Σε συμφωνία που προβλέπει την εφαρμογή του ισλαμικού νόμου στην Κοιλάδα Σουάτ κατέληξαν στις 16 Φεβρουαρίου τοπικοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι και εκπρόσωποι του Tehrik-I-Nifaz-I-Shariat-I-Mohammadi (Κίνημα για την Εφαρμογή του Ισλαμικού Νόμου), επικεφαλής του οποίου είναι ο Σουφί Μοχάμαντ, πεθερός του περιβόητου πολέμαρχου Μουλά Φαζλουλάχ. Την επόμενη μέρα, ο πακιστανικός στρατός ανακοίνωσε ότι σταματά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή, ενώ από την πλευρά των Ταλιμπάν ανακοινώθηκε 10ήμερη κατάπαυση του πυρός, η οποία θα παραταθεί επ’ αόριστον αν η κυβέρνηση τηρήσει τη συμφωνία. Την ίδια μέρα, σύμφωνα με τα πακιστανικά ΜΜΕ, άνοιξαν όλα τα σχολεία (και των κοριτσιών), οι δρόμοι πλημμύρισαν κόσμο που εξέφραζε την ανακούφισή του για τον τερματισμό του πολέμου και την ικανοποίησή του για τη συμφωνία, από την οποία περιμένει ταχύτερη και δικαιότερη απονομή της δικαιοσύνης, ενώ χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν σε στάδιο κρίκετ για να χαιρετήσουν το Σουφί Μοχάμαντ.
Η συμφωνία επίσης συμπληρώνεται από ένα πακέτο αποζημιώσεων για τις οικογένειες που είχαν νεκρούς ή τραυματίες από τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα, οι οικογένειες που είχαν νεκρούς θα αποζημιωθούν με 300.000 ρουπίες (3.760 δολάρια) και οι οικογένειες που είχαν τραυματίες με 100.000 ρουπίες.
Η συμφωνία αυτή αποτελεί σημαντική νίκη για τους πακιστανούς Ταλιμπάν για τους εξής λόγους.
Στην επαρχία Μαλακάντ, η οποία περιλαμβάνει την Κοιλάδα Σουάτ, οι ισλαμιστές μαχητές είναι τμήμα της Pakistn Tehrik-I-Taliban, οργάνωσης ομπρέλα των πακιστανών Ταλιμπάν, που συμμετέχουν στον πόλεμο εναντίον των αμερικανονατοϊκών δυνάμεων κατοχής στο Αφγανιστάν και των συμμάχων τους στο Πακιστάν. Αυτοί έχουν επιβάλλει τους δι- κούς τους νόμους στην Κοιλάδα Σουάτ και παράλληλα έχουν εγκαταστήσει ένα παράλληλο σύστημα που περιλαμβάνει δικαστήρια, αστυνομία, ακόμη και δίκτυα διανομής ηλεκτρικού ρεύματος και κατασκευής δρόμων. Αυτό το ντε φάκτο καθεστώς, που έχουν επιβάλει με τη δύναμη των όπλων, επικυρώνεται και νομιμοποιείται τώρα με την υπογραφή της πακιστανικής κυβέρνησης.
Οι επιχειρήσεις του πακιστανικού στρατού στην Κοιλάδα Σουάτ ξεκίνησαν μετά τον Ιούνιο του 2007, ύστερα από την επιδρομή των ειδικών δυνάμεων του στρατού στο Κόκκινο Τέμενος της Ισλαμαμπάντ και το θάνατο εκατοντάδων μαθητών μέσα σ’ αυτό, όταν οι Ταλιμπάν βγήκαν δυναμικά στο προσκήνιο πραγματοποιώντας θεαματικές και πολύνεκρες επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων. Η αδυναμία του στρατού να καταστείλει τους Ταλιμπάν ανάγκασε την πακιστανική κυβέρνηση να προχωρήσει μαζί τους σε συμφωνία κατάπαυσης του πυρός το 2008. Λίγους μήνες αργότερα, η συμφωνία κατέρρευσε και οι Ταλιμπάν, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν την περίοδο της εκεχειρίας για να ανασυγκροτηθούν, πέρασαν στην αντεπίθεση. Ο πακιστανικός στρατός όχι μόνο δεν κατάφερε να τους σταματήσει και να ανακτήσει τον έλεγχο της περιοχής, αλλά ολόκληρη σχεδόν (το 80%) η Κοιλάδα Σουάτ πέρασε υπό τον πλήρη έλεγχο των Ταλιμπάν.
«Ολες οι πληροφορίες –αναφέρει χαρακτηριστικά ο διευθυντής των πάντα καλά πληροφορημένων «Asia Times online» (19/2/08) σε σχετικό άρθρο του– υποδείκνυαν ότι η παραπέρα εμμονή στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Κοιλάδα Σουάτ μπορούσε να οδηγήσει σε επέκταση του θεάτρου του πολέμου σε μη-Παστούν πόλεις του Πακιστάν, όπως στην Ισλαμαμπάντ, στη Λαχόρη και στο Καράτσι. Οι δυνάμεις ασφάλειας ήταν ήδη εξαντλημένες και αντιμετώπιζαν ακόμη και ανταρσίες στις γραμμές τους. Αυτοί οι παράγοντες οδήγησαν στη συμφωνία της περασμένης Δευτέρας, η οποία αποτελεί σημαντική ήττα για την Ουάσιγκτον καθώς και για το Πακιστάν και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε σοβαρή αποτυχία τα νατοϊκά στρατεύματα στο Αφγανιστάν την ερχόμενη άνοιξη, όταν ορδές καλά εκπαιδευμένων μαχητών από τη Σουάτ θα εισρέουν στο Αφγανιστάν».
Οι εξελίξεις αυτές, που συμπίπτουν με την απόφαση του Ομπάμα να ενισχύσει τις νατοϊκές δυνάμεις στο Αφγανιστάν με 17.000 επιπλέον αμερικάνους στρατιώτες, περιπλέκουν και δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι δυνάμεις κατοχής στο Αφγανιστάν.