Close Menu
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
  • Στήλες
    • Η Αποψή Μας
    • Στο Ψαχνό
    • Zoom
    • Βαθύ Κόκκινο
    • Αντικυνωνικά
    • Dixi et salvavi animam meam
X (Twitter) YouTube RSS
Τελευταία Νέα :
  • Ενα λουλούδι που μόλις άνοιξε τα πέταλά του τσαλαπατήθηκε από τους βαρβάρους
  • Ελεύθερος ο καπιταλιστής της φονικής «Βιολάντα»
  • Πατσαβουριές
  • «Ασπίδα του Αχιλλέα»: Ο ελληνικός λαός θα πληρώσει ένα τεράστιο κόστος για να μπει η χώρα σε συμμαχία με το Ισραήλ κατά της Τουρκίας, που προετοιμάζεται πολεμικά αναλόγως
  • Πάνω από 180 εβραϊκές προσωπικότητες στο πλευρό του Μαρκ Ράφαλο, μετά την κατηγορία της Paramount ότι χρησιμοποιεί «αντισημιτικά στερεότυπα»
  • Νίκος Μαζιώτης: Αποφυλακίζομαι με λήξη ποινής
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
  • Αρχική
  • Πολιτική
  • Διεθνή
  • Οικονομία
  • Εργατικά
  • Αγροτικά
  • Παιδεία
  • Καταστολή
  • Περιβάλλον
  • Υγεία
  • Πολιτισμός
  • Αθλητισμός
  • Ιστορία
X (Twitter) YouTube RSS
Εφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.grΕφημερίδα Κόντρα | Eksegersi.gr
Πλοήγηση:Αρχική»Διεθνή»Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός εκστρατεύει στο Μάλι
Διεθνή

Με «σοσιαλιστική» ηγεσία

Ο γαλλικός ιμπεριαλισμός εκστρατεύει στο Μάλι

Eksegersi.grBy Eksegersi.gr19 Ιαν 2013, 00:00

Παρακάμπτοντας τη σχετική απόφαση του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η γαλλική κυβέρνηση προχώρησε αιφνιδιαστικά σε μονομερή στρατιωτική επέμβαση στις 11 Ιανουαρίου στο Μάλι, επικαλούμενη την έκκληση βοήθειας του προέδρου της χώρας για να σταματήσει η προέλαση των ανταρτών που ελέγχουν το βόρειο Μάλι προς το νότιο Μάλι και την πρωτεύουσα Μπαμάκο.

Υπενθυμίζουμε ότι τον περασμένο Μάρτιο ανατράπηκε με στρατιωτικό πραξικόπημα ο εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας Αμάντου Τουρέ, ο οποίος κατηγορήθηκε από τη χούντα που κατέλαβε την εξουσία ότι απέτυχε να καταστείλει την εξέγερση των Τουαρέγκ στο βόρειο Μάλι, γνωστό ως Αζαγουάντ, που είχε ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2012. Μετά το πραξικόπημα, το Εθνικό Κίνημα για την Απελευθέρωση του Αζαγουάντ, κοσμικό αποσχιστικό κίνημα των Τουαρέγκ, μαζί με ισλαμιστές μαχητές Τουαρέγκ, πολλοί από τους οποίους υπηρετούσαν ως μισθοφόροι στο λιβυκό στρατό και είχαν εξοπλιστεί σαν αστακοί από το λεηλατημένο οπλοστάσιο του Καντάφι, κατάφεραν μέσα σε λίγες βδομάδες να απωθήσουν τον κυβερνητικό στρατό, να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το βόρειο Μάλι, δηλαδή τα δύο τρίτα της χώρας, και να κηρύξουν την ανεξαρτησία του.
Το Εθνικό Κίνημα για την Απελευθέρωση του Αζαγουάντ και οι Τουαρέγκ μαχητές του Ανσάρ αλ – Ντιν από τις ένοπλες ισλαμικές ομάδες θεωρού-νται οι ισχυρότερες οργανώσεις ανάμεσα σ’ αυτές που ελέγχουν το βόρειο Μάλι. Ωστόσο, μετά την ανακήρυξη  ανεξαρτησίας του βόρειου Μάλι, σε πολλά ρεπορτάζ δυτικών ΜΜΕ το Ανσάρ αλ – Ντιν φέρεται να έχει υποσκελίσει το Εθνικό Κίνημα για την Απελευθέρωση του Αζαγουάντ και να υποστηρίζει μαζί με άλλες ισλαμικές ένοπλες ομάδες τη δημιουργία ισλαμικού κράτους σ’ όλο το Μάλι. Εκτοτε, όλες οι δυνάμεις των ανταρτών που ελέγχουν το βόρειο Μάλι χαρακτηρίστηκαν συλλήβδην παρακλάδια της Αλ – Κάιντα, συνεπώς «σοβαρότατη απειλή» για την ασφάλεια της Αφρικής και της Δύσης, και έτσι άνοιξε ο δρόμος για στρατιωτική επέμβαση στη χώρα με πρόταση της Γαλλίας στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ.
Με βάση το σχέδιο που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ενωση τον περασμένο Δεκέμβριο, η στρατιωτική επέμβαση στο βόρειο Μάλι δεν μπορούσε να γίνει νωρίτερα από το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2013 προκειμένου να εκπαιδευτεί κατάλληλα η δύναμη των 3.300 στρατιωτών από τις χώρες της Οικονομικής Κοινότητας των Κρατών της Δυτικής Αφρικής, που επρόκειτο να πάρει μέρος στην επέμβαση, και ο αποδιοργανωμένος κυβερνητικός στρατός του Μάλι από εκπαιδευτές χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Ομως η προέλαση των ανταρτών προς το κεντρικό Μάλι και η κατάληψη στις 7 Ιανουαρίου της πόλης Κόννα, που θεωρείται η πύλη προς την πρωτεύουσα Μπαμάκο και απέχει 680 χλμ απ’ αυτήν, επέσπευσε τη γαλλική στρατιωτική επέμβαση. Η επίθεση ξεκίνησε με σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε τουλάχιστον πέντε πόλεις στο κεντρικό και βόρειο Μάλι τη νύχτα της 11ης Ιανουαρίου, κατά την οποία οι αντάρτες κατέρριψαν ένα γαλλικό ελικόπτερο, ο πιλότος του οποίου σκοτώθηκε. Ομως αυτοί που πληρώνουν το βαρύ τίμημα είναι οι άμαχοι, όχι μόνο γιατί αιφνιδιάστηκαν, αλλά και γιατί οι πόλεις που βομβαρδίζονται είναι διάσπαρτες σε μια αχανή έρημο και η απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού δεν είναι εύκολη.
 
Το Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ εξέφρασε στις 14 Ιανουαρίου ομόφωνα «κατανόηση και υποστήριξη» στη γαλλική κυβέρνηση, αλλά μέχρις εκεί προς το παρόν. Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει τη γαλλική στρατιωτική επέμβαση με τη χρήση τηλεκατευθυνόμενων αεροσκαφών για τη συγκέντρωση πληροφοριών και με τη μεταφορά στρατευμάτων και εξοπλισμού, ενώ η Βρετανία και η Γερμανία ανακοίνωσαν την αποστολή στρατιωτικών μεταγωγικών αεροπλάνων για τη μεταφορά στρατευμάτων και εφοδίων. Στόχος της γαλλικής κυβέρνησης είναι η «αφρικανοποίηση» του πολέμου όσο το δυνατόν συντομότερα και πιέζει τις κυβερνήσεις της Δυτικής Αφρικής να στείλουν τη δύναμη των 3.300 στρατιωτών που έχουν υποσχεθεί το ταχύτερο δυνατόν. Ομως ακόμη κι αν ικανοποιηθεί η απαίτηση της γαλλικής κυβέρνησης, η δύναμη αυτή θα αναλάβει απλά ρόλο υποστήριξης των γαλλικών στρατευμάτων, γιατί χρειάζεται ειδική εκπαίδευση για να προσαρμοστεί στις συνθήκες πολέμου στην έρημο. Συνεπώς το βάρος του πολέμου και τις επιπτώσεις του θα εξακολουθούν να το σηκώνουν τα γαλλικά στρατεύματα για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα και θα παραμείνουν στο Μάλι «όσο χρειαστεί, μέχρι να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη χώρα, να αποκτήσει νόμιμες αρχές, να δρομολογηθούν οι εκλογικές διαδικασίες και να εξαλειφθεί η απειλή των τρομοκρατών», όπως δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος.


 

Οι σφοδροί αεροπορικοί βομβαρδισμοί για τέσσερις συνεχείς μέρες δεν κατάφεραν να ανακόψουν την προέλαση των ανταρτών προς το νότιο Μάλι. Στις 14 Ιανουαρίου απάντησαν καταλαμβάνοντας με αντεπίθεση τη στρατηγικής σημασίας πόλη Ντιάμπαλι, σε απόσταση μόλις 400 χλμ από την πρωτεύουσα Μπαμάκο. Μέχρι τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές (16 Ιανουαρίου) τόσο η Κόννα όσο και η Ντιάμπαλι παραμένουν υπό τον έλεγχο των ανταρτών. Σύμφωνα με τις τελευταίες ειδήσεις, βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη χερσαία επιχείρηση των Ειδικών Δυνάμεων του γαλλικού στρατού με την υποστήριξη του κυβερνητικού στρατού για την ανακατάληψη της πόλης Ντιάμπαλι. Στο έδαφος του Μάλι έχουν μεταφερθεί ήδη 1.700 γάλλοι στρατιώτες και αναμένεται να φτάσουν στις 2.500 τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με δήλωση του γάλλου προέδρου.
 
Με τη στρατιωτική επέμβαση στο Μάλι, ο γαλλικός ιμπεριαλισμός άνοιξε ένα νέο μέτωπο στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», η έξοδος από τον οποίο δεν θα είναι ούτε γρήγορη ούτε εύκολη. Ο ίδιος ο γάλλος υπουργός Αμυνας και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματού-χοι αναγνωρίζουν ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη επιχείρηση με αντίπαλο σκληροτράχηλους πολεμιστές, καλά εκπαιδευμένους, καλά εξοπλισμένους και αποφασισμένους, οι οποίοι δηλώνουν μέσω εκπροσώπου του Ανσάρ αλ – Ντιν ότι «έχουν τανκς, θωρακισμένα οχήματα, αντιαεροπορικά όπλα, εκτοξευτήρες ρουκετών Γκραντ και άλλα όπλα». Οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί δεν αρκούν για να εξοντώσουν αντάρτες που γνωρίζουν πολύ καλά την τεράστια αφιλόξενη έρημο του Αζαγουάντ και προετοιμάζονται μήνες τώρα συγκεντρώνοντας όπλα και ενισχύοντας την άμυνα και τις γραμμές τους. Ακόμη κι αν τα γαλλικά στρατεύματα καταφέρουν να ανακαταλάβουν τις πόλεις που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών, αυτοί θα ανασυνταχτούν και θα επανέλθουν με επιθέσεις μόλις σταματήσουν οι βομβαρδισμοί και αποχωρήσουν οι γάλλοι στρατιώτες. Σύμφωνα με μαρτυρίες ντόπιων, οι αντάρτες χρησιμοποιούν ένα τεράστιο δίκτυο από σπηλιές, σε μερικές από τις οποίες μπορούν να κινούνται ακόμη και φορτηγά, στις οποίες αποθηκεύουν όπλα, οχήματα, γεννήτριες, εκατοντάδες βαρέλια με καύσιμα, καλά καμουφλαρισμένες και αόρατες από τους ανώμαλους δρόμους. Διαθέτουν υπόγειες βάσεις σε απομακρυσμένα σημεία της ερήμου, καταφύγια και βάσεις σε κρημνούς και βραχώδεις οροσειρές. Εχουν επίσης κατασκευάσει ένα περίπλοκο δίκτυο τούνελ, χαρακωμάτων, πηγαδιών και οχυρωμάτων.
Συν τοις άλλοις, άρχισαν ήδη ειδικοί στον τομέα της Ασφάλειας να προειδοποιούν ότι η στρατιωτική επέμβαση στο Μάλι μπορεί να προκαλέσει αντίποινα από ισλαμιστές μαχητές εναντίον της Γαλλίας, δυτικών χωρών και αφρικανών συμμάχων τους καθώς και ενίσχυση του ριζοσπαστικού Ισλάμ στη Δυτική Αφρική.
 
Οι ανησυχίες αυτές επιβεβαιώθηκαν τάχιστα, την 6η μέρα της επέμβασης, με την επιδρομή ισλαμιστών μαχητών στις 16 Ιανουαρίου σε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου στη Σαχάρα της Αλγερίας και τη σύλληψη δεκάδων ξένων και Αλγερινών ως ομήρων. Κατά την επιδρομή σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένας Γάλλος και ένας Βρετανός, και κρατήθηκαν ως όμηροι 41 ξένοι, ανάμεσα στους οποίους 7 Αμερικάνοι, Γιαπωνέζοι και Ευρωπαίοι, και πάνω από 100 Αλγερινοί. Αίτημα των καταληψιών ήταν ο τερματισμός της ξένης στρατιωτικής κατάληψης στο Μάλι. Τη στιγμή που γράφονται οι γραμμές αυτές είναι άγνωστη η έκβαση της κατάληψης, όμως ο μεγάλος αριθμός ένοπλων μαχητών στις εγκαταστάσεις και ομήρων αποτελούσαν σοβαρά εμπόδια σε κάθε επιχείρηση διάσωσης των ομήρων.
 
Το Μάλι ήταν τμήμα της γαλλικής Αυτοκρατορίας της Δυτικής Αφρικής , περιοχή στην οποία ο γαλλικός ιμπεριαλισμός συνεχίζει να έχει ισχυρά οικονομικά, στρατιωτικά και πολιτικά συμφέροντα. Ειδικά το Μάλι είναι η τρίτη κατά σειρά  χώρα στις εξαγωγές χρυσού στην Αφρική, ενώ πρόσφατα έχουν εντοπιστεί μεγάλα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στο τεράστιο λεκανοπέδιο Ταουντένι στο βόρειο Μάλι, ανάμεσα στα σύνορα με τη Μαυριτανία και την Αλγερία. Ο έλεγχος του βόρειου Μάλι από τους αντάρτες, η απειλή επέκτασής τους νότια και πολύ περισσότερο η πιθανότητα δημιουργίας ενός ισλαμικού κράτους, όχι ιδιαίτερα φιλικού στην άλλοτε αποικιοκρατική δύναμη της περιοχής, διαταράσσει το στάτους κβο και δημιουργεί προβλήματα στα γαλλικά συμφέροντα στη χώρα και στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αφρικής. Γι αυτό ακριβώς το λόγο, ο γαλλικός ιμπεριαλισμός πρωτοστατεί και ηγείται της νέας «σταυροφορίας» για την καταστολή του «ισλαμικού εξτρεμισμού» στο Μάλι.
Εκτύπωση 🖨
Κοινοποίηση: Facebook Twitter LinkedIn Email WhatsApp
Προηγούμενο Άρθρο

Με «σοσιαλιστική» ηγεσία

Αφιέρωμα της Νew Star στη Ρώσικη Κινηματογραφική Πρωτοπορία
Επόμενο άρθρο

Με «σοσιαλιστική» ηγεσία

Πλήρης στήριξη στη γαλλική ιμπεριαλιστική εκστρατεία

Σχετικά Αρθρα

Ενα λουλούδι που μόλις άνοιξε τα πέταλά του τσαλαπατήθηκε από τους βαρβάρους

Διεθνή 2 Σεπ 2026, 22:07

Μαχητές της Αντίστασης απέκρουσαν σιωναζιστικές ειδικές δυνάμεις που εισέβαλαν στη Γάζα

Διεθνή 1 Σεπ 2026, 21:36

Εκεί που καμαρώνουν επειδή βασανίζουν τους κρατούμενους…

Διεθνή 1 Σεπ 2026, 10:41

Οποιος διαθέτει αυτή την Αντίσταση, αυτούς τους νέους που θυσιάζονται και έναν λαό που θυσιάζεται για την πατρίδα του δεν μπορεί να ηττηθεί

Διεθνή 31 Αυγ 2026, 09:40

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς στην Τεχεράνη αποκαλεί το Ισραήλ «εχθρό της ανθρωπότητας»

Διεθνή 31 Αυγ 2026, 09:03

Guardian: Ο πόλεμος του Τραμπ κατά του Ιράν εξαντλεί ταχύτατα τον προϋπολογισμό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, αποκαλύπτουν έγγραφα και συνεντεύξεις

Διεθνή 31 Αυγ 2026, 05:40
Ροή Ειδήσεων
Διεθνή

Ενα λουλούδι που μόλις άνοιξε τα πέταλά του τσαλαπατήθηκε από τους βαρβάρους

2 Σεπ 2026, 22:07
Εργατικά

Ελεύθερος ο καπιταλιστής της φονικής «Βιολάντα»

2 Σεπ 2026, 21:38
Κόντρες

Πατσαβουριές

2 Σεπ 2026, 21:03
Πολιτική

«Ασπίδα του Αχιλλέα»: Ο ελληνικός λαός θα πληρώσει ένα τεράστιο κόστος για να μπει η χώρα σε συμμαχία με το Ισραήλ κατά της Τουρκίας, που προετοιμάζεται πολεμικά αναλόγως

2 Σεπ 2026, 12:57
Πολιτισμός

Πάνω από 180 εβραϊκές προσωπικότητες στο πλευρό του Μαρκ Ράφαλο, μετά την κατηγορία της Paramount ότι χρησιμοποιεί «αντισημιτικά στερεότυπα»

Χοακίν Φίνιξ, Τζόελ Κοέν, Τζόναθαν Γκλέιζερ, Χάνα Αινμπίντερ Γουάλας Σον, Τοντ Χέινς μεταξύ των πρώτων που υπέγραψαν - Η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται

2 Σεπ 2026, 09:32
Καταστολή

Νίκος Μαζιώτης: Αποφυλακίζομαι με λήξη ποινής

2 Σεπ 2026, 07:15
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Σεπτέμβρη

2 Σεπ 2026, 00:01
Διεθνή

Μαχητές της Αντίστασης απέκρουσαν σιωναζιστικές ειδικές δυνάμεις που εισέβαλαν στη Γάζα

1 Σεπ 2026, 21:36
Κόντρες

Μια κοινωνία φασιστικοποιημένη μέχρι το μεδούλι

1 Σεπ 2026, 20:09
Παιδεία

Βάφτισαν campus πανεπιστημιοποιημένου κολλεγίου κτίριο ΙΕΚ, που το ίδιο το ΥΠΑΙΘΑ είχε ανακαλέσει λόγω ακαταλληλότητας!

Το φιάσκο των ιδιωτικών «πανεπιστημίων»

1 Σεπ 2026, 18:46
Οικονομία

Ευτυχώς, δεν ζούμε στην εποχή του Νασρεντίν Χότζα

1 Σεπ 2026, 13:55
Καταστολή

Να σταματήσει τώρα ο εγκλεισμός των μεταναστών και προσφύγων

Ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφυγών

1 Σεπ 2026, 10:51
Διεθνή

Εκεί που καμαρώνουν επειδή βασανίζουν τους κρατούμενους…

1 Σεπ 2026, 10:41
Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 1 Σεπτέμβρη

1 Σεπ 2026, 00:01
Παιδεία

Εξασφάλιση φοιτητικής στέγης: το πιο σύντομο ανέκδοτο

31 Αυγ 2026, 18:28
Πολιτική

Οι Patriot πήγαν στη Σαουδική Αραβία με αμερικάνικη εντολή και μόνο με αμερικάνικη εντολή θα φύγουν

Ο ελληνικός λαός πληρώνει το κόστος για την πολεμική οχύρωση του αιμοσταγούς βασίλειου των Σαούδ

31 Αυγ 2026, 18:21
Κόντρες

Αυτή η κωλοτούμπα είναι στανταράκι

31 Αυγ 2026, 12:16
Διεθνή

Οποιος διαθέτει αυτή την Αντίσταση, αυτούς τους νέους που θυσιάζονται και έναν λαό που θυσιάζεται για την πατρίδα του δεν μπορεί να ηττηθεί

31 Αυγ 2026, 09:40
Διεθνή

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς στην Τεχεράνη αποκαλεί το Ισραήλ «εχθρό της ανθρωπότητας»

31 Αυγ 2026, 09:03
Διεθνή

Guardian: Ο πόλεμος του Τραμπ κατά του Ιράν εξαντλεί ταχύτατα τον προϋπολογισμό του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, αποκαλύπτουν έγγραφα και συνεντεύξεις

31 Αυγ 2026, 05:40
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΚΟΝΤΡΑ
Η Yπόθεση Ζορζ Ιμπραήμ Αμπνταλλά
Εφετείο ΧΑ
Ουκρανία
Επιλεγμένα θέματα
10 Μάι 2022, 22:55

Ο ρωσικός ιμπεριαλισμός από θέση ισχύος

«Ο πλούτος των κοινωνιών όπου κυριαρχεί ο κεφαλαιοκρατικός τρόπος παραγωγής εμφανίζεται σαν ένας “τεράστιος σωρός…

21 Απρ 2022, 13:42

Καρλ Μαρξ: Μισθός, τιμή και κέρδος

21 Νοέ 2021, 07:31

Κινέζικος Ιμπεριαλισμός: Tα περιθώρια της παλιάς υψηλής κερδοφορίας στενεύουν

Παρά τη συνεχιζόμενη υπερεκμετάλλευση του προλεταριάτου

Περισσότερα…

Σαν Σήμερα

Σαν σήμερα 2 Σεπτέμβρη

Βιετνάμ: Ημέρα ανεξαρτησίας (1945).

Θιβέτ: Ημέρα δημοκρατίας.

1943: Οι Γερμανοί εκτελούν 246 γυναικόπαιδα στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης.

1944: Κυβέρνηση εθνικής ενότητας υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου με τη συμμετοχή ΕΑΜ και ΚΚΕ.

1945: Λήξη β’ παγκόσμιου πολέμου.

1970: Αποτυχημένη βομβιστική ενέργεια (ΠΑΜ – «Οργάνωση Αρης») με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην αμερικανική πρεσβεία. Νεκροί οι εκτελεστές της Κώστας Τσικουρής και Μαρία-Ελενα Αντσελόνι. Επικήρυξη (100.000 δρχ.) του φοιτητή Κ. Κωτσάκη ως συναυτουργού.

1996: Υπογράφεται εκεχειρία ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους αντάρτες στις Φιλιππίνες, με την οποία τερματίζεται ο πόλεμος που διήρκεσε 24 χρόνια.

Εκτύπωση 🖨
Η Παπάρα…

Τα έργα δεν γίνονται για λόγους κομματικής ανταπόδοσης. Δεν τα κάνουμε, δεν τα ανακοινώνουμε, δεν τα υλοποιούμε, δεν κόβουμε κορδέλες γιατί πιστεύουμε ότι με κάποιον τρόπο έτσι κάποιοι θα μας ψηφίσουν, ή περισσότεροι θα μας ψηφίσουν, ενδεχομένως, στο μέλλον. Το κάνουμε διότι αυτή είναι η κεντρική υποχρέωση μιας κυβέρνησης, η οποία πρέπει να μεριμνά, ώστε η ανάπτυξη της χώρας να φτάνει σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Καλύτερες μέρες για όλους, μέρισμα ανάπτυξης σε κάθε Ελληνίδα, σε κάθε Ελληνα, όπου και αν αυτοί βρίσκονται, είτε βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα είτε στο πιο απομονωμένο χωριό της ελληνικής επικράτειας. Αυτή είναι η προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης. Αυτόν τον σκοπό υπηρετούμε.

Κυριάκος Μητσοτάκης

(Οι αστοί πολιτικοί λένε συνέχεια ψέματα. Υπάρχουν ψέματα και ψέματα, όμως. Ψέματα που μπορεί να κοροϊδέψουν κάποιο κόσμο και ψέματα αυταπόδεικτα. Οταν ο Μητσοτάκης ξαναπάει στο ψευτομετρό της Θεσσαλονίκης και ξανακόβει κορδέλα, επειδή έγινε ο σταθμός στην Καλαμαριά, οι πάντες γνωρίζουν ότι ζεσταίνει τις μηχανές της κοινωνικής δημαγωγίας λίγο πριν από την ομιλία του στη ΔΕΘ. Το κάνει κάθε χρόνο και δεν είναι ο μοναδικός πρωθυπουργός που το κάνει. Οταν όμως λέει «εγώ δεν κάνω έργα για να πάρω ψήφους», το ψέμα μετατρέπεται σε χλευασμό της νοημοσύνης του ελληνικού λαού. Και μετατρέπεται σε μπούμερανγκ γι’ αυτόν που έχει το θράσος να το ξεστομίσει. Κανένας πρωθυπουργός σε αποδρομή δεν ανέκαμψε επειδή έκοψε μερικές κορδέλες παραπάνω ή επειδή μοίρασε μερικά επιδόματα. Ακόμα και όσοι ενδεχομένως επωφελήιθηκαν δεν άλλαξαν γνώμη)

Εκτύπωση 🖨
Αφίσες









Αρχείο Εφημερίδας
Εκδόσεις
25 Σεπ 2022, 13:12

Η ανατροπή του καπιταλισμού προϋπόθεση για τη λύση του ζητήματος της κατοικίας

27 Μαρ 2022, 17:35

Σοσιαλιστική οικοδόμηση και καπιταλιστική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ

Κατεβάστε ελεύθερα τη μελέτη

11 Οκτ 2020, 11:30

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (κατεβάστε ελεύθερα τη μπροσούρα)

29 Αυγ 2020, 10:01

Η αλήθεια για τους Σλαβομακεδόνες

Ο ΠΟΛΥΧΡΟΝΟΣ ΑΝΕΛΕΗΤΟΣ ΔΙΩΓΜΟΣ ΕΝΟΣ ΛΑΟΥ

Αφιερώματα
17 Σεπ 2020, 19:22

Εγκληματικό, εθνικοσοσιαλιστικό μόρφωμα ήταν και παραμένει η Χρυσή Αυγή και οι παραφυάδες μετά τη διάσπασή της

4 Νοέ 2017, 00:00

100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ

Ο μεγάλος Οκτώβρης του 1917 εξακολουθεί να διδάσκει το προλεταριάτο

30 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (7)

23 Νοέ 2013, 00:00

KPD: Η συνεπής αντιφασιστική και επαναστατική οργάνωση της γερμανικής εργατικής τάξης

Διδάγματα από το Μεσοπόλεμο (6)

Δείτε όλες τις ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Δείτε όλα τα ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Πολιτικές Δίκες
  • Με «σοσιαλιστική» ηγεσία

    17Ν
    • Με «σοσιαλιστική» ηγεσία

      Εφετείο 17Ν
  • Με «σοσιαλιστική» ηγεσία

    ΕΛΑ
    • Με «σοσιαλιστική» ηγεσία

      Δεύτερη Δίκη ΕΛΑ
    • Με «σοσιαλιστική» ηγεσία

      Εφετείο ΕΛΑ
    • Με «σοσιαλιστική» ηγεσία

      Πρώτη Δίκη ΕΛΑ
  • Με «σοσιαλιστική» ηγεσία

    Επαναστατικός Αγώνας
    • Με «σοσιαλιστική» ηγεσία

      Πρώτη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
    • Με «σοσιαλιστική» ηγεσία

      Εφετείο Επαναστατικού Αγώνα
    • Με «σοσιαλιστική» ηγεσία

      Δεύτερη Δίκη Επαναστατικού Αγώνα
  • Με «σοσιαλιστική» ηγεσία

    Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς
    • Με «σοσιαλιστική» ηγεσία

      3η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Με «σοσιαλιστική» ηγεσία

      4η Δίκη Σ.Π.Φ.
    • Με «σοσιαλιστική» ηγεσία

      Δίκη Σ.Π.Φ.
Παλαιστίνη
  • Με «σοσιαλιστική» ηγεσία

    Σπάζοντας την πολιορκία
    • Με «σοσιαλιστική» ηγεσία

      Με «σοσιαλιστική» ηγεσία

      Το ημερολόγιο της αποστολής
    • Με «σοσιαλιστική» ηγεσία

      Με «σοσιαλιστική» ηγεσία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (4)
    • Με «σοσιαλιστική» ηγεσία

      Με «σοσιαλιστική» ηγεσία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (3)
    • Με «σοσιαλιστική» ηγεσία

      Με «σοσιαλιστική» ηγεσία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (2)
    • Με «σοσιαλιστική» ηγεσία

      Σπάζοντας τον αποκλεισμό της Γάζας (1)
Σύνδεσμοι
  • Με «σοσιαλιστική» ηγεσία

    Με «σοσιαλιστική» ηγεσία

    Ποιοι είμαστε
  • Με «σοσιαλιστική» ηγεσία

    Με «σοσιαλιστική» ηγεσία

    Επικοινωνία
  • Με «σοσιαλιστική» ηγεσία

    Με «σοσιαλιστική» ηγεσία

    Όροι χρήσης
  • Με «σοσιαλιστική» ηγεσία

    Με «σοσιαλιστική» ηγεσία

    Ποιοι είμαστε
  • Με «σοσιαλιστική» ηγεσία

    Με «σοσιαλιστική» ηγεσία

    Επικοινωνία
  • Με «σοσιαλιστική» ηγεσία

    Με «σοσιαλιστική» ηγεσία

    Όροι χρήσης

Πληκτρολογήστε παραπάνω και πατήστε Enter για αναζήτηση. Πατήστε Esc για ακύρωση.

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας. Εφόσον συνεχίσετε στη σελίδα μας, θεωρούμε ότι είστε ικανοποιημένοι με αυτό.
Ρυθμίσεις CookieΣυνέχεια
Διαχείριση συναίνεσης

Σύνοψη απορρήτου

Χρησιμοποιούμε cookies αποκλειστικά για την βελτιστοποίηση της εμπειρίας πλοήγησης και για τη σύνταξη ανώνυμων στατιστικών επισκεψιμότητας (analytics). Δεν μπορούμε να εξακριβώσουμε την προσωπική σας ταυτότητα από τα cookies. Τα cookies αποθηκεύονται αποκλειστικά στη δική σας συσκευή (υπολογιστή, tablet, κινητό τηλέφωνο) και η ιστοσελίδα δε διατηρεί κανένα αρχείο ή βάση δεδομένων με προσωπικά δεδομένα σας.
Necessary
Always Enabled
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDurationDescription
_GRECAPTCHA5 months 27 daysThis cookie is set by Google. In addition to certain standard Google cookies, reCAPTCHA sets a necessary cookie (_GRECAPTCHA) when executed for the purpose of providing its risk analysis.
cookielawinfo-checkbox-advertisement1 yearSet by the GDPR Cookie Consent plugin, this cookie is used to record the user consent for the cookies in the "Advertisement" category .
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics".
cookielawinfo-checkbox-functional11 monthsThe cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other.
cookielawinfo-checkbox-performance11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance".
elementorneverThis cookie is used by the website's WordPress theme. It allows the website owner to implement or change the website's content in real-time.
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
wordpress_test_cookiesessionThis cookie is used to check if the cookies are enabled on the users' browser.
Functional
Functional cookies help to perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collect feedbacks, and other third-party features.
CookieDurationDescription
__cf_bm30 minutesThis cookie, set by Cloudflare, is used to support Cloudflare Bot Management.
Performance
Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.
Analytics
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
CookieDurationDescription
_ga2 yearsThe _ga cookie, installed by Google Analytics, calculates visitor, session and campaign data and also keeps track of site usage for the site's analytics report. The cookie stores information anonymously and assigns a randomly generated number to recognize unique visitors.
_gid1 dayInstalled by Google Analytics, _gid cookie stores information on how visitors use a website, while also creating an analytics report of the website's performance. Some of the data that are collected include the number of visitors, their source, and the pages they visit anonymously.
Advertisement
Advertisement cookies are used to provide visitors with relevant ads and marketing campaigns. These cookies track visitors across websites and collect information to provide customized ads.
Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
CookieDurationDescription
_lscache_vary2 daysNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI4 minutesNo description available.
abj404_solution_REQUEST_URI_SHORTpastNo description
abj404_solution_REQUEST_URI_UPDATE_URL4 minutesNo description
wordpress_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_logged_in_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpress_sec_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpresspass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wordpressuser_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-postpass_b6635853a2380e54d99196d3b5c883f5pastNo description
wp-settings-0pastNo description
wp-settings-time-0pastNo description
SAVE & ACCEPT
Powered by CookieYes Logo