Πριν από τρία χρόνια (στα τέλη Φλεβάρη του 2012), οι Τάιμς της Νέας Υόρκης δημοσίευσαν ένα άρθρο με τίτλο: «Οι αμερικάνικες υπηρεσίες δεν βλέπουν πλέον το Ιράν να φτιάχνει βόμβα» (https://www.nytimes.com/2012/02/25/world/middleeast/us-agencies-see-no-move-by-iran-to-build-a-bomb.html?_r=0). Στο συμπέρασμα αυτό είχαν καταλήξει, βάσει δύο εκθέσεων των αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών (μίας το 2007 και μίας το 2010), που ανέφεραν ότι το Ιράν έχει εγκαταλείψει τις προσπάθειές του για την παραγωγή πυρηνικής βόμβας εδώ και χρόνια.
Τον Ιούλη του 2010, η Ομοσπονδία Αμερικάνων Επιστημόνων, σε έκθεση με τίτλο «Θα εγκαταλείψει το Ιράν τον εμπλουτισμό του 20%;», επεσήμανε ότι «η παρούσα κατάσταση θα απαιτούσε πάνω από 8 χρόνια για να παραχθούν 130 κιλά ουρανίου (σ.σ. εμπλουτισμένου κατά) 20%, το οποίο θα έπρεπε να εμπλουτιστεί κι άλλο για να φτάσει στο 90% που απαιτείται για ένα όπλο» https://fas.org/pubs/_docs/2010_07_IranGiveUp20Enrich.pdf). Αυτό σημαίνει ότι για να παραχθεί το απαραίτητο εμπλουτισμένο ουράνιο για ένα όπλο θα απαιτούνταν δεκαετίες.
Ολα αυτά δεν εμπόδισαν τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να υποστηρίξει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το Σεπτέμβρη του 2012 ότι το Ιράν βρίσκεται «στο παραπέντε» για την κατασκευή ενός πυρηνικού όπλου, δίνοντας μάλιστα και το ποσοστό στο οποίο έχει εκπληρώσει αυτό το στόχο: 70%. Ο Νετανιάχου υποστήριξε τότε την εκτίμηση ότι μέχρι το επόμενο καλοκαίρι (του 2013) το Ιράν θα έχει ολοκληρώσει τον εμπλουτισμό σε ένα μέσο επίπεδο και θα ετοιμάζεται για την τελική φάση!
Ομως ένα από τα τηλεγραφήματα που έπεσαν πρόσφατα στα χέρια του Αλ Τζαζίρα και αφορούν επικοινωνία μεταξύ της Μοσάντ και της νοτιοαφρικάνικης μυστικής υπηρεσίας, δείχνει μία διαφορετική εικόνα που συμφωνεί περισσότερο με αυτά που αναφέραμε στην αρχή παρά με τα παραμύθια του Νετανιάχου. Το τηλεγράφημα έχει ημερομηνία 22 Οκτώβρη 2012 (δηλαδή ένα μήνα μετά την ομιλία Νετανιάχου στον ΟΗΕ) και αναφέρει ότι οι ιρανοί επιστήμονες δουλεύουν εντατικά σε περιοχές έρευνας που φαίνονται νόμιμες, όπως οι πυρηνικοί αντιδραστήρες, και όχι για πυρηνικά όπλα, και ότι το Ιράν δε διαθέτει πάνω από 100 κιλά εμπλουτισμένου ουράνιου 20%.
Οπως επισήμανε το Αλ Τζαζίρα την περασμένη Δευτέρα (https://www.aljazeera.com/news/2015/02/leaks-netanyahu-misled-iran-nuclear-programme-guardian-iran-nuclear-speech-2012-150218165622065.html), ο πρώην επικεφαλής της Μοσάντ Meir Dagan είχε διαφωνήσει με τον Νετανιάχου εκείνη την περίοδο για τις δηλώσεις που έκανε ο τελευταίος στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ο Dagan σε συνέντευξή του είχε πει ότι ο κίνδυνος από τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν μεγεθύνεται σκόπιμα για να βάλει το Ισραήλ στον δρόμο ενός πολέμου με το Ιράν και χαρακτήρισε «χαζομάρα» μια επίθεση κατά του Ιράν χωρίς περισσότερα στοιχεία.
Το 2003, ο πρώην υπουργός Πολέμου των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ παρουσίασε τα «όπλα μαζικής καταστροφής» του Σαντάμ. Ηταν το προπαγανδιστικό τέχνασμα που αποτέλεσε το ιδεολογικό περιτύλιγμα της αμερικάνικης εισβολής που ακολούθησε. Λίγα χρόνια αργότερα, ο Πάουελ παραδέχτηκε ότι τα στοιχεία ήταν ανεπαρκή, ενώ τέτοια όπλα δεν βρέθηκαν ποτέ στο Ιράκ. Τα ίδια παραμύθια πήγε να πλασάρει και ο Νετανιάχου για το Ιράν αλλά αποκαλύφθηκαν πριν προετοιμάσει το έδαφος για ένα νέο πόλεμο. Το ψέμα και η ιμπεριαλιστική υποκρισία πάνε πακέτο με τις βόμβες.
Αυτό πάντως δεν εμπόδισε τον Νετανιάχου, που αντιμετωπίζει εκλογές, να σπάσει το διακρατικό πρωτόκολλο και να συμφωνήσει να μιλήσει στην αμερικάνικη Γερουσία, με πρόσκληση των Ρεπουμπλικανών, παρά την αντίρρηση του Λευκού Οίκου.