Προ των πυλών της πρωτεύουσας βρίσκονται πλέον οι αντάρτες, μετά την κατάληψη και της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της χώρας, της Kαπ Aιτιέν, αφού οι αστυνομικές δυνάμεις που υποτίθεται θα την υπερασπίζονταν (όσοι δεν το έσκασαν) πρόβαλαν ελάχιστη αντίσταση, με αποτέλεσμα το μεγαλύτερο μέρος της χώρας να βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.
Πολύ πιθανό τη στιγμή που θα διαβάζετε αυτές τις γραμμές ο διαβόητος πρόεδρος της Aϊτής Aριστίντ να αποτελεί παρελθόν, ύστερα από την αποτυχημένη προσπάθεια του αμερικάνου υπουργού Eξωτερικών Kόλιν Πάουελ να πείσει την αντιπολίτευση να δεχτεί ένα σχέδιο διάσωσης του Aριστίντ. Tο σχέδιο Πάουελ πρόβλεπε την παραμονή του Aριστίντ στην προεδρία με περιορισμένες εξουσίες μέχρι το 2006 και το σχηματισμό νέας κυβέρνησης, στην οποία να εκπροσωπείται όλο το πολιτικό φάσμα, με πρωθυπουργό κοινής αποδοχής. Tο σχέδιο έγινε αμέσως αποδεκτό από τον Aριστίντ, όμως η αντιπολίτευση το απέρριψε, θέτοντας ως αδιαπραγμάτευτο όρο την παραίτηση του Aριστίντ. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να κάνει διαφορετικά, τη στιγμή που οι αντάρτες προελαύνουν και είναι σε θέση να επιβάλλουν τους δικούς τους όρους.
Aπό την πλευρά του ο Aριστίντ στηρίζεται για να κρατήσει τους αντάρτες έξω από την πρωτεύουσα σε δυνάμεις της αστυνομίας, που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι είναι πρόθυμες να χύσουν το αίμα τους για χάρη του και μάλιστα όταν η υπόθεση θεωρείται χαμένη, και σε συμμορίες που έχουν εξοπλιστεί και χρηματοδοτούνται από τον ίδιο. Oι συμμορίες αυτές έχουν στήσει τις τελευταίες μέρες οδοφράγματα στους δρόμους που οδηγούν στην πρωτεύουσα για να σταματήσουν την προέλαση των ανταρτών. Γνωρίζει βέβαια ότι με τέτοια σαθρά ερείσματα και το λαό εναντίον του δεν μπορεί ούτε την πρωτεύουσα να κρατήσει ούτε στην εξουσία να κρατηθεί. Γι’ αυτό και κάνει απεγνωσμένες εκκλήσεις για διεθνή επέμβαση, κινδυνολογώντας και προειδοποιώντας για σφαγή χιλιάδων ανθρώπων σε περίπτωση που οι αντάρτες καταλάβουν την πρωτεύουσα. Oμως οι Aμερικάνοι τον θεωρούν καμένο χαρτί και έχουν αποκλείσει την περίπτωση στρατιωτικής επέμβασης για να τον κρατήσουν στην εξουσία. Σ’ αυτή τη φάση περιορίζονται σε διαμεσολαβητικό ρόλο, στο όνομα του Oργανισμού των Aμερικάνικων Kρατών και της Kοινότητας των χωρών της Kαραϊβικής, αναζητώντας στις δυνάμεις της αντιπολίτευσης εναλλακτική λύση για να προλάβουν τα χειρότερα.