Τουλάχιστον 96 κρατούμενοι, στη συντριπτική πλειοψηφία κατηγορούμενοι για «τρομοκρατία», στους οποίους έχει επιβληθεί θανατική ποινή, έχουν εκτελεστεί μέχρι σήμερα αυτή τη χρονιά. Ολοι εκτελέστηκαν με απαγχονισμό. Πρόκειται για σημαντική αύξηση, η οποία αντιστοιχεί πάνω από το 25% στο σύνολο των 372 εκτελέσεων στα τελευταία 8 χρόνια. Οι ιρακινές αρχές δεν ανακοινώνουν καθόλου λεπτομέρειες για τις δίκες και τα ονόματα των εκτελεσμένων, ενώ η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε ότι σε πολλές περιπτώσεις οι ομολογίες των κατηγορούμενων ή οι μαρτυρίες σε βάρος τους αποσπώνται με βασανιστήρια και εκβιασμούς και ότι αρκετοί κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε δίκες διάρκειας λίγων λεπτών.
Τα ιρακινά δικαστήρια έχουν επιβάλει 867 θανατικές ποινές από το 2004 και οι περισσότεροι θανατοποινίτες περιμένουν τη σειρά τους να εκτελεστούν, καθώς η ιρακινή κυβέρνηση κωφεύει στις πιέσεις για κατάργηση της θανατικής ποινής θεωρώντας την ως σημαντικό εργαλείο για την επιβολή του «νόμου και της τάξης». Παρόλο που οι κάθε είδους επιθέσεις συνεχίζονται προκαλώντας εκατοντάδες νεκρούς κάθε μήνα και τροφοδοτώντας συνεχώς το κλίμα ανασφάλειας στη χώρα.
«Η θανατική ποινή είναι ο καλύτερος τρόπος για να μετριάσει η ιρακινή κυβέρνηση τον πόνο των οικογενειών των θυμάτων. Οι εγκληματίες στο Ιράκ δεν είναι όπως στην Ελβετία, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή αλλού. Το Ιράκ σήμερα αντιμετωπίζει τους πιο επικίνδυνους τρομοκράτες στον κόσμο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρακινού υπουργείου Δικαιοσύνης, Χαϊντέρ αλ – Σαάντι. Ανάμεσα σ’ αυτούς τους «φοβερούς εγκληματίες» είναι και ο σουνίτης αντιπρόεδρος του Ιράκ, Ταρίκ αλ –Χασέμι, πολιτικός αντίπαλος του ιρακινού πρωθυπουργού Νούρι αλ- Μαλίκι, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι διηύθυνε αποσπάσματα θανάτου και καταδικάστηκε ερήμην σε θανατική ποινή με απαγχονισμό.
Ο μεγάλος αριθμός εκτελέσεων κατατάσσει το Ιράκ στην 4η θέση στον κόσμο. Την πρώτη θέση κατέχει η Κίνα, τη δεύτερη το Ιράν, την τρίτη η Σαουδική Αραβία και την πέμπτη οι ΗΠΑ.
Ο μεγάλος αριθμός εκτελέσεων κατατάσσει το Ιράκ στην 4η θέση στον κόσμο. Την πρώτη θέση κατέχει η Κίνα, τη δεύτερη το Ιράν, την τρίτη η Σαουδική Αραβία και την πέμπτη οι ΗΠΑ.