Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Σαν σήμερα 26 Φλεβάρη
  • Αχός βαρύς ακούγεται από τα πληκτρολόγια / ο Νίκος ρίχνει μ’ έναν γκρα κι ο Παύλος με μπαζούκα
  • Δε θα ανακοινωθεί την Παρασκευή η απόφαση στη δίκη της νεοναζιστικής συμμορίας ΧΑ
  • Η ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης έχει ξεπεράσει κάθε όριο αυθαιρεσίας και αυταρχισμού
  • Νέα αναβολή στη δίκη Χλύκα-Καλφούτζου για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ
  • Εκδήλωση ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις και απολύσεις
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Πέντε χρόνια αποκλεισμού και αντίστασης
Διεθνή

Πέντε χρόνια από την επιχείρηση «χυτό μολύβι»

Πέντε χρόνια αποκλεισμού και αντίστασης

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr28 Δεκ 2013, 00:00

Πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν από τότε που οι Σιωνιστές εισέβαλαν στη Λωρίδα της Γάζας, σε μία φονική επιχείρηση που παρόμοιά της δεν είχε ξαναγίνει στην Παλαιστίνη την τελευταία 20ετία. Σήμερα, που τα φώτα της δημοσιότητας έχουν σβήσει από την πολύπαθη αυτή περιοχή, η αναφορά σ’ αυτό το έγκλημα δεν έχει  «επετειακό», ούτε ιστορικό χαρακτήρα. Γιατί μία φονική επιχείρηση που κατέληξε σε ναυάγιο –και μάλιστα του πιο ισχυρού στρατού της περιοχής– αλλά και σε μαρτύριο εκατομμυρίων ανθρώπων που δεν σκύβουν το κεφάλι στους κατακτητές τους, αποτελεί πηγή αισιοδοξίας για την προοδευτική ανθρωπότητα την οποία θέτει συνεχώς προ των ευθυνών της. Με πρώτη ευθύνη την αλληλεγγύη, μέχρι να εκπληρωθούν τα δίκαια του παλαιστινιακού λαού, που εξακολουθεί να βιώνει απίστευτα δύσκολες συνθήκες, όμως συνεχίζει να αντιστέκεται.

Από το μαρτύριο των βομβών…

27 Δεκέμβρη 2008. Μετά από έντεκα μήνες αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας από τους Σιωνιστές, οι τελευταίοι αποφασίζουν να εισβάλουν για να φέρουν εις πέρας αυτό που δεν μπόρεσαν να πετύχουν όλα τα άλλα μέσα που είχαν χρησιμοποιηθεί μέχρι τότε: να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Χαμάς και να συντρίψουν τις παλαιστινιακές ομάδες αντίστασης που εξακολουθούν να μάχονται στην Λωρίδα της Γάζας.

Τι κι αν η Χαμάς είχε κερδίσει τις εκλογές του 2006 απόλυτα νόμιμα, ακόμα και με το ισχύον διεθνές δίκαιο, πράγμα που επιβεβαιώθηκε περίτρανα ακόμα και από διεθνείς παρατηρητές μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ; Η «τρομοκρατική» Χαμάς έπρεπε να πέσει πάση θυσία, εκτός κι αν αποδεχόταν τους όρους του Κουαρτέτου (ΗΠΑ, Ρωσία, ΕΕ, ΟΗΕ) για διάλυση των ένοπλων ομάδων της Αντίστασης, αποκήρυξη της βίας, αποδοχή όλων των προηγούμενων συμφωνιών που η Παλαιστινιακή Αρχή είχε υπογράψει με το Ισραήλ και αναγνώριση του τελευταίου ως κράτους. Δηλαδή, έπρεπε να αποδεχτεί να βάλει ταφόπλακα στην Αντίσταση και να σκύψει το κεφάλι, την ίδια στιγμή που οι Σιωνιστές εξαπέλυαν μια αδίστακτη επέλαση ενάντια σε όλες τις οργανώσεις της Αντίστασης, με στοχευμένες δολοφονίες, σύλληψη του ενός τρίτου των υπουργών της κυβέρνησης που σχημάτισε η Χαμάς, τρεις μήνες μετά το σχηματισμό της, και 24 βουλευτών, καθώς και με εισβολές και επιθέσεις σε παλαιστινιακές πόλεις και χωριά.

Η εισβολή κρατάει 23 μέρες. Μέσα σε αυτό το σύντομο χρονικό διάστημα, οι Σιωνιστές δολοφονούν 1.419 Παλαιστίνιους (στην πλειοψηφία τους πολίτες), τραυματίζουν πάνω από 5.300 (οι μισοί ήταν γυναίκες και παιδιά) και προκαλούν ζημιές σε πάνω από 20.000 σπίτια, από τα οποία τα 2.114 καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ τα 3.242 υπέστησαν τέτοιες καταστροφές που δεν είναι πλέον κατοικήσιμα.

Ομως το στόχο τους δεν τον πετυχαίνουν. Φοβούμενοι τις απώλειες στα πεδία των μαχών, δεν τολμούν να εισβάλουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές. Ετσι, υποχωρούν ταπεινωμένοι, ενώ ο λαός της Γάζας πανηγυρίζει ανάμεσα στα συντρίμμια. Ο πόλεμος, όμως, κάθε άλλο παρά τελειώνει. Ο αποκλεισμός συνεχίζεται, ετοιμάζοντας το έδαφος για ένα νέο γύρο αναμέτρησης.

…στο μαρτύριο της σταγόνας

Η πολιτική των Σιωνιστών σχετικά με τη Λωρίδα της Γάζας έχει συμπυκνωθεί στη φράση «μαρτύριο της σταγόνας». Δεν αφήνουν να υπάρξει λιμός, αλλά και δεν επιτρέπουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. Αν το δει κανείς από ιστορική σκοπιά, θα διαπιστώσει ότι η πολιτική αυτή δεν είναι καινούργια υπόθεση. Οι Σιωνιστές από το 1991 είχαν ξεκινήσει να επιβάλλουν την πολιτική των αποκλεισμών στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να κρατήσουν ασφυκτικά υπό τον έλεγχό τους την περιοχή. Ωστόσο, η πιο ακραία εκδοχή του αποκλεισμού άρχισε να εφαρμόζεται συνεχώς από τις 14 Ιούνη του 2007, ακολουθώντας την ανάληψη της εξουσίας από τη Χαμάς.

Οι Σιωνιστές ελέγχουν πέντε περάσματα: το Ερέζ (πέρασμα επιβατών), το Ναχάλ Οζ (σταθμός καυσίμων), το Καρνί (ζώνη μεταφοράς δημητριακών), τη Σούφα και το Καρμ Αμπού Σαλέμ/Κερέμ Σαλόμ (και τα δύο για ανθρωπιστικά αγαθά). Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας μετακινήσεων και πρόσβασης μεταξύ Σιωνιστών και Παλαιστινιακής Αρχής από την εποχή των συμφωνιών του Οσλο ακόμα, το Ισραήλ επιβάλλει τελικό έλεγχο στο πέρασμα της Ράφα στα σύνορα με την Αίγυπτο. Σύμφωνα με στοιχεία του Παλαιστινιακού Κέντρου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (PCHR), τον περασμένο Αύγουστο επιτράπηκε να περάσουν τα σύνορα κατά μέσον όρο 212 φορτηγά την ημέρα. Αν σκεφτεί κανείς ότι πριν τον αποκλεισμό  περνούσαν 570, μπορεί να καταλάβει πόσο ασφυκτικός είναι ο ισραηλινός έλεγχος.

Τα υλικά που επιτρέπεται να εισαχθούν στη Λωρίδα είναι τα άκρως απαραίτητα για να αποφευχθεί ανεπανόρθωτη ανθρωπιστική καταστροφή. Να πώς περιγράφει τις συνέπειες του αποκλεισμού το Παλαιστινιακό Κέντρο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (PCHR) σε παλαιότερη έκθεσή του: «Ο αποκλεισμός είχε καταστροφικές συνέπειες στην οικονομία της Λωρίδας της Γάζας… Τα επίπεδα φτώχειας έχουν φτάσει κατ’ εκτίμηση στο 80% ενώ η ανεργία ανέρχεται σε επίπεδα άνω του 42% και σε ορισμένες περιφέρειες, όπως η Χαν Γιούνις, πάνω από 55%. Αυτά τα επίπεδα είναι μεταξύ των υψηλότερων στον κόσμο…  Αν και ακριβείς λεπτομέρειες για την πραγματική έκταση της κατάστασης δεν είναι διαθέσιμες, ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα παρατίθενται παρακάτω. Πριν από την έναρξη του παράνομου ισραηλινού αποκλεισμού τον Ιούνη του 2007, υπήρχαν 3.900 επιχειρήσεις που λειτουργούσαν στη Λωρίδα της Γάζας, απασχολώντας περίπου 150.000 εργάτες, που τροφοδοτούσαν περίπου 500.000 άτομα. Σαν συνέπεια του αποκλεισμού, το 90% αυτών των επιχειρήσεων έκλεισε από το ξεκίνημα της επίθεσης. Οταν το Ισραήλ ανακοίνωσε τη μονομερή κατάπαυση του πυρός στις 18 Γενάρη του 2009, μόνο 104 επιχειρήσεις είχαν γλυτώσει από ζημιές ή καταστροφές… Πριν τον παρόντα αποκλεισμό, ο βιομηχανικός τομέας της Γάζας απασχολούσε περίπου 65.000 εργάτες. Λίγο πριν την επίθεση, αυτός ο αριθμός είχε πέσει στις 35.000. Μετά την επίθεση ο βιομηχανικός τομέας σήμερα απασχολεί μόλις 1.878 εργάτες».

Η αιγυπτιακή εξέγερση και η εκτεταμένη κατασκευή των υπόγειων τούνελ μέσω των οποίων η Γάζα προμηθευόταν τα απαραίτητα προϊόντα για να επιβιώσει, ελάφρυνε αρκετά τις συνέπειες του αποκλεισμού. Αυτή όμως η ελάφρυνση ανακόπηκε μετά τη χούντα που επικράτησε στην Αίγυπτο, η οποία ακολουθώντας τις αμερικανοσιωνιστικές επιταγές έβαλε στόχο να τα καταστρέψει, με αποτέλεσμα να καταστραφούν εκατοντάδες τούνελ. Ετσι, το μαρτύριο της σταγόνας συνεχίζεται ακόμα και σήμερα σαν ένας εκβιασμός που ασκούν οι Σιωνιστές -με τις πλάτες της Δύσης φυσικά– πάνω στον παλαιστινιακό λαό.

Η σημερινή κατάσταση

Την Κυριακή 15 Δεκέμβρη, ξανάνοιξε μετά από ένα μήνα ο μοναδικός σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος είχε κλείσει το Νοέμβρη λόγω έλλειψης καυσίμων. Ο σταθμός παρέχει το 30-40% της ηλεκτρικής ενέργειας στη Λωρίδα (τα υπόλοιπα αγοράζονται από Αίγυπτο και Ισραήλ) και το κλείσιμό του είχε επανειλημμένα εξαναγκάσει τη Γάζα να «κολυμπήσει σε μία θάλασσα σκότους», όπως τόσο εύγλωττα επεσήμανε παλαιότερα  ανακοίνωση της Ηλεκτρικής Εταιρίας της Γάζας. Ο σταθμός, αφότου χτυπήθηκε από τους Σιωνιστές το 2006, επί σειρά ετών λειτουργούσε στο 50% της δυναμικότητάς του και από τότε που ξεκίνησε ο αποκλεισμός (το 2007) πολλές φορές αναγκάστηκε να διακόψει τη λειτουργία του λόγω έλλειψης καυσίμων.

Οι πρόσφατες πλημμύρες στη Γάζα επιδείνωσαν δραματικά την κατάσταση. Η υπηρεσία του ΟΗΕ στην Γάζα (UNRWA) ζήτησε επειγόντως την άρση του αποκλεισμού, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου και χαρακτηρίζοντας μεγάλα τμήματα της Λωρίδας «κατεστραμμένες περιοχές». Ούτε τώρα όμως το αυτί των Σιωνιστών και της «ευαίσθητης διεθνούς κοινότητας» ιδρώνει. Ζητούμενο παραμένει και πάλι η αλληλεγγύη των λαών, ο μόνος σύμμαχος του παλαιστινιακού λαού που μπορεί να τον βοηθήσει να συνεχίσει την αντίστασή του στη σιωνιστική βαρβαρότητα.

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Πέντε χρόνια από την επιχείρηση «χυτό μολύβι»

4η δίκη ΣΠΦ – 30η συνεδρίαση, Παρασκευή 20.12.13
Επόμενο άρθρο

Πέντε χρόνια από την επιχείρηση «χυτό μολύβι»

Από τα «Πάμπερς» στα παπουτσόκουτα

Σχετικά Αρθρα

Γάζα: Οι Γιατροί Υπό Επίθεση – Δείτε το ντοκιμαντέρ που έκοψε το BBC

Διεθνή 25 Φεβ 2026, 12:08

Μια Aμερικανίδα ξεμπροστιάζει τον πρέσβη των ΗΠΑ στο Ισραήλ

Διεθνή 25 Φεβ 2026, 10:19

Οι κυράδες της γης και οι αρουραίοι

Διεθνή 24 Φεβ 2026, 13:12

Σικελία, Χίος, Μεσόγειος: υγρός τάφος για χιλιάδες πρόσφυγες – Τα σύνορα της Ευρώπης περιγράφονται με πτώματα

Διεθνή 22 Φεβ 2026, 09:22

Σαουδάραβας ακαδημαϊκός κατηγορεί τα ΗΑΕ ότι λειτουργούν ως «Δούρειος Ιππος» του σχεδίου του «Μεγάλου Ισραήλ»

Διεθνή 22 Φεβ 2026, 09:08

Ναΐμ Κάσεμ: Η Χεζμπολά θα απαντήσει στην επιθετικότητα των σιωναζιστών

Διεθνή 20 Φεβ 2026, 19:22
Ροή Ειδήσεων
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Φλεβάρη

26 Φεβ 2026, 00:01
Κόντρες

Αχός βαρύς ακούγεται από τα πληκτρολόγια / ο Νίκος ρίχνει μ’ έναν γκρα κι ο Παύλος με μπαζούκα

25 Φεβ 2026, 21:34
Πολιτική

Δε θα ανακοινωθεί την Παρασκευή η απόφαση στη δίκη της νεοναζιστικής συμμορίας ΧΑ

Το δικαστήριο θα ανακοινώσει μόνο διακοπή για επόμενη συνεδρίαση, που θα απαγγείλει την απόφαση

25 Φεβ 2026, 18:45
Παιδεία

Η ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης έχει ξεπεράσει κάθε όριο αυθαιρεσίας και αυταρχισμού

25 Φεβ 2026, 17:36
Αγροτικά

Νέα αναβολή στη δίκη Χλύκα-Καλφούτζου για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

25 Φεβ 2026, 13:48
Εργατικά

Εκδήλωση ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις και απολύσεις

Πέμπτη 26/2, 6 μμ, Αίθουσα ΤΕΕ

25 Φεβ 2026, 13:27
Διεθνή

Γάζα: Οι Γιατροί Υπό Επίθεση – Δείτε το ντοκιμαντέρ που έκοψε το BBC

25 Φεβ 2026, 12:08
Διεθνή

Μια Aμερικανίδα ξεμπροστιάζει τον πρέσβη των ΗΠΑ στο Ισραήλ

25 Φεβ 2026, 10:19
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 25 Φλεβάρη

25 Φεβ 2026, 00:01
Οικονομία

Ενας αμερικανοτσολιάς προμοτάρει το αμερικάνικο LNG

24 Φεβ 2026, 21:24
Αθλητισμός

Αθληση στο Αττικό Αλσος: Η Αντιπεριφερειάρχης περί άλλα τυρβάζει

24 Φεβ 2026, 19:39
Κόντρες

O Μr Bean είναι πονηρός

24 Φεβ 2026, 14:39
Διεθνή

Οι κυράδες της γης και οι αρουραίοι

24 Φεβ 2026, 13:12
Πολιτισμός

Βραβεία BAFTA: «Your dreams are an act of resistance» («Τα όνειρά σας είναι μια πράξη αντίστασης») – Υμνος στη μετανάστευση και τους μετανάστες

Το BBC έκοψε το "Free Palestine", με το οποίο έκλεισε την ομιλία του βραβευμένος με BAFTA δημιουργός

24 Φεβ 2026, 12:43
Υγεία

Oμοιος στον όμοιο κι η κοπριά στα λάχανα

24 Φεβ 2026, 11:27
Αγροτικά

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Ξανά στο εδώλιο ο Ν. Χλύκας, ο γιος του Απ. Χλύκας και ο Ηλ. Καλφούτζος

Κατηγορούνται ότι οργάνωσαν απάτη με ψευτοκτηνοτρόφους σε ψευτοβοσκότοπους

24 Φεβ 2026, 09:29
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 24 Φλεβάρη

24 Φεβ 2026, 00:01
Πολιτισμός

Το Βατερλό του «απολιτικού» Βιμ Βέντερς και της Μπερλινάλε

23 Φεβ 2026, 09:20
Κόντρες

Τζαμάλα

23 Φεβ 2026, 08:51
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 23 Φλεβάρη

23 Φεβ 2026, 00:01
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 26 Φλεβάρη

Πρωτοχρονιά Κινέζων.

Κουβέιτ: Ημέρα απελευθέρωσης (1991).

1921: Στρατεύματα της Κόστα Ρίκα εισβάλουν στον Παναμά.

1942: Απόδραση του Νίκου Πλουμπίδη από τις φυλακές Τρίπολης.

1957: Διαγράφεται ο Νίκος Ζαχαριάδης από την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ.

1968: 32 αφρικανικά κράτη συμφωνούν να μποϋκοτάρουν την Ολυμπιάδα του Μεξικό εξαιτίας της συμμετοχής της Νότιας Αφρικής.

1976: Η ΕΣΑ μετονομάζεται σε Ελληνική Στρατονομία.

1992: Πρώτη φορά ο ΕΛΑ χρησιμοποιεί τηλεχειρισμό σε χτύπημά του με στόχο διμοιρία των ΜΑΤ σε φωτεινό σηματοδότη στο Θησείο, τραυματίες δεκαεννιά αστυνομικοί και δύο περαστικοί (ΕΛΑ-1η Μάη).

1993: Βόμβα στους δίδυμους πύργους (Νέα Υόρκη), έξι νεκροί και περισσότεροι από χίλιοι τραυματίες.

1997: Την αποφυλάκιση του δικτάτορα Γεωργίου Παπαδόπουλου «λόγω ανήκεστου βλάβης της υγείας του» ζητούν με επιστολή στη Βουλή 38 βουλευτές της ΝΔ.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Ξέρω το αίτημά σας. Ξέρω τι περιμένετε από μένα. Εχω πλήρη επίγνωση – πιστέψτε με. Και της ευθύνης και του βάρους της ευθύνης (…) Μαζί να βάλουμε τα πανιά και τα ξάρτια στο νέο καράβι για την Ιθάκη. Ενα καράβι γερό, καλοτάξιδο, γρήγορο, που δεν θα φοβάται τους καιρούς και τις θύελλες που μας περιμένουν. Με αξιόμαχο πλήρωμα, νέους αλλά και έμπειρους ναύτες και αξιωματικούς (…) Μαζί να χαράξουμε τη ρότα της πατρίδας για την Ιθάκη.

Aλέξης Τσίπρας

(Γραμμένος από τους λογογράφους του ο νέος χρησμός, δεν είναι και τόσο χρησμός. Το «νέο καράβι» είναι το κόμμα που ετοιμάζει. Και η «Ιθάκη» είναι η κυβερνητική εξουσία. Το μόνο που δεν είπε είναι το πότε θα ανακοινωθεί επίσημα το νέο κόμμα και ποιο θα είναι το όνομά του. Δεν τα έχει αποφασίσει; Εκτιμούμε πως όλα είναι αποφασισμένα και πως ακολουθείται συγκεκριμένη στρατηγική «επικοινωνίας», που εκπόνησε η γαλλική Publicis Communications. Επίσημα δεν έχει ανακοινωθεί συνεργασία με την εν λόγω εταιρία, αλλά αυτά ποτέ δεν ανακοινώνονται ή ανακοινώνονται εκ των υστέρων. Ασχολείται πλέον κανείς με το βιβλίο του Τσίπρα; Οχι. Το βιβλίο χρησιμοποιείται απλά ως όχημα για να οργανώνονται πολιτικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας: Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννενα, Λάρισα, προφανώς θ’ ακολουθήσει το Ηράκλειο, ίσως καμιά Μυτιλήνη ή καμιά Ρόδος. Αυτές οι συγκεντρώσεις και οι αραιές αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις του Τσίπρα με δηλώσεις, συντηρούν το εγχείρημα στην πολιτική επικαιρότητα και δημιουργούν ένα κλίμα αναμονής. Την ίδια στιγμή, το ΠΑΣΟΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς φθοράς, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και κοινοβουλευτική ομάδα της ΝέΑρ έχουν «κατεβάσει τα μολύβια» και περιμένουν. Η Καρυστιανού, που ως πρόεδρος του συλλόγου των οικογενειών θυμάτων των Τεμπών συγκέντρωνε υποστήριξη από τ’ αριστερά, κυρίως από νεολαία, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο απ’ αυτό το ακροατήριο και θα της μείνει μόνο το ακροατήριο των ψεκ. Προφανώς, η fabriqué en France εκλογική στρατηγική προβλέπει να ανακοινωθεί το κόμμα Τσίπρα όταν θα έχει βαθύνει κι άλλο η φθορά των όμορων χώρων, ώστε να μπορεί να έχει πολυσυλλεκτικότητα. Και θα μας φαινόταν παράξενο αν η ανακοίνωση του κόμματος δε συνοδευόταν και από κάποια ονόματα που θα πλαισιώσουν τον μεσσία. Οσο για την «αυτοοργάνωση» κατά το πρότυπο με το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου οργάνωσε το ΠΑΣΟΚ το 1974, μόνο ως ανέκδοτο ακούγεται. Καταρχάς, ο Παπανδρέου είχε γύρω του πληθώρα στελεχών: από το αντιδικτατορικό ΠΑΚ μέχρι τη λεγόμενη αριστερή πτέρυγα και τη νεολαία της προδικτατορικής Ενωσης Κέντρου. Και το 1974 ήταν μια εποχή τεράστια πολιτικοποίησης και κοινωνικής ενεργοποίησης, κάτι που δεν ισχύει για το 2026. Αυτό που θα στήσει ο Τσίπρας θα είναι απλά ένας μηχανισμός οργανωτικής δουλειάς και όχι ένα μαζικό κόμμα)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Πέντε χρόνια από την επιχείρηση «χυτό μολύβι»

    17Ν
    • Πέντε χρόνια από την επιχείρηση «χυτό μολύβι»

      Εφετείο 17Ν
  • Πέντε χρόνια από την επιχείρηση «χυτό μολύβι»

    ΕΛΑ
    • Πέντε χρόνια από την επιχείρηση «χυτό μολύβι»

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Πέντε χρόνια από την επιχείρηση «χυτό μολύβι»

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Πέντε χρόνια από την επιχείρηση «χυτό μολύβι»

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Πέντε χρόνια από την επιχείρηση «χυτό μολύβι»

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Πέντε χρόνια από την επιχείρηση «χυτό μολύβι»

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Πέντε χρόνια από την επιχείρηση «χυτό μολύβι»

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Πέντε χρόνια από την επιχείρηση «χυτό μολύβι»

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Πέντε χρόνια από την επιχείρηση «χυτό μολύβι»

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Πέντε χρόνια από την επιχείρηση «χυτό μολύβι»

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Πέντε χρόνια από την επιχείρηση «χυτό μολύβι»

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Πέντε χρόνια από την επιχείρηση «χυτό μολύβι»

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Πέντε χρόνια από την επιχείρηση «χυτό μολύβι»

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Πέντε χρόνια από την επιχείρηση «χυτό μολύβι»

      Πέντε χρόνια από την επιχείρηση «χυτό μολύβι»

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Πέντε χρόνια από την επιχείρηση «χυτό μολύβι»

      Πέντε χρόνια από την επιχείρηση «χυτό μολύβι»

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Πέντε χρόνια από την επιχείρηση «χυτό μολύβι»

      Πέντε χρόνια από την επιχείρηση «χυτό μολύβι»

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Πέντε χρόνια από την επιχείρηση «χυτό μολύβι»

      Πέντε χρόνια από την επιχείρηση «χυτό μολύβι»

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Πέντε χρόνια από την επιχείρηση «χυτό μολύβι»

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Πέντε χρόνια από την επιχείρηση «χυτό μολύβι»

    Πέντε χρόνια από την επιχείρηση «χυτό μολύβι»

    Ποιοι είμαστε
  • Πέντε χρόνια από την επιχείρηση «χυτό μολύβι»

    Πέντε χρόνια από την επιχείρηση «χυτό μολύβι»

    Επικοινωνία
  • Πέντε χρόνια από την επιχείρηση «χυτό μολύβι»

    Πέντε χρόνια από την επιχείρηση «χυτό μολύβι»

    Όροι χρήσης
  • Πέντε χρόνια από την επιχείρηση «χυτό μολύβι»

    Πέντε χρόνια από την επιχείρηση «χυτό μολύβι»

    Ποιοι είμαστε
  • Πέντε χρόνια από την επιχείρηση «χυτό μολύβι»

    Πέντε χρόνια από την επιχείρηση «χυτό μολύβι»

    Επικοινωνία
  • Πέντε χρόνια από την επιχείρηση «χυτό μολύβι»

    Πέντε χρόνια από την επιχείρηση «χυτό μολύβι»

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo