Διαστάσεις εμφυλίου πολέμου απειλούν να πάρουν οι συγκρούσεις που μαίνονται από την περασμένη Τρίτη μεταξύ των Σιιτών στη Βασόρα, στη Βαγδάτη και σε άλλες πόλεις του νότιου Ιράκ. Ο ιρακινός στρατός, που αποτελείται στη συντριπτική πλειοψηφία από τις σιιτικές «Ταξιαρχίες Μπαντρ» του «Ανώτατου Ιρακινού Ισλαμικού Συμβουλίου», με την υποστήριξη αμερικάνικων στρατευμάτων καθώς και αναγνωριστικών και βομβαρδιστικών αεροσκαφών, πολεμούν εναντίον του «Στρατού του Μεχντί», πολιτοφυλακή του σιιτικού ισλαμικού κινήματος του Μοκτάντα αλ – Σαντρ.
Η «έφοδος των Ιπποτών», όπως αποκαλείται η επιχείρηση του ιρακινού στρατού στη Βασόρα εναντίον του «Στρατού του Μεχντί», ξεκίνησε λίγο πριν από τα ξημερώματα της 24ης Μαρτίου και μέχρι το βράδυ επεκτάθηκε στη Σαντρ Σίτι στη Βαγδάτη, στην Κουτ, στη Χίλα και σε άλλες πόλεις του νότιου Ιράκ. Παρών στη Βασόρα και ο ίδιος ο ιρακινός πρωθυπουργός Μαλίκι, για να επιβλέπει την εξέλιξη της επιχείρησης, γεγονός που υποδηλώνει τη σημασία που της αποδίδουν οι Αμερικάνοι και η ιρακινή κυβέρνηση.Τουλάχιστον 70 είναι οι νεκροί και 300 οι τραυματίες μέχρι στιγμής από τις πολύωρες συγκρούσεις.
Στη Βαγδάτη, η Πράσινη Ζώνη, όπου βρίσκεται η αμερικάνικη πρεσβεία και η έδρα της ιρακινής κυβέρνησης, δέχεται παρατεταμένες επιθέσεις με ρουκέτες και όλμους από την περασμένη Κυριακή, 23 Μαρτίου, σε μια από τις οποίες την περασμένη Τρίτη τραυματίστηκαν σοβαρά τρεις Αμερικάνοι. Αμερικάνικα στρατεύματα έχουν περικυκλώσει και αποκλείσει το προπύργιο των Σιιτών στη Βαγδάτη, τη Σαντρ Σίτι, όμως οι δρόμοι της ελέγχονται από το «Στρατό του Μεχντί», που έχει εγκαταστήσει σε πολλά σημεία φυλάκια ελέγχου, επανδρωμένα με 20 πάνοπλους άντρες το καθένα. Από τις συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές της Βαγδάτης υπάρχουν τουλάχιστον 20 νεκροί και 140 τραυματίες.
Στην πόλη Χίλα, οι αμερικάνικοι βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει το θάνατο 11 και τον τραυματισμό 18 πολιτών, σύμφωνα με τους Αμερικάνους, ενώ σύμφωνα με ντόπιους ιρακινούς αξιωματούχους οι νεκροί φτάνουν τους 60. Στην πόλη Κουτ, ο «Στρατός του Μεχντί» έχει καταλάβει περισσότερες από 5 περιοχές και έδιωξε την αστυνομία.
Παράλληλα, ο Σαντρ κάλεσε το λαό να κατέβει σε διαδηλώσεις και απεργία για να απαιτήσει να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον του «Στρατού του Μεχντί», με αποτέλεσμα πολλές σιιτικές πόλεις και μεγάλες περιοχές της Βαγδάτης να έχουν νεκρώσει.
Στις 26 Μαρτίου, ο ιρακινός πρωθυπουργός εξέδωσε τελεσίγραφο, απαιτώντας από τους μαχητές του «Στρατού του Μεχντί» να παραδώσουν τα όπλα τους σε 72 ώρες, διαφορετικά θα θεωρούνται παράνομοι και θα υπο- στούν σοβαρές κυρώσεις. Ο Σαντρ απάντησε καλώντας το Μαλίκι να αποσύρει από τη Βασόρα τους 15.000 άντρες του ιρακινού στρατού και να στείλει μια κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία για διαπραγματεύσεις για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές (27 Μαρτίου) οι μάχες συνεχίζονται και δε διαφαίνεται κάποια διέξοδος.
Οι Αμερικάνοι και η ιρακινή κυβέρνηση ισχυρίζονται ότι στόχος της «Εφόδου των Ιπποτών» δεν είναι ο «Στρατός του Μεχντί» και ο Σαντρ, αλλά οι «εγκληματικές συμμορίες» που προκαλούν τη βία και το χάος. Ιδιαίτερα οι Αμερικάνοι υποστηρίζουν ότι στόχος τους είναι «ειδικές ομάδες» στο «Στρατό του Μεχντί», που εκπαιδεύονται και εξοπλίζονται από τη δύναμη «Quds» των Ισλαμικών Επαναστατικών Φρουρών του Ιράν. Στις ομάδες αυτές καθώς και στο Ιράν αποδίδουν την ευθύνη και για τις τελευταίες επιθέσεις στην Πράσινη Ζώνη. Προφανώς, γιατί δε θέλουν να έρθουν σε ανοιχτή και πλήρη ρήξη με το Σαντρ και ταυτόχρονα γιατί εδώ και καιρό προσπαθούν να προκαλέσουν ρήξη στις γραμμές του σιιτικού κινήματος του Σαντρ, ανάμεσα σε «μετριοπαθείς» και «εξτρεμιστικά στοιχεία».
Ο «Στρατός του Μεχντί» και το σιιτικό κίνημα του Σαντρ είναι σήμερα η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στη χώρα και ο πιθανότερος νικητής των περιφερειακών εκλογών που θα γίνουν το ερχόμενο φθινόπωρο. Οι Αμερικάνοι, αφού χρησιμοποίησαν τις δύο σιιτικές πολιτοφυλακές για να χτυπήσουν τους Σουνίτες και την αντικατοχική αντίσταση, ρίχνουν τώρα τις «Ταξιαρχίες Μπαντρ» εναντίον του «Στρατού του Μεχντί», με στόχο να αποδυναμώσουν το κίνημα του Σαντρ ενόψει των εκλογών, αλλά πρώτα και κύρια για περάσει η Βασόρα υπό τον έλεγχο των Αμερικάνων και του Ιρακινού Στρατού. Γιατί η Βασόρα είναι το οικονομικό κέντρο του Ιράκ, κέντρο του εμπορίου και των εξαγωγών πετρελαίου, με τεράστια αποθέματα πετρελαίου και διυλιστήρια στη γύρω περιοχή.
Μετά την παράδοση της πόλης από τα βρετανικά στρατεύματα στον ιρακινό στρατό και την αστυνομία τον περασμένο Δεκέμβρη, η Βασόρα ουσιαστικά πέρασε στα χέρια των σιιτικών πολιτοφυλακών, με το «Στρατό του Μεχντί» και το κίνημα του Σαντρ να κερδίζει περισσότερο έδαφος στον ανταγωνισμό, συχνά και με τα όπλα, για τη νομή της εξουσίας και του πλούτου. Οι Αμερικάνοι δεν εμπιστεύονται για πολλούς λόγους το Σαντρ. Γι’ αυτό επιχειρούν να χτυπήσουν και να αποδυναμώσουν το κίνημα του οποίου ηγείται.