Η φράση της Μέρκελ ειπώθηκε με το γνωστό υποχθόνιο χιούμορ της, σε συνέντευξή της σε οικονομικό περιοδικό τον Ιούνη, όμως κανείς δε δυσκολεύτηκε να αντιληφθεί ότι η γερμανίδα καγκελάριος κάθε άλλο παρά αστειευόταν: «Η μεγάλη παράδοση της Κίνας είναι να αντιμετωπίζει τα θέματα σε μακρές ιστορικές περιόδους. Από τη σκοπιά του Πεκίνου, λοιπόν, η Ευρώπη είναι μάλλον μια ασιατική χερσόνησος».
Λίγες μέρες πριν (στις 22 Μάη), ο Μακρόν είχε υποβάλει στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ πρόταση να δοθεί μεγαλύτερη εξουσία στην Κομισιόν όσον αφορά τον έλεγχο των ξένων εξαγορών στην ΕΕ, προκειμένου να προστατευθούν οι στρατηγικοί τομείς. Η Μέρκελ υποστήριξε με θέρμη την πρόταση του γάλλου προέδρου, όμως άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες (Ολλανδία, Βέλγιο, Φιλλανδία) μαζί και χώρες του εξαρτημένου Νότου (Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα) αντέδρασαν, θεωρώντας ότι ο γερμανογαλλικός άξονας θέλει να χαλάσει εν εξελίξει «ντιλ» με τους Κινέζους, ώστε να καταστεί ακόμα πιο κυρίαρχος στην επικράτεια της ΕΕ.
Στα μέσα του Αυγούστου, ο γερμανογαλλικός άξονας επανήλθε, διευρυμένος και με την Ιταλία. Στο «Politico» διέρρευσε εσωτερικό έγγραφο με το οποίο οι κυβερνήσεις των τριών ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών χωρών της ΕΕ εισηγούνται αυστηρότερο «έλεγχο των επενδύσεων». Συγκεκριμένα, ζητούν από την Κομισιόν να διερευνά και να κρίνει αν πίσω από διάφορες προτάσεις εξαγοράς ευρωπαϊκών επιχειρήσεων κρύβονται πολιτικά κίνητρα από την Κίνα (για ξεκάρφωμα πρόσθεσαν: και από άλλες χώρες) που έχουν ως στόχο να αποκτήσουν τεχνογνωσία και να διευρύνουν την επιρροή τους στην Ευρώπη.
Οχι τυχαία, η συγκεκριμένη πολιτική παρέμβαση δημοσιοποιήθηκε την ώρα που η κινέζικη αυτοκινητοβιομηχανία Great Wall Motor εκδήλωσε ενδιαφέρον για την εξαγορά της ιταλοαμερικανικής Fiat Chrysler Automobiles που κατέχει ένα σημαντικό μερίδιο στην ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου (Fiat, Alfa Romeo, Jeep, Chrysler, Lancia, Dodge, Abarth κτλ.) και εξαρτημάτων αυτοκινήτου (Magneti Marelli, Comau, Teksid). Ο ιταλός μάνατζερ της εταιρίας, Σέρτζιο Μαρτσιόνε, θέλοντας να εξασφαλίσει κεφάλαια για να μπει στην έρευνα για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα (σ' αυτά προσανατολίζεται η αυτοκινητοβιομηχανία παγκόσμια), διερευνά συμφωνία με τους Κινέζους, που και κεφάλαια διαθέτουν και με την ηλεκτροκίνηση ασχολούνται εδώ και χρόνια.
Ομως, οι ιμπεριαλιστικές κυβερνήσεις υπάρχουν για να προστατεύουν το συλλογικό συμφέρον του συστήματος (και) όταν αυτό υπονομεύεται από κοντόφθαλμες αποφάσεις ξεχωριστών καπιταλιστικών επιχειρήσεων. Γι' αυτό και οι Μέρκελ, Μακρόν και Τζεντιλόνι βγαίνουν μπροστά, απαιτώντας να υψωθούν τείχη στη διείσδυση του κινέζικου μονοπωλιακού κεφαλαίου σε κλάδους που έχουν στρατηγική σημασία για τον ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό. Η Μέρκελ είχε δείξει την αποφασιστικότητά της πέρυσι, όταν απέτρεψε την εξαγορά της γερμανικής εταιρίας ρομποτικής Kuka από κινέζικα κεφάλαια.
Η λεγόμενη «παγκοσμιοποίηση» και η «ελεύθερη κυκλοφορία» του κεφαλαίου είναι αποδεκτή μόνο όταν δεν υπονομεύει ή δεν απειλεί την εθνική βάση των ιμπεριαλιστικών συστημάτων. Η γερμανική ιμπεριαλιστική ηγεσία βάζει φραγμούς στην κινέζικη διείσδυση, αντιδρά όμως όταν ο Τραμπ επιτίθεται στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία και τη διείσδυσή της στην αμερικάνικη αγορά. Επιβεβαιώνει έτσι ότι σε όλα αυτά δεν υπάρχει οποιαδήποτε ηθική διάσταση (κι ας τα επενδύουν με κορόνες περί «υγιούς ανταγωνισμού», «διεθνούς συνεργασίας και τα παρόμοια). Υπάρχουν μόνο τα συμφέροντα των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών κρατών που αποτελούν τη βάση εφόρμησής τους.
ΥΓ. Περιττεύει να σημειώσουμε πόσο γελοίες ακούγονται οι διακηρύξεις των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ για τις «μεγάλες επενδύσεις» από την Κίνα. Ας πάρουν πρώτα άδεια από το διευθυντήριο…