Πολιτική κρίση έχει ξεσπάσει στο Λίβανο τις τελευταίες βδομάδες με την διαμάχη μέσα στον κυβερνητικό συνασπισμό ολοένα να εντείνεται. Αιτία οι αντιθέσεις σχετικά με τη στάση απέναντι στη Συρία και το Ισραήλ και την ανάμιξη των Αμερικάνων και των Γάλλων στην εσωτερική πολιτική της χώρας. Οι αντισυριακές δυνάμεις, συσπειρωμένες γύρω από τον πρόεδρο Ουαλίντ Τζουμπλάτ, ζητούν αναθεώρηση της πολιτικής του Λιβάνου απέναντι στο Ισραήλ, αποφασιστική ρήξη με τη Συρία και συμμαχία με τους Αμερικάνους στην «αντιτρομοκρατική εκστρατεία». Ο συνασπισμός της Χεζμπολάχ με την Αμάλ (τις δύο κύριες δυνάμεις του ριζοσπαστικού αραβικού εθνικισμού στη χώρα) απαιτεί τη συνέχιση της αντίστασης ενάντια στο Ισραήλ για την απελευθέρωση και των τελευταίων λιβανέζικων εδαφών που κατέχει το τελευταίο (αγροκτήματα Σεμπάα), ουδέτερη στάση απέναντι στη Συρία (όχι επιστροφή των συριακών στρατευμάτων αλλά και εναντίωση σε κάθε αντισυριακή επίθεση) και καμία ανάμιξη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στο Λίβανο.
Η κρίση έγινε σφοδρότερη μετά από τις δηλώσεις του Τζουμπλάτ σε συριακή εφημερίδα την περασμένη Δευτέρα για την ανάγκη κατάσχεσης όλων των «όπλων της δολιότητας» στη χώρα, αφήνοντας υπονοούμενα για τον οπλισμό της Χεζμπολάχ και των παλαιστινιακών οργανώσεων, που σύμφωνα με ψήφισμα του ΟΗΕ πρέπει να αφοπλιστούν. Ομως, η Χεζμπολάχ δεν είναι μια περιθωριακή «τρομοκρατική» δύναμη. Μπορεί απ’ το 2001 να βρίσκεται στα μαύρα κατάστιχα με τις «τρομοκρατικές οργανώσεις» που έχει δημοσιεύσει το αμερικάνικο υπουργείο Εξωτερικών, έχει όμως πλατιά επιρροή στο λιβανέζικο λαό, πραγματικότητα που αποτυπώθηκε στην άνοδό της στις εκλογές του περασμένου καλοκαιριού, που της επέτρεψαν να συμμετάσχει στη νέα κυβέρνηση. Κι αυτό, λόγω της μακρόχρονης αντιστασιακής της δράσης, που έδιωξε τους Σιωνιστές απ’ το Νότιο Λίβανο στις αρχές της νέας χιλιετίας. Γι’ αυτό και μετά από την αντίδραση που υπήρξε, ο Τζουμπλάτ αναγκάστηκε να τα μαζέψει, δηλώνοντας ότι «παρεξηγήθηκαν» οι δηλώσεις του κι ότι αναφερόταν στα όπλα που σκότωσαν τον πρώην πρωθυπουργό αλλά και στα όπλα της παλαιστινιακής οργάνωσης «Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης – Γενική Διοίκηση». Ο αρχηγός της τελευταίας αποκάλυψε ότι υπήρξε έκκληση του Τζουμπλάτ να αφοπλιστεί με αντάλλαγμα πολιτική κάλυψη.
Είναι η πρώτη φορά που οι φωνές για αφοπλισμό των μη κυβερνητικών ένοπλων ομάδων δεν ακούγονται απ’ τους επικεφαλής της «παγκόσμιας αντιτρομοκρατικής εκστρατείας» αλλά από τον ίδιο τον Λιβανέζο πρωθυπουργό. Ο αφοπλισμός όμως δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Πράγμα που φαίνεται και από τη στάση των Αμερικάνων, που έχουν στείλει διαμεσολαβητή στη χώρα, προκαλώντας βίαιες διαδηλώσεις των φοιτητών στη Βηρυτό το περασμένο Σάββατο. Με ανακοίνωσή της η αμερικάνικη πρεσβεία στη Βηρυτό διέψευσε φήμες ότι ο πρεσβευτής της δήλωσε ότι «ήρθε η ώρα να ξεμπερδέψουμε με την Χεζμπολάχ». Η δήλωση αυτή προκάλεσε θυελλώδη αντίδραση, που εκδηλώθηκε και με τη συμμετοχή 10.000 διαδηλωτών (στην πλειοψηφία τους φοιτητών) την Τρίτη, σε αντιαμερικάνικη διαδήλωση που οργάνωσε η Χεζμπολάχ σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις.