Δυτική Οχθη και η Λωρίδα της Γάζας από τις διαδηλώσεις του παλαιστινιακού λαού ενάντια στην απόφαση του Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ σαν πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει εκεί την αμερικάνικη πρεσβεία. Οι παλαιστινιακές οργανώσεις κήρυξαν για τέταρτη στη σειρά φορά την Παρασκευή 26 Δεκέμβρη ως «μέρα οργής». Χιλιάδες παλαιστίνιοι νεολαίοι ξεχύθηκαν στα πύρινα οδοφράγματα και συγκρούστηκαν με τον ισραηλινό στρατό στη Δυτική Οχθη και στη Γάζα.
Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ισραηλινού στρατού, στις συγκρούσεις στη Γάζα συμμετείχαν περισσότεροι από 4.000 διαδηλωτές. Οι ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν στο ψαχνό με πραγματικά πυρά, τραυματίζοντας περισσότερους από 50 Παλαιστίνιους. Ο ισραηλινός στρατός αρπάζει καθημερινά δεκάδες παλαιστίνιους νεολαίους από τη Δυτική Οχθη με την κατηγορία είτε ότι είναι υποκινητές των διαδηλώσεων είτε ότι ετοίμαζαν τρομοκρατικό χτύπημα ενάντια στο Ισραήλ.
Ανάμεσα στους απαχθέντες από τον ισραηλινό στρατό παλαιστίνιους νεολαίους, είναι και η δεκαεξάχρονη Αχέντ Ταμίμι, που συνελήφθη στις 19 Δεκέμβρη και έκτοτε κρατείται από τους σιωνιστές. Αφορμή για τη σύλληψή της ήταν το ότι εμπόδισε και γρονθοκόπησε ισραηλινούς στρατιώτες όταν αυτοί χτυπούσαν και επιχειρούσαν να συλλάβουν διαδηλωτές στο χωριό Ναμπί Σάλεχ της Δυτικής Οχθης. Λίγο πριν τη σύλληψή της, ισραηλινοί στρατιώτες είχαν πυροβολήσει στο κεφάλι, σχεδόν εξ’ επαφής, με πλαστική σφαίρα τον δεκαπεντάχρονο ξάδερφό της τραυματίζοντάς τον βαρύτατα. Λίγο μετά την σύλληψη της Αχέντ, ο ισραηλινός στρατός συνέλαβε την ξαδέρφη της και τη μητέρα της.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Αχέντ τα βάζει με την κατοχή. Ηδη, από τα δώδεκά της έχει πολλές φορές επιτεθεί φραστικά εναντίον ισραηλινών στρατιωτών, ενώ συμμετέχει στη διοργάνωση των διαδηλώσεων ενάντια στη σιωνιστική κατοχή που γίνονται σχεδόν καθημερινά στο χωριό της. Η ίδια προέρχεται από οικογένεια αγωνιστών, με τον πατέρα της να έχει συλληφθεί και φυλακιστεί από τους σιωνιστές εννιά φορές στο παρελθόν. Η δράση της αλλά και το γεγονός ότι έχει μετατραπεί σε σύμβολο του παλαιστινιακού αγώνα την έχουν βάλει στο στόχαστρο των σιωνιστών.
Τη Δευτέρα 1 Γενάρη, ισραηλινό στρατοδικείο της απήγγειλε δώδεκα κατηγορίες που περιλαμβάνουν επίθεση εναντίον ισραηλινού στρατιώτη και παρεμπόδιση του έργου του, καθώς και πετροπόλεμο. Σύμφωνα με την ισραηλινή νομοθεσία, ο πετροπόλεμος εναντίον στρατιωτών και εβραίων εποίκων επισείει ποινή φυλάκισης έως και 20 χρόνων, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις η ποινή που επιβάλλεται δεν είναι μικρότερη της εννιάμηνης φυλάκισης.
Μπορεί η Αχέντ Ταμίμι να «εξιτάρει» τα δυτικά μίντια, λόγω της εμφάνισής της (ξανθιά, με γαλανά μάτια και ανοιχτόχρωμο δέρμα, χωρίς μουσουλμανική μαντίλα), όμως σ' αυτήν πρέπει να δούμε ένα πρότυπο της νέας γενιάς των παλαιστίνιων αγωνιστών, που μεγάλωσαν στη Δυτική Οχθη σε συνθήκες κατοχής, περικύκλωσης από τους σιωνιστές εποίκους και τον στρατό τους και συνεχούς καταστολής από τους μπάτσους και τους ασφαλίτες της Παλαιαστινιακής Αρχής, που προσπαθούν να χτυπήσουν κάθε αγωνιστικό σκίρτημα, σε συνεργασία με το σιωνιστικό καθεστώς και τις μυστικές υπηρεσίες του. Αυτοί οι νέοι αγωνιστές, μολονότι δεν μπορούν να αναπτύξουν ένοπλο αγώνα, δεν υστερούν σε μαχητικότητα, ηρωισμό και αυταπάρνηση από τις προηγούμενες γενιές. Αψηφούν τις φυλακίσεις και τους ξυλοδαρμούς από τους ισραηλινούς στρατιώτες, αλλά ακόμα και τις εν ψυχρώ εκτελέσεις παιδιών, πρακτική που εφαρμόζει συχνά ο ισραηλινός στρατός ύστερα από το τελευταίο ξέσπασμα της παλαιστινιακής νεολαίας τον Οκτώβρη του 2015 που είχε ως βασικό του όπλο τις επιθέσεις με μαχαίρι εναντίον ισραηλινών στρατιωτών.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού εναντίον κατοικημένων περιοχών στη Λωρίδα της Γάζας, ως αντίποινα για εκτοξεύσεις ρουκετών από την Αντίσταση με στόχο τους γειτονικούς ισραηλινούς οικισμούς. Η τελευταία ισραηλινή αεροπορική επίθεση είχε στόχο μια μικρή ναυτική βάση των Ταξιαρχιών Ιζεντίν Αλ Κασάμ στην περιοχή της Χαν Γιούνις στη νότια Γάζα. Αφορμή για τον βομβαρδισμό ήταν το χτύπημα της ισραηλινής πόλης Εσκόλ από παλαιστινιακή ρουκέτα. Παρά το γεγονός ότι καμιά οργάνωση δεν ανέλαβε ακόμα την ευθύνη για το χτύπημα, το Ισραήλ έχει θέσει ως μόνιμο στόχο για τα αντίποινά του το ένοπλο σκέλος της Χαμάς, θεωρώντας το ντε φάκτο υπεύθυνο για τις εκτοξεύσεις ρουκετών.
Παράλληλα, το ισραηλινό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που επιβάλλει την ύπαρξη ευρείας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας 2/3 και όχι απλής πλειοψηφίας, όπως ίσχυε μέχρι τώρα, προκειμένου να παραχωρηθεί τμήμα της Ιερουσαλήμ σε μια μελλοντική συμφωνία για τον σχηματισμό παλαιστινιακού κράτους. Ο νέος νόμος, το νομοσχέδιο του οποίου ήταν πρόταση του ακροδεξιού κόμματος Εβραϊκή Εστία του Ναφταλί Μπενέτ, προβλέπει τη δυνατότητα της επαναχάραξης των δημοτικών ορίων της Ιερουσαλήμ και της δημιουργίας νέων δήμων. Μέσω αυτού του δημογραφικού τρικ οι σιωνιστές επιχειρούν να αλλάξουν τύποις τη δημογραφική σύσταση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ, αποκόβοντας από αυτήν όλους τους παλαιστινιακούς οικισμούς και σηκώνοντας σε δεύτερη φάση τσιμεντένια τείχη, κατά το πρότυπο της Δυτικής Οχθης, προκειμένου να ελέγχουν και να καταστέλλουν πιο αποτελεσματικά τον παλαιστινιακό πληθυσμό της πόλης.