Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ετσι θα τη γλίτωνε ο παπάς
  • Να σπάσουμε τον τσαμπουκά των σιωναζιστών που προκαλούν μέσα στην ίδια μας τη χώρα
  • Σαν σήμερα 7 Ιούλη
  • Γάζα: Σκληρές διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός
  • Η αγωνία του σιωνιστή… τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι
  • Kοινό Επιτελείο των Παλαιστινιακών Αντιστασιακών Οργανώσεων: Εξοντώστε τους προδότες
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Ο εφιάλτης του ISIS πίσω από τη διπλωματική κινητικότητα
Διεθνή

Ο εφιάλτης του ISIS πίσω από τη διπλωματική κινητικότητα

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr5 Σεπ 2015, 00:00

Την ώρα που χιλιάδες σύριοι πρόσφυγες εξακολουθούν να εγκαταλείπουν την ερειπωμένη από τον πόλεμο χώρα τους, παρατηρείται, κυρίως από τις αρχές Αυγούστου, έντονη διπλωματική κινητικότητα των ΗΠΑ, της Ρωσίας και των περιφερειακών δυνάμεων που εμπλέκονται στον πόλεμο της Συρίας, με συναντήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις.
 

Την Παρασκευή 4 Σεπτέμβρη (χθες), ο Λευκός Οίκος έστειλε στη Μόσχα τον Ειδικό Απεσταλμένο για τη Συρία Μάικλ Ράτνεϊ, με στόχο, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικάνικου υπουργείου Εξωτερικών, οι δύο πλευρές «να εργαστούν προς μια μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων μεταξύ των ξένων κυβερνήσεων και των ίδιων των Σύριων για μια πολιτική μετάβαση στη Συρία». Είχε προηγηθεί στις αρχές Αυγούστου σειρά συναντήσεων του αμερικάνου υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι με το ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και το σαουδάραβα υπουργό Εξωτερικών Αντέλ αλ-Τζουμπέιρ, κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του σε Μέση Ανατολή και Ασία.

Στις αρχές Αυγούστου, επισκέφτηκε τη Μόσχα αντιπροσωπία του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, της βασικής δύναμης της πολιτικής αντιπολίτευσης, που αναγνωρίζεται από τη Δύση, καθώς και του συριακού κουρδικού κόμματος της Δημοκρατικής Ενωσης (ΡΥD). Ακολούθησαν οι επισκέψεις στη Μόσχα του βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας, του σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών Αντέλ αλ-Τζουμπέιρ και του ιρανού υπουργού Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ.

Το νέο στοιχείο στη διπλωματική κινητικότητα είναι ο ρόλος του Ιράν. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, στην οποία η Ρωσία έπαιξε σημαντικό μεσολαβητικό ρόλο, το ιρανικό καθεστώς βγαίνει από το διπλωματικό περιθώριο και συνεπώς δεν μπορεί να αγνοηθεί ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει ως βασικός υποστηρικτής του καθεστώτος Ασαντ στις διαπραγματεύσεις για τη Συρία, παρόλο που ο Λευκός Οίκος μέχρι στιγμής δεν έχει εκφράσει τη θέση του για το ζήτημα αυτό, ενώ μέχρι πρόσφατα επέμενε ότι το Ιράν δεν έχει καμιά θέση στις διαπραγματεύσεις για τον πόλεμο στη Συρία. Ωστόσο, για την αλλαγή της στάσης των δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων απέναντι στο Ιράν προϊδεάζει η απάντηση της Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις 31 Αυγούστου στο Βερολίνο, η οποία σε ερώτηση αν εκτιμά ότι το Ιράν μπορεί να παίξει εποικοδομητικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις για τη Συρία απάντησε ότι «το Ιράν έχει μεγάλη επιρροή σ’ αυτά που συμβαίνουν στη Συρία και καθένας  που μπορεί να συμμετέχει εποικοδομητικά στις διαπραγματεύσεις είναι καλοδεχούμενος».

Τη διπλωματική κινητικότητα ήρθε να ενισχύσει η απόφαση του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ στις 19 Αυγούστου, η οποία υποστηρίζει το σχέδιο του μεσολαβητή του ΟΗΕ Στάφαν ντε Μιστούρα να εργαστεί για μια «πολιτική μετάβαση» με βάση την ανακοίνωση της Γενεύης, η οποία υιοθετήθηκε από την πρώτη διεθνή διάσκεψη για τον πόλεμο της Συρίας το 2012 και επικυρώθηκε αργότερα από το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ. Η ανακοίνωση καλούσε στη συγκρότηση ενός μεταβατικού κυβερνητικού σώματος, με εκτελεστική εξουσία, που θα αποτελείται από μέλη της συριακής κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και από άλλες ομάδες, το οποίο θα οδηγήσει με βάση συμφωνημένες αρχές και οδηγίες στη συριακή πολιτική μετάβαση, αφήνοντας αδιευκρίνιστο το ρόλο και την τύχη του Ασαντ.

Κοινός στόχος το ISIS

Υπάρχουν πολλοί λόγοι πίσω από την πρόσφατη διπλωματική κινητικότητα για τη Συρία. Πέρα από τα ιδιαίτερα συμφέροντα των δυνάμεων που εμπλέκονται στον πόλεμο, υπάρχουν κρίσιμα ζητήματα στα οποία συγκλίνουν οι θέσεις και τα συμφέροντά τους. Το πρώτο και σημαντικότερο είναι η επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπίσουν την απειλή των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Η αμερικάνικη στρατηγική έχει αποδειχτεί μέχρι στιγμής αναποτελεσματική και αδιέξοδη. Τον Αύγουστο συμπληρώθηκε ένας χρόνος από τότε που ξεκίνησε ο ακήρυκτος αμερικάνικος πόλεμος εναντίον του ISIS, για τον οποίο κυβερνητικοί αξιωματούχοι παραδέχονται δημόσια ότι θα διαρκέσει επ’ αόριστο. Και το αποτέλεσμα; Δισεκατομμύρια δολάρια έχουν δαπανηθεί, χιλιάδες βόμβες έχουν πέσει, εκατοντάδες οι απώλειες αμάχων, και το ISIS δεν έχει αποδυναμωθεί καθόλου σε σχέση με τον Αύγουστο του 2014 που ξεκίνησαν οι βομβαρδισμοί. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Associated Press» στις αρχές Αυγούστου, οι Υπηρεσίες Πληροφοριών των ΗΠΑ συμφωνούν στην εκτίμηση ότι το ISIS είναι το ίδιο ισχυρό όσο πριν από ένα χρόνο και ότι μπορεί να αντικαθιστά τους μαχητές του με ρυθμό ταχύτερο από το ρυθμό που σκοτώνονται.

Καθαρή αποτυχία αποδεικνύεται και το περιβόητο πρόγραμμα του Πενταγώνου εκπαίδευσης και εξοπλισμού κοσμικών σύριων ανταρτών που θα αποτελέσουν τον πυρήνα των αποκαλούμενων Νέων Συριακών Δυνάμεων, με πρωταρχικό στόχο να πολεμήσουν το ISIS. Η πρώτη ομάδα μόλις 54 ανταρτών σε προβλεπόμενο σύνολο 50.000 (το κόστος εκπαίδευσης και εξοπλισμού της οποίας έφτασε στα 41 εκατομμύρια δολάρια), γνωστή ως Division 30, λίγες μέρες αφότου μπήκε στο έδαφος της Συρίας δέχτηκε επίθεση από μαχητές του Μετώπου Νούσρα της Αλ Κάιντα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τρεις και να συλληφθούν αιχμάλωτοι δεκατρείς. Οι εφτά από τους αιχμαλώτους απελευθερώθηκαν από το Νούσρα στα μέσα Αυγούστου, ως «χειρονομία καλής θέλησης», και αμέσως μετά η Division 30, οι υποτιθέμενοι κοσμικοί αντάρτες, εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία εγκωμιάζουν τους «αδελφούς» του Μετώπου Νούσρα και δηλώνουν ότι «βρίσκονται στην ίδια πλευρά με όλους τους ιερούς πολεμιστές στη Συρία».

Κεντρικό μεσολαβητικό ρόλο στον τελευταίο διπλωματικό γύρο για τη Συρία και τη συγκρότηση ενός μετώπου εντός και εκτός Συρίας ενάντια στο ISIS έχει αναλάβει η Ρωσία. Οχι μόνο γιατί το ISIS αποτελεί υπαρξιακή απειλή για το καθεστώς Ασαντ, το βασικό σύμμαχό της στη Μέση Ανατολή, αλλά και γιατί στις περιφέρειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας με μουσουλμανικό πληθυσμό το ISIS στρατολογεί ήδη μαχητές, οι οποίοι αποτελούν εν δυνάμει απειλή για την ασφάλεια και τη σταθερότητά της.

Μεγάλο πονοκέφαλο αποτελεί το ISIS και για το Ιράν. Οχι μόνο γιατί συνιστά σοβαρότατη απειλή για το καθεστώς Ασαντ, στενό σύμμαχό του στην περιοχή, αλλά και γιατί απειλεί τα ιρανικά συμφέροντα στο Ιράκ και δημιουργεί σοβαρά εμπόδια στο δρόμο που οδηγεί στο στενό σύμμαχό του στο Λίβανο, τη σιιτική Χεζμπολά.

Στο στόχαστρο του ISIS, το οποίο έχει απλώσει τα πλοκάμια του σε όλη τη Μέση Ανατολή και όχι μόνο, βρίσκεται και η Σαουδική Αραβία, όπου πρόσφατα έχει πραγματοποιήσει πολύνεκρες επιθέσεις.

Σε δύσκολη θέση το καθεστώς Ασαντ

Το δεύτερο κρίσιμο ζήτημα πίσω από την πρόσφατη διπλωματική κινητικότητα για τη Συρία είναι οι αποτυχίες του συριακού στρατού και η αποδυνάμωση του καθεστώτος Ασαντ. Εξαντλημένος από τον τετράχρονο πόλεμο, ο κυβερνητικός στρατός έχει χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, έχει υποστεί τους τελευταίους μήνες μια σειρά ήττες από το ISIS και το Μέτωπο Νούσρα και βρίσκεται σε άμυνα. Ενδεικτικά, στις αρχές Αυγούστου, ο κυβερνητικός στρατός στη βορειοδυτική Συρία τράβηξε τις δυνάμεις του πίσω, σε μια νέα αμυντική γραμμή γύρω από την κοιτίδα των Αλεβιτών, απ’ όπου προέρχεται η οικογένεια Ασαντ, ενώ τις τελευταίες μέρες, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, το ISIS, ύστερα από σκληρές οδομαχίες με άλλους ισλαμιστές αντάρτες στη συνοικία Ασάλι, τμήμα της νότιας περιφέρειας Καντάμ της πρωτεύουσας, κατάφερε να απωθήσει τους τελευταίους από τμήμα της συνοικίας και να φτάσει πιο κοντά από ποτέ στο κέντρο της Δαμασκού.

Η Ρωσία και το Ιράν παρακολουθούν με μεγάλη ανησυχία να περιορίζεται η επιρροή και ο έλεγχος του καθεστώτος Ασαντ στη χώρα (ελέγχει ακόμη την πρωτεύουσα και τις πόλεις στο δυτικό τμήμα της Συρίας), γεγονός που μπορεί να ικανοποιεί το Λευκό Οίκο και τους συμμάχους του στη Μέση Ανατολή, αλλά ταυτόχρονα τους ανησυχεί. Γιατί γνωρίζουν ότι σε περίπτωση που καταρρεύσει πλήρως το καθεστώς Ασαντ, θα επικρατήσει γενικό χάος που πιθανότατα θα επιτρέψει στο ISIS να επεκτείνει τον έλεγχό του σε όλη τη χώρα.

Ο εφιάλτης αυτός είναι η βασική αιτία της πρόσφατης διπλωματικής κινητικότητας για τη συγκρότηση ευρύτερου μετώπου εντός και εκτός Συρίας  και την αναζήτηση πολιτικής μεταβατικής λύσης στη χώρα. Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών δεν είναι εύκολο να γεφυρωθούν. Και το σημαντικότερο: αυτοί που πολεμούν για να κερδίσουν έδαφος και θα παίξουν τελικά τον καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις είναι εκτός της διπλωματικής διαδικασίας. Στο μεταξύ, ο πόλεμος και η καταστροφή της χώρας και του λαού της θα συνεχίζονται επ’ αόριστο.
 

Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο ΆρθροOι κάλπες της ντροπής
Επόμενο άρθρο Προσπάθεια αποπροσανατολισμού και καπηλείας

Σχετικά Αρθρα

Γάζα: Σκληρές διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός

Διεθνή 6 Ιούλ 2025, 21:34

Η αγωνία του σιωνιστή… τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι

Διεθνή 6 Ιούλ 2025, 13:54

Kοινό Επιτελείο των Παλαιστινιακών Αντιστασιακών Οργανώσεων: Εξοντώστε τους προδότες

Διεθνή 6 Ιούλ 2025, 13:16

«Το ψύχος του πάγου στα μάτια μας / και στις καρδιές μας μια κόκκινη κόλαση»*

«Ξεσάλωσε» η Παλαιστινιακή Αντίσταση

Διεθνή 6 Ιούλ 2025, 11:15

Γάζα: Η Αντίσταση καθαρίζει προδότες και πλιατσικολόγους

Διεθνή 4 Ιούλ 2025, 21:30

Λωρίδα της Γάζας, 2.7.2025: Μην αποστρέφετε το βλέμμα από τα εγκλήματα του κτήνους (βίντεο φρίκης)

Διεθνή 3 Ιούλ 2025, 07:32
Ροή Ειδήσεων
Κόντρες

Ετσι θα τη γλίτωνε ο παπάς

7 Ιούλ 2025, 08:00
Πολιτική

Να σπάσουμε τον τσαμπουκά των σιωναζιστών που προκαλούν μέσα στην ίδια μας τη χώρα

7 Ιούλ 2025, 05:51
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Ιούλη

7 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Γάζα: Σκληρές διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός

6 Ιούλ 2025, 21:34
Διεθνή

Η αγωνία του σιωνιστή… τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι

6 Ιούλ 2025, 13:54
Διεθνή

Kοινό Επιτελείο των Παλαιστινιακών Αντιστασιακών Οργανώσεων: Εξοντώστε τους προδότες

6 Ιούλ 2025, 13:16
Διεθνή

«Το ψύχος του πάγου στα μάτια μας / και στις καρδιές μας μια κόκκινη κόλαση»*

«Ξεσάλωσε» η Παλαιστινιακή Αντίσταση

6 Ιούλ 2025, 11:15
Πολιτισμός

Αβι Μόγκραμπι, ισραηλινός σκηνοθέτης: «Η γενοκτονία των Παλαιστινίων διαρκεί εδώ και 77 χρόνια – Το Ισραήλ δεν υπήρξε ποτέ δημοκρατία»

Ενας συνεπής αντισιωνιστής μιλάει έξω από τα δόντια

6 Ιούλ 2025, 05:55
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 6 Ιούλη

6 Ιούλ 2025, 00:01
Ιστορία

Μια μικρή εκδίκηση της Ιστορίας

5 Ιούλ 2025, 13:37
Αγροτικά

Τι λες για το φούντωμα της ευλογιάς στη Θεσσαλία, περιφερειάρχη Κουρέτα;

Με την απόφαση για τη διακίνηση ζωοτροφών παντού, η ευλογιά φούντωσε σε Λάρισα και Μαγνησία, αντί να περιοριστεί

5 Ιούλ 2025, 10:41
Πολιτισμός

«Λίβε Παλαιστίνα»: Η δεύτερη ζωή ενός τραγουδιού

5 Ιούλ 2025, 09:14
Εργατικά

Αν δεν γίνουν σκληροί αγώνες, δεν πρόκειται να ανατραπεί η κυβερνητική απόφαση για δύο χρόνια δυνητική αργία στη Χρύσα Χοτζόγλου

Στις 30 Οκτώβρη στο Διοικητικό Εφετείο Πειραιά θα εκδικαστεί η αγωγή κατά της απόφασης επιβολής δυνητικής αργίας

5 Ιούλ 2025, 07:49
Υγεία

«Αγία Ολγα»: Στάση εργασίας ενάντια στην εξαθλίωση του νοσοκομείου και στην εξάντληση του προσωπικού

5 Ιούλ 2025, 07:30
Αντικυνωνικά

ΑΝΤΙΚΥΝΩΝΙΚΑ

5 Ιούλ 2025, 00:02
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 5 Ιούλη

5 Ιούλ 2025, 00:01
Διεθνή

Γάζα: Η Αντίσταση καθαρίζει προδότες και πλιατσικολόγους

4 Ιούλ 2025, 21:30
Πολιτική

Μητσοτάκης: Αναζητώντας εναγωνίως συμψηφισμό για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ

4 Ιούλ 2025, 20:22
Εργατικά

Χρύσα Χοτζόγλου: «Το μόνο που μπορεί να μας φοβίσει είναι το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Απέναντι σε αυτό θα αγωνιστούμε»

4 Ιούλ 2025, 14:41
Καταστολή

«Στον κουβά» η έφεση της ελληνικής κυβέρνησης για την καταδίκη της για παράνομο pushback

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε να μην εξεταστεί καν η έφεση από τη Μείζονα Σύνθεση του ΕΔΔΑ

4 Ιούλ 2025, 09:40
Εκδηλώσεις στην Κόντρα
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 7 Ιούλη

1927: Καθιερώνεται το επίδομα ανεργίας στη Γερμανία.

1939: Ο Ανδρέας Παπανδρέου υπογράφει δήλωση μετανοίας ενώπιον του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου.

1967: Συλλαμβάνονται στη Θεσσαλονίκη πέντε κομμουνιστές νέοι που έγραφαν αντιδικτατορικά συνθήματα.

1975: Το 684 βούλευμα της ολομέλειας του Αρείου Πάγου, χαρακτηρίζει στιγμιαίο το αδίκημα της έσχατης προδοσίας των χουντικών.

1979: Δύο βόμβες στις αποθήκες Πετζετάκι στην Καλλιθέα (ΕΛΑ).

2005: Τετραπλή βομβιστική ενέργεια στον υπόγειο σιδηρόδρομο και σε αστικό λεωφορείο του Λονδίνου προκαλεί τον θάνατο 56 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου επτακοσίων.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Η υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι σοβαρή και δεν την υποτιμούμε. Είναι, όπως είπε ο πρωθυπουργός, μια αποτυχία. Δυστυχώς αντίστοιχα ζητήματα απασχολούν πολλά κράτη-μέλη της ΕΕ, δείχνοντας ένα διαχρονικό πρόβλημα διαχείρισης αγροτικών ενισχύσεων. Οι στρεβλώσεις, με εικονικά βοσκοτόπια και ανύπαρκτους ελέγχους, δεν ξεκίνησαν σήμερα είναι γνωστές εδώ και δεκαετίες. Υπάρχουν ευθύνες και σε εθνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ωστόσο, η δική μας κυβέρνηση δεν αποποιείται τις ευθύνες της. Είμαστε εκείνοι που πήραμε τις πρώτες ουσιαστικές πρωτοβουλίες, θέτοντας αρχικά τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπό ειδική εποπτεία και τώρα μεταφέροντας την αρμοδιότητα στην ΑΑΔΕ.

Νότης Μηταράκης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΝΔ

Οι παρατυπίες και η κακοδιαχείριση κοινοτικών κονδυλίων είναι πράγματι ένα πρόβλημα που το βλέπουμε να εξελίσσεται σε όλη την Ευρώπη και δυστυχώς και στη χώρα μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Είναι ένα πρόβλημα εξαιρετικά σοβαρό, καθώς στερεί από τη μεγάλη πλειοψηφία των έντιμων παραγωγών κεφάλαια που δικαιούνται και είναι απαραίτητα για τη δουλειά τους. Η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά απαθής έμεινε σε αυτή την κατάσταση. Αφενός προσπάθησε να λύσει αυτό τον γόρδιο δεσμό του ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς να διακόψει τη λειτουργία του, αφετέρου έγινε πολύ σοβαρή δουλειά στο να κλείσουν διάφορα παραθυράκια που επέτρεπαν τις παράνομες δοσοληψίες. Μιλάω για τους χάρτες βόσκησης, το κτηματολόγιο αλλά και την ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Δυστυχώς οι παθογένειες ήταν τόσο βαθιά ριζωμένες που απαιτήθηκε τελικά η δραστική λύση της κατάργησης του οργανισμού και της μεταφοράς των αρμοδιοτήτων του στην ΑΑΔΕ. Μια ανεξάρτητη αρχή με εχέγγυα διαφάνειας και αποτελεσματικότητας. Πρόκειται για μια κίνηση που δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να λύσει προβλήματα που κανείς άλλος δεν είχε τολμήσει.

Αλεξάνδρα Σδούκου, εκπρόσωπος Τύπου ΝΔ

(Πώς το έγραψε ο Κούλης στο facebook; «Για να ξεκαθαρίσω εξαρχής ότι από εμένα δεν πρόκειται να ακούσετε κανένα συμψηφισμό με το παρελθόν -στη λογική “και οι άλλοι τα ίδια έκαναν”- που να δικαιολογεί αδράνεια για το παρόν και για το μέλλον». Την ίδια στιγμή βάζει τα παρτάλια του να υποστηρίξουν το ακριβώς αντίθετο. Να ανοίξουν τη βεντάλια σε όλη την Ευρωλάνδη: «Σε όλη την Ευρώπη το ίδιο γινόταν εδώ και χρόνια». Και με αφετηρία αυτόν τον συμψηφισμό του κερατά, να προσπαθούν να βγουν και από πάνω: «Εμείς είμαστε αυτοί που κόψαμε το γόρδιο δεσμό και βάλαμε τέλος στο σκάνδαλο»! Είναι να τους στήνεις στη σειρά και να τους μπατσίζεις όλους μαζί με μια κίνηση: παφ-παφ-παφ-παφ… Ο τελευταίος πρόεδρος που έβαλαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο συνταξιούχος δικαστικός Σαλάτας -ναι, ναι, αυτός που είχε τη γνώμη ότι η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή δεν είναι εγκληματική οργάνωση!- δεν έδινε τα στοιχεία που του ζητούσε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, η οποία πήρε τους μπάτσους και έκαναν ντου στα γραφεία του οργανισμού εξυπηρέτησης λαμόγιων, κατάσχοντας κομπιούτερ και συρταροθήκες! Κι έχουν το θράσος να λένε ότι αυτοί προχώρησαν σε δραστικές λύσεις. Προκαλούν ο Κούλης και τα παρτάλια του. Προκαλούν τον ελληνικό λαό που -αν μη τι άλλο- διαθέτει τον λεγόμενο κοινό νου για να αντιληφθεί -πέρα από λεπτομέρειες- ότι είχαν στήσει μια μηχανή και γάζωναν τις επιδοτήσεις. Και τα λεφτά τα μοιράζονταν λαμόγια, κομματάρχες, διεφθαρμένοι υπάλληλοι και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • 17Ν
    • Εφετείο 17Ν
  • ΕΛΑ
    • Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Εφετείο ΕΛΑ
    • Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Επαναστατικός Αγώνας
    • Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • 3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • 4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Σπάζοντας την πολιορκία
    • Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης
  • Ποιοι είμαστε
  • Επικοινωνία
  • Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo