Η κατρακύλα του χρηματιστηρίου της Σαγκάης στην Κίνα ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων οκτώ ετών, όπως μας πληροφορεί η εφημερίδα Γκάρντιαν της περασμένης Δευτέρας (https://www.theguardian.com/business/2015/jul/28/beijing-prop-up-china-stock-market-losses). Την μέρα εκείνη ο δείκτης των μετοχών έπεσε κατά 8.5% σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Φλεβάρη του 2007. Ο δείκτης της Shenzhen έπεσε κι αυτός κατά 7.6% και οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα χειρότερα έπονται. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, που επικαλείται το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Xinhua, τα δύο τρίτα των μετοχών των 1.800 εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιριών της κινέζικης ενδοχώρας έχασαν το 10% της αξίας τους μέσα σε μία μόνο μέρα!
Η πτώση των τιμών των πρώτων υλών (πρώτα απ’ όλα του χαλκού, του οποίου η Κίνα αποτελεί το μεγαλύτερο καταναλωτή παγκοσμίως), λόγω της μείωσης της ζήτησης, ήταν ένας από τους λόγους αυτής της αιφνίδιας κατρακύλας. Ο δεύτερος (που σχετίζεται άμεσα με τον πρώτο) ήταν η επιβράδυνση της κινέζικης οικονομίας με την αύξηση του ΑΕΠ να πέφτει κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες από το μέσο όρο της τελευταίας 25ετίας που ήταν γύρω στο 9%.
Η πτώση των τιμών των μετοχών στα κινέζικα χρηματιστήρια έχει ξεκινήσει από τα μέσα Ιούνη, με την τιμή των μετοχών να υποχωρεί περισσότερο από 3 τρισ. δολάρια μέχρι σήμερα! Η κινέζικη κυβέρνηση έσπευσε να συγκρατήσει την κατρακύλα απαγορεύοντας ορισμένες χρηματιστηριακές συναλλαγές (όπως το short-selling ή η για ένα εξάμηνο απαγόρευση πώλησης μετοχών από τους μεγαλομετόχους), προκαλώντας έτσι την επάνοδο κάποιας «σταθερότητας» στα χρηματιστήρια, χωρίς όμως αξιόλογα αποτελέσματα. Μέχρι την περασμένη Δευτέρα, ο δείκτης της Σαγκάης είχε ανέβει πάνω από 15% από τα χειρότερα επίπεδα που είχε σημειώσει στις αρχές του μήνα, για να ξανακατρακυλήσει απότομα, χάνοντας το μισό από το κέρδος που είχε καταγράψει. Η κρίση έχει πλέον ήδη χτυπήσει το καμπανάκι της και στην Κίνα.