Το βάθεμα της κρίσης που μαστίζει τις ΗΠΑ αποτυπώνεται με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο στον τομέα της ανεργίας. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του αμερικάνικου υπουργείου Εργασίας, που δημοσιεύ-τηκαν την προηγούμενη εβδομάδα (6/3/09), η ανεργία εκτινάχτηκε στο 8.1% το Φλεβάρη δηλαδή σε ποσοστό-ρεκόρ της τελευταίας 25ετίας, όπως σημειώνει το αμερικάνικο μη κυβερνητικό ινστιτούτο Economic Policy Institute.
Η συνεχής αύξηση της ανεργίας επί 14 μήνες (από τον Δεκέμβρη του 2007 που ξεκίνησε η παρούσα κρίση) αποτυπώνεται στην απώλεια 4.4 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας. Αν στους ανέργους περιληφθούν και οι εργαζόμενοι που εξαναγκάζονται να δουλεύουν στη μερική απασχόληση (υποαπασχολούμενοι), τότε θα διαπιστώσουμε ότι ένας στους επτά αμερικανούς εργαζόμενους είτε είναι άνεργος είτε υποαπασχολούμενος, ενώ από την αρχή της κρίσης (Δεκέμβρης 2007) οι υποαπασχολούμενοι εργαζόμενοι σχεδόν διπλασιάστηκαν (από 4.6 σε 8.6 εκατομμύρια)!
Το ίδιο ισχύει και για τη χρόνια ανεργία –πάνω από 6 μήνες– η οποία έχει φτάσει στο 23.1% των ανέργων (τον περσινό Απρίλη ήταν γύρω στο 17%, ενώ το Μάρτη του 2001, δηλαδή την περίοδο της προηγούμενης κρίσης στις ΗΠΑ, ήταν 11%). Η μεγαλύτερη απώλεια θέσεων εργασίας σημειώθηκε στον τομέα των κατασκευών και τη βιομηχανία. Στον πρώτο, η απώλεια είναι 12% από τον Δεκέμβρη του 2007, ενώ στη δεύτερη 9.4%.
Συγκρίνοντας την κατάσταση στον τομέα των θέσεων εργασίας στις τρεις τελευταίες περιόδους κρίσης (1981, 1990, 2001) σε σχέση με την παρούσα κρίση, το Economic Policy Institute κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ποσοστό απασχόλησης σημειώνει πολύ μεγαλύτερη μείωση από αυτή που σημείωσε κατά τη διάρκεια των τελευταίων αυτών κρίσεων, αποδεικνύοντας έτσι ότι η παρούσα κρίση είναι η χειρότερη των τελευταίων δεκαετιών (για τους εργαζόμενους φυσικά που καλούνται να σηκώσουν για μια ακόμα φορά τα βάρη και αυτής της κρίσης).