Ανώτατος αμερικάνος αξιωματούχος, ο Thomas Schweich, o οποίος υπηρέτησε για δύο χρόνια στην αμερικάνικη πρεσβεία στην Καμπούλ ως συντονιστής στον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» και παραιτήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, καταγγέλλει σε άρθρο του στους «New York Times» (23/7/08) ότι η ναρκω-διαφθορά φτάνει μέχρι την κορυφή της αφγανικής κυβέρνησης, ότι ο πρόεδρος Καρζάι προστατεύει τους ναρκω-βαρόνους και βάζει εμπόδια «στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών» και ότι νατοϊκοί και αμερικάνοι διοικητές ήταν απρόθυμοι να βοηθήσουν στον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» με το επιχείρημα ότι θα αποξενώσουν τους φυλάρχους και θα αυξηθεί η υποστήριξη στους Ταλιμπάν.
Το ότι αφγανοί υπουργοί και κυβερνητικοί αξιωματούχοι ήταν άμεσα εμπλεκόμενοι στο εμπόριο ναρκωτικών από το 2001 ήταν γνωστό. Οταν όμως οι καταγγελίες αυτές προέρχονται από τον πλέον αρμόδιο ανώτατο αμερικάνο αξιωματούχο, αποχτούν ιδιαίτερη σημασία. Αλλωστε, και μόνο το γεγονός ότι το 2007 καλλιεργήθηκαν 2 εκατομμύρια στρέμματα περίπου παπαρούνας, δηλαδή περισσότερο από το διπλάσιο της έκτασης που είχε καλλιεργηθεί το 2003, και το Αφγανιστάν παρήγαγε το 93% της παγκόσμιας παραγωγής οπίου επιβεβαιώνει περίτρανα τις καταγγελίες του και αποκαλύπτει την απάτη του αποκαλούμενου αμερικάνικου «πολέμου κατά των ναρκωτικών».
Στο μακροσκελές άρθρο, στο οποίο ο Thomas Schweich παρουσιάζει συνοπτικά την πλήρη αποτυχία της αμερικάνικης πολιτικής στον «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» στο Αφγανιστάν, μεταξύ άλλων, αναφέρει:
«…Η δικαιοσύνη στο Αφγανιστάν απονέμεται ανόμοια από φυλές, θρησκευτικούς ηγέτες και κακοπληρωμένους δωροδοκούμενους δικαστές. Στις σπάνιες περιπτώσεις που έμποροι ναρκωτικών καταδικάζονταν, έμπαιναν στη φυλακή από την μπροστινή πόρτα, δωροδοκούσαν και έβγαιναν από την πίσω πόρτα….
Υπήρχαν πολλά στοιχεία που αποκάλυπταν ότι ανώτατοι αφγανοί αξιωματούχοι ήταν βαθιά εμπλεκόμενοι στο εμπόριο ναρκωτικών. Οι έμποροι ναρκωτικών εξαγόραζαν εκατοντάδες διοικητές της αστυνομίας, δικαστές και άλλους αξιωματούχους. Η ναρκω-διαφθορά έφτανε μέχρι την κορυφή της αφγανικής κυβέρνησης. Ο γενικός εισαγγελέας, o Abdul Jabbar Sabit, ένας Παστούν που είχε αρχίσει ένα –όπως τον αποκαλούσε– “ιερό πόλεμο κατά της διαφθοράς”, είπε σε μένα και σε άλλους αμερικάνους αξιωματούχους ότι είχε μια λίστα με περισσότερους από 20 αφγανούς αξιωματούχους που ήταν βαθιά διεφθαρμένοι –αρκετοί απ’ αυ- τούς μπλεγμένοι με το εμπόριο ναρκωτικών– και πρόσθεσε ότι είχε εντολή από τον Καρζάι, για πολιτικούς λόγους, να μην διώξει ποινικά κανένα απ’ αυτούς…
Ενα εξίσου σημαντικό πρόβλημα το 2006 ήταν η έλλειψη αποφασιστικότητας από τη διεθνή κοινότητα. Παρόλο που το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας υποστήριζε πλήρως τις αντι-ναρκωτικές προσπάθειες (με εξαίρεση τους αεροψεκασμούς), ο βρετανικός στρατός ήταν πιο εχθρικός στην αντι-ναρκωτική αποστολή ακόμη και από τον αμερικάνικο στρατό. Ο βρετανικός στρατός, που επιχειρεί στη Χέλμαντ, κυκλοφόρησε προκηρύξεις και αγόρασε ραδιοφωνικές διαφημίσεις, στις οποίες έλεγε στους ντόπιους εγκληματίες ότι ο βρετανικός στρατός δε συμμετείχε στις επιχειρήσεις καταστροφής των φυτειών παπαρούνας. Αναγκάστηκα να μεταβώ στις Βρυξέλλες για να δείξω μια απ’ αυτές τις προκηρύξεις στο ανώτατο διοικητή της συμμαχίας, που επιβλέπει τις νατοϊκές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, για να σταματήσει αυτή η αντιπαραγωγική εκστρατεία πληροφόρησης. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί από τους συμμάχους μας στην ISAF ήταν αδιάφοροι για τις αντι-ναρκωτικές επιχειρήσεις και οι περισσότεροι ήταν ανοιχτά εχθρικοί στους αεροψεκασμούς….
Τον Ιανουάριο του 2007, ο Καρζάι διόρισε ένα καταδικασμένο έμπορο ηρωίνης, τον Izzatulla Wasifi, επικεφαλής της επιτροπής ενάντια στη διαφθορά. Διόρισε επίσης αρκετούς διεφθαρμένους ως αστυνομικούς διοικητές. Υπάρχουν πολυάριθμες διπλωματικές αναφορές ότι ο αδελφός του Καρζάι, Ahmed Wali, που διοικεί τη μισή Κανταχάρ, εμπλέκεται στο εμπόριο ναρκωτικών…
Ομως, το πραγματικό τεστ για την αφγανική κυβέρνηση και το Πεντάγωνο ήταν η απόφαση για τη “δύναμη προστασίας”. Σε υψηλού επιπέδου διεθνείς συσκέψεις, οι Αφγανοί, κάτω από την πίεση της Ευρώπης, τελικά συμφώνησαν να ξεριζώσουν 500.000 στρέμματα παπαρούνας (το 25% περίπου της σοδειάς) τους πρώτους μήνες αυτής της χρονιάς. Συμφώνησαν επίσης ότι ο αφγανικός στρατός θα παρείχε την απαιτούμενη δύναμη προστασίας… Αλλά για μια ακόμη φορά ο Καρζάι και οι φίλοι του στο Πεντάγωνο τορπίλισαν την απόφαση αυτή… Στις αρχές Μαρτίου, η κεντρική δύναμη εκρίζωσης ξεκίνησε για τη Χέλμαντ χωρίς τη “δύναμη προστασίας” του αφγανικού στρατού. Αμέσως σχεδόν, δέχτηκε σφοδρή επίθεση που κράτησε αρκετές μέρες. Τρία μέλη της αφγανικής δύναμης εκρίζωσης σκοτώθηκαν και αρκετά τραυματίστηκαν σοβαρά. Κατάφεραν να ξεριζώσουν μόνο 10.000 στρέμματα, περίπου 1% της παραγωγής στη Χέλμαντ, πριν αποσυρθούν στην Καμπούλ…».
Η αμερικάνικη κυβέρνηση αρνήθηκε να απαντήσει στις καταγγελίες του Thomas Schweich και περιορίστηκε να υπογραμμίσει την υποστήριξή της στον αφγανό πρόεδρο!