Γι’ αυτό το λόγο οι Σιωνιστές θέλουν να ξεμπερδεύουν μια ώρα αρχίτερα με την κυβέρνηση της Χαμάς. Και η Φατάχ φαίνεται ο καλύτερός τους σύμμαχος σ’ αυτή την προσπάθεια. Σε μια προκλητική και κυνική συνάμα παρέμβαση στο ενδοπαλαιστινιακό μέτωπο, ο νέος ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Ολμέρτ δήλωσε μάλιστα την Τρίτη ότι έδωσε το πράσινο φως στην αποστολή από αραβικές χώρες όπλων για τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Αναφερόμενος στον Αμπάς με το ψευδώνυμό του (Αμπού Μάζεν), κάτι που υπονοεί συμπάθεια, ο Ολμέρτ δήλωσε ξεκάθαρα: «Εδωσα την άδεια χθες το βράδυ για τη μεταφορά όπλων και πυρομαχικών στον πρόεδρο Αμπού Μάζεν, με στόχο να δυναμώσει η προεδρική φρουρά, έτσι ώστε να δυναμώσουμε τις δυνάμεις του ενάντια στη Χαμάς…Το έκανα αυτό γιατί ο χρόνος περνάει και χρειαζόμαστε να βοηθήσουμε τον Αμπού Μάζεν»!
Κρίσιμη είναι η κατάσταση στο ενδοπαλαιστινιακό μέτωπο μεταξύ της νέας κυβέρνησης της Χαμάς και του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς που αποφάσισε να ορίσει δημοψήφισμα για τις 26 Ιούλη, για την έγκριση του κειμένου των πέντε Παλαιστίνιων κρατουμένων, που κάνει λόγο για παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Το κείμενο αρχικά είχε υποστηριχτεί και από κρατούμενο της Χαμάς, όμως στη συνέχεια αυτός απέσυρε την υπογραφή του. Ομως, το γεγονός ότι τα γκάλοπ δείχνουν ότι το κείμενο θα εγκριθεί (αναφέρουν ποσοστό αποδοχής της τάξης του 77%) έκανε τον Αμπάς να προχωρήσει και να το χρησιμοποιήσει σαν μέσο πίεσης στη Χαμάς για να διολισθήσει προς τις απόψεις του.
Ταυτόχρονα, ο Αμπάς βάζει τους οπαδούς του να οργανώνουν επιθέσεις εναντίον της Χαμάς. Οσο κι αν όλες οι πλευρές δηλώνουν ότι κανείς δεν θέλει έναν εμφύλιο πόλεμο μέσα στην Παλαιστίνη, τα πράγματα δείχνουν ότι δύσκολα θα αποφευχθεί, καθώς οι πραιτοριανοί του Αμπάς εμφανίζονται ολοένα και πιο αδίστακτοι και επιθετικοί. Ετσι, τη Δευτέρα, δεκάδες οπαδοί της Φατάχ εισβάλλουν στο Κοινοβούλιο στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης, κάνοντάς το γυαλιά καρφιά, και βάζουν φωτιά στο γραφείο του πρωθυπουργού Ισμαήλ Χανίγια, πιάνοντας όμηρο έναν βουλευτή της Χαμάς που τον αφήνουν λίγες ώρες μετά. Παρόμοιες επιθέσεις πραγματοποιούν και σε κυβερνητικά κτίρια της Λωρίδας της Γάζας. Την επομένη, 50 ένοπλοι της Φατάχ συλλαμβάνουν τον αδελφό του δολοφονημένου ηγέτη της Χαμάς Ραντίσι μέσα στην κλινική του (ο Ραντίσι είναι μαιευτήρας) και τον κρατούν φυλακισμένο για δύο ώρες. Την Τετάρτη, αυτοκινητοπομπή με ενόπλους της υπηρεσίας ασφαλείας του Παλαιστίνιου προέδρου, πυροβολεί και σκοτώνει μέλος των Ταξιαρχιών Κασάμ (ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς).
Ακολουθούν ένοπλες συγκρούσεις με μαχητές της Χαμάς και τραυματισμός του επικεφαλής της υπηρεσίας ασφαλείας της Χαν Γιουνίς, που συντόνιζε τη δολοφονία. Την ίδια μέρα, δημόσιοι υπάλληλοι μπουκάρουν στο Κοινοβούλιο διαμαρτυρόμενοι για την καθυστέρηση της καταβολής των μισθών τους. Αυτή η διαμαρτυρία θα πρέπει να οργανώθηκε από τη Φατάχ στο πλαίσιο της αντικυβερνητικής της δράσης. Η Χαμάς οργανώνει διαδήλωση στη Ναμπλούς κατά της ισραηλινής βίας και της επίθεσης στο Κοινοβούλιο.
Ολα αυτά συμβαίνουν καθώς η ισραηλινή βία κορυφώνεται. Την προηγούμενη Παρασκευή οι Σιωνιστές ξεκληρίζουν «από αέρος» μία εννιαμελή οικογένεια (μεταξύ των νεκρών και τρία μικρά παιδιά) σε παραλία της Γάζας κι έχουν το θράσος να λένε ότι δεν φταίνε αυτοί αλλά η Χαμάς που είχε ναρκοθετήσει την παραλία! Απ’ την οικογένεια διασώζεται μόνο ένα εννιάχρονο κορίτσι που βλέπει τους γονείς και τ’ αδέλφια της να διαμελίζονται απ’ το βλήμα του ισραηλινού μαχητικού, που «κατά λάθος» έπεσε στην παραλία. Λίγο πριν, οι Σιωνιστές είχαν δολοφονήσει τον ηγέτη των «Λαϊκών Επιτροπών Αντίστασης» και επικηρυγμένο απ’ το Ισραήλ, Τζαμάλ Αμπού Σαμχαντάνα, που ορισμένοι Παλαιστίνιοι αποκαλούσαν «Ζαρκάουι της Παλαιστίνης». Συνεχίζοντας τις επιθέσεις τους οι Σιωνιστές δολοφονούν δύο μαχητές της Χαμάς την Κυριακή και άλλους εννιά (μεταξύ των οποίων δύο σχολιαρόπαιδα) την Τρίτη.
Η ισραηλινή βία με την πρωτοφανή σφαγή σε παραλία της Γάζας, κάνει την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς να δηλώσει ότι δεν δεσμεύεται πλέον απ’ την 16μηνη εκεχειρία και να εξαπολύσει μπαράζ επιθέσεων με ρουκέτες Κασάμ σε ισραηλινούς εποικισμούς, τραυματίζοντας τρεις (κατ’ άλλους έναν) ισραηλινούς εποίκους. Απέναντι στην απόφαση αυτή, ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός δεν παίρνει καμία θέση δημόσια, αλλά ένας σύμβουλός του, ονόματι Αχμέντ Γιουσέφ, εμφανίζεται στην ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ λέγοντας ότι «η επανέναρξη των επιθέσεων αυτοκτονίας δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της παλαιστινιακής κυβέρνησης» κι ότι «η κυβέρνηση είναι ενάντια στο να παθαίνουν κακό οι πολίτες κι απ’ τις δυο πλευρές κι ο πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγια έχει δράσει αποφασιστικά να σταματήσει να βλάπτονται πολίτες ακόμα και να σταματήσει τις επιθέσεις με ρουκέτες» («Χααρέτζ» 14/6). Ο Γιουσέφ μάλιστα υποστηρίζει ότι η απόφαση να σπάσει η εκεχειρία δεν ήταν από την ηγεσία στη Δαμασκό ούτε απ’ την κυβέρνηση, αλλά απ’ την στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς σαν απάντηση στην ισραηλινή επιθετικότητα.