Με τον παραπάνω τίτλο δημοσιεύτηκε στην αμερικάνικη εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» (22/12/)09) σχετικό άρθρο, το οποίο αποκτά ιδιαίτερη σημασία από το γεγονός ότι η περιβόητη «επιτυχημένη» συνταγή των Επαγρυπνούντων Συμβουλίων για την καταστολή της Αλ-Κάιντα και των άλλων οργανώσεων της ιρακινής αντίστασης στις σουνιτικές επαρχίες μεταφέρεται τώρα στο Αφγανιστάν.
Φυσικά, για την «Ουάσιγκτον Ποστ» και γενικότερα για την αμερικάνικη προπαγάνδα δεν υπάρχει ιρακινή αντίσταση, παρά μόνο Αλ –Κάιντα και εξτρεμιστές του Μπάαθ, όλες οι ένοπλες αντιστασιακές οργανώσεις τσουβαλιάζονται στους όρους αυτούς.
Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο της «Ουάσιγκτον Ποστ», η Αλ-Κάιντα έχει ενισχύσει τη δύναμή της τους τελευταίους μήνες και φαίνεται να εξαπολύει μια συντονισμένη εκστρατεία με στόχο να παραλύσει την ιρακινή κυβέρνηση, καθώς τα αμερικάνικα στρατεύματα αποσύρονται.
Στην Αλ-Κάιντα αποδίδονται τέσσερις ισχυρές βομβιστικές επιθέσεις, με στόχο πέντε κυβερνητικά κτίρια, στις 19 Αυγούστου και στις 25 Οκτωβρίου, και αναμένονται ακόμη περισσότερες υψηλού – προφίλ επιθέσεις στους επόμενους μήνες, σε μια προσπάθεια της οργάνωσης να ξανακερδίσει μια ισχυρή βάση στα πρώην προπύργιά της έξω από τη Βαγδάτη.
Οι επιθέσεις αυτές κατάφεραν ισχυρό πλήγμα στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νούρι αλ-Μαλίκι, ο οποίος μόλις πριν από λίγες βδομάδες διατυμπάνιζε την ετοιμότητα των ιρακινών δυνάμεων ασφάλειας να διατηρήσουν την τάξη, καθώς τα αμερικάνικα στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται από τις πόλεις.
Επίσης, η «Ουάσιγκτον Ποστ» επισημαίνει ότι οι επιθέσεις αυτές επιβεβαιώνουν ότι έχει γίνει αλλαγή στην τακτική της Αλ-Κάιντα, που σημαίνει ότι τα πλήγματά της πλέον επικεντρώνονται σε κυβερνητικούς στόχους. Επικαλούμενη τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Πληροφοριών και Ερευνών του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών, στρατηγό Χουσεΐν Καμάλ, αναφέρει επίσης ότι στις 30 Ιουλίου η Αλ-Κάιντα συναντήθηκε με μέλη του κόμματος Μπάαθ για να χαράξουν νέα στρατηγική και ότι, μετά τις περιφερειακές εκλογές αυτής της χρονιάς, πρόσφερε κλάδο ελαίας σε άλλες σουνιτικές «εξτρεμιστικές» ομάδες, ενώ απηύθυνε μήνυμα με το οποίο έδινε «άφεση αμαρτιών» ακόμη και σ’ αυτούς που συνεργάστηκαν με τους Αμερικάνους.
Συμπέρασμα πρώτο: Δεν είναι μόνο η Αλ-Κάιντα ή μόνη της η Αλ-Κάιντα που πραγματοποιεί ισχυρότατες βομβιστικές επιθέσεις εναντίον κυβερνητικών στόχων τους τελευταίους μήνες, υπονομεύοντας το όποιο σχέδιο σταθεροποίησης που επιχειρούν οι Αμερικάνοι και οι ντόπιοι λακέδες τους να εφαρμόσουν στο Ιράκ.
Συμπέρασμα δεύτερο: Η ιρακινή αντίσταση δυναμώνει, ενώ η επιτυχία της περιβόητης αμερικάνικης στρατηγικής «Surge» και της σουνιτικής πολιτοφυλακής των «Επαγρυπνούντων Συμβουλίων» αμφισβητείται σοβαρά και πιθανότατα θα καταγραφεί ως ένα ακόμη αμερικάνικο φιάσκο.
Συμπέρασμα τρίτο: Αν αυτά συμβαίνουν στο Ιράκ, πόσο μπορεί να περπατήσει η στρατηγική αυτή στο Αφγανιστάν, όπου οι συνθήκες είναι σαφώς δυσμενέστερες για τους Αμερικάνους και η αντίσταση πολύ ισχυρότερη και ενιαία εναντίον των δυνάμεων κατοχής;