Ο ισραηλινός υπουργός Αμυνας και εταίρος της νεοσχηματισθείσας κυβέρνησης του ακροδεξιού Ναφτάλι Μπένετ, Μπένι Γκαντζ, κάλεσε τηλεφωνικά τον Μαχμούντ Αμπάς με στόχο την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ σιωνιστών και Παλαιστινιακής Αρχής, λίγες μέρες μετά τη δήλωση ανώτατου αμερικάνου αξιωματούχου ότι η ΠΑ είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Σαν έτοιμος από καιρό, ο εκπρόσωπος Τύπου και υψηλόβαθμο στέλεχος της ΠΑ, Χουσεΐν Αλ Σέιχ, δήλωσε ότι η ΠΑ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε απευθείας συνομιλίες με το Ισραήλ, χωρίς φυσικά να έχει υπάρξει ακόμα τέτοια κίνηση από την πλευρά του Ισραήλ, σύμφωνα με δήλωση του ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών, Γιαΐρ Λαπίντ, γεγονός που καταδεικνύει ακόμα μια φορά τη δουλικότητα απέναντι στους σιωνιστές που χαρακτηρίζει την ΠΑ, που λειτουργεί σαν μαντρόσκυλό τους -και κατ’ επέκταση των ΗΠΑ- στα παλαιστινιακά εδάφη.
Με τις διαδηλώσεις ενάντια στην ΠΑ και τον Αμπάς -που ξέσπασαν μετά τη δολοφονία από τους μπάτσους της ΠΑ του Νιζάρ Μπανάτ, γνωστού επικριτή του Αμπάς και της συνεργασίας ασφαλείας της ΠΑ με του σιωνιστές- να συνεχίζονται στη Δυτική Οχθη, οι μέρες του Αμπάς φαίνεται να τελειώνουν. Οι σιωνιστές, διακρίνοντας αυτή την κατάσταση, σπεύδουν να ενισχύσουν την ΠΑ πασχίζοντας να τη σώσουν από την κατάρρευση, καθώς κατανοούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα άφηνε το πεδίο ελεύθερο στις δυνάμεις της Αντίστασης να δράσουν ανεμπόδιστα στην Δυτική Οχθη. Για αυτό το λόγο δήλωσαν ότι σκοπεύουν να χορηγήσουν οικονομική βοήθεια απευθείας στον Αμπάς και να εκδώσουν 16.000 άδειες εργασίας για Παλαιστίνιους στο Ισραήλ, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post. Ταυτόχρονα, μετά από αίτημα της ΠΑ, η ισραηλινή αστυνομία θα χορηγήσει εξοπλισμό και δακρυγόνα στους παλαιστίνιους μπάτσους!
Ερευνητές του ισραηλινού think-tank INSS φαίνεται να στηρίζουν τις κινήσεις της κυβέρνησης Μπένετ να ενισχύσει την ΠΑ, σύμφωνα με την ακροδεξιά ισραηλινή εφημερίδα Yediot Aharonot. Το πρώτο βήμα, σε συμβολικό επίπεδο, για την επαναπροσέγγιση του Αμπάς με τους σιωνιστές έγινε αμέσως μετά το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, με τον Αμπάς να έχει τηλεφωνική επαφή με τον νέο ισραηλινό πρόεδρο, Ισαάκ Χέρτζογκ, προκειμένου να τον συγχαρεί για την ανάληψη της θέσης, ενώ λίγο μετά ακολούθησε η επικοινωνία του Γκαντζ με τον Αμπάς, σηματοδοτώντας την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ τους. Παράλληλα, οι δυνάμεις καταστολής της ΠΑ επιτέθηκαν και σφράγισαν γραφεία παλαιστινιακών ειδησεογραφικών ιστοσελίδων στη Ραμάλα, ενώ απέφυγαν -με εντολή του Αμπάς- να σταθμεύουν στα κέντρα των παλαιστινιακών πόλεων, παραμένοντας στα περίχωρα, χωρίς να προκαλούν, έτοιμες να επέμβουν και να καταστείλουν αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις όποτε χρειαστεί.
Η στενή συνεργασία της ΠΑ με τους σιωνιστές την έχει καταστήσει ένα απολύτως εχθρικό σώμα μέσα στον παλαιστινιακό λαό. Το μόνο που την κρατάει ζωντανή είναι τα αμερικάνικα χρήματα και τα ισραηλινά όπλα, ενώ οι μόνοι που την υποστηρίζουν είναι όσοι έχουν άμεσο οικονομικό ώφελος από την διαιώνιση της ύπαρξής της και της ισραηλινής κατοχής. Η συντριπτική πλειοψηφία των Παλαιστίνιων βλέπει στην Αντίσταση και στις οργανώσεις που την απαρτίζουν τον απελευθερωτή τους και τον εκδικητή του αίματος που χύνει καθημερινά ως αποτέλεσμα της σιωνιστικής βαρβαρότητας. Η κατάρρευση της ΠΑ, αργά η γρήγορα, θεωρείται αναπόφευκτη από τους Παλαιστίνιους και πιθανόν πλέον και από τους σιωνιστές, για αυτό και άλλαξαν τακτική, ενισχύοντάς την και πάλι, ενώ μέχρι πρότινος, μέσω της κυβέρνησης Νετανιάχου, την απαξίωναν, τραβώντας συνεχώς το χαλί κάτω από τα πόδια του Αμπάς. Η έλλειψη εναλλακτικής λύσης για τους ίδιους, όσον αφορά τα παλαιστινιακά εδάφη, τους ανάγκασε να αλλάξουν τακτική.