Μετά τη νέα έκκληση του αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι προς τον ηγέτη των Ταλιμπάν Μουλά Ομάρ να καθήσει στο τραπέζι των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, έχοντας την προεδρική εγγύηση για την ασφάλειά του, και καθώς η φημολογία για νέες διαπραγματεύσεις συνεχίζεται, η ηγεσία των Ταλιμπάν αποφάσισε να ξεκαθαρίσει τη θέση της και επέλεξε το Μουλά Mohammad Hasan Rahmani να μιλήσει στους «Asia Times online» (25/11/08).
O Rahmani υπήρξε κυβερνήτης της Κανταχάρ επί του καθεστώτος των Ταλιμπάν, είναι μέλος της Shura (συμβούλιο) των Ταλιμπάν και στενός σύμβουλος του Μουλά Ομάρ, με τον οποίο βρίσκεται σε καθημερινή επαφή, ώστε στους κύκλους των Ταλιμπάν να θεωρείται η σκιά του Μουλά Ομάρ, όπως μας πληροφορεί ο διευθυντής του γραφείου στο Πακιστάν των «Asia Times», Syed Saleem Shahzad, που πήρε τη συνέντευξη από το Μουλά Rahmani, από την οποία αναδημοσιεύουμε μερικά μόνο χαρακτηριστικά αποσπάσματα.
Asia Times Online: Αφού είστε τόσο κοντά στο Μουλά Ομάρ και μέλος της Shura, παρακαλώ εξηγήστε γιατί τα δυτικά μέσα προωθούν τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν και υποστηρίζουν ότι η Σαουδκή Αραβία έχει παίξει σημαντικό ρόλο. Ενα ρεπορτάζ μάλιστα υποστηρίζει ότι η Σαουδική Αραβία έχει προσφέρει άσυλο στο Μουλά Ομάρ.
Hasan Rahmani: Σήμερα οι Ταλιμπάν έχουν επιτυχίες και οι αμερικάνικες και νατοϊκές δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ήττας. Ο εχθρός θέλει να χρησιμοποιήσει τους Ταλιμπάν και να αποπροσανατολίσει το μυαλό τους. Μερικές φορές προσφέρουν συνομιλίες, μερικές φορές προσφέρουν άλλες απατηλές παροχές. Οι Ταλιμπάν ποτέ δεν επιχείρησαν τέτοιες συνομιλίες, ούτε θέλουμε να γίνουν αυτές οι συνομιλίες. Ούτε η σαουδαραβική πρωτοβουλία ούτε η σαουδαραβική πρόταση για το Μουλά Ομάρ είναι αποδεκτές….
Asia Times Online: Οι Ταλιμπάν κατηγορούνται ότι επιτέθηκαν με οξύ σε γυναίκες που είχαν ακάλυπτο το πρόσωπό τους στην Κανταχάρ. Ποια είναι η πραγματικότητα;
Hasan Rahmani: Αυτή είναι προπαγάνδα που έχει στόχο να δυσφημίσει τους Ταλιμπάν. Κανείς δε γνωρίζει ποιος πέταξε το οξύ. Το να πετάς οξύ σε οποιοδήποτε ανθρώπινο ον, άντρα ή γυναίκα, δεν υπήρξε ποτέ πολιτική των Ταλιμπάν και οι Ταλιμπάν αρνούνται την ανάμειξή τους σε τέτοιες ενέργειες.
Asia Times Online: Οι Ταλιμπάν έχουν κάνει ειδικές προετοιμασίες για να διακόψουν τις γραμμές ανεφοδιασμού του ΝΑΤΟ. Στην περιοχή Khyber και στις αφγανικές επαρχίες Nangarhar και Wardak, οι Ταλιμπάν έχουν πραγματοποιήσει πολλές επιθέσεις. Πρόσφατα, παρόμοιες επιθέσεις έγιναν στην Κανταχάρ. Υπάρχουν σχέδια να διακόψετε μόνιμα τις γραμμές ανεφοδιασμού του ΝΑΤΟ στη Σπιν Μπολντάκ και στην Κανταχάρ;
Hasan Rahmani: Οι Ταλιμπάν έχουν καταλάβει όλους τους βασικούς δρόμους στο Αφγανιστάν και κλείνουν τις αρτηρίες για τα κονβόι που μεταφέρουν εφόδια για το ΝΑΤΟ. Είναι καλά προετοιμασμένοι για να αποκόψουν τον εφοδιασμό του ΝΑΤΟ ανάμεσα στις επαρχίες Wardak και Κανταχάρ, αλλά και σ’ όλο το Αφγανιστάν είναι τώρα καλύτερα προετοιμασμένοι να κάνουν το ίδιο.
Asia Times Online: Η Κανταχάρ είναι η πιο σημαντική επαρχία του Αφγανιστάν. Ιστορικά, η άρχουσα ελίτ προέρχεται απ’ αυτή την επαρχία. Ολοι οι φημισμένοι πολέμαρχοι και πολεμιστές προέρχονταν από την Κανταχάρ. Πόσες από τις φυλές της Κανταχάρ είναι μαζί σας; Ακουσα ότι και η φυλή του Καρζάι (Popalzai) υποστηρίζει τους Ταλιμπάν.
Hasan Rahmani: Αυτό είναι γεγονός, ότι οι φυλές της Κανταχάρ είναι με τους Ταλιμπάν, ακόμη και οι φύλαρχοι του Χαμίντ Καρζάι, όλες οι φυλές.
Asia Times Online: Θα μπορούσατε, παρακαλώ να τις κατονομάσετε, εννοώ τις φυλές που αποφάσισαν συλλογικά να συμπαραταχθούν με τους Ταλιμπάν;
Hasan Rahmani: Οι Achakzai, Noorzai, Hajizai, Wazir και οι φυλές προς τα πάνω μέχρι τις επαρχίες Κουνάρ και Κοστ είναι όλες με τους Ταλιμπάν …και η φυλή Barakzai.
Asia Times Online: Η Popalzai;
Hasan Rahmani: Ναι, η Popalzai, η Ishaqzai…που ήταν εναντίον των Ταλιμπάν είναι τώρα δυσαρεστημένες, γιατί λένε ότι ο Καρζάι τις εξαπάτησε, και είναι σε επαφή με τους Ταλιμπάν…
Μετά απ’ όλα αυτά καταλαβαίνει κανείς πόσες πιθανότητες έχει να βρει ανταπόκριση στις φυλές των Πα- στούν το μοντέλο των σουνιτικών «Επαγρυπνούντων Συμβουλίων», που εφάρμοσε για να καταστείλει την αντίσταση στις σουνιτικές επαρχίες του Ιράκ ο αμερικάνος στρατηγός Πετρέους, το οποίο φιλοδοξεί τώρα να εφαρμόσει και στο Αφγανιστάν.