«Ποτέ δεν περιμέναμε ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο», δήλωσε αναλυτής από ερευνητικό κέντρο του Τόκιο (Tokai Tokyo Research Centre), αναφερόμενος στην πρόσφατη απεργία των εργατών της Χόντα στην Κίνα. Από τις 17 Μάη, οι περίπου 1.900 εργάτες ενός εργοστασίου ανταλλακτικών της Χόντα στην επαρχία Γκουαντόνγκ στη νοτιοανατολική Κίνα κατέβηκαν σε απεργία. Αίτημά τους η αύξηση στους μισθούς από 1.500 γιουάν (183 ευρώ, μαζί με τις υπερωρίες) σε τουλάχιστον 2.000 (245 ευρώ).
Η απεργία δεν είδε τα φώτα της δημοσιότητας παρά μια βδομάδα μετά και αφού έκλεισαν άλλα τέσσερα εργοστάσια παραγωγής αυτοκινήτων της Χόντα στην Κίνα, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών. Σύμφωνα με τον Ζενγκ Κιάο, διευθυντικό στέλεχος του τμήματος εργασιακών σχέσεων του Ινστιτούτου Βιομηχανικών Σχέσεων του Πεκίνου, «η απεργία στη Χόντα είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ σε μία πολυεθνική εταιρία στην Κίνα». Γι’ αυτό και τελικά δεν μπόρεσαν να την αγνοήσουν. Η Χόντα, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ιαπωνίας, αναγκάστηκε τελικά να δώσει αυξήσεις 24% στους εργάτες (ποσοστό που, αν και μεγάλο, παραμένει κάτω από αυτό που ζητούσαν), μετά από δύο βδομάδες απεργίας.
Σύμφωνα με τους Τάιμς της Νέας Υόρκης (28/5/10), οι εργάτες της Χόντα είναι πολύ νέοι (γύρω στα 20) και πολλοί απ’ αυτούς δεν είχαν γεννηθεί όταν η κυβέρνηση κατέστειλε τις διαδηλώσεις στην πλατεία Τιεν Αν Μεν του Πεκίνου (1989). Αυτοί οι εργάτες –σύμφωνα με την εφημερίδα– δεν θυμίζουν «ακτιβιστές» αλλά περισσότερο «μελετηρούς» αποφοίτους λυκείων που δεν μπόρεσαν να μπουν στα πανεπιστήμια λόγω της οικονομικής τους κατάστασης και δεν ενδιαφέρονται μόνο για τους μισθούς, αλλά και για τις συνθήκες εργασίας. Οι εργατικές κινητοποιήσεις στην επαρχία Γκουαντόνγκ έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Σύμφωνα με τους Τάιμς της Ασίας (9/6/10), που επικαλούνται αναφορές του Economist, οι εργατικές κινητοποιήσεις είχαν αυξηθεί κατά 42% το πρώτο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ στην επαρχία Ζεζιάνγκ η αύξηση ήταν της τάξης του 160%.
Η απεργία στη Χόντα έγινε την ίδια περίοδο που σημειώθηκαν αυτοκτονίες σε άλλα εργοστάσια της Κίνας, όπως της εταιρίας Foxconn Technology. Η Foxconn είναι μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες παγκοσμίως στον τομέα του hardware ηλεκτρονικών υπολογιστών (με 800.000 εργάτες στην Κίνα και 200.000 παγκόσμια), προμηθεύει εξαρτήματα στην Apple, τη Hewlett Packard και άλλες εταιρίες και ελέγχεται από μια εταιρία στην Ταϊβάν (έχει όμως έδρα την Κίνα). Τα εξαντλητικά ωράρια και οι χαμηλοί μισθοί οδήγησαν τουλάχιστον 10 εργάτες στην αυτοκτονία τους τελευταίους μήνες, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί ο πρόεδρος της εταιρίας να ζητήσει «συγνώμη». Σύμφωνα με την κινέζικη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών, περίπου το ένα τέταρτο των κινέζων εργατών δεν έχει πάρει καμία αύξηση τα τελευταία πέντε χρόνια.
Οι εργατικές κινητοποιήσεις ήταν επομένως μονόδρομος για τους εργάτες στη «σοσιαλιστική» Κίνα. Το ζητούμενο είναι πότε θα εξαπλωθούν, σηματοδοτώντας μια αλλαγή στην στάση του κινέζικου προλεταριάτου, που θα συγκλονίσει τις ανεπτυγμένες χώρες που επενδύουν μαζικά στα σύγχρονα σκλαβοπάζαρα εργατικής δύναμης στην Κίνα.
ΥΓ: Οταν έκλεινε η ύλη της εφημερίδας, μία ακόμα απεργία σε ένα άλλο εργοστάσιο της Χόντα στην Κίνα ξεκινούσε. Αυτή τη φορά από την απεργία έκλεισαν δύο εργοστάσια παραγωγής. Και… έπεται συνέχεια…