Τελικά ο… κομμουνισμός στη Ροτζάβα (Κουρδιστάν της Συρίας) έχει εξελιχθεί πέρα από το αναμενόμενο! Αυτό το κατάλαβαν και οι αμερικάνοι στρατιώτες των ειδικών δυνάμεων, που έσπευσαν να φορέσουν στις στολές τους τα διακριτικά της κούρδικης πολιτοφυλακής YPG (Ομάδες Λαϊκής Προστασίας) σε κοινή στρατιωτική επιχείρηση με αμερικάνικη αεροπορική κάλυψη, που πραγματοποίησαν κοντά στη Ράκα (πρωτεύουσα του ισλαμικού κράτους) την περασμένη βδομάδα. Οχι μόνο φόρεσαν τα διακριτικά, αλλά φωτογραφήθηκαν κιόλας μπροστά στον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου! Ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου, Πίτερ Κουκ απέφυγε να σχολιάσει τις φωτογραφίες, δήλωσε όμως με νόημα ότι οι αμερικάνικες δυνάμεις έχουν φορέσει διακριτικά των συμμάχων τους στο παρελθόν.
Το θέμα όμως δεν είναι μόνο τα κουρδικά διακριτικά που φόρεσαν οι αμερικάνοι πεζοναύτες, αλλά ο… κομμουνισμός που υποτίθεται ότι οικοδομούν οι Κούρδοι της Συρίας. Πώς γίνεται να είσαι… κομμουνιστής και ταυτόχρονα να πολεμάς στο πλάι μιας ιμπεριαλιστικής δύναμης που έχει ματοκυλήσει τη Μέση Ανατολή; Ψιλά γράμματα για οπορτουνιστές που εδώ και καιρό έχουν δώσει τα δείγματα γραφής τους.
Οπως είχαμε αποκαλύψει από αυτές εδώ τις στήλες, οι ίδιες οι YPG δεν το κρύβουν ότι είναι με τους Αμερικάνους. Σε συνέντευξη που είχε δώσει ο Γενικός Διοικητής τους, Σιπάν Χέμο, στο κουρδικό πρακτορείο Rudaw τον Ιούλη του 2014 (https://rudaw.net/english/interview/03072014), «διαφήμιζε» την οργάνωσή του στον θείο Σαμ, λέγοντας ότι είναι η μόνη που μπορεί να αντιμετωπίσει τους τζιχαντιστές. Είχε υποστήριξει μάλιστα ότι αν οι ΗΠΑ θέλουν να στηρίξουν τους «μετριοπαθείς» στη Συρία, τότε «οι Κούρδοι και οι YPG αξίζουν αυτή τη βοήθεια περισσότερο» και είχε δηλώσει ότι «οι Κούρδοι είναι έτοιμοι να παίξουν σημαντικό ρόλο για τη δημοκρατία στη Συρία»! Εφτασε στο σημείο να απευθύνει προσωπική έκκληση στον Ομπάμα και τον Κέρι, λεγοντάς τους ότι «αν θέλουν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή να μην κατρακυλήσει στο χάος, τότε η Ουάσινγκτον χρειάζεται απόλυτα να αλλάξει την πολιτική της απέναντι στους Κούρδους».
Ποια θα έπρεπε να είναι αυτή η αλλαγή πολιτικής; Ο Χέμο την έκανε ακόμα πιο ξεκάθαρη για να μην υπάρχει κανένα περιθώριο παρερμηνείας: «Αν η Αμερική και η δύση πραγματικά θέλουν τη δημοκρατία, θα έπρεπε να χτίσουν μια στενή και σταθερή σχέση με τους Κούρδους». Σε παλαιότερη ανακοίνωσή τους την ίδια περίοδο (https://www.atik-online.net/english/2014/10/ypg-gangs-attack-civilians-close-to-the-border/) οι YPG υποστήριζαν καθαρά τους αμερικάνικους βομβαρδισμούς λέγοντας ότι «οι βομβαρδισμοί της συμμαχίας απέδειξαν ότι είναι σημαντικοί για να προκαλέσουν απώλειες στους γκάνγκστερ (σ.σ εννοούσε φυσικά τους τζιχαντιστές). Απέξειξαν ότι είναι απαραίτητο οι αεροπορικές επιθέσεις να συνεχιστούν και να αναβαθμιστούν ώστε να σπάσει η δύναμη των γκάνγκστερ και να τους αποκρούσουμε». Ας αναλογιστούμε όμως: αν οι τζιχαντιστές είναι μία φορά γκάνγκστερ, οι Αμερικάνοι πόσες φορές είναι;
Δεν είναι η πρώτη φορά που εθνικά κινήματα φορούν… μαρξιστικά παράσημα. Το είχε κάνει και το ΡΚΚ του Οτζαλάν στο ξεκίνημά του. Στην πραγματικότητα, αυτό που αντιπροσωπεύουν είναι μια εθνικιστική-πραγματιστική πολιτική, που τα οδηγεί σε συμμαχία με ιμπεριαλιστικές ή περιφερειακές δυνάμεις. Οσο για τον κοινοτισμό, που ορισμένοι αφελείς βαφτίζουν… κομμουνισμό, δεν είναι παρά η βιτρίνα πίσω από την οποία κρύβονται μισοφεουδαρχικές σχέσεις παραγωγής, με τους αγάδες να ελέγχουν ολόκληρα χωριά, με τη γη και τους κατοίκους τους.