Εκατοντάδες μαχητές Ταλιμπάν έχουν μετακινηθεί στη στρατηγικής σημασίας περιοχή Arghandab ακριβώς βόρεια της πόλης Κανταχάρ, της μεγαλύτερης πόλης του νότιου Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον ανταποκριτή των «New York Times» (30/10/07). Από την πλευρά των Ταλιμπάν, ο εκπρόσωπος τύπου ανακοίνωσε ότι έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους τα τρία τέταρτα της περιοχής, ότι έχουν καταλάβει 7 σημεία ελέγχου στην περιφέρειά της και ότι βρίσκεται σε εξέλιξη σφοδρή μάχη με τα αμερικάνικα στρατεύματα για να τους απωθήσουν.
Είναι η πρώτη φορά από το 2001 που οι Ταλιμπάν κατάφεραν να μπουν στην περιοχή αυτή , που βρίσκεται σε απόσταση βολής από την Κανταχάρ, στην οποία σταθμεύει μεγάλη δύναμη αμερικάνικων στρατευμάτων. Αυτό σημαίνει ότι αν καταφέρουν οι Ταλιμπάν να κρατήσουν υπό τον έλεγχό τους την περιοχή αυτή, η Κανταχάρ θα βρίσκεται συνεχώς στο στόχαστρό τους.
Μια Αμερικανίδα δημοσιογράφος και μέλος ανθρωπιστικής οργάνωσης, η Sarah Chayes, που ζει στην Κανταχάρ από το 2001, είπε στους «New York Times» ότι ένας ισχυρός φιλοκυβερνητικός πολέμαρχος, ο Μullah Naqibullah, που τα τελευταία χρόνια είχε επιβιώσει από πολλές απόπειρες δολοφονίας του από τους Ταλιμπάν και πέθανε από καρδιακή προσβολή πριν από δύο βδομάδες, ήταν ο «προμαχώνας», που εμπόδιζε την είσοδο των Ταλιμπάν από το βορρά στην Κανταχάρ. Μετά το θάνατό του, μέσα σε δύο βδομάδες, οι Ταλιμπάν έθεσαν υπό τον έλεγχό τους το χωριό του στην περιοχή Arghadab. «Το γεγονός ότι μετά από δύο βδομάδες χόρευαν χαρούμενοι μέσα στο σπίτι του και στις στέγες των σπιτιών του χωριού είναι καταστροφικό ψυχολογικά. Είναι σαν μια ψυχολογική επιχείρηση από τους Ταλιμπάν και νομίζω – είπε – ότι είναι πολύ αποτελεσματική».