Ο αγώνας κατά της «τρομοκρατίας» είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας και ζήτημα ασφάλειας όχι μόνο για το Κατάρ αλλά για ολόκληρη την περιοχή. Αυτά υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, ο οποίος ταυτόχρονα απέρριψε ως μη ρεαλιστικές και πραγματοποιήσιμες τις απαιτήσεις της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της, που υποβλήθηκαν στις αρχές του μήνα με την επιστολή-τελεσίγραφο των 13 σημείων, στην οποία ζητούσαν πλήρη ευθυγράμμιση της εξωτερικής πολιτικής του Κατάρ με τις απαιτήσεις της Σαουδικής Αραβίας (διακοπή σχέσεων με το Ιράν, τη Χεζμπολά και άλλες «τρομοκρατικές» ομάδες, κλείσιμο Al Jazeera και άλλων καναλιών, πληρωμή αποζημιώσεων από το Κατάρ για τις «απώλειες ζωής» και άλλες οικονομικές ζημιές που η Σαουδική Αραβία θεωρεί ότι προκλήθηκαν από τις πολιτικές του Κατάρ τα τελευταία χρόνια, δεκαετής επιτροπεία για τον έλεγχο της εφαρμογής των απαιτήσεων της Σαουδικής Αραβίας κ.ά.).
Εντωμεταξύ, αμείωτη συνεχίζεται η πίεση των διάφορων ιμπεριαλιστικών χωρών για την αποκλιμάκωση της έντασης που έχει προκληθεί μετά από την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας και των συμμάχων της (Εμιράτα, Αίγυπτος, Μπαχρέιν) να διακόψουν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ.
Την περασμένη Κυριακή, ο Τραμπ συνομίλησε ξεχωριστά με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας και τον διάδοχο του θρόνου του Αμπού Ντάμπι καθώς και με τον εμίρη του Κατάρ και εξέφρασε την ανησυχία του για τη συνεχιζόμενη κρίση μεταξύ του Κατάρ και των τεσσάρων αραβικών χωρών, τονίζοντας όμως ότι κύριο ζήτημα παραμένει η καταπολέμηση της «τρομοκρατίας» και η πλήρης διακοπή της χρηματοδότησης «τρομοκρατικών» ομάδων. Τραγική ειρωνεία: την ίδια στιγμή, βρετανικό συντηρητικό think tank (δεξαμενή σκέψης) ονόματι Henry Jackson Society, δημοσίευε έκθεση στην οποία υποστηρίζει ότι η Σαουδική Αραβία είναι ο νούμερο ένα χρηματοδότης εξτρεμιστικών ισλαμικών ομάδων στη Βρετανία (https://henryjacksonsociety.org/2017/07/05/foreign-funded-islamist-extremism-in-the-uk/)!
Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, επισκέφτηκε το Κατάρ καλώντας σε αυτοσυγκράτηση και σεβασμό της ανεξαρτησίας της κάθε χώρας από όλες τις εμπλεκόμενες χώρες, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι η κρίση αδυνατίζει ολόκληρη την περιοχή και θα πρέπει οπωσδήποτε να αποκλιμακωθεί. Συμπλήρωσε δε με νόημα, ότι η καλύτερη λύση για να τερματιστεί η κρίση είναι ο τερματισμός της υποστήριξης ένοπλων ομάδων (πράγμα που δεν ισχύει φυσικά μόνο για το Κατάρ, αλλά και για την ίδια τη Σαουδική Αραβία) και να σταματήσουν να εξαπολύονται ψεύτικες κατηγορίες.
Τέλος, η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερίζα Μέι, σε τηλεφωνική της επικοινωνία με τον σαουδάραβα πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, υποστήριξε ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να αναλάβουν επείγοντα μέτρα για να αποκλιμακώσουν την κρίση και να αποκαταστήσουν την ενότητα των χωρών του Κόλπου. Το πότε θα το καταφέρουν αυτό, αποτελεί ακόμα ζητούμενο.