Θεαματικές επιτυχίες και σημαντικά εδαφικά κέρδη έχουν σημειώσει οι Ταλιμπάν τις τελευταίες μέρες σε τρεις επαρχίες του βόρειου Αφγανιστάν, από το βορειοδυτικό άκρο μέχρι τα βορειοανατολικά, που ήταν τη δεκαετία του 1990 το προπύργιο της αντίστασης εναντίον του καθεστώτος των Ταλιμπάν που κυβερνούσε τότε τη χώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ των «New York Times» (28/7/15, Taliban make gains across 3 provinces in Afghanistan).
Συγκεκριμένα, το Σάββατο 25 Ιούλη, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν μια σημαντική αστυνομική βάση στη βορειοανατολική επαρχία Badakhshan, που συνορεύει με την Κίνα, το Πακιστάν και το Τατζικιστάν. Μετά από τριήμερη μάχη, 110 αστυνομικοί που κατάγονται από τη γύρω περιοχή παραδόθηκαν και λίγο αργότερα, αφού παρέδωσαν τα όπλα τους και ορκίστηκαν ότι δε θα συνεργαστούν με την κυβέρνηση, αφέθηκαν ελεύθεροι να γυρίσουν στα σπίτια τους. Τα όπλα και τα πυρομαχικά της βάσης που έπεσαν στα χέρια των Ταλιμπάν τους δίνουν τη δυνατότητα να πολεμούν για μεγάλο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με δήλωση του τοπικού κυβερνήτη στο «Reuters».
Τη Δευτέρα 27 Ιούλη, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν μια μεγάλη περιοχή στη βορειοδυτική επαρχία Sar-i-Pul, όταν η αστυνομική δύναμη παραδόθηκε μετά από δεκαήμερη μάχη. Μερικοί τοπικοί αξιωματούχοι και 200 στρατιώτες της επαρχιακής φρουράς κατέφυγαν σε γειτονική επαρχία.
Η προέλαση των Ταλιμπάν έχει θέσει σε σοβαρό κίνδυνο ακόμη και την Κουντούζ, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στο βόρειο Αφγανιστάν. Στις 27 Ιούλη, κατέλαβαν πόλεις στα περίχωρα της Κουντούζ και έθεσαν δεκάδες χωριά υπό τον έλεγχό τους στην περιοχή νοτιοανατολικά της Κουντούζ.
Στα πλαίσια της «εαρινής επίθεσης» των Ταλιμπάν, η οποία αυτή τη χρονιά έχει επικεντρωθεί στο βόρειο Αφγανιστάν, εκτός από την αστυνομία και το στρατό, σοβαρές απώλειες υφίστανται και οι διαβόητες φιλοκυβερνητικές τοπικές πολιτοφυλακές, οι διοικητές των οποίων κατηγορούν την κυβέρνηση για ανεπαρκή υποστήριξη σε άντρες και όπλα. Με αποτέλεσμα, στις τρεις βόρειες επαρχίες όπου προελαύνουν οι Ταλιμπάν, περίπου 2.000 πολιτοφύλακες να έχουν εγκαταλείψει τις θέσεις τους ή να έχουν καταφύγει σε άλλες περιοχές.
Ο αφγανικός στρατός αντιμετωπίζει χρόνιο και σοβαρό πρόβλημα στρατολόγησης καθώς, λόγω των μαζικών λιποταξιών, στις γραμμές του υπάρχουν πολλοί ανεπαρκώς εκπαιδευμένοι νεοσύλλεκτοι, με αποτέλεσμα, να μην μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις επιθέσεις των Ταλιμπάν σε μεγάλο τμήμα της χώρας, να αναγκάζεται να υποστηρίζεται από την αστυνομία και τις τοπικές πολιτοφυλακές και τελικά να χάνει έδαφος από τους Ταλιμπάν.