Για τέταρτη συνεχή χρονιά κατρακυλά το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των ρωσικών νοικοκυριών (πραγματικό, με τον τρόπο που το μετράει φυσικά η στατιστική υπηρεσία). Σύμφωνα με τους Τάιμς της Μόσχας (https://themoscowtimes.com/news/incomes-in-russia-continue-4-year-plunge-59642) που επικαλούνται την εθνική στατιστική υπηρεσία (Roostat), παρά τον χαμηλό πληθωρισμό και τις αυξήσεις στους μισθούς, το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών έπεσε κατά 1,3% από τον Οκτώβρη του 2016. Το πώς γίνεται αυτό το παράδοξο (να αυξηθούν οι «πραγματικοί» μισθοί κατά 4.3% και ο πληθωρισμός να βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα της τάξης του 2.7%) μόνο η στατιστική υπηρεσία γνωρίζει. Πάντως, το βέβαιο είναι ότι η οικονομική κρίση δε λέει να αφήσει τη Ρωσία, ο τραπεζικός τομέας της οποίας μόλις αρχίζει να «ανακάμπτει», σύμφωνα με τους Τάιμς της Μόσχας (https://themoscowtimes.com/articles/russia-banking-sector-on-the-mend-after-a-catastrophic-summer-59618), μετά από ένα καταστροφικό καλοκαίρι.
Η «ανάκαμψη» αυτή είναι όμως σχετική και ασταθής, καθώς μόνο η κρατική εμπορική τράπεζα Sberbank σημείωσε τεράστια κέρδη το τρίτο τρίμηνο του 2017, περίπου 64% παραπάνω σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2016! Οι προβλέψεις για τα κέρδη της Sberbank είναι να φτάσουν στο ένα τρισεκατομμύριο ρούβλια μέχρι το 2020, ποσό που ισοδυναμεί με το πενταπλάσιο των κερδών όλου του τραπεζικού τομέα το 2016. Ο λόγος που η Sberbank εμφανίστηκε τόσο αλματώδικα κερδοφόρα είναι οι κρατικές εγγυήσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα να είναι από τις λίγες τράπεζες που εμπιστεύονται οι ρώσοι καταθέτες και δανειολήπτες, σε μία περίοδο που το υπόλοιπο τραπεζικό σύστημα της χώρας βρίσκεται σε πολύ άσχημη κατάσταση. Γι’ αυτό και η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αναγκάστηκε να διασώσει στα τέλη του περασμένου Αυγούστου την εμπορική τράπεζα Otkritie (μία από τις θεωρούμενες ως «συστημικές» τράπεζες της χώρας), που κατέρρευσε το καλοκαίρι. Λίγες βδομάδες αργότερα, άλλη μία τράπεζα κήρυξε πτώχευση.
Οι διασώσεις ρωσικών τραπεζών χαρακτηρίζονται από τους Τάιμς της Μόσχας ως οι μεγαλύτερες στην ιστορία της χώρας, ενώ η πρόεδροςτης Κεντρικής Τράπεζας, Ελβίρα Ναμπιούλινα, δηλώνει ότι το ξεκαθάρισμα του ρωσικού τραπεζικού τομέα που λειτουργεί σε «τοξικό περιβάλλον» μπορεί να διαρκέσει ένα με δύο χρόνια. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (αυτά δηλαδή που δεν μπορούν να αποπληρωθούν από τους δανειολήπτες τους) αυξάνονται συνεχώς. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, που επικαλούνται οι Τάιμς της Μόσχας, τον περασμένο Οκτώβρη τα δάνεια αυτά έφτασαν στο 6,7% (στον τομέα των επιχειρήσεων) και στο 7,5% (στον τομέα του εμπορίου). Με την κατανάλωση να παραμένει σχεδόν στάσιμη, τον καταναλωτικό δείκτη Watcom Shopping να βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο από τότε που πρωτοεμφανίστηκε (το 2014) και το εισόδημα των νοικοκυριών να κατρακυλά (μιλάμε για το μέσο εισόδημα, φανταστείτε τι γίνεται στα φτωχότερα εργατικά στρώματα), η ρωσική αρκούδα έχει να διανύσει βαρύ οικονομικό χειμώνα.
Τελευταία Νέα :
- Το μαρτύριο της υπερεφημέρευσης των γιατρών μπορεί και πρέπει να τελειώσει
- Μακάμπι Τελ Αβίβ – Παλαιστινιακή Αντίσταση, σημειώσατε 2
- Περιπτωσιολογία, φληναφήματα, αβαθής υπεράσπιση της σταλινικής περιόδου και του Στάλιν
- Σαν σήμερα 27 Δεκέμβρη
- Δημόσια Παιδεία με χορηγίες καπιταλιστών, απογείωση ανισοτήτων με το International Baccalaureate και άλλες υπερεξουσίες στους διευθυντές-μάνατζερ
- Γιατί να μη γίνει ένας μαραθώνιος αγάπης;