Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 25 Αυγούστου
  • Βρετανοί μπασκετμπολίστες με αμαξίδιο: Εφτυσαν τους γενοκτόνους σιωνιστές
  • Αξιολόγηση: ομολογία ήττας πίσω απ’ τις απειλές και την τρομοκρατία του υπουργείου Παιδείας
  • Αναστολή Ασύλου = Αναστολή Δικαιωμάτων: Η Ελλάδα στο εδώλιο του Στρασβούργου
  • Σαν σήμερα 24 Αυγούστου
  • Λουκέτο σε άλλες 133 σχολικές μονάδες
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Πού βαδίζει το Ιράν;
Διεθνή

Πού βαδίζει το Ιράν;

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr27 Ιούν 2009, 00:00

Ο σχολιασμός της κατάστασης στο Ιράν εγκυμονεί δύο κινδύνους. Ο πρώτος είναι η υπόκλιση στην προπαγάνδα των δυτικών ειδησεογραφικών πρακτορείων που επαινούν την «εξέγερση για τη δημοκρατία» και καταγγέλλουν την –πράγματι– άγρια καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων από τους πραίτορες του καθεστώτος. Ο δεύτερος είναι η υποβάθμιση της λαϊκής δυσαρέσκειας, η αναγωγή της σε «έργο προβοκατόρων», προκειμένου να αποφευχθεί η ταύτιση με τη δυτική προπαγάνδα και τις ιμπεριαλιστικές και σιωνιστικές επιδιώξεις.

Οσο λάθος θα ήταν, λοιπόν, να ανακαλύψουμε μία «ιρανική Ιντιφάντα» (γράφτηκε κι αυτό!) ή μια λαϊκή εξέγερση στα πρότυπα του περασμένου Δεκέμβρη στην Ελλάδα, τόσο λάθος θα είναι να υποτιμήσουμε τις λαϊκές κινητοποιήσεις, που σίγουρα δεν συγκρίνονται με αυτές της επανάστασης κατά του Σάχη, αποτελούν όμως κατά γενική ομολογία τις μεγαλύτερες σε όγκο που έγιναν από τότε (αν τις συγκρίνει κανείς με τις κινητοποιήσεις των φοιτητών το 2003, μάλλον είναι υποδεέστερες ως προς την έκταση και την έντασή τους). Ομως αν δεν θέλουμε να μετατρέψουμε τις επιθυμίες μας σε πραγματικότητα, θα πρέπει να σταθούμε στα γεγονότα –και μόνο σ’ αυτά– όσο δύσκολο κι αν είναι αυτό με τα δεδομένα προβλήματα που υπάρχουν στην πληροφόρηση από μακριά.

Μια ομολογία και ρεσιτάλ υποκρισίας

Είναι γεγονός ότι η νίκη Αχμαντινετζάντ στις προεδρικές εκλογές της 12ης Ιούνη συνοδεύτηκε από ένα κύμα μαζικών διαδηλώσεων που αμφισβη- τούσαν το εκλογικό αποτέλεσμα. Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους της Τεχεράνης και μερικών άλλων πόλεων την προηγούμενη εβδομάδα, με την πλειοψηφία των διαδηλωτών να κινείται σε ειρηνικά πλαίσια. Κοινή πεποίθηση των διαδηλωτών ήταν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα μαγειρεύτηκε. Αυτή την πεποίθηση παραδέχτηκε ακόμα και ο «συντηρητικός» πρόεδρος της Βουλής, Αλί Λαριτζάνι, ο οποίος διετέλεσε γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας μετά από διορισμό του από τον Αχμαντινετζάντ (από τον Αύγουστο του 2005 μέχρι τον Οκτώβρη του 2007). Ο Λαριτζάνι εμφανίστηκε στο Κανάλι 2 της ιρανικής τηλεόρασης το περασμένο Σάββατο (20/6) λέγοντας: «Μια πλειοψηφία ανθρώπων έχει την άποψη ότι τα αποτελέσματα των εκλογών είναι διαφορετικά από αυτά που επίσημα ανακοινώθηκαν… Η γνώμη αυτής της πλειοψηφίας θα έπρεπε να γίνει σεβαστή και θα έπρεπε να τραβηχτεί μια διαχωριστική γραμμή μεταξύ αυτών και των ταραξιών και εγκληματιών» (αναδημοσίευση από το κρατικό ιρανικό κανάλι PRESS TV, 21/6/09).

Σε αντίθεση με τον Αχμαντινετζάντ, που έσπευσε να υποβαθμίσει αρχικά τις κινητοποιήσεις, ο Λαριτζάνι παραδέχτηκε ότι όντως υπάρχει πρόβλημα. Στο πρόβλημα αυτό το ιρανικό καθεστώς απάντησε με τον ίδιο τρόπο που απαντούν οι αστικές δημοκρατίες της Δύσης: ιδεολογικός διαχωρισμός των ειρηνικών από τους βίαιους διαδηλωτές, μαζικές συλλήψεις, τρομοκρατία και άγρια καταστολή και στους δύο (με το βάρος της καταστολής να ρίχνεται φυσικά στους δεύτερους).

Τα υποκριτικά δάκρυα που χύνουν τα δυτικά πρακτορεία είναι επομένως αρκούντως προκλητικά, όταν στη Δύση οι λαϊκές κινητοποιήσεις αντιμετωπίζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Πόσο διαφορετικά αντιμετώπισε η «δημοκρατική» Ιταλία τους διαδηλωτές στη σύνοδο της G8 στη Γένοβα τον   Ιούλη του 2001 (που είχαν σαν αποτέλεσμα τη δολοφονία του Κάρλο Τζουλιάνι) ή η «κοινωνικά ευαίσθητη» Γαλλία την εξέγερση των παρισινών προαστίων τον Νοέμβρη του 2005 (την εξέγερση των «αποβρασμάτων», όπως τη χαρακτήρισε ο τότε υπουργός Εσωτερικών και νυν πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί); Αποτελεί ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση να βγαίνει ο ισραηλινός πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου και να χαιρετίζει τους διαδηλωτές και το κουράγιο τους να αντιμετωπίσουν τις σφαίρες για χάρη της ελευθερίας!!! Αυτά δεν τα αναφέρουμε για να δώσουμε συγχωροχάρτι στο ιρανικό καθεστώς που για μια ακόμα φορά αποδείχτηκε ανελέητο.

Μαστίγιο και καρότο

Προκειμένου να κατασιγάσει την αγανάκτηση των διαδηλωτών, ο ανώτατος ηγέτης της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ διέταξε να ξαναμετρηθούν οι ψήφοι σε ορισμένες περιοχές. Ετσι, το Συμβούλιο των Φρουρών δήλωσε το περασμένο Σάββατο έτοιμο να ξαναμετρήσει το 10% των ψήφων με τυχαία δείγματα και με αντιπροσώπους όλων των υποψηφίων. Φυσικά, αυτό δεν έγινε δεκτό από τον Μουσαβί, που έσπευσε να δηλώσει έτοιμος ακόμα και να γίνει «μάρτυρας», επιμένοντας στη θέση του για επανάληψη των εκλογών. Είχε προηγηθεί την προηγούμενη μέρα το διάγγελμα του Χαμενεΐ μπροστά σε χιλιάδες Ιρανούς στο πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, μετά τις προσευχές της Παρασκευής, όπου ο Χαμενεΐ ξεκαθάρισε ότι δεν θα ανεχτεί άλλο τις διαδηλώσεις και την αμφισβήτηση του αποτελέσματος.

Η επιβολή του «νόμου και της τάξης» εφαρμόστηκε στις διαδηλώσεις του περασμένου Σαββάτου, οι οποίες όμως καμία σχέση δεν είχαν σε όγκο με αυτές τις προηγούμενης εβδομάδας. Το Αλ-Τζαζίρα ανέφερε ότι μόλις 3.000 ήταν αυτοί που αψήφησαν τις απειλές Χαμενεΐ και συγκρούστηκαν με την αστυνομία το Σάββατο. Η τελευταία απάντησε με πραγματικά πυρά, δακρυγόνα και γκλομπ, με αποτέλεσμα το Σάββατο να σκοτωθούν 13 άτομα και να συλληφθούν 457.

Τις επόμενες μέρες οι διαδηλώσεις συρρικνώθηκαν ακόμα περισσότερο. Το Associated Press κάνει λόγο για μόλις 200 διαδηλωτές τη Δευτέρα, ενώ ο Ρόμπερτ Φισκ από τον Independent αναφωνεί: «Δεν ανατρέπεις ισλαμικές επαναστάσεις με προβολείς αυτοκινήτων. Και σίγουρα όχι με κεριά. Οι ειρηνικές διαμαρτυρίες ίσως να εξυπηρέτησαν καλά τον Γκάντι, αλλά το Ανώτατο Συμβούλιο των ηγετών του Ιράν δεν πρόκειται να ανησυχήσει με μερικούς χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους, ακόμα κι αν φωνάζουν “ο Αλάχ είναι μεγάλος” στις οροφές των σπιτιών τους κάθε βράδυ» (23/6/09).

Ιδια είναι η κατάσταση τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, Τετάρτη βράδυ. Οι διαδηλώσεις που έγιναν την Τρίτη και την Τετάρτη δεν ξεπερνούσαν τις μερικές εκατοντάδες άτομα. Είναι βέβαιο ότι η καταστολή και η τρομοκρατία κράτησαν τους διαδηλωτές στα σπίτια τους. Από τη στιγμή που η εργατική τάξη και η φτωχολογιά απείχαν από τις συγκρούσεις (στις οποίες μάλλον οι φοιτητές έδωσαν τον τόνο), ήταν επόμενο να μην υπάρξει συνέχεια.

Λαϊκή εξέγερση ή ενδο-καθεστωτική αντιπαράθεση;

Το αντικυβερνητικό κίνημα στο Ιράν χαρακτηρίστηκε από τα δυτικά πρακτορεία σαν μια «λαϊκή εξέγερση». Ομως, παρά το βίαιο χαρακτήρα που πήρε και τη λαϊκή δυσαρέσκεια που εξέφρασε, φαίνεται ότι δεν κατόρθωσε να αγκαλιάσει τις φτωχές μάζες του ιρανικού λαού. Αυτό δε σημαίνει ότι αυτές επικροτούν τον Αχμαντινετζάντ που από το 2007 έχει ξεκινήσει ένα ευρείας κλίμακας πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Με πρόσφατη αναθεώρηση του άρθρου 44 του Συντάγματος, ο Αχμαντινετζάντ προχωρά στην ιδιωτικοποίηση μέχρι και του 80% της κρατικής περιουσίας στις μεγάλες στρατηγικές επιχειρήσεις, στο εξωτερικό εμπόριο, στον τραπεζικό τομέα, στην ασφάλιση, στη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στην κατασκευή μεγάλων φραγμάτων και αρδευτικών δικτύων, στα ΜΜΕ, στις ταχυδρομικές υπηρεσίες, στις αεροπορικές μεταφορές, στη ναυτιλία , στις σιδηροδρομικές μεταφορές (τα στοιχεία από το ελληνικό Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων στην Τεχεράνη, σε σχετική του αναφορά που αναρτήθηκε στον διαδικτυακό τόπο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών). Παρά την αντιαμερικάνικη ρητορεία του Αχμαντινετζάντ και την αντιιρανική της Δύσης, οι μπίζνες συνεχίζονται κανονικά και μάλιστα αναβαθμίζονται (σύμφωνα με το Associated Press, που επικαλείται στοιχεία της αμερικάνικης κυβέρνησης, οι εξαγωγές των ΗΠΑ στο Ιράν σχεδόν διπλασιάστηκαν το διάστημα Γενάρη-Απρίλη σε σχέση με το ίδιο διάστημα του περασμένου χρόνου).

Ομως, o αντίπαλος του Αχμαντινετζάντ, Μουσαβί, ο οποίος στηρίζεται από τον πολυεκατομμυριούχο Ραφσατζάνι (πρώην πρόεδρο επί σειράς ετών, που έχασε στις εκλογές του 2005 από τον Αχμαντινετζάντ), δε μπορεί να συγκινήσει τη φτωχολογιά. Και πώς θα μπορούσε, άλλωστε, όταν ο Ραφσαντζάνι έχει τεράστιους επιχειρηματικούς ομίλους στο εμπόριο, στα κτηματομεσιτικά και την ιδιωτική εκπαίδευση (διαθέτοντας ιδιωτικό πανεπιστήμιο με 300 παραρτήματα σε όλη τη χώρα); Ο Μουσαβί –που έχει τεθεί σε 24ωρη παρακολούθηση από την αστυνομία– δεν έχει τα κότσια να χοντρύνει τη σύγκρουση. Γι’ αυτό και περιορίζεται στο να καλεί σε ειρηνικές διαμαρτυρίες στα πρότυπα του Γκάντι.

Ομως, η πραγματική απελευθέρωση της φτωχολογιάς από τους μουλάδες που της έχουν κάτσει στο σβέρκο δεν θα γίνει από ξεφτισμένους ηγέτες που γεννήθηκαν και ανατράφηκαν από ένα αντιδραστικό καθεστώς. Οπως ανέφεραν οι Financial Times στο κύριο άρθρο της 15ης Ιούνη, «αλλαγή για τους φτωχούς σημαίνει φαγητό και δουλειές, όχι χαλαρός ενδυματολογικός κώδικας ούτε διασκέδαση σε μι-  κτούς χώρους… Η πολιτική στο Ιράν έχει να κάνει πολύ περισσότερο με την ταξική πάλη παρά με τη θρησκεία».

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροΠέμπτη, 25.6.09
Επόμενο άρθρο Τρίτη, 30.6.09

Σχετικά Αρθρα

Τα παλαιστινιακά όπλα στον Λίβανο και η ξεφτίλα του Μαχμούντ Αμπάς

Παλαιστινιακές Οργανώσεις: Δεν παραδίνουμε τα όπλα μας ούτε στον Λίβανο

Διεθνή 23 Αυγ 2025, 08:52

Σιωναζιστικός στρατός: Εφτιαξε βίντεο μαϊμού για να καλύψει την ξεφτίλα του από τους μαχητές Αλ-Κασάμ

Διεθνή 22 Αυγ 2025, 19:09

Καταδρομική επίθεση μαχητών μέσα σε στρατόπεδο του σιωναζιστικού στρατού

Σήμερα το πρωί στη Χαν Γιούνις

Διεθνή 20 Αυγ 2025, 17:58

Γάζα: Συμφωνία μόνο με τους όρους της Παλαιστινιακής Αντίστασης

Τα τελευταία νέα από το μέτωπο των διαπραγματεύσεων

Διεθνή 20 Αυγ 2025, 10:38

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσία και ΗΠΑ κάνουν τη μοιρασιά και οι Ευρωπαίοι πάνε για τα «σπόρια»

Διεθνή 19 Αυγ 2025, 19:09

Με πάνου ως κάτου απλωμένη την αφοβιά σαν σημαία (Οδυσσέας Ελύτης)

Τα παλικάρια της Γάζας συνεχίζουν να γράφουν σελίδες αντιστασιακής εποποιίας (videos)

Διεθνή 19 Αυγ 2025, 10:52
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Αυγούστου

25 Αυγ 2025, 00:01
Αθλητισμός

Βρετανοί μπασκετμπολίστες με αμαξίδιο: Εφτυσαν τους γενοκτόνους σιωνιστές

Το φυσάνε και δεν κρυώνει οι σιωνιστές

24 Αυγ 2025, 13:03
Εργατικά

Αξιολόγηση: ομολογία ήττας πίσω απ’ τις απειλές και την τρομοκρατία του υπουργείου Παιδείας

24 Αυγ 2025, 08:52
Καταστολή

Αναστολή Ασύλου = Αναστολή Δικαιωμάτων: Η Ελλάδα στο εδώλιο του Στρασβούργου

24 Αυγ 2025, 06:12
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Αυγούστου

24 Αυγ 2025, 00:01
Παιδεία

Λουκέτο σε άλλες 133 σχολικές μονάδες

Σειρά της Κεντρικής Μακεδονίας μετά την Ηπειρο 

23 Αυγ 2025, 13:50
Διεθνή

Τα παλαιστινιακά όπλα στον Λίβανο και η ξεφτίλα του Μαχμούντ Αμπάς

Παλαιστινιακές Οργανώσεις: Δεν παραδίνουμε τα όπλα μας ούτε στον Λίβανο

23 Αυγ 2025, 08:52
Ιστορία

Αγγλία και Γαλλία στήριζαν τον Χίτλερ, με την ελπίδα ότι θα επιτεθεί στη Σοβιετική Ενωση

86 χρόνια από το «Σύμφωνο Μολότοφ-Ρίμπεντροπ»

23 Αυγ 2025, 00:09
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Αυγούστου

23 Αυγ 2025, 00:01
Διεθνή

Σιωναζιστικός στρατός: Εφτιαξε βίντεο μαϊμού για να καλύψει την ξεφτίλα του από τους μαχητές Αλ-Κασάμ

22 Αυγ 2025, 19:09
Κόντρες

Λεβεντιά η κομμώτρια

22 Αυγ 2025, 13:11
Εργατικά

Εκπαιδευτικοί στο απόσπασμα

22 Αυγ 2025, 09:40
Η παπάρα

Γιατί στέλνει non paper ο Κεφαλογιάννης;

22 Αυγ 2025, 09:32
Παιδεία

Λουκέτο σε 38 σχολεία της Ηπείρου – Μια σιωπηλή καταδίκη της Περιφέρειας

Σε αναστολή λειτουργίας Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σε όλη την Περιφέρεια Ηπείρου για το 2025-2026

22 Αυγ 2025, 06:05
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 22 Αυγούστου

22 Αυγ 2025, 00:01
Πολιτισμός

Χαβιέρ Μπαρδέμ: Οι IDF είναι ναζί!

Σάλι Ρούνι και Kneecap

21 Αυγ 2025, 21:53
Εργατικά

Μαρτύριο για τους συμβασιούχους αναπληρωτές το πενιχρό επίδομα ανεργίας

21 Αυγ 2025, 20:32
Κόντρες

Οταν ο εγκληματίας φωνάζει «πιάστε τους, αυτοί το ‘καναν»

21 Αυγ 2025, 19:47
Αθλητισμός

Για τα μάτια του Ουίσαμ…

21 Αυγ 2025, 13:01
Καταστολή

Κατασκευάζουν «εμπρηστές» για να κρύψουν την εγκληματική τους πολιτική εγκατάλειψης των δασών

21 Αυγ 2025, 10:11
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Αυγούστου

Ουρουγουάη: Ημέρα ανεξαρτησίας (1825).

Γαλλία: Ημέρα απελευθέρωσης (1944).

Παραγουάη: Ημέρα συντάγματος (1967).

1937: Σύσταση γραφείων εύρεσης εργασίας σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

1956: Περισσότεροι από 100.000 έγχρωμοι διώκονται από τα σπίτια τους βάσει του νέου νόμου στη Νότια Αφρική.

1967: Καταδίκη 35 μελών του ΕΚΔΑ.

1972: Ανακαλύπτεται εκρηκτικός μηχανισμός κοντά στην εκκλησία του Λουμπαρδιάρη (Αθήνα).

1972: Τελευταία εφαρμογή θανατικής ποινής στην Ελλάδα (εκτέλεση Βασίλη Λυμπέρη).

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Πηγές Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας

Πηγές του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας αναφέρουν ότι, λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς που προβλέπεται για αύριο, ο Υπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης έδωσε εντολή για αυξημένη ετοιμότητα σε όλο τον κρατικό μηχανισμό, στις περιοχές κατηγορία κινδύνου 4 και συγκεκριμένα στις Περιφέρειες: Θεσσαλίας (ΠΕ Λάρισας, ΠΕ Μαγνησίας), Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Φωκίδας, ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας), Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων), Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας), Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας, ΠΕ Αρκαδίας) και Κρήτης (ΠΕ Χανίων).

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τίθεται σε πλήρη εφαρμογή το επιχειρησιακό σχέδιο που προβλέπεται για τον δείκτη επικινδυνότητας 4, με πρόσθετα μέτρα όπως η εναέρια έμφορτη επιτήρηση, η μεταστάθμευση ελικοπτέρου με ομάδα Δασοκομάντος στα Κύθηρα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, η διασπορά στελεχών του επιτελείου για ενίσχυση των τοπικών δυνάμεων, η διασπορά στελεχών του επιτελείου για ενίσχυση των τοπικών δυνάμεων, καθώς και ο διπλασιασμός των περιπόλων και η διασπορά μηχανημάτων έργου των Ενόπλων Δυνάμεων.

Γραφείο Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ & ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

(Xτες αργά το απόγευμα, έφτασε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο της εφημερίδας μας το παραπάνω non paper. Αν ψάξετε τα σάιτ από χτες το βράδυ και τις εφημερίδες σήμερα, θα το βρείτε δημοσιευμένο σαν… ρεπορτάζ. Ετσι γίνεται το «ρεπορτάζ» στις μέρες μας. Η «γραμμή» έρχεται έτοιμη από τα Γραφεία Τύπου των υπουργών και απλά αναδημοσιεύεται. Για ποιο λόγο εκδόθηκε αυτό το non paper; Ο υπουργός που έχει αναδειχτεί σε πρωταθλητή των συνεντεύξεων το τελευταίο τρίμηνο, ξεπερνώντας και τον ακροδεξιό Μπουμπούκο, ο υπουργός που δήλωνε με αλαζονεία, στις 20 Ιούλη, ότι «όσον αφορά στις ενάρξεις [δασικών πυρκαγιών] από την αρχή του έτους έχουμε μια μείωση γύρω στο 20%. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι έχουμε μια μείωση κατά 34% σε καμένες εκτάσεις και το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι έχουμε μια μείωση περίπου 90% με 95% όσον αφορά στα καμένα δάση», ένα μήνα μετά από τις αλαζονικές δηλώσεις του αισθάνεται την καρέκλα του να τρίζει. Και θέλει να μας μετατρέψει όλους σε παπαγαλάκια του. Να μας βάλει να γράψουμε ότι ΑΥΤΟΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ έδωσε εντολή να ληφθούν για σήμερα και πρόσθετα μέτρα πέραν των προβλεπόμενων. Εμμέσως πλην σαφώς, μας λέει ότι οι υφιστάμενοί του, οι επιχειρησιακοί, αποδεικνύονται ανίκανοι, γι’ αυτό και ανέλαβε Ο ΙΔΙΟΣ να εφαρμόσει ένα επιχειρησιακό σχέδιο που περιλαμβάνει «πρόσθετα μέτρα» πέραν των προβλεπόμενων, που αποδείχτηκαν «ανεπαρκή» το προηγούμενο διβδόμαδο. Θυμηθείτε πόσοι πέρασαν απ’ αυτό το πόστο και εκδιώχτηκαν μετ’ επαίνων: ο Τσακ Νόρις της πολιτικής προστασίας Χαρδαλιάς, που κολακευόταν να τον αποκαλούν Νικ Χαρντ. Η μεταγραφή αεροδρομίου Στυλιανίδης, που αποδείχτηκε παλτό και σήμερα δεν είναι καν στην κυβέρνηση. Ο τιτανοτεράστιος Κικίλιας. Μετά ο νυν Κεφαλογιάννης. Τους έβαζαν δίπλα και κάποιον απόστρατο στραταίο, επειδή -όπως έβαζαν τα παπαγαλάκια να γράφουν- είναι δυνατοί στο επιχειρησιακό σκέλος. Ολοι παραμερίστηκαν ως αποτυχημένοι. Ποτέ δεν τους χαρακτήρισε αποτυχημένους ο Μητσοτάκης -αυτό ισχύει για όλους τους υπουργούς, κάθε κυβέρνησης, που παραμερίζονται- όμως αυτό ήταν το μήνυμα στη λεγόμενη κοινή γνώμη. Ο Κεφαλογιάννης, γόνος παλιάς και ισχυρής πολιτικής οικογένειας, έχει καταλάβει πλέον πως δε θ’ αργήσει και η δική του σειρά. Ως υφυπουργός, ήταν υπό τον Καραμανλή στο υπουργείο που είναι καθ’ ύλην υπεύθυνο για το έγκλημα στα Τέμπη. Για πρώτη φορά υπουργός, παρατηρεί να καίγονται τα δάση απ’ άκρη σ’ άκρη τη χώρα, παρά τις προγενέστερες αλαζονικές δηλώσεις του. Προσπαθεί να οχυρώσει τον εαυτό του, μπας και συνεχίσει από κάποιο άλλο υπουργικό πόστο και να μην αναγκάζεται να τρέχει στο Μυλοπόταμο και να εκλιπαρεί τον Γρύλλο για ψήφους. Υπουργοί έρχονται και διώκονται, αλλά η κατάσταση δεν αλλάζει ούτε στο ελάχιστο. Χειρότερη γίνεται, γιατί με την πάροδο του χρόνο συσσωρεύονται οι αιτίες. Σε αντίθεση με τα μπουρδέλα, που μπορεί να σωθούν αλλάζοντας «κορίτσια», τομείς όπως η δασοπροστασία εξαρτώνται πρωτίστως από την ασκούμενη πολιτική και τριτευόντως από τα πρόσωπα των υπουργών και των παρατρεχάμενων. Και όπως έχουμε απο-δείξει, ο δασικός πλούτος της χώρας βρίσκεται σε πλήρη εγκατάλειψη, διαχρονικά)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo