Στις 3 Φεβρουαρίου, σε μια επίθεση αυτοκτονίας στην περιοχή Lower Dir του βόρειου Πακιστάν εναντίον ενός κονβόι πέντε οχημάτων του αφγανικού στρατού, σκοτώθηκαν 3 και τραυματίστηκαν 2 αμερικάνοι στρατιωτικοί, ένας συνοριοφύλακας και τρεις μαθήτριες ενός γυμνασίου, που βρίσκεται κοντά στο σημείο της επίθεσης. Μόνο που αυτή δεν ήταν μια συνηθισμένη επίθεση, σαν αυτές που συμβαίνουν καθημερινά σχεδόν στο Πακιστάν. Αυτό που τη διαφοροποιεί είναι ότι ήταν η πρώτη επίθεση εναντίον αμερικάνων στρατιωτών στο έδαφος του Πακιστάν και η πρώτη φορά που αμερικάνοι στρατιώτες σκοτώνονται και τραυματίζονται στο Πακιστάν.
Φαίνεται ότι επρόκειτο για στοχευμένη επίθεση στο όχημα ειδικά που επέβαιναν οι Αμερικάνοι, οι οποίοι φορούσαν πολιτικά παραδοσιακά πακιστανικά ρούχα και παρουσιάστηκαν αρχικά ως δημοσιογράφοι από τις αρχές, λίγο αργότερα ως μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων και τελικά ως εκπαιδευτές των πακιστανικών Συνοριακών Σωμάτων. Γι’ αυτό και οι υπόνοιες ότι οι βομβιστές είχαν ακριβείς πληροφορίες «από μέσα» για τη διαδρομή της αυτοκινητοπομπής και το αυτοκίνητο που μετέφερε τους Αμερικάνους φούντωσαν και διατάχθηκε σχετική έρευνα από τις πακιστανικές αρχές. Γιατί, εκτός των άλλων, η επίθεση έγινε σε μια περιοχή που υποτίθεται ότι είχε εκκαθαριστεί από τους ισλαμιστές μαχητές και τα δικτυά τους είχαν διαλυθεί.
Η επίθεση αυτή αποτελεί σημαντική πολιτική επιτυχία για τους Ταλιμπάν και ταυτόχρονα σοβαρό πλήγμα για την κυβέρνηση Ζαρντάρι. Γιατί αποκάλυψε αυτό που τόσο καιρό προσπαθούσαν επιμελώς να αποκρύψουν ο Λευκός Οίκος και η πακιστανική κυβέρνηση. Την άμεση αμερικάνικη στρατιωτική εμπλοκή στο Πακιστάν. Γι’ αυτό και η είδηση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και ενισχύει το αντιαμερικάνικο αίσθημα σε μια χώρα όπου η αντίθεση στην αμερικάνικη παρουσία και ανάμιξη στον πόλεμο εναντίον των Ταλιμπάν φτάνει στο 80%, σύμφωνα με πρόσφατες δημοσκοπήσεις.
Τα γεγονότα ανάγκασαν την αμερικάνικη πρεσβεία στην Ισλαμαμπάντ να ανακοινώσει ότι οι Αμερικάνοι που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν ήταν μέλη του σώματος που έχει αναλάβει την εκπαίδευση των πακιστανικών Συνοριακών Σωμάτων, κατόπιν αιτήματος της πακιστανικής κυβέρνησης. Ομως η ανακοίνωση αυτή εκθέτει την πακιστανική κυβέρνηση, η οποία δεν είχε ανακοινώσει ποτέ επίσημα ότι έχει συνάψει τέτοια συμφωνία με το Λευκό Οίκο για να αποφύγει τις λαϊκές αντιδράσεις.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κεντρικής Διοίκησης του αμερικάνικου στρατού, ο αριθμός του αμερικάνικου στρατιωτικού προσωπικού που βρίσκεται στο Πακιστάν υπολογίζεται σε 200 περίπου άτομα. Πόση βάση μπορεί όμως να δώσει κανείς σ’ αυτές τις ανακοινώσεις, όταν μέχρι χθες και η αμερικάνικη και η πακιστανική κυβέρνηση διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχουν αμερικάνοι στρατιώτες στο Πακιστάν; Δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία όχι μόνο ότι ο πραγματικός αριθμός τους είναι πολύ μεγαλύτερος, αλλά και ότι συμμετέχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε επιχειρήσεις του πακιστανικού στρατού. Παράλληλα έχουν αναπτυχθεί και δρουν στη χώρα μεγάλος αριθμός πρακτόρων της CIA και χιλιάδες μισθοφόροι της διαβόητης Blackwater, που, εκτός των άλλων, επιδίδονται σε επιλεκτικές δολοφονίες, νυκτερινές επιδρομές και προβοκατόρικες επιθέσεις εναντίον αμάχων, με στόχο να δημιουργηθεί κλίμα αστάθειας και τρομοκρατίας και να διευρυνθεί η υποστήριξη στον αμερικάνικο «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» στο πακιστανικό έδαφος.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τhe News» του Πακιστάν, στις 9 Φεβρουαρίου, ο ηγέτης του πακιστανικού κόμματος «Jamiat Ulema-e-Islam» κατήγγειλε ότι στην Ισλαμαμπάντ δρουν περισσότεροι μισθοφόροι της Xe, πρώην Blackwater, παρά αστυνομικοί (9.000 περίπου μισθοφόροι έναντι 7.000 αστυνομικών).
Η αποκάλυψη της άμεσης αμερικάνικης στρατιωτικής εμπλοκής στο Πακιστάν έγινε σε μια άσχημη συγκυρία για την ήδη παραπαίουσα κυβέρνηση του Αζίφ Ζαρντάρι. Είχε προηγηθεί μια μέρα νωρίτερα, στις 2 Φεβρουαρίου, η επίθεση από 9 μη επανδρωμένα αμερικάνικα αεροσκάφη, που εκτόξευσαν 19 πυραύλους στο χωριό Dattakhel στην περιοχή Degan του Βόρειου Βαζιριστάν, σκοτώνοντας τουλάχιστον 31 χωρικούς και τραυματίζοντας πολύ περισσότερους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη επίθεση με τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη που έχει γίνει μέχρι τώρα στις παραμεθόριες φυλετικές περιοχές του Πακιστάν. Το αντιαμερικάνικο κλίμα στη χώρα ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο όταν, λίγες ώρες μετά την επίθεση εναντίον των αμερικάνων στρατιωτών, ανακοινώθηκε ότι κρίθηκε ένοχη για 7 κατηγορίες (απόπειρες ανθρωποκτονίας και οπλοχρησία) από δικαστήριο της Νέας Υόρκης η πακιστανή επιστήμονας Aafia Siddiqui. Η είδηση προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις, γιατί οι περισσότεροι Πακιστανοί πιστεύουν ότι πρόκειται για σκευωρία και κατασκευασμένες κατηγορίες. Χιλιάδες διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους τουλάχιστον τεσσάρων μεγάλων πόλεων, με αντιαμερικάνικα συνθήματα όπως «Μισούμε την Αμερική», «Μισούμε την αμερικάνικη δικαιοσύνη», «Κάτω οι ΗΠΑ», και έκαψαν αμερικάνικες σημαίες.